Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
John Time

DELBANA - oryginalna czy nie - zapytania wszelkie

Rekomendowane odpowiedzi

Też mi się wydaje, że nie te wskazówki ale łyknęłam staruszke :) mimi wszystko mnie zauroczyla :)

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja natrafiłem na takie coś. Proszę koleżankę Ankę :) i kolegów o ocenę, bo drogi to zegarek i nie chciałbym utopić sporej kasy...

kgrhqrqgfdzdukdbret5ymb.jpg

t2ec16hhjgqe9nomcskhbre.jpg

kgrhqjhjfefenlh6b43bret.jpg

Opiszę od razu moje wątpliwości. Co do frontu, to właściwie wszystko wydaje się być ok, jedynie brakuje mi napisu "swiss made", ale może się schował pod "6". Dekielek też w porządku. Mechanizm... Tu mam największe wątpliwości: regulator chodu jest przesunięty maksymalnie w pozycję F, nie widzę na zdjęciu włosa (może to tylko wina powiększenia), brakuje górnej śruby mocującej werk do koperty, pod dolną śrubą jest coś jakby wciśnięte.

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swiss made - jest prawdopodobnie ukryte (potrzebne inne zdjęcie). Co do stanu mechanizmu, to chyba nikt nie odważy się oceniać na podstawie zdjęcia. Pozycja regulatora może być spowodowana np. brakiem smarowania, zabrudzeniami ......... itp. Śrubka mocująca jest prawdopodobnie nieoryginalna, ale to pikuś. IMHO zegarek jest OK.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nawet nie opinia a tylko lużne myśli - tarcza i wskazówki wydają mi się ok; brak śrubki to faktycznie pikuś - ta podkładka to efekt źle dobranej drugiej - brak włosa to nie powinien byc problem, ale o stanie mechanizmu to na podstawie zdjęć trudno sie wypowiadać, spróbuj coś dowiedzieć się od sprzedawcy, ale to że brak jest obu śrub w odpowiednim rozmiarze daje mi do myślenia czy aby ta koperta jest od tego zegarka - co powiecie na logo z dekla w połączeniu z tarczą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca odpowiedział na moje pytania następująco:

hello,

the watch is very good condition and working properly.

correct spiral.

"Correct spiral" to pewnie odpowiedź na pytanie o kondycję "hairspringa" :)

Edytowane przez Krees

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha, uwielbiam zadawać pytania obcokrajowcom - albo popiszą się jakimś słowotwórstwem albo odpowiedzą nie na temat :D

A moje zdanie - wyjątkowa delbanka (ja na razie oceniam w głównej mierze wygląd ;) ). Walcz i wygrywaj, a ja zastrzegam sobie prawo pierwokupu od Ciebie jakby co :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha, uwielbiam zadawać pytania obcokrajowcom - albo popiszą się jakimś słowotwórstwem albo odpowiedzą nie na temat :D

A moje zdanie - wyjątkowa delbanka (ja na razie oceniam w głównej mierze wygląd ;) ). Walcz i wygrywaj, a ja zastrzegam sobie prawo pierwokupu od Ciebie jakby co :) :)

Może w Argentynie posługują się jakąś lokalną odmianą angielskiego ;).

Jeśli wygram i się nią znudzę, to masz jak w banku prawo pierwokupu :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja natrafiłem na takie coś. Proszę koleżankę Ankę :) i kolegów o ocenę, bo drogi to zegarek i nie chciałbym utopić sporej kasy...

kgrhqrqgfdzdukdbret5ymb.jpg

t2ec16hhjgqe9nomcskhbre.jpg

kgrhqjhjfefenlh6b43bret.jpg

Opiszę od razu moje wątpliwości. Co do frontu, to właściwie wszystko wydaje się być ok, jedynie brakuje mi napisu "swiss made", ale może się schował pod "6". Dekielek też w porządku. Mechanizm... Tu mam największe wątpliwości: regulator chodu jest przesunięty maksymalnie w pozycję F, nie widzę na zdjęciu włosa (może to tylko wina powiększenia), brakuje górnej śruby mocującej werk do koperty, pod dolną śrubą jest coś jakby wciśnięte.

Piękna Delbanka a napis jakiś jest pod 6 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dotarła wczoraj . Mój pierwszy SHOCKABSORBER i taki duży model bez koronki 37 mm. Co o niej sądzicie? Zastanawiają mnie wskazówki ? Czy to nie jakiś składak ? Choć mimo to i tak jest piękna :) :) . Musze tylko wstawić wałek i nową koronkę i będzie ok.

post-48480-0-93245400-1360663312_thumb.jpg

post-48480-0-53005600-1360663349_thumb.jpg

post-48480-0-45824200-1360663433.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tych z białym tłem pod napisem jest sporo jednak :)

Jerzyk, a ta Twoja nowa jest piękna.. Gratuluję oczywiście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękna ta jerzykowa delbana :)

Artur - nie, niestety to nie mój zegarek :(. Jest aktualnie do kupienia na ebayu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry :)

Chciałem zaprezentować na forum delbane znalazłem ja w szufladzie zapomniana przeleżała tam troszke czasu, postanowiłem przywrócić ją do życia i o to jest wczoraj odebrana od zegarmistrza. Podobno posiada dośc rzadko spotykany mechanizm tyle dowiedziałem sie od swojego zegarmistrza który ja reanimował. Nie jest w stanie idealnym choć chcialbym ja przywtrócić do stanu idealnego a może i ktoś mi o niej powie wiecej. Jest to już moja druga delbana pierwsza jest właśnie na przeglądzie u zegarmistrza jak wróci to tez postaram sie ją zaprezentować.

Pozdrawiam :)

post-59714-0-53103100-1360678782_thumb.jpg

post-59714-0-65346800-1360678789_thumb.jpg

post-59714-0-39880300-1360678798_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrz nie miał w szufladzie wskazówki sekundowej do delbany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem zaprezentować na forum delbane znalazłem ja w szufladzie zapomniana przeleżała tam troszke czasu, postanowiłem przywrócić ją do życia i o to jest wczoraj odebrana od zegarmistrza. Podobno posiada dośc rzadko spotykany mechanizm tyle dowiedziałem sie od swojego zegarmistrza który ja reanimował. Nie jest w stanie idealnym choć chcialbym ja przywtrócić do stanu idealnego a może i ktoś mi o niej powie wiecej. Jest to już moja druga delbana pierwsza jest właśnie na przeglądzie u zegarmistrza jak wróci to tez postaram sie ją zaprezentować.

to GSW (Geneva Sport) 50 lub 51 - raz widziałem z nim Delbanę i dokładnie z taką tarczą ,zastanawiałem się nad wskazówkami a miał takie jak Twoja, zatem pewnie właściwe - czy ktoś wie jaki powinna mieć sekundnik? o ile pamiętam też miała nietypowy: dość krótki igłą zakończony grot i wąską tępo zakończoną przeciwwagę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

John Time - gratuluję spostrzegawczości i wiedzy, mechanizm Genewa Sport dość rzadko spotykany w Delbanach, przynajmniej mi trafiały się nieczęsto. Brak sekundnika (słabe zdjęcie, ale nie widzę osi sekundnika) może wynikać z rzadkości mechanizmu i uszkodzenia osi koła sekundowego,a nie każdy zegarmistrz ma "magazyn części zamiennych". Co sądzicie o koronce trochę mała czy to wina zdjęcia?

Ogólnie Delbana ciekawa raczej ze względu na mechanizm, stan tarczy i koperty dość dobry, ale wskazówki nadszarpnięte czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiętasz może, zasadas, jakie w nich były sekundniki? być może wcale nie takie jak w Felsach, ale tylko przypuszczam; a z tą osią w tym egzemplarzu to raczej masz rację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmiar wcięcia pod koronkę rzeczywiście może sugerować, że koronka powinna być większa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no, oczywiście ta koronka tu to przypadek - większa i raczej grzybek; ale skąd te grzybki brać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W damskich Delbanach wskazówki godzinowe i minutowe są trochę podobne do tych z Delbany Tomekgs`a, być może w takim samym stylu powinna być utrzymana sekundowa, choć nie są to identyczne co do kształtu wskazówki. W dużych Delbanach były tez stosowane wskazówki sekundnika typu szpilka. Były bardzo często zamieniane przez zegarmistrzów dlatego wiele podobnych, krótszych, trochę innych, krąży dzisiaj po Delbanach. Recordmaster, krótki i długi grot to najczęściej spotykane i pewne, pozostałe są obarczone dużym poziomem ryzyka nieoryginalności. Ale tak jak już pisałem, jestem zwolennikiem teorii, iż różnorodność tarcz i wskazówek była bardzo duża w samej firmowej produkcji, a do tego dołożyć trzeba przekładki, czy składaki całych kompletów wskazówek, co utrudnia jednoznaczną identyfikację. Wydaje mi się, że Delbana z mechanizmem GS miała sekundnik bez grota, ale czy to był oryginalny komplet, nie jestem przekonany. Pozostaje nam wierzyć w dobrą pamięć Artura, albo jakiś dobrze zachowany egzemplarz.

post-57210-0-49323500-1360703015_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś zrobić jeszcze fotkę dekla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest średnica zewnętrzna koperty? Gdybyś podał średnice zewnętrzna mechanizmu można określić czy jest to GS 50 czy 51

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi