Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

kkwpk

Zegarek klubowy 2013

Zegarek klubowy 2013  

107 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

O ile pamięć mnie nie myli, to zegarek Robert Lighton. Bardzo ciekawa, minimalistyczna propozycja. Jestem na tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin-ale jak przekroczymy wtedy 1000zeta to sie chyba nic nie stanie?a zegarek bedzie jak ta lala :P skoro to bedzie totalny custom...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety żadnego badziewia nie wiadomego pochodzenia do 1000 pln nie kupie, choćby z racji części zamiennych etc. Po za tym obawiam się jakości typu Foka czyli poniżej Fuji za 250 PLN.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ankieta trwa wiec nie wiadomo co z tego wyjdzie.nie ma co sie puszyc, to tylko luzne rozwazania :P

edyta:

fakt faktem ze czesci moze byc brak :) jak by co :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja niestety żadnego badziewia nie wiadomego pochodzenia do 1000 pln nie kupie, choćby z racji części zamiennych etc. Po za tym obawiam się jakości typu Foka czyli poniżej Fuji za 250 PLN.

Koperta była by katalogowa..a to oznacza, że przed jej wykorzystaniem wiedzielibyśmy co bierzemy. Wysłali by nam na inspekcję. Tarcza i wskazówki kilka prototypów także do inspekcji i dopracowanie się ostatecznej jakości ( naocznie). Z resztą producent tarcz i wskazówek nie musiałby być wcale Chiński możemy to zlecić podwykonawcy z Niemiec lub Szwajcarii.

Pochodzenie było by wiadome. Producent zegarka byłby wszystkim znany.

Każdy producent produkuje zawsze pewien procent części zamiennych ( koperty katalogowe wiec te wiadomo że dostepne, a tarcze i wskazówki wyprodukowane z odpowiednim zapasem :-) ). O to nie ma żadnych obaw. Mechanizmy były by znane i naprawialne.

Identyczną drogą poszli chłopaki z forum Hiszpańskiego ( stworzono zegarek pod własną marką ) wykonany na zamówienie przez inną znaną firmę, ze znakomitym skutkiem:

509194d1315420322-what-diver-do-you-have-air-moment-0tq37dup.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zreszta nie każdy musi kupić zegarek forumowy.

A to że zegarek kosztuje 1000zł nie oznacza że jest to badziewie.

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też w coś co tak naprawdę nie wiadomo czym jest nie wchodzę. Za 1000zł można kupić bez problemu przenajróżniejsze chińczyki. Mnie taka produkcja nie interesuje. Nie sądzę też aby Zarząd wydał zgodę na firmowanie takiego tworu naszym logiem.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to się kiedyś skończy :(

a pomysł z opcją chińską - wart rozpatrzenia - mała sekunda, mała data, i rezerwa chodu - dla wyluzowanych ST-25, dla purystów miyota 9100, http://www.citizen.c...f/spec_9100.pdf

takie ło na myiocie:

http://uhrforum.de/junkers-bauhaus-die-dritte-automatikuhr-miyota-9100-mit-gangreserveanzeige-6060-2-a-t99597

385695d1331048023-junkers-bauhaus-die-dritte-automatikuhr-miyota-9100-mit-gangreserveanzeige-6060-2-rimg0006.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też w coś co tak naprawdę nie wiadomo czym jest nie wchodzę. Za 1000zł można kupić bez problemu przenajróżniejsze chińczyki. Mnie taka produkcja nie interesuje. Nie sądzę też aby Zarząd wydał zgodę na firmowanie takiego tworu naszym logiem.

I to jest właśnie dobre pytanie....

Kiedyś były wytyczne dot. zegarka klubowego oficjalnego KMZIZ ...miała być firma z historią, swiss lub german made itd....ale te wytyczne gdzieś zniknęły. Jakie sa aktualnie ??

Taki projekt byłby czymś nowym...."nowe otwarcie??" . Nie wiem...ale spodziewałem się skrajnie podzielonych reakcji :-)

Moim zdaniem to forumowicze powinni sami zadecydować czego chcą...i dostać możliwie jak najwięcej propozycji. Ja nie jestem ani ZA ani PRZECIW . Ale wiem jedno że cena nie zawsze kształtuje faktyczną jakość.

Każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady. Fortis czy Omega ( przypadkowe firmy...) nie zrobią nam zegarka pod naszą marką...będą z góry narzucone ograniczenia...tego nie wolno, tego nie zmienimy bo się nie opłaca...itd. Możemy liczyć tylko na niewielkie modyfikacje bazowego modelu.

To bezpieczna droga ale czasami nudna.

rozmawiajmy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresowanie jest, bardziej sie na ten moment okreslic nie potrafie.

Do 2 tys, na wiecej niestety nie moge sobie jeszcze pozwolic.

Pilot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zreszta nie każdy musi kupić zegarek forumowy.

A to że zegarek kosztuje 1000zł nie oznacza że jest to badziewie.

oczywiście, że nie :) Ja tak nie twierdze.

Marcin pełna zgoda odnosnie hiszpańskiego zegarka, tylko o ile mi wiadomo to on nie kosztował 250 EUR :)

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście, że nie :) Ja tak nie twierdze.

Marcin pełna zgoda odnosnie hiszpańskiego zegarka, tylko o ile mi wiadomo to on nie kosztował 250 EUR :)

ok 500 euro z tego co pamiętam. Ale tam siedzi ETA a koperta była robiona na zamówienie ( nie katalog ). Limitka 200sztuk.

U nas na forum na 200sztuk limitowanego zegarka chętni by byli pod warunkiem, że kosztowałby 300zl :-) . Takie są realia i portfele większości.

A to Ci Hiszpanie z ponoć 20% bezrobociem i bidą aż piszczy nad którymi polskie media ciągle ubolewają ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reflektował bym na taki, co się mieści w ankietowanym budżecie, w stylu garniturowej elegancji i uniwersalnego casual.

Limitacja w postaci extra zdobień ręcznie nakręcanej ETY 2801 (bądź innego ozdobionego niestandardowo mechanizmu z ręcznym naciągiem) i przeszklonego dekla. Tarczy bym nie ruszał bo jest akuratna.

Świetnie nawiązuje do stylu bauhaus i retro z lat 30 XX wieku, a Superluminowa Old Radium nadaje mu szczególnie realnego klimatu oldschool.

A tak wygląda:

partitioweisshandaufzug.jpg

mg9321edit.jpg

W to mi graj!

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten model jest malutki...duzo osób odpadnie. No i Stowa już była zegarkiem klubowym. Antea limitowana kosztowała wtedy 1200zl ( cena była rewelacyjna). Od tego czasu Stowa podniosła ceny bardzo bardzo znacząco...ale czy podniosła także jakość w równym stopniu ??

Co do designu....mi się podoba :-) gdyby był nieco większy i tańszy to wchodzę w to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2k i casual lub garniturowiec.

Dlaczego? Bo uwazam ze formula zegarka firmowego jaka byla do tej pory chyba sie wyczerpala. Przy dzisiejszych cenach zegarkow czy bedzie to 2k czy 5, to prestiz zegarka i tak bedzie znikomy. Do tego nie zrobimy zegarka jaki nam sie podoba tylko wybierzemy droga kompromisu najmniejsze zlo;) Przy zegarku za 3-5k chetnych moze byc niewielu bo taki zegarek musi juz podpasowac.

W zasadzie odpuszczalem juz temat, ale propozycja QV ma szanse na realizacje. I fajnie by bylo, zeby to byl jakis zegarek zupelnie odjechany, ktory niczego nie przypomina. Przy sporej limitacji mozna nawet zrobic konkurs w ktorym autor zwycieskiego projektu dostaje zegarek gratis. Bo przy niskiej cenie i duzej limitacji kazdy dolozy tylko pare zlotych. A mamy na forum ludzi z fajnymi pomyslami. Czasem wracam do Stenka ktory powstawal tu na forum. jakie tam byly projekty. Wtedy sie nie udalo. Moze teraz jest na to czas?

Np. komplikacja rezerwy chodu... ile tu jeszcze mozna zrobic wychodzac poza utarte kanony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ten model jest malutki...duzo osób odpadnie. No i Stowa już była zegarkiem klubowym. Antea limitowana kosztowała wtedy 1200zl ( cena była rewelacyjna).

Kosztowała 1200, a jakość miała fatalną.

Nie ma nic za darmo, dlatego wolałbym coś jednak coś od 3000

Greenwatch - 2k i 5 k prestiż podobny, ale jakość różna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z czystej ciekawości co z ta Stową było nie tak .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Casual do 3,5k, ewentualnie drożej jeśli przypadnie mi do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TIK TAK, pewnie od razu przychodzi Ci na myśl EPOS albo Davosa... żenuła !!!

Myślę, że pomysł Marcina co do katalogowej koperty i mechanizmu, choćby z Chin, może się udać. Jestem za !!!

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pmborek jeslibys sledził uwaznie wątki zegarków klubowych, ,a zwłaszcza ten gdzie w finale była Davosa to zauwazyłbyś, ze robiłem wszystko, zeby nie wygrała. Nie uśmiecha mi się użerać z setką projektów, pomysłów i kompromitować się przed producentem. Więc zejdź ze mnie,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie garniturowiec - cena powyżej 3.500 jest jeszcze do zaakceptowania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z czystej ciekawości co z ta Stową było nie tak .

Zdobienie werku zupełnie odbiegające od "normalnej" Stowy, a właściwie jego brak. Niedoróbki , ubytki farby w lakierze na rotorze, bardzo kiepska/miekka stal użyta do kopert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdobienie werku zupełnie odbiegające od "normalnej" Stowy, a właściwie jego brak. Niedoróbki , ubytki farby w lakierze na rotorze, bardzo kiepska/miekka stal użyta do kopert.

Tego typu niedoróbki zdarzają się dużo "lepszym" manufaturom zatem wydaje mi się, że łatwiej stworzyć zegarek za 1k pln niż za 3 k pln przy założeniu z dosyć duża prawdopodobieństwa, że oba mogą być wykonane identycznie pod względem jakościowym.

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin-ale jak przekroczymy wtedy 1000zeta to sie chyba nic nie stanie?a zegarek bedzie jak ta lala :P skoro to bedzie totalny custom...

Zgadzam sie absolutnie. Jezeli bylby to zegarek kompletnie zrobiony pod nas to waro w to wejsc. W gre wchodzi wtedy tylko chinczyk i jest to dla mnie OK w takiej konfiguracji. Jakbysmy za baze wzieli tego Robert Lighton to byloby genialnie. Poluje na ten zegarek juz od dluzszego czasu ale w zasadzie nie pojawia sie na aukcjach:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tik Tak. Dramatyzujesz. Ze Stową poza pojedynczymi wpadkami wszystko było ok.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.