Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

drm

Dylematy moralne czyli duży zegarek na mały nadgarstek.

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj Apart sprowadził dla mnie zegarek. Taki:

http://breitling.ch/.../technical-data

Dzisiaj pójdę go przymierzyć.

Proszę o Wasze spostrzeżenia, doświadczenia w tej materii, czy nie będzie on za duży na nadgarstek ok. 16,5-17 cm. Czy nie będzie wyglądał śmiesznie?

Mierzyłem tego:

http://breitling.ch/.../technical-data

Jest on podobnych rozmiarów i moja żona twierdzi, że wygląda bardzo dobrze na mojej ręce. Ja jednak czuję pewien dyskomfort.

Bardzo bym chciał Breitlinga bo należy do mojej ulubionej trójki zegarkowej: Omega, Breitling, IWC. Tego pierwszego już mam, a na IWC przyjdzie czas pod koniec roku (pewnie Aquatimer lub pilot Mark XVII).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli zegarek nigdzie Cię nie uwiera, przyzwyczaisz się do jego rozmiaru.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w ręce 18,5cm i u mnie idealne są zegarki od 36mm do 40mm. Większe sprawiają mi pewien dyskonfort zarówno przy noszeniu jak i optyczny.

Dlatego przy Twoim nadgarstku 42mm może być lekko przyduże nie wspominając już o 45mm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w ręce 18,5cm i u mnie idealne są zegarki od 36mm do 40mm. Większe sprawiają mi pewien dyskonfort zarówno przy noszeniu jak i optyczny.

Dlatego przy Twoim nadgarstku 42mm może być lekko przyduże nie wspominając już o 45mm...

Zgadza się, Omega 40 mm jest ok.

Ale może być i tak jak napisał TIK TAK, że jeżeli będzie wygodny to z czasem przywyknę do tego rozmiaru.

Podobnie miałe z telefonem jak zmieniłem Galaxy S na Galaxy Note II. Po pierwszy przytłoczeniu jego wielkością, teraz nie wyobrażam sobie jak kiedyś mogłem korzystać z mniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że będzie śmiesznie wyglądał. Na moim nadgarstku ten Breitling sprawiał wrażenie wielkiego, a co dopiero na Twoim :) No ale co kto lubi. Ja mam ok. 20cm w nadgarstku.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówią, że rozmiar biustu - kwestia gustu ;)

Wg mnie to on bedzie dla Ciebie za duży, ale przecież to Twój zegarek, więc sam musisz stwierdzic, czy jest wygodny i dobrze wygląda na Twojej ręce.

Niby do wszystkiego się można przyzwyczaić, tylko pytanie, czy trzeba?

Mój nadgarstek ma 18,5cm i jeśli mierzę coś ponad 40mm to już za duże mi się wydaje, chociaż mam jedną pasówkę 45mm i to bydle akurat przedziwnym trafem w miarę dobrze leży. Tyle, że i tak zbyt wielkie i pretensjonalne mi się wydaje.

Cóż, sam musisz zdecydować. Ważne, zebyś wygladał jak facet z zegarkiem na ręku, a nie jak zegarek z doczepionym facetem ;)

Życzę trafnego wyboru i zadowolenia z zegarka

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sugeruj sie tym co ci mowia inni (z wyjatkiem zony ;)) i sam sie zastanow czy bedziesz sie dobrze czul z takim zegarkiem. jezeli ma byc niewygodny, nie pasowac do wiekszosci strojow itd. to moze nie ma sie co meczyc. ale jezeli tobie sie podoba, twojej zonie tym bardziej, do tego jest ci w nim wygodnie to olej innych bo w koncu nosisz go dla siebie, a nie dla "kolegow" z forum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 17,5 cm, noszę zegarki od 42 cm do 47 i kazdy leży świetnie. Dodam, że gdy zdejmuje 47-mke i zakładam 42 , to wygląda jak zabrany dziecku :P . Oczywiście nie mówię o stroju wizytowym, ale Breitling do takiego nie pasuje ;)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 17,5cm i nie widzę problemu w noszeniu zegarków 44+, jak również 36mm.

Temu Breitlingowi nie pasuje mniejszy rozmiar.

Bierz, a nie pożałujesz. Po kilku godzinach noszenia nie będziesz pamiętał o watpliwosciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj nie ułatwiacie, zdania podzielone :)

Ten którego mierzyłem leżał całkiem dobrze, ale czułem dyskomort jak na niego spojrzałem.

No nic, dzisiaj obejrzę i będe musiał podjąć jakąś decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 19cm w nadgarstku i w moim odczuciu wszystko ponizej 45mm wyglada jak zabrane mojej zonie, czyli jest za male.

Obecny ORIS ma 51mm i wyglada swietnie. Na pewno nie jest za duzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro twoja żona dobrze się będzie czuła z 45mm zegarkiem na twojej ręce, to twoje pytanie jest co najmniej niestosowne. Dla okazania wsparcia dodam, że mi też to nie będzie przeszkadzać. Nie wiem tylko po co ta głupia wstawka, że "czujesz pewien dyskomfort". Jakie to ma znaczenie? Innym ma się podobać, zegar ma zwisać na chuderlawej ręce i dawać po oczach. A ty się przyzwyczaisz. Albo i nie.

Przypomniała mi się historyjka o facecie, który skarżył się koledze, że go uwierają buty. Kolega rozsądnie zapytał: "po co nosisz przyciasne buty?". "A bo widzisz, żona mnie bije, córka się puszcza, syn narkotyzuje, a szef gnębi w robocie. Jedyna przyjemność jaka mnie spotyka, to gdy wrócę do domu po pracy i ściągam te cholerne buty".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nadgarstku mam niecałe 16cm i noszę zegarek, który ma 40.3 mm,11,95mm wysokości i jest w sam raz. Zegarek casualowy. Mam również G-Shocka, który ma ok.45mm ale jest na grubym, skórzanym pasku, który przechodzi pod zegarkiem i ten też wygląda ok ale jak mierzyłem zegarki bardziej eleganckie, casualowe to w moim przypadku powyżej tych 40mm wyglądały niekorzystnie. Także wszystko zależy od rodzaju zegarka i ogólnej budowy naszej ręki. Jeżeli ktoś ma szczupłą całą rękę, taki spory zegarek nie będzie dobrze wyglądał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro twoja żona dobrze się będzie czuła z 45mm zegarkiem na twojej ręce, to twoje pytanie jest co najmniej niestosowne. Dla okazania wsparcia dodam, że mi też to nie będzie przeszkadzać. Nie wiem tylko po co ta głupia wstawka, że "czujesz pewien dyskomfort". Jakie to ma znaczenie? Innym ma się podobać, zegar ma zwisać na chuderlawej ręce i dawać po oczach. A ty się przyzwyczaisz. Albo i nie.

Nie rozumiem tego, w szczególności fragmentu zaznaczonego pogrubieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny nadgarstek, mysle ze 45 mm bedzie niewygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba, że tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oraz stara sie pokazac, ze KAZDY duzy zegarek jest fuuj. Gdybym ja sie sugerowal tym co powiedza inni z domu bym nie wyszedl z taka mordą :D

drm -> Tobie sie ma ten zegarek podobac, Ty masz czuc sie z nim idealnie. Jeden z kompleksem duzego zegarka nie wlozy na 22cm nadgarstek nic wiekszego niz 43mm i wyglada jak osiol w oczach drugiego a trzeci wlozy 50mm cebule na 16cm reke i bedzie wniebowziety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadgarstek 16,5 cm i od dłuższego czasu noszę zegarki 44 mm i 45mm i uważam, że jest to rozmiar dla mnie optymalny. Po przymiarce certiny 42 mm stwierdzam, że zegarki poniżej 44 mm wyglądają nawet na mojej szczupłej ręce na małe. Inna kwestia to kwestia wagi i profilowania koperty zegarka, warto też zwrócić uwagę aby koronka zegarka (ciężkiego) nie wciskała się w nadgarstek. Raczej ostatnio unikam zegarków o wadze powyżej 100- 110 g. Teraz noszę Glycine Incursore 44 mm i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadgarstek 16,5 cm i od dłuższego czasu noszę zegarki 44 mm i 45mm i uważam, że jest to rozmiar dla mnie optymalny...

No cóż, uważam, że na 17,5 centymetrowy nadgarstek ten Breitling będzie za duży.

Mierzyłem go na swoim (mam 20 cm w obwodzie) i wyglądał potężnie a co dopiero na mniejszym.

Owszem, można nosić go na 16,5 cm, nawet na szczuplejszych jeśli ktoś się uprze ale czy będzie to dobrze wyglądało?

avengerseawolfchrono.jpg

img00158201003260945.jpg

img1006us.jpg

IMO kuriozalnie ;)

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wojtek.

Na Twoich zdjęciach widać jego "potęge". A co dopiero co na moim, mniejszym nadgarstku.

No nic, przymierzyć pójdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zasadę, że uszy zegarka nie mogą wystawać poza nadgarstek bo wygląda to kiepsko.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przybyłem, zobaczyłem, przymierzyłem.

W pierwszych minutach mojej wizyty w Aparcie myślałem, że problem rozwiąże się sam. Otóż pani, u której wynegocjowałem duży rabat, jest na urlopie. Kolega ją zastępujący powiedział, że niestety może dać mi tylko klasyczny rabat wynikający z karty stałego klienta, a wtedy cena przestaje robić się atrakcyjna. Suma summarum po kilku minutach i telefonach rabat pierwotny został utrzymany.

Jakie wrażenia?

Zegarek bardzo ładny, dobrze wykonany, robi przysłowiowe wrażenie.

Po próbie nadgarstkowej muszę powiedzieć, że średnica nie jest problemem, nie wygląda źle, uszy nie wystają poza nadgarstek. Problemem jest jego wysokość. W kontekście tego wygląda średnio na moim nadgarstku :(

Poprosiłem o przytrzymanie go do soboty, udam się na przymiarkę z moim doradcą modowym czyli żoną. Wtedy też podejmę decyzję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zasadę, że uszy zegarka nie mogą wystawać poza nadgarstek bo wygląda to kiepsko.

zgadzam sie, wyznaje te sama zasade, mam nadgarstek 16,5cm i przy zegarkach 43mm uszy wystaja... max maxow to 42mm a tak optymalnie to 40-41mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wg mnie Twoje uczucie dyskomforu jest ważną wskazówką że coś jest nie halo...nawiasem mówiąc wcale się nie dziwię bo zegar nawet na większym niż Twój nadagarstku wygląda żałośnie. Takie niedopasowanie niezależnie od marki zegarka i jego przymiotów deklasuje go do poziomu modowej ozdóbki ....jest np taki Pan piłkarz w canal plus sport który zdaje się wyznawać tę religię.

Co do podawanych tu przez kolegów obwodów nadgarstka to się nie sugeruj bo ważny jest też kształt ...bardziej płaska , choć chuda ręka przyjmie lepiej większą średnicę...i może uszy zostaną w cieniu ręki...choć jak słusznie zauważyłeś tu problemem jest grubość

Ja biorę też pod uwagę charakter zegarka i okoliczności noszenia...rozmiar który akceptuję dla zegarka sportowego nie ma zastosowania do garniturowca ( nawet tego na codzień ) staram się nie mieszać zegarków i okazji.... i żebym nie wiem jak chciał mieć dany model to za dużego dla mojego nadgarstka nie kupię ( vide "poprawiony" SUB czy nowy Mark XVII ) Masz jeszcze czas....zrób fotki i wrzuć tu i się zacznie ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.