Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakimi rowerami jeżdżą członkowie forum

Rekomendowane odpowiedzi

Czyszczenie goleni i smarowanie to nawet częściej.

Jak latasz po lesie po deszczu, to nawet codziennie brunox i czyszczenie.

Pokłosie ostatniej wywrotki :

Sprawdzam sobie przewód tylni, bardzo profesjonalną metodą sliniąc przewód i zaciskając klamkę, a tu.... Bąble.

A więc stery na później, teraz amorek i przewód.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej jeżdżę gdy jest sucho ale dzisiaj trochę błota zebrał więc mycie i brunox. Opony wiem że szału nie robią, kumpel z Treka Remedy też narzeka na swoje Bontragery. W okolicy mamy małą górkę, kumpel na zjeździe z niej wyciągnął przeszło 50km/h, ja podjeżdżam do 3/4 i dalej na piechotę, kumpel na swoim cube na sam szczyt. Mówię mu, że tylna opona nie trzyma (plus mój brak techniki :P ), nie wierzył do kiedy sam nie podjeżdżał. Na górę dojechał ale od razu stwierdził, że opona do d...  :lol: Dzisiaj pojeździłem poza ścieżkami - mech itd, trochę się ślizga. Jak te opony się skończą to będę chciał przejść na mieszane ogumienie, na tył coś z bardziej agresywnym bieżnikiem na środku. Nie chcę przejść na opony na twarde podłoże bo w luźniejszym terenie mogłaby być lipa

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-29-cali-622/p,opona-pace-29x2-10-60-tpi-zwijana-maxxis,623975.html

domyślam się że ta opona w środku lipca na szutrówce będzie super ale jak po deszczu zjadę z ubitej ścieżki to szybko się zalepi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się wiele dobrego naczytałem i nasłuchałem o maxxisie crosmark. Jak mi portfel trochę odpocznie, to się zaopatrze w nie. Generalnie na moje schwalbe smart sam narzekać też nie mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też słyszałem dobre opinie o nich i najprawdopodobniej też ją wybiorę na tył, środkowe kostki podobno nieźle wgryzają się w podłoże. O ile dobrze rozumiem, pionowa ścianka ma iść w kierunku toczenia? 

http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/czesci/opony/maxxis/43259/crossmark

TPI chyba lepiej 120?

na przód ta chyba byłaby super, w dodatku szerokość 2.35 ale cena taka sobie  <_<

http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/czesci/opony/maxxis/43261/ikon

fabrycznie jest 2.0 z tyłu i 2.2 na przodzie, chciałbym żeby następne opony były szersze. Domyślam się, że szersza przednia opona ma poprawić przyczepność i prowadzenie w zakrętach. Jest sens zakładać równie szeroką tylną oponę? w Przypadku w/w maxxisów byłoby (a raczej mogłoby być :lol: ) 2.1 i 2.35 tył/przód

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im więcej tpi, tym ciężej przebić.

Co do kierunku, to na żywo bym musiał widzieć. U mnie będzie na pewno zwijana.

Co do tej drugiej, niski bieżnik mi się widzi. Bał bym się, że mi ta opona na mokrym będzie uciekać.

Ja lubię mieć komplet taki sam. Ja mam teraz 2,25 komplet. I będę zakładać coś koło tego też jak będę zmieniać.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w przypadku IKON myślę że na wprost byłoby ok a w pochyleniu boczne większe klocki trzymałyby oponę. Szajbajk zwracał też uwagę na "zbyt" wysokie boczne klocki na ubitym - opona będzie na nich pływać. Ja będę szukał opon przede wszystkim na suche, 2/3 szuter i ubite leśne drogi, reszta to luźniejsza ziemia i piach, głównie jazda po płaskim. Tylko ta cena. W przypadku CROSSMARK 120TPI to o 50% wyższa cena, też nieźle sobie każą płacić. 60TPI całkiem znośnie kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak pójdę, to w najdroższy wariant. Zwijane i tubeless redy i mleczko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TR nie są najdroższe z crossmarków, przynajmniej nie w linku który podałem  :D ale następny sezon chyba oblatam na bontragerach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od dwóch lat śmigam na Schwalbe Nobby Nic 2,25, świetne opony w teren, na błoto i deszcz, bardzo dobre trzymanie boczne. Kończą się powoli ale na pewno takie same kupie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Smule

Tzw. składak z allegro. Świetny rowerek :) Pełna hydraulika od shimano i osprzęt na deore/alivio. Kosztował mnie 1500 zł. Markowe na takich częściach kosztują 3-4 tys. złotych.

1428869250eries_eveo_disc.jpg

Edytowane przez Smule

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4k na takich częściach? Mowy nie ma, mniej. Szczególnie patrząc na widelec.

Co jest deore, a co alivio?

Za 4k to kupisz mieszankę slx deore, albo slx xt i jakiś rockshox z przodu i lepsze koła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Smule

To może trochę taniej. Przerzutki tylne przednie i kaseta deore. Przednia zębatka i widelec(jak zwał) bodajze santour, ale niższej klasy. Manetki i hamulce alivio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też słyszałem dobre opinie o nich i najprawdopodobniej też ją wybiorę na tył, środkowe kostki podobno nieźle wgryzają się w podłoże. O ile dobrze rozumiem, pionowa ścianka ma iść w kierunku toczenia? 

http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/czesci/opony/maxxis/43259/crossmark

TPI chyba lepiej 120?

Z tego co pamiętam, to na przód zakładało się pochylonym w kierunku jazdy, a na tył tak jak mówisz. Na oponie będzie info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może trochę taniej. Przerzutki tylne przednie i kaseta deore. Przednia zębatka i widelec(jak zwał) bodajze santour, ale niższej klasy. Manetki i hamulce alivio.

następnym razem coś lepszego może uda Ci się kupić :)

ja preferuję używki bo np taki zamiast 3100 zł na wyprzedaży

http://skleprowerowy.pl/pl/glowna/59-cannondale-f29-alloy-5-2015.html

prawie nowy z papierami za 1800 zł:

https://www.olx.pl/oferta/rower-mtb-canondale-trail-4-kola29-CID767-IDilJRJ.html#918cdd06a5

tym sposobem można kupić rower który kosztuje katalogowo +6000 zł za mniej niż np. 2500 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te rowery się różnią ( wideł) . Ta różnica nieźle ukazuje się w cenie.

Ale racja. Po sezonie można piękną okazję złapać.

Edytowane przez egzo18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie tylko amor bo i hamulce też inne. Ogólnie to prawie 4k za ten rower to lekka przesada

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację. Cannondale się cenił zawsze. A w Polsce wszystko drogie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@trollu, to kapcie Ci się szybko nie skończą. Ja czekałem rok przy ciężkim użytkowaniu na wymianę. Teraz kupiłem Conti Mountain Kingi i dziś pierwsza jazda- od razu w błoto, zobaczymy jak to będzie...

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przednia jeszcze długo będzie żyć, tylna zobaczymy. Na suche szutry jakiegoś wysokiego bieżnika nie potrzeba to jeszcze trochę pośmiga ale na luźnym pod górkę już się ślizga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki cannondale by mi pasował  B)

ralfbutton okolica przyjemna do jazdy ;)

mam nadzieje że w wekend wyjdzie trochę słońca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie ile by musiał dać za tak wyposazonego cannondale

http://allegro.pl/kross-level-a11-m-18-easton-carbon-xtr-fox-i6562361719.html#thumb/1

carbon, fox, pełne xt + tył XTR za 5000 zł

Poranny commuting

Czy dobrze rozpoznaję, że to Głuszyca?

Edytowane przez DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi