Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widzisz Staszku

Odpowiedź jest na temat

a to że z dodatkiem jakoś tak wyszło. :D

Myślę że głupawka już do końca mych dni mnie nie opuści,

to całkiem inna sprawa. :(

@jerzyk

wybieraj co Ci pasuje

są dwie możliwości,

albo czytając z politowaniem kiwacie głowami :P

lub też choć półgębkiem się uśmiechniecie.

Szukając czasem moich postów z myślą.,

co ten świrus tam nasmarował. :D

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Al..... pokazała się taka królewna z podobnym cyferblatem jaką prezentował Artur , tylko ? podziałka w tak dziwnym miejscu :blink:, wydaje się że ...... jest OK ale?.......... no właśnie , wygląda nienaturalnie.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/58714-poka%C5%BCmy-swoje-delbany/page-43

post-48480-0-60760100-1389356220_thumb.jpg

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, widzę że w niezwykle przenikliwy sposób potraficie spojrzeć na delbankę :) mam prośbę: możecie zerknąć na tą  http://allegro.pl/przepiekna-delbana-lata-50-te-bialy-kruk-ideal-i3859291997.html  i napisać czy wszystko jest z nią w porządku? tzn czy wg Was opis zachwalający jej oryginalność jest wiarygodny??

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta po chromowaniu - pomijając, że nie przepadam za pochromowanymi to, moim zdaniem, spód mógł być lepiej zrobiony. Tarcza wygląda ładnie choć jakość zdjęć nie daje podstaw aby się wypowiedzieć o szczegółach. Mechanizm i dekiel w dobrym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Czyli Twoim zdaniem wygląda ok? tzn gosciu co najwyżej włozył trochę wysiłku w renowację zegarka??

Jak w poście o orginalność atlanticów, pytam bo w dziale radzieckim jednoznacznie identyfikujemy tego sprzedawcę jako oszusta, który mocno mija się z prawdą w swoich opisach aukcji

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie było wysiłku, a renowacja ograniczyła się do kiepskiego chromowania - staram się personalnie nie wypowiadać, ale osobiście omijam jego oferty.

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej którą przedstawiam wyżej to napis Swiss Made jest chyba malowany, choć czerwony symbol i napis widziałem jak do tej pory w damskich Delbanach ( ale może jeszcze mało widziałem ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

przepraszam mam pytanie w sprawie delban

pokazały się na rynku zegarki "delbana" wzór ze, tak nazwę SS i Wermacht pytanie czy to oryginały czy jak słyszałem podróbki na oryginalnych zegarkach wykonywane w Rosji.

http://allegro.pl/niemiecki-zegarek-ss-totenkopf-iii-rzesza-delbana-i3858282799.html

przykład ale jest tego dużo więcej nie znam się na tym jestem w innej epoce (wcześniej)

Edytowane przez pallad-robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe?

W której epoce,

bo zainteresowanie tym badziewiem

jest symptomatyczne dla osobników

ze zwichrowaną nie co osobowością,

typu "Brevik".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Al..... pokazała się taka królewna z podobnym cyferblatem jaką prezentował Artur , tylko ? podziałka w tak dziwnym miejscu :blink:, wydaje się że ...... jest OK ale?.......... no właśnie , wygląda nienaturalnie.

Widzę że nie podyskutujemy o tym cyku :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

pokazały się na rynku zegarki "delbana" wzór ze, tak nazwę SS i Wermacht pytanie czy to oryginały czy jak słyszałem podróbki na oryginalnych zegarkach wykonywane w Rosji.

http://allegro.pl/niemiecki-zegarek-ss-totenkopf-iii-rzesza-delbana-i3858282799.html

przykład ale jest tego dużo więcej nie znam się na tym jestem w innej epoce (wcześniej)

Idiotów nie sieją i zawsze jakiegoś naiwnego znajdą wśród fanatyków ( pipipipipipipipipipipipipipipipipi) który zapłaci (przepłaci)

I trzeba się ulitować nad g..... ,

Najczęściej są one na Felsach 465 które wg.Ranffta te werki swoja karierę rozpoczęły w latach 50.

Także tu tylko może pomóc psychiatra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nawet te ponoć najlepsze "Szwedzkie lekarstwa" nie pomagają.  :lol: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nią zainteresowany, bo chciałbym mieć parkę :)

Niemniej tarcza też budzi pewne moje wątpliwości.

Zaznaczyłe swoje zainteresowanie w aukcji i napisałem do Sprzedawcy, ale odpowiedź dostałem wymijającą ;)

Zapytałem jeszcze raz i czekam....

Z tego zdjęcia nie potrafię jednoznacznie ocenić, a wątpliwości są

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobierasz do Atanlantyka? :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobierasz do Atanlantyka? :wacko:

Nie - babę z babą chcę sparować. Jesteśmy w Europie.... :D

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Jeśli wierzyć historii, to II Wojna Światowa zakończyła się w 1945 roku, a prezentowana Delbana pochodzi z lat pięćdziesiątych. Czy to oryginał, odpowiedz sobie sam.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję bardzo teraz wiem że to kopie/nie oryginały ... nie jestem zainteresowany kupnem tylko tak zapytałem, po ojcu dostałem atlantika i pateka, no i jakoś tak poszło ale mam nędzne zbiory, zegarki noszę do zegarmistrza na synów pułku  (wawa), i mam odczucie że zacznie mnie niedługo szczuć psami :)

WALTHAM i RASKOPF-a oraz ostatnio zakupiłem La Rochette

pozdrawiam i dzięki za pomoc 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie trudno to nazwać kopiami. Jest to ostatnio bardzo modna forma przyozdabiania, podnoszenia wartości tych zegarków, poprzez domalowywanie, doklejanie wspomnianych elementów. Tak naprawdę to przez te domalowania, niszczy się pierwotną formę tarczy, a powstaje nierealny dziwoląg, ale osiągający bardzo często o wiele wyższą cenę niż w oryginale. Ludzie nie znający historii chcą mieć za wszelką cenę "COŚ" z czasów II WS, a moda na niemieckie przebija radzieckie. 

Co do kolekcji to mając rodzinną pamiątkę i to jeszcze zegarek Patek Philippe, trudno sobie wyobrazić lepszy start, bo to właściwie start z najwyższej półki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie trudno to nazwać kopiami. Jest to ostatnio bardzo modna forma przyozdabiania, podnoszenia wartości tych zegarków, poprzez domalowywanie, doklejanie wspomnianych elementów. Tak naprawdę to przez te domalowania, niszczy się pierwotną formę tarczy, a powstaje nierealny dziwoląg, ale osiągający bardzo często o wiele wyższą cenę niż w oryginale. Ludzie nie znający historii chcą mieć za wszelką cenę "COŚ" z czasów II WS, a moda na niemieckie przebija radzieckie. 

Co do kolekcji to mając rodzinną pamiątkę i to jeszcze zegarek Patek Philippe, trudno sobie wyobrazić lepszy start, bo to właściwie start z najwyższej półki.

to znaczy jest to kłamstwo ... "zegarek oryginalny Totenkompf z II wojny światowej" tak mam to rozumieć? - jeżeli bym na Poliocie wystrugał napis Doxa było by to samo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takiej jednej osóbki z al... sprzedającej Delbane na Felsie 465 z czasów II Wojny Światowej napisałem z uwagą że pisze bzdury , to uznała że jest to kopia/replika   :wacko: i wszystko OK.

Cóż  Pani miała dziwne zdanie na temat co to jest kopia. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nim pokażę nową Delbankę, chciałbym poznać waszą opinię na temat oryginalności i kompletności tego zegarka.

Powodem zakupu oczywiście był mechanizm, Felsa 690 Bidynator, jaki kryje bardzo zniszczona, pozłacana koperta z stałymi elementami mocującymi pasek. O ile wskazówki są raczej oryginalne, to zostały zniszczone i tak, sekundnik i wskazówka godzinowa maja ucięte końcówki, a ponadto godzinowa pozbawiona jest wypełnienia. Koronka jest zużyta( wytarta) ale czy jest to oryginalna też nie wiem. 

Jeżeli możecie wyrazić swoje opinie na temat:

- koperty, czy "stałe teleskopy" występowały w tego typu modelach?

- wskazówek, czy są tylko zniszczone, czy też zamienione?

- koronki oraz o pozostałych elementach.

Oczywiście odwieczne pytanie co robić z kopertą, poddawać renowacji, czy nie? 

Zacznę od tego co najciekawsze, czyli mechanizm.

post-57210-0-70842800-1391961304_thumb.jpg

post-57210-0-57107500-1391961306_thumb.jpg

post-57210-0-31712600-1391961308_thumb.jpg

post-57210-0-44412400-1391961310_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tarcza

post-57210-0-88808300-1391961430_thumb.jpg

post-57210-0-61479300-1391961432_thumb.jpg

post-57210-0-31087700-1391961435_thumb.jpg