Mariusz 109 #551 Napisano 21 Sierpnia 2013 Chyba się nie rozumiemy - porażką jest pogląd, ze już się osiągnęło wystarczający poziom wiedzy i się rozumie wszystko wokół. Nie sądzę by cel "poznanie i zrozumienie" był króliczkiem, którego by się nie chciało złapać. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #552 Napisano 21 Sierpnia 2013 Odkrycie błędu w naszym rozumowaniu to nie porażka, tylko przejście na wyższy stan świadomości, a pkt. X to taki króliczek, o którym śpiewano, że nie chodzi o to żeby go złapać, a tylko żeby gonić go.Wolę punkt G 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #553 Napisano 21 Sierpnia 2013 Chyba się nie rozumiemy - porażką jest pogląd, ze już się osiągnęło wystarczający poziom wiedzy i się rozumie wszystko wokół.Nie sądzę by cel "poznanie i zrozumienie" był króliczkiem, którego by się nie chciało złapać.Może nie tyle, że się nie rozumiemy, co raczej piszemy o czym innym. Przekonanie, że się osiągnęło wystarczający poziom wiedzy i wszystko się już rozumie to i według mnie zwyczajna głupota, a cel to jest oczywiście coś takiego co chce się osiągnąć, ale chcieć a móc to dwie rożne sprawy i o tym mówi to powiedzenie o króliczku. Ludzie są jedni mądrzejsi inni głupsi, ale ludzi bezwzględnie najmądrzejszych zwyczajnie nie ma, gdyż nie ma granicy wiedzy i poznania, która by określała jednoznacznie, że to już koniec i nic więcej nowego nie da się poznać. Wolę punkt GPodobno też trudno go znaleźć, ale ja nie miałem jakoś nigdy problemu. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #554 Napisano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Przyznam szczerze, że w tym co napisał Wojtek zainteresowało mnie coś zgoła innego - pomijanie w seksie grupowym.Ciekawy temat Pomijanie nie jest takie złe, szczególnie biorąc pod uwagę dzisiejsze grupy młodych i silnych "męścizn"Powiem Wam, że ja troszkę tylko odczuwam dyskomfort związany z brakiem polskiej produkcji ponieważ sam biorę w niej udział jeszcze (nie mówię o klamerkach oczywiście), kupuje ją cała Europa, Meksyk, Australia gdyż jest stosunkowo tania i ponoć dobrej jakości. Oczywiście jest też powiew minionej epoki - dla zagranicy trzeba zrobić staranniej, lepiej i solidniej a i polska elektronika jest w środku - podejrzewam, że nie jest aż tak żle. Gdy pewnego razu dostarczałem i montowałem jedno z urządzeń w Polsce - to zachwycony i zadowolony Człowiek o solidnym wykształceniu i wysokiej pozycji w społeczeństwie zapytał :- jakiej produkcji jest to urządzenie ?odpowiedziałem ze zdziwieniem, że oczywiście polskiej. Na to wspomniany wcześniej zadowolony i zachwycony...- polskiej ? mniej więcej z taką minąOczywiście na tym skończyły się zachwyty ...Obawiam się, że jesteście Panowie w mniejszości, ba nawet nie to, jesteście czy też jesteśmy gatunkiem na wymarciu ... Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez STARUSZEK 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #555 Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Czy to efekt globalizacji? Lektura "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza, nie jest już obowiązkowa do przeczytania na poziomie gimnazjum. Nowy gimnazjalista może czytać między innymi ksiązki Tolkiena i Sapkowskiego."Pan Tadeusz" pozostaje w liceum,ale czy wszyscy idą do liceum? W liceum dobór lektur zależy od profilu klasy.Z poziomu liceum ginie "Trylogia" Henryka Sienkiewicza. Jak myslicie, młodzież za parę lat będzie w stanie rozpoznać prosty cytat "Litwo! Ojczyzno moja" ? Edytowane 1 Września 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #556 Napisano 1 Września 2013 Wygooglają sobie 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #557 Napisano 2 Września 2013 Czy to efekt globalizacji? Lektura "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza, nie jest już obowiązkowa do przeczytania na poziomie gimnazjum. Nowy gimnazjalista może czytać między innymi ksiązki Tolkiena i Sapkowskiego."Pan Tadeusz" pozostaje w liceum,ale czy wszyscy idą do liceum? W liceum dobór lektur zależy od profilu klasy.Z poziomu liceum ginie "Trylogia" Henryka Sienkiewicza. Jak myslicie, młodzież za parę lat będzie w stanie rozpoznać prosty cytat "Litwo! Ojczyzno moja" ?Litwo! Ojczyzno moja... Pomyślcie co na to kutfa "wiara lecha"? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #558 Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Różnica pokoleniowa była zawsze.....teraz to nie róznica a przepaść.......Ja ,mój dziadek ,mój ojciec wiedzą kto to:MickiewiczSłowackiChaplinChopinLondonWałęsaJaruzelskietc.....Dla mojej córki są to obce osoby.... Edytowane 3 Września 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #559 Napisano 2 Września 2013 Nie ma London, jest Lądek Zdrój 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #560 Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Miś..... Edytowane 2 Września 2013 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kebayoran 4 #561 Napisano 3 Września 2013 (edytowane) odpowiedziałem ze zdziwieniem, że oczywiście polskiej. Na to wspomniany wcześniej zadowolony i zachwycony...- polskiej ? mniej więcej z taką miną Współpracuję z jedną z rdzennie polskich firm z branży środowiskowej. Ludzie ci dostarczają nowoczesne technologie oczyszczania specyficznych ścieków, budują oczyszczalnie za granicą, nawet w odległych miejscach na świecie, a nawet dla niektórych korporacji, inwestujących w Polsce. Tylko nie mogą się przebić do polskich klientów w Polsce, bo pierwsze pytanie, to czy technologia niemiecka, amerykańska? Na odpowiedź, że polska - pierwsza reakcja, to niedowierzanie i wątpliwowści, czy "aby to będzie działało?", a zaraz potem: "dlaczego niewiele tańsza od niemieckich"? No to wezmę niemiecką, bo zagraniczna... Edytowane 3 Września 2013 przez Kebayoran 0 "Do or do not. There is no try" - Master Yoda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kebayoran 4 #562 Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Czy to efekt globalizacji? Lektura "Pan Tadeusz" Adama Mickiewicza, nie jest już obowiązkowa do przeczytania na poziomie gimnazjum. Nowy gimnazjalista może czytać między innymi ksiązki Tolkiena i Sapkowskiego."Pan Tadeusz" pozostaje w liceum,ale czy wszyscy idą do liceum? W liceum dobór lektur zależy od profilu klasy.Z poziomu liceum ginie "Trylogia" Henryka Sienkiewicza. Jak myslicie, młodzież za parę lat będzie w stanie rozpoznać prosty cytat "Litwo! Ojczyzno moja" ? To nie tylko dotyczy lektur. Odnoszę wrażenie, że polska szkoła przygotowuje obecnie wyłącznie do zdawania testów. Obserwując moje dzieciaki (teraz już maturalne), zauwazyłem, że przechodząc przez podstawówkę i gimnazjum nigdy nie skończyli programu historii - zawsze brakowało czasu na historię współczesną, powojenną i refleksje nad nią. Natomiast "wałkowano" do znudzenia starozytność, średniowiecze, itd. Wiek XX-ty zamykał się dwoma lekcjami. Kiedyś oglądałem pracę domową w gimnazjum (w formie odpowiedzi na pytania) dotyczące epoki napoleońskiej. I jedno z pytań brzmiało: "Czy epoka miała wpływ na inne części świata i gdzie?" Młody wymienił nazwy krajów i regionów, w tym Amerykę Południową. Zafascynowany, zacząłem z nim rozmawiać, aby rozwinął dlaczego, podpowiadać, jakie kraje tam powstawły itd. Nic, żadnego odzewu! W końcu się zdenerwował, czemu go się czepiam, przecież nikt nie chce uzasadnienia, tylko odpowiedzi na pytanie. W podręczniku nic nie ma ten temat!. No to otwieram najnowszy podręcznik do historii. A tam: "Epoka napoleońska miała wpływ na sytuację polityczną na świecie nie tylko w Europie, ale także w Afryce i Ameryce Południowej". Kropka. Ani słowa więcej. To oczywiście jeden z przykładów. Edytowane 3 Września 2013 przez Kebayoran 0 "Do or do not. There is no try" - Master Yoda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STARUSZEK 207 #563 Napisano 3 Września 2013 Nie ma London, jest Lądek Zdrój London miasto w Anglii 0 cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ! Piotr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #564 Napisano 3 Września 2013 Kiedyś wydawało mi się, że doczekam czasów kiedy w naszych szkołach będą uczyć przede wszystkim myśleć, a wkuwanie wiedzy na pamięć zejdzie na plan dalszy, ale teraz wydaje mi się, że jednak za mojego życia nic takiego się nie stanie. A Polacy w porównaniu z tzw. cywilizacjami bardziej rozwiniętymi, nie maja problemu braku wiedzy, za to wszędzie widać braki z umiejętnością jej wykorzystania. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #565 Napisano 4 Września 2013 (edytowane) To nie tylko dotyczy lektur. Odnoszę wrażenie, że polska szkoła przygotowuje obecnie wyłącznie do zdawania testów. Obserwując moje dzieciaki (teraz już maturalne), zauwazyłem, że przechodząc przez podstawówkę i gimnazjum nigdy nie skończyli programu historii - zawsze brakowało czasu na historię współczesną, powojenną i refleksje nad nią. Natomiast "wałkowano" do znudzenia starozytność, średniowiecze, itd. Wiek XX-ty zamykał się dwoma lekcjami. Kiedyś oglądałem pracę domową w gimnazjum (w formie odpowiedzi na pytania) dotyczące epoki napoleońskiej. I jedno z pytań brzmiało: "Czy epoka miała wpływ na inne części świata i gdzie?" Młody wymienił nazwy krajów i regionów, w tym Amerykę Południową. Zafascynowany, zacząłem z nim rozmawiać, aby rozwinął dlaczego, podpowiadać, jakie kraje tam powstawły itd. Nic, żadnego odzewu! W końcu się zdenerwował, czemu go się czepiam, przecież nikt nie chce uzasadnienia, tylko odpowiedzi na pytanie. W podręczniku nic nie ma ten temat!. No to otwieram najnowszy podręcznik do historii. A tam: "Epoka napoleońska miała wpływ na sytuację polityczną na świecie nie tylko w Europie, ale także w Afryce i Ameryce Południowej". Kropka. Ani słowa więcej. To oczywiście jeden z przykładów. Myślę, że to co się dzieje najlepiej oddają te słowa."Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie". Zostały wypowiedziane ponad 400 lat temu. Edytowane 5 Września 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #566 Napisano 22 Września 2013 (edytowane) Byłem dzisiaj z lenzikiem na grzybach od godz 8oo do 10oo 37 prawdziwków oraz trochę podgrzybków.To dopiero początek pojawiania sie grzybów.Bywało,że zbierałem ponad 600 sztuk prawdziwków dziennie. Edytowane 22 Września 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #567 Napisano 22 Września 2013 Całkiem nieźle, ale dostrzegłem jednego kozlaka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #568 Napisano 22 Września 2013 Całkiem nieźle, ale dostrzegłem jednego kozlakaKilka kozlaków też było. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #569 Napisano 22 Września 2013 Franciszku, zamarynuj a ja przy okazji odbiorę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #570 Napisano 22 Września 2013 Franciszku, zamarynuj a ja przy okazji odbiorę Za mało na marynowanie.Wszystkie prawdziwki się suszą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
canaletto 1 #571 Napisano 22 Września 2013 .Bywało,że zbierałem ponad 600 sztuk prawdziwków dziennie.Niech Ci będzie, za mało, ale poczekam na większe grzybobranie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #572 Napisano 24 Września 2013 Byłem dzisiaj z lenzikiem na grzybach od godz 8oo do 10oo 37 prawdziwków oraz trochę podgrzybków.To dopiero początek pojawiania sie grzybów.Bywało,że zbierałem ponad 600 sztuk prawdziwków dziennie.Ja też byłam w ub. tygodniu ale prawdziwka to ani jednego. Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #573 Napisano 3 Października 2013 Wczroraj bylem i nie zanalzlem praktycznie nic , jest za sucho ale dwa tygodnie temu bylo ok .... ale jeUploaded with ImageShack.us 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #574 Napisano 3 Października 2013 Piękne te kozaczki U nas, w moim lesie było nieco podgrzybków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwb3rdu 0 #575 Napisano 3 Października 2013 (edytowane) No no podgrzybki sa super takie dwuniowe czysciutkie bez robakow i nie obgryzane przez slimaki .Kani juz nie zbieram zreszta innych grzybow blaszkowych tez nie oprocz opieniek ale tylko jak sa male .............Ja mam taka metode suszenia grzybow ktora jest godna polecenia- (potem wieszam rame na haku pod sufitem nad kominkiem ).Jedna noc , toche "smrodu" problem z marudzacym małżem ale w ciagu 24 godzin sa suche jak pieprz . Dodam jeszcze taka ciekawostke bo widze ze piszesz z Poznania .Tutaj pracuja pracownicy z Polski , ze Smigla /poznanskie tablice rejestracyjne PKS ...ku mojemu wiekiemu zdziweniu nie znaja i nie zbieraja grzybow .Najperw myslalem ze to tylko jeden taki przypadek ale sie okazalo ze wiekszosc z nich grzybow nie zbiera !!!!!. W zeszlym roku musialem im zdrobic szkolenie a potem sprawdzac co nazbierali .Zreszta w zeszlym roku byl taki wysyp ze jak potem polowa nazbieranych grzybow okazala sie do wywalenia to i tak mieli taka ilosc ze potem jedli dwa dni ...Uploaded with ImageShack.us Edytowane 3 Października 2013 przez kwb3rdu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach