Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Narty - Polska

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, wybieram się za jakiś czas razem z paroma zaprzajoźnionymi Irlandczykami na narty do Polski, chciałbym im pokazać nasz kraj z jak najlepszej strony. Problem w tym, że ostatni raz na nartach w pl. byłem jakieś 7-8 lat temu. Zazwyczaj jeździłem do Białki i Bukowiny, jak to teraz tam wygląda? A może polecicie jakieś inne ciekawe miejsca, gdzie można wynająć fajny domek, zabawić się, dobrze zjeść, pojechać kuligiem i przedewszystkim poszaleć na stoku... Oczywiście nie pytam o Zakopane, bo to oczywiste, że tam też będziemy :)

Dzięki.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycje, czekam na kolejne :)

ps. byłeś tam Bartek ?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Szklarska Poręba lub/i Karpacz :) Tylko ból w obu miejscowościach jest taki, że po godzinie 22

niemalże wszystko pozamykane jest :blink::o

W sumie to mógłbym jeszcze mój ulubiony Zieleniec polecić, ale ponieważ wszystkie stoki tam

są dość krótkie, to nie jestem na 100 % pewien czy warto polecić :huh:

edit: za 2 tygodnie lecimy do znajomych na weekend do Irlandii(do Shannon)-

może orientujesz się Michał czy są tam jakieś warte zobaczenia salony zegarkowe(Rolek, Pam itp).

Dalej nigdzie się nie wybieramy, bo czasu nie będzie, ale chętnie bym kumpla sobie wypożyczył jako przewodnika

i po mieście bym się poszwędał i cokolwiek poprzymierzał, tylko dobrze byłoby wiedzieć gdzie i czy jest cokolwiek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie muszą być to strome i długie stoki, bo tak naprawde chłopaki pierwszy raz w życiu deski założą, pierwszy raz w życiu zobaczą też prawdziwy śnieg :D

Fajrant wszystkiego po godzinie 22 to już spory problem, nie przejdzie.

Możesz coś więcej o Zieleńcu ?

EDIT : W Shannon byłem niestety tylko na lotnisku. Ogólnie nic ciekawego tam raczej nie znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycje, czekam na kolejne :)

ps. byłeś tam Bartek ?

Co roku od 4 lat.

Obok jest super stok do nauki

http://www.usteni.z-ne.pl/?strona,menu,pol,glowna,0,0,1382,ant.html

"U steni" to jest następna chata za ta co ci podałem, a poniżej 100m jest stok z 3 wyciągami

możesz też się "U steni" zatrzymać - wtedy są zniżki na stok, ale baba jest typem dolarówy dresiary cinkciary więc woleliśmy u niej nie mieszkać biggrin.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Shannon byłem niestety tylko na lotnisku. Ogólnie nic ciekawego tam raczej nie znajdziesz.

to kicha, ale dzięki za info

Możesz coś więcej o Zieleńcu ?

ale w Zieleńcu będzie tak samo, w ogóle w tych miejscowościach górsko- wypoczynkowych jakby nie zdawali sobie sprawy,

że niektórzy jadą też poszaleć nie tylko na stoku :(

Jakieś tam dyskoteki czy też knajpy otwarte dłużej są, ale pustki tam i można je na palcach jednej ręki w każdej z tych miejscowości policzyć.

A stoki- jak mówisz, że chłopaki zaczynają, to ośle łączki wszędzie się znajdą :P

W takim razie głównie Szklarską bym polecił- ten główny wyciąg ma 2 czy 3 kolejne(łączące się z sobą) trasy i jak tylko na tą pierwszą się pójdzie,

to jest fajna dla początkujących- łagodna, długa i szeroka trasa, nienajgorszy wyciąg, tylko kolejki są często

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szklarska jest dobra, duża, w sezonie dość tłoczno ale zaspokaja prawie wszystkie poziomy zaawansowania, od puchatka dla początkuących do FIS na której już wiadomo gdzie jest "w dół". Blisko od Wrocławia i całkiem cywilizowanie jest w Czarnej Górze, koło Lądka Zdroju. Zwykle moje miejsce z wyboru na szybkie wypady, fakt, że mało życia po zamknięciu stoków.

Ale tak na prawdę to z każdego miejsca w krajowych górach niewiele dalej są Czechy i pod każdym względem bardziej polecam niż narty w Polsce. Więcej gór, więcej śniegu, więcej tras, lepiej przygotowane, lepsza cena (jeśli przeliczymy na 1m trasy ;) ), smażny syr i lepsze piwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabierz przyjaciół do Czech i wyjaśnij im, że odkąd jesteśmy w Unii, to jest ten sam kraj :D

A w Polsce to chyba tylko Zakopane.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zapominajcie o Świeradowie zdr z najnowszą w Polsce koleją gondolową i przyzwoitą nartostradą ;)

http://skisun.pl/

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał, jestem przekonany, że jedyne miejsce, które Cię zadowolą narciarsko to Goryczkowa i Gosienicowa. Nie zadowolą CIę jednak infrastrukturowo.

Generalnie oceniam Twój pomysło za kiepski :P

Lepiej skoczyć, na Słowacje i przynajmniej pojeździć.

Co weekend mamy w buskia z Krakowa na prawdziwe narty (Pitztal, Soelden, Hux). Wyjazd czwartek na noc, nartowanie piątek, sobota, niedziela, poniedziałek. We wtorek rano siędzi się już za biurkiem w robocie :), I na taką opcję zapraszam. Pierwszy wyjazd własnie się odbył.

Jest i jazda na nartach, apres ski, i pogaduchy nad mapami przy wódce.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz w takim razie pod uwagę Szczyrku, po tym jak się ściemni większość stoków zamknięta, a te oświetlone czynne chyba do 20 max. Parę fajnych knajp jest, ale bez rewelacji.

Ogólnie rzecz biorąc narciarze w Polsce nie mają łatwego życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przyłączę się do kolegów polecających Krynicę. Na narty na Jaworzynę - można pojeździć na różnych trasach, przed okresem ferii zimowych jest luźno. Baza hotelowa naprawdę OK. Polecam Mój odnośnik. Poza tym naprawdę fajne knajpki z dobrym żarciem. Z napojów polecam piwo po Łemkowsku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lemex , nei chę się mądrzyć, ale gdzie w Krynicy są "różne" trasy:

mapka_jaworzyna.jpg

4 na krzyż...

po 2 godzinach nuda...

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź pod uwagę, że goście z Irlandii będą mieć pierwszy raz deski na nogach. To ma być dla nich fun a nie zjazd po brzytwie do szpitala. Na Jaworzynie trasy są akurat dla takich "zawodników". Jak im będzie mało to mają Wierchomlę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A słusznie , ja zrozumiałem, że mają być strome i długie... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rady, wszystkie zawarte w tym wątku informacje na spokojnie jeszcze sobie przeglądne. Prócz szaleństw na nartach ma być oczywiście dobra zabawa, najlepiej gdzieś przy ognisku i rzecz jasna w pubach. Dlatego wybrałem Polskę, bo chciałem chłopakom pokazać jaki to piękny kraj, w zwiazku z tym Słowacja czy Czechy odpadają.

Nie będzie problemów z wynajęciem auta (uściślając to dwóch aut) w Zakopanem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co weekend mamy w buskia z Krakowa na prawdziwe narty (Pitztal, Soelden, Hux). Wyjazd czwartek na noc, nartowanie piątek, sobota, niedziela, poniedziałek. We wtorek rano siędzi się już za biurkiem w robocie :), I na taką opcję zapraszam. Pierwszy wyjazd własnie się odbył.

Jest i jazda na nartach, apres ski, i pogaduchy nad mapami przy wódce.

Paweł, ten busik, to Wasza inicjatywa (tzn. jakaś grupa znajomych), czy można tak "z ulicy" się zapisać? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjazdy organizuje mój kolega. Oczywiście możesz dołączyć. :) Na pw. masz namiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość surovy77

Panowie na narty to nie w góry tylko na Mazury. Na przykład w moje tereny.Góra Czterech Wiatrów w Mrągowie:)Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zapraszam w Bieszczady :)

www.gromadzyn-laworta.skigo.pl/

ustrzyki-narty.pl/stacja-narciarska-laworta/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może rejon Ustroń-Wisła-Brenna ? Mamy tu stoki o różnym stopniu trudności,od bardzo łagodnych,dla początkuijących np.Polanka Czantoria w Ustroniu,dolna polana Cieńków w Wiśle czy Borynia w Brennej do trudniejszych,dla radzących sobie narciarzy np.Czantoria,Poniwiec,Palenica w Ustroniu czy Stożek,Soszów,Kiczory w Wiśle.

W miejscowościach tych dobrze jest rozwinięta baza noclegowa i jest gdzie zjeść,są liczne karczmy.Można zrobić sobie wycieczkę do Cieszyna(ładna Starówka,Wzgórze Zamkowe,Studnia Trzech Braci,Rotunda romańska) i przejść na czeską stronę,a tam zjeść smažený sýr s hranolkami a tatarskou omáčkou i wypić dobre piwko.Blisko jest również do Skoczowa,Istebnej,Koniakowa i Jaworzynki.

Co roku sporo turystów odwiedza te miejscowości.

Można tu poszusować na nartach i coś pozwiedzać.Oczywiście piękne widoki.I oby pogoda dopisała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, będziemy jednak zakwaterowani Zakopanem, a z tamtąd będziemy się przemieszczać tu i tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.