erzlot 298 #1751 Napisano 24 Września 2015 Od października 2014-wykreślony z listy grzybów chronionych.Zadałem sobie trud i przeszukałem to ministerialne rozporządzenie z 2004 roku i pod poz 48 w zał.1 wszystkie szmaciaki są POD OCHRONĄ ŚCISŁĄ.Tak mam zresztą w 3 atlasach grzybów (ostatni z 2010 roku) , dlatego mnie Kiniol zaskoczył swoim odkryciem.A więc można jeść, ale w ukryciu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1752 Napisano 24 Września 2015 Ale on został wykreślony w 2014, więc można z talerzem wyjść z ukrycia 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1753 Napisano 24 Września 2015 Zdaje się w pazdzierniku tego roku... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #1754 Napisano 28 Września 2015 (edytowane) Duch w narodzie ginie.AM - Bombardier ponad 2 lata służby wojskowej.28.09.15, 15:07:25Zgłoś naruszenie treści./ 10/ 3"Dla pododdziału, który będzie pracował na miejscu trzeba przygotować np. jakieś schronienie przed deszczem, czy zapewnić ciepłe napoje" Jaaa nie mogę ale wojsko. Schronienie trzeba przygotować ciepłe napoje zapewnić - wstyd.A namiotów już w naszej armii nie ma? A kuchnie polowe wszystkie stoją w muzeum?Latryn lepiej niech nie kopią bo się do pociągu dokopią i okaże się, że cały zasr..y.Złóżmy się na TOI-TOIa dla armii... Przyjechało wojsko do Wałbrzycha zbadać od 40 cm do 1 metra gruntu.Strach się bać co to za armia teraz... Edytowane 28 Września 2015 przez amroziuk 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1755 Napisano 28 Września 2015 Przyjechało wojsko do Wałbrzycha zbadać od 40 cm do 1 metra gruntu.Strach się bać co to za armia teraz...A ochroniarzy do pełnienia warty to przywieźli ze sobą czy zatrudnili miejscowych? 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #1756 Napisano 29 Września 2015 Z pewnością ochraniać ich będą chłopcy z grupą inwalidzką - szybcy i wściekli 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1757 Napisano 29 Września 2015 Daj jakies zdjecia tego wojska. To powoli unkalni ludzie od kiedy pobory przymusowe wygasly 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1758 Napisano 3 Października 2015 (edytowane) Panie i Panowie, Wy tutaj macie orientację i wiedzę w starszych tematach, chodzi o to w ktorym okresie w języku polskim zaczęto stosować literę" j " ale też różne inne wskazujące na czas ówczesne formy słownictwa np. poszliy zamiast poślij etc. tekst jest religijny ale mi chodzi bardziej o zblizone datowanie , widać błedy w druku, przesunięcia liter etc.W razie potrzeby pokażę inne strony, z góry dziekuję za wszelkie wskazówki co do datowania jak również być może forma czy sam tytuł na "coś" nakierowuje ?" Nabożyństwo Przez Pewnę Damę " oczywiscie brak stron lub ich nie było odnośnie informacji co do wydawcy czy autora, wersji etc. EDIT: a może był jakiś rejon naszego kraju gdzie szeroko stosowano " Y " zamiast innych liter i gdzie absolutnie nie istniało " j " ? Edytowane 3 Października 2015 przez STARUSZEK 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1759 Napisano 3 Października 2015 Nie roszcąc sobie żadnych pretensyj do oceny starodruków, pisowni staropolskiej, wygląda mi to na prowincyonalny druk z połowy XIX wieku. Małopolska? A papier jest jaki? Wygląda na bezdrzewny.Można też poszukać rzeczonych tekstów. Ani koronki o NMP , ani o Aniele Stróżu wcześniej niż w XIX wieku się nie pojawiają. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1760 Napisano 3 Października 2015 Ja bym się nawet skłaniał ku czwartej ćwierci... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1761 Napisano 3 Października 2015 (edytowane) Piotrze i Krzysiu bardzo Wam dziękuję za info, zaraz będę szukał tekstów - faktycznie o tym nie pomyślałem Papier - trudno mi ocenić w tym przypadku ale wygląda na drzewny - są wtrącenia kawałków (drzazg) w papierze ale też delikatne prążki w poprzek stron zobacz foto - moze to widać ?Oraz spis treściPrzepraszam ze w tym temacie, jeśli to kłopot to przeniosę się na PW do Piotra o ile można. Jeśli chodzi o teoretyczne pochodzenie to zdecydowanie kresy wschodnie, ale to nie jest potwierdzona informacjaDziękuję bardzo za wszelkie sugestie Edytowane 3 Października 2015 przez STARUSZEK 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1762 Napisano 3 Października 2015 (edytowane) Tutaj jest tzw. "Dąbrówka", "Kazania albo Wykłady Porządne..." wydanie z 1824 roku i tu mamy zamiast "j" literę "i" oraz "y" Edytowane 3 Października 2015 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1763 Napisano 3 Października 2015 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1764 Napisano 3 Października 2015 Ok super dzięki - wszystko jasne ja mam do porownania tylko jakiś brewiarzyk 1000 stronicowy z lat 80 tych XiX wieku i ten jest wydany praktycznie jak wspolczesne książeczki, dlatego ten egzemplarz wydal mi się nieco odmienny.Dzięki wielkie za info i pozdrawiam serdecznie 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1765 Napisano 3 Października 2015 "Delikatne prążki" to znak charakterystyczny dla papieru czerpanego. Oglądnij pod światło kilka stron, może jakiś znak wytwórni będzie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1766 Napisano 3 Października 2015 To jest papier czerpany,pod światło sprawdź kilka kartek,często znak wodny był w dolnym lub górnym zewnętrznym rogu,pisownia staropolska ,błędy np wyraz Kryzu i Krzyżu,koniec XVIII początek XIX wieku ,później używano lepszego papieru.Przypomina brewiarz,szyty ręcznie bo dużo stron.Jeśli Ci nie szkoda to spróbuj oderwać pierwsza kartkę jak jest naklejona na okładce od wewnątrz książki ale ostrożnie,tam często były zawarte ciekawe informacje. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1767 Napisano 3 Października 2015 (edytowane) Dubel Edytowane 4 Października 2015 przez STARUSZEK 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1768 Napisano 3 Października 2015 (edytowane) To jest papier czerpany,pod światło sprawdź kilka kartek,często znak wodny był w dolnym lub górnym zewnętrznym rogu,pisownia staropolska ,błędy np wyraz Kryzu i Krzyżu,koniec XVIII początek XIX wieku ,później używano lepszego papieru.Przypomina brewiarz,szyty ręcznie bo dużo stron.Jeśli Ci nie szkoda to spróbuj oderwać pierwsza kartkę jak jest naklejona na okładce od wewnątrz książki ale ostrożnie,tam często były zawarte ciekawe informacje.Dziękuję za info, sprawdziłem pod światło strony i faktycznie papier jest czerpany, jest bardzo niejednolity z dużą ilością wtrąceń, zgrubień etc. Niestety nie ma żadnych znaków. Ogólnie widziałem wiele wydań XIX wiecznych w języku polskim, ale to jest jakby to powiedzieć - bardzo prymitywne. Oprawa jest niby staranna ale taka baaardzo "ręczna" Nie ma żadnych zdobień w samym druku czy ilustracji. Niestety brakuje pierwszej kartki i zaczyna się od strony nr.3.Sam druk jest niedbały, zdrubienia liter, przecinki nad " z " zamiast kreski. Ogólnie to wygląda na coś bardzo indywidualnego i robionego w niezbyt zaawansowany sposób. Dziękuję bardzo za pomoc. Hej dzięki zaraz siadam i odrywam Edit: oderwałem połowę nozykiem, ale tam nic nie ma papier się rozwarstwia a pierwsza cienka strona jest czysta i całkowicie sklejona ze sztywną oprawą na którą zachodzą brzegi skóry.Za brewiarzem na pewno przemawia liturgia godzin, przeszukałem juz sieć w kwestii starszych brewiarzy ale niestety nic na ten temat nie ma. Jest tylko mowa o brewiarzykach a dokładnie oNowym Brewiarzyku Tercyarskim przez Leona Kapucyna ułożony - mam V wydanie z 1894z Vilna ale to zupełnie inna bajka. Edytowane 4 Października 2015 przez STARUSZEK 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #1769 Napisano 4 Października 2015 Kto jest w Warszawie - zapraszam na szmaciaka duszonego na masełku czy jakiego kto lubi Do tego na kanie w panierce czy bez i na deser buteleczka naleweczki z pigwy Poważnie zapraszam bo dzisiejszy szmaciak wazy 3 kg. i zjedliśmy połowę a kanie w wiekszosci jeszcze zostały.Kanie małe bo to z gęstego lasu a nie z polanyTyle jeszcze zostało 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #1770 Napisano 6 Października 2015 (edytowane) Odkryto prawdziwy skarb mojego regionu: Trochę to trwało ale się udało... Warto przełączyć do trybu HD i puścić na TV. Edytowane 6 Października 2015 przez amroziuk 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #1771 Napisano 6 Października 2015 (edytowane) Piekne, tam nie dojechalam w te wakacje i zaluje Moze nastepne spotkanie zegarowe , wlasnie w tym zamku , please Edytowane 6 Października 2015 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1772 Napisano 6 Października 2015 Jak opłacisz wynajęcie... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #1773 Napisano 6 Października 2015 Do tego czasu może uchodzców zakwaterują..... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1774 Napisano 6 Października 2015 Tam trzeba być gdy kwitną rododendrony... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 99 #1775 Napisano 7 Października 2015 W zamku jest hotel http://www.zamek-ksiaz.com.pl/hotel.html Faktycznie w porze kwitnienia rododendronów warto by się w Książu spotkać. Niedługo mają udostępnić podziemia, które od wojny są zamknięte dla "turystów". 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach