Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

w Twoim przypadku ocieramy sie o samą strukturę i zasady funkcjonowania serwisu aukcyjnego;

opisałem sytuację transakcji partnerskiej, jednak to faktycznie i niestety science fiction - życie weryfikuje nasze możliwości jego kształtowania - nie wypowiadam się czy sprzedawca miał rację czy Ty, bo sytuacja nie jest nam znana a i słowa, których użyliście w dyskusji mogły mieć znaczenie i wpływ na Waszą relację, ale na szczęście teraz masz choć gdzie próbować weryfikować przyszłe nabytki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Twoim przypadku ocieramy sie o samą strukturę i zasady funkcjonowania serwisu aukcyjnego;

opisałem sytuację transakcji partnerskiej, jednak to faktycznie i niestety science fiction - życie weryfikuje nasze możliwości jego kształtowania - nie wypowiadam się czy sprzedawca miał rację czy Ty, bo sytuacja nie jest nam znana a i słowa, których użyliście w dyskusji mogły mieć znaczenie i wpływ na Waszą relację, ale na szczęście teraz masz choć gdzie próbować weryfikować przyszłe nabytki

Ostrych słów nie było tylko krytyka opisu że był niezgodny z towarem , gdyz gość napisał że balans sprawny a miał połamane czopy .

A teraz o oryginalności delbany : cytat Witam! Do sprzedania mam zegarek produkowany dla SS z okresu II Wojny Światowej III Rzeszy.Zegarek z insygniami faszystowskimi na tarczy.Średnica zegarka bez koronki ok 33 mm.Zegarek sprawny. Aukcja ma charakter tylko i wyłącznie kolekcjonerski,nie ma na celu propagowania żadnych ideologii zwłaszcza ideologii nazistowskiej.Wiecej informacji zdjecia mechanizmu nie ma ale zapewne felsa lub as .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jak u Jerzyka, jeżeli na tarczy SHOCKABSORBER to mechanizm powinien mieć taki system antywstrząsowy. Ponieważ cały zegarek był w fatalnym stanie więc i mechanizm wygląda nie najlepiej.

Mam 15 Delban ale żadna z SHOCKABSORBER muszę taka upolować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tutaj Delbanka od tego samego gościa co sprzedawał Delbanatlantic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 15 Delban ale żadna z SHOCKABSORBER muszę taka upolować

Sorry - musiałem coś pomylić, ale to i tak nie ma znaczenia, chodziło mi tylko o pokazanie, różnicy pomiędzy INCABLOK, a SHOCKABSORBEREM. I tak czekam na potwierdzenie przez Artura, że taki system jest rzeczywiście SHOCHABSORBER.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry - musiałem coś pomylić, ale to i tak nie ma znaczenia, chodziło mi tylko o pokazanie, różnicy pomiędzy INCABLOK, a SHOCKABSORBEREM. I tak czekam na potwierdzenie przez Artura, że taki system jest rzeczywiście SHOCHABSORBER.

system antywstrząsowy shock-absorber - jest i często pojawia się w Delbanach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale numer - wiem jak wygląda i chciałem pokazać, ale nie mam mechanizmu Delbany z takim systemem - sądzę, iż z uwagi na jego niższy stopień zaawansowania ochrony niż incabloc, zegarek z tym systemem mógł być tańszy - dopisujemy do listy zakupów

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostrych słów nie było tylko krytyka opisu że był niezgodny z towarem , gdyz gość napisał że balans sprawny a miał połamane czopy .

A teraz o oryginalności delbany : cytat Witam! Do sprzedania mam zegarek produkowany dla SS z okresu II Wojny Światowej III Rzeszy.Zegarek z insygniami faszystowskimi na tarczy.Średnica zegarka bez koronki ok 33 mm.Zegarek sprawny. Aukcja ma charakter tylko i wyłącznie kolekcjonerski,nie ma na celu propagowania żadnych ideologii zwłaszcza ideologii nazistowskiej.Wiecej informacji zdjecia mechanizmu nie ma ale zapewne felsa lub as .

jeśli felsa465 lub as1158 to produkcja tych mechanizmów rozpoczęła się w 1950 (poprawcie jeśli się mylę) - zatem wojna musiała potrwać dłużej niż wszyscy sądziliśmy

jerzyk, wrzuć odnośniki do tych aukcji - chętnie zobaczę cudaki

Edytowane przez John Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość z tych zegarków na "all" ma domalowane elementy, a ceny horrendalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kurka, dałbym sobie rękę uciąć, że mam coś D z shock-absorberem, ale jak bez ręki póżniej dekle odkręcać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość z tych zegarków na "all" ma domalowane elementy, a ceny horrendalne.

trzeba być czujnym - szaleni majsterkowicze nie śpią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no kurka, dałbym sobie rękę uciąć, że mam coś D z shock-absorberem, ale jak bez ręki póżniej dekle odkręcać?

"zegarmistrzem" :) :) :)

a tak na poważnie to ponieważ shockabsorber jest starszym systemem antywstrzasowym to i trudniej o te modele w dobrym stanie. (mój ma wyraźne ślady korozji co nie świadczy dobrze o warunkach eksploatacji, tarcza i wskazówki mocno zniszczone. Bodajże Artur pisał, iż tych systemów było więcej, ciekawe czy chodziło o różnorodność w werkach Felsy czy ogólnie o różnorodności w odniesieniu do różnych mechanizmów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te nibyfaszystowskie delbany co jakiś czas pojawiają się również na ebayu, gdzie też osiągają spore ceny. To trochę podobny rodzaj oszustwa do rosyjskich zegarków z grawerowanymi na deklach dedykacjami, np. dla gen. Jaruzelskiego. Sprzedawcy życzą sobie za nie chore kwoty i nierzadko udaje im się złapać naiwniaka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te nibyfaszystowskie delbany co jakiś czas pojawiają się również na ebayu, gdzie też osiągają spore ceny. To trochę podobny rodzaj oszustwa do rosyjskich zegarków z grawerowanymi na deklach dedykacjami, np. dla gen. Jaruzelskiego. Sprzedawcy życzą sobie za nie chore kwoty i nierzadko udaje im się złapać naiwniaka...

A to dobre, o takich dedykacjach nie słyszałem, ale w ten sposób można "stworzyć" zegarki z dedykacjami od generałów po prezydentów, tylko skąd brać tylu naiwnych by je kupowali i wierzyli w ich oryginalność :) :) :)

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupują ....są sprzedawcy wyspecjalizowani w tej tematyce..

Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez wiejo3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może takie zegarki licytują jacyś niedoinformowani neofaszyści? Nie wiem... Chyba taniej byłoby kupić kalkomanie i przykleić na tarczę, niż bić się na allegro o taki zegarek... :D

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może nie mają pojęcia , że to kalkomania...i....

że nie było takich zegarków w oryginale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiejo3 powklejaj foty z all tych cudaków żeby dla potomnych było ku przestrodze ;)

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:)))...potomnych widać takie malowanki rajcują...skoro walczą jak o lepszą sprawę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest klient - jest podaż. Dostałem juz kilkanaście PW z zapytaniami o takie delbany. Najciekawszy był nowy forumowicz, który usiłował coś takiego opchnąć poza działem sprzedam. Miał duże pretensje, ze wyrzuciłem jego temat i w ogóle uznał mnie za totalnego ignoranta, podważajacego oryginalność takiego zegarka :lol:

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli problem "niemieckich" delban mamy rozstrzygnięty.

Artur czy mógłbyś odnieść się do jednego z moich poprzednich wpisów

"....ponieważ shockabsorber jest starszym systemem antywstrząsowym to i trudniej o te modele w dobrym stanie. (mój ma wyraźne ślady korozji co nie świadczy dobrze o warunkach eksploatacji, tarcza i wskazówki mocno zniszczone. Bodajże Artur pisał, iż tych systemów było więcej, ciekawe czy chodziło o różnorodność w werkach Felsy czy ogólnie o różnorodności w odniesieniu do różnych mechanizmów"....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można powiedzieć, że shockabsorber był starszy od Incabloca. Istaniało i istnieje wiele rozwiązań ułożyskowania balansu zabezpieczającego przed uszkodzeniem na skutek obciążeń udarowych (uderzeń). Incabloc to tylko jeden z nich, z tym, że chyba najbardziej popularny, dlatego nieraz (niesłusznie) utożsamiany z zabezpieczeniem przeciwwstrząsowym w ogóle. Do dzisiaj wiele firm stosuje inne zabezpieczenia, co wynika albo z tradycji albo z osczędności

Jeśli Cię to interesuje, to tutaj znajdziesz trochę do poogladania:

http://www.info-uhren.de/technik/techn/stosskurz.pdf

Shockabsorbers.jpg

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, co byśmy bez Ciebie zrobili :) . I znów do łóżka nad ranem w przekonaniu, że tak naprawdę bardzo mało wiem. :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi