Voli 23 #1 Posted December 12, 2012 (edited) Unitra Warelcudze chwalicie, swego nie znacie, czyli polskie w kosmosie Unitra jest zegarkiem znanym i rozpoznawalnym, opisywać niby jej nie trzeba, a jednak warto Pomimo upływu lat ma w sobie jakąś magię, stylistyka typowa dla "wyświetlaczy" z połowy lat '70, niby nic ciekawego a jednak... urzeka, jest ponadczasowa i ma w sobie "to coś". Unitra to zegarek z aspiracjami, szkło jest szklane (a nie z plexi), koperta wykonana w całości ze stali (co wówczas nie było pospolite), bransoleta sygnowana (mniejsza z tym jak, ale jest) - w pewnym sensie jest to najlepszy jakościowo polski zegarek. Warto też nadmienić, że jak dotąd w kosmos wyeksportowaliśmy (przy "małej" pomocy ludzi radzieckich) jednego człowieka i ... jeden zegarek. Hermaszewski miał na lewym ręku Unitrę (na drugim coś jeszcze, ale mniejsza z tym, ważne że "nasza" była )Poniżej pozwolę sobie zamieścić dwa zdjęcia (z powiększonymi fragmentami) - jedno z ziemi, jedno z przestrzeni. Takich i dużo lepszych jakościowo zdjęć jest sporo, kto chce ten dotrze, ale wzmiankowane zdjęcia nie należą do mnie więc oparłem się tylko na upublicznionych (dla zainteresowanych polecam stronę gen. Hermaszewskiego, agencje prasowet typu PAP itp. oraz ogólnie zdjęcia dotyczące generała Hermaszewskiego, Sojuza 30 i programu Interkosmos). Swój zegarek skompletowałem z kilku wraków - trochę to trwało, ale wreszcie jest i to w takim stanie w którym chciałem by był (Pudełko miałem bez jakiegokolwiek wkładu więc dorobiłem poduszki tak by zabezpieczyć zegarek, poskładałem wszystko tak, że teraz zegarek jest w środki zabezpieczony i w dodatku mieści się tam razem z dobranym stojaczkiem. Edited December 12, 2012 by Voli 0 Share this post Link to post Share on other sites
Voli 23 #2 Posted December 12, 2012 (edited) Edited December 12, 2012 by Voli 0 Share this post Link to post Share on other sites
ladek22 2646 #3 Posted December 12, 2012 Zegarek jest rewelacyjny i taki bardzo można powiedzieć dzisiejszy!! Gratuluję świetnego czasomierza!! 0 Przemek Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #4 Posted December 12, 2012 Działająca Unitra to faktycznie rarytas,mam kilka LEDów z 70 lat i widać w pewnym momencie granicę jakości wykonania na masówkę za grosze(no może nie w Polsce gdzie zawsze cena tych zegarków była wysoka)mam Texas Instruments z końca 70 lat wykonany całkowicie z plastyku łącznie z paskiem!więc Unitra to był faktycznie porządny zegarek,nie pamiętam ile kosztował ale rosyjska elektronika którą przywiozłem w77r kosztowała więcej niż złoty Łucz! 0 Share this post Link to post Share on other sites
Bukszpan 8 #6 Posted December 12, 2012 Petarda. Gratuluję. 0 Share this post Link to post Share on other sites
TeJot 116 #7 Posted December 12, 2012 Może założymy klub pasjonatów Unitry To mój pierwszokomunijny: 0 "Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."pozdrowienia, Tomasz Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7571 #8 Posted December 12, 2012 czad taaa, w rzeczy samej - ALE CZAD!!!!!!!!!!!!!!!! 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
LOINIC 1 #9 Posted December 15, 2012 (edited) świetny stan zegarka powstał Edited December 15, 2012 by LOINIC 0 Share this post Link to post Share on other sites
RoboCop 0 #10 Posted December 17, 2012 Super, klimat jak z jakiegoś Star Treka czy czegoś podobnego, raz w życiu widziałem tylko taki zegarek będąc na jakimś obozie harcerskim w połowie lat 80-tych, pamiętam że wywołał na mnie wstrząsające wrażenie (w pozytywnym sensie oczywiście).Gratuluję! 0 (00)[][](00) Share this post Link to post Share on other sites
hansvonb 0 #11 Posted December 17, 2012 I pomyśleć że kiedyś zegarek tego typu był niedoścignionym marzeniem dla posiadacza wskazówkowego Wostoka... 0 Share this post Link to post Share on other sites
Treevill 29 #12 Posted December 17, 2012 dzisiaj (sądząc po cenach jakie Warele osiągają ) tez jest dla niektórych niedoścignionym marzeniem.Voli gratulacje. Piękna sztuka 0 Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i Rakieta 24h Share this post Link to post Share on other sites
Canis 3 #13 Posted January 6, 2013 Wiem, że znalezienie działającej unitry jest baardzo trudne, ale zaryzykować czasem trzeba : )udało mi się wyrwać taki zestaw za naprawdę śmieszną cenę: (zdjęcie z aukcji) teraz tylko pozostało trzymać kciuki w nadziei, że pierwszy zegarek będzie działał! 0 life's a piece of shit [...] just remember that the last laugh is on you. and always look on the bright side of life Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7571 #14 Posted January 12, 2013 do zegarmistrza z nimi... marsz:] 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
mloodzian 0 #15 Posted January 15, 2013 (edited) cześć! Ja również posiadam zegarek w stanie nie nagannym elektronicznie i fizycznie :)tylko bateryjnki trzeba założyćProszę bardzo: Edited January 15, 2013 by mloodzian 0 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7571 #16 Posted January 15, 2013 cześć! Ja również posiadam zegarek w stanie nie nagannym elektronicznie i fizycznie :)tylko bateryjnki trzeba założyć wskazane zatem byłoby kilka zdjęć umieścić - cobyśmy i my mogli się cieszyć :] 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
mloodzian 0 #17 Posted January 15, 2013 wstawię jutro idę na montarz beteryjek oraz wymianę uszczelki dekla, a może nawet na polerowanie bransolety i koperty bez szkła 0 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7571 #18 Posted January 15, 2013 wow, to Cię mocno wzięła zegarkomania... dobrze - a pozostali cieszą się wraz z tobą:] 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
mloodzian 0 #19 Posted January 15, 2013 (edited) wiesz co zegarkami interesuje się od dawna ale dopiero jakoś dotarłem na forum. Zegarek 25 lat leżał w szufladzie, należy do mojego ojca. Naszczęście bez bateryjek bo pwenie były by rozlane. Mam też kilka innych zegarków w tym 15 letnie Seiko 5 Automatic SN oraz jeszcze starszego od Unitry Poljota ma około 50 lat ale on jestet w stanie prawde mówiąc agonalnym ale mechanizm działa nadal. A reszta to raczej nowe wyroby. Edited January 15, 2013 by mloodzian 0 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7571 #20 Posted January 15, 2013 zapraszam zatem do podzielenia się z nami Twoją Rodzinną kolekcją - GALERIA będzie najwłaściwsza:] Pewnie co po niektórym forumowiczom to ślinka cieknie na myśl o 15 letnim Seiko, ja jednak z miłą chęcią obejrzałbym tego Poljota. Koniecznie musisz go "ożywić" 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
gregch 282 #21 Posted January 15, 2013 A i u mnie mimo że zbieram radzieckie zegarki zawieruszył sie taki:leży sobie obok takiego: i a propo seiko obok takiego: 0 Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło... Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7571 #22 Posted January 15, 2013 miło poptarzeć i powspominać czasy elektronicznych czasomierzy:] 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
anda_7 12 #23 Posted January 15, 2013 Niesamowite ile to człowiek przegapił nie interesując się kompletnie zegarkami... P.S. Dopiero od 3 miesięcy zainteresował mnie ten temat, chociaż mam już "swoje" lata... 0 Share this post Link to post Share on other sites
pk_kamil 7571 #24 Posted January 15, 2013 witamy zatem w Klubie i... czas nadrobić zaległości :] 0 Czas zmienia perspektywę Share this post Link to post Share on other sites
mloodzian 0 #25 Posted January 15, 2013 jutro w wolnej chwili postaram się wrzucić moje zegarki do galerii, porobie dobre zdjecia 0 Share this post Link to post Share on other sites