Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kosma

Vintage na nadgarstku 19cm i więcej

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcierz, już od dłuższego czasu noszę się zamiarem kupna czegoś leciwego, co będzie mi służyło jako zegarek garniturowy. Jedyne co mnie powstrzymuje to mój spory nadgarstek 19.5 cm. Nie wiem jak to będzie wyglądać, a kółko z papieru nie odda pełni obrazu. Czy który z szanownych kolegów, nosi może zegarki ok 35mm przy takim nadgarstku? Jeżeli tak, był bym wielce wdzięczny za fotki wklejone w tym temacie. Z góry dzięki :D

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadgarstek 20,5 i często noszę garniturowce Glashutte ,Sornę i Polioty w rozmiarach 34-36mm i jest OK.Jakiś czas nosiłem nawet prostokątną Bulowę 28x 30 z lat 50 i też może być!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadgarstek co prawda mam szczuplejszy, bo ok. 18,5cm, ale niemal codziennie jakiegoś vintydża noszę o śr. 33-38mm i żadnego dyskomfortu nie czuję. Ponieważ bardzo rzadko fotografuję swój przegub z zegarkiem, więc akurat trudno mi coś wkleić, ale też myślę, że to wklejanie zbyt wielkiego sensu nie ma. Dlaczego? A bo zbliżony obwód wcale nie oznacza identycznego nadgarstka, a taka sama srednica zegarka wcale nie oznacza, ze kazdy o tej średnicy identycznie będzie się układał i prezentował. Temat zresztą był już wielokrotnie omawiany.

Ja bym Ci zdecydowanie radził przymiarkę, bo żadne cudze zdjęcia jej nie zastąpią. Tylko na żywo możesz się przekonać, jak konkretny zegarek leży i jak wygląda.

Pomysł zakupu vintydża oczywiscie popieram, a jesli boisz się o rozmiar, to poszukaj czegoś ciut wiekszego, niż 35mm, płaskiego i z wąskim bezelem. Zwróć uwagę na modele z wydłużonymi uszami

Powodzenia ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaję sobie doskonale sprawę z tego, że obwód to nie wszystko i nadgarstek nadgarstkowi nierówny. Nie miałem jednak w życiu zegarka mniejszego niż 42mm szerokości i 12mm wysokości, dlatego się obawiam. Fotki potraktuje czysto poglądowo, by mniej więcej zobaczyć jak to leży, o ile jakieś się pojawią. Co do przymiarki ,to nie mam za bardzo możliwości takowej popełnić. Moja luba ma kilka zegarków, lecz wszystko poniżej do 30mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam same vintage :) w łapie mam 18.5cm i dla mnie idealnym zegarkiem jest zegar 36mm do 41mm. Swego czasu miałem GP 34mm i także fajnie wyglądął na ręce. Dlatego przy Twoich rozmiarach, 36mm to raczej takie minimum przy którym zegar będzie ładnie leżał na ręce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cyknij ktoś jakaś fotkę :D Najlepiej z 36 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilowo jestem na urlopie i nie mam przy sobie garniturowca..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle ze nie tylko grubosc nadgarstka ale także wzrost decyduje o rozmiarze zegarka . Przy wzroscie 190 i więcej zegarek mniejszy niż 42 wygląda nieproporcjonalne. Niedawno kupiłem rozmiar 39 i jest za mały będę musiał go niestety sprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Często to nie obwód nadgastka decyduje o tym czy zegarek pasuje czy nie, a jego kształt.

Nadgastek płaski od góry, nawet mniejszy, dobrze przyjmie duże zegarki.

I, odwrotnie, nadgastek duży i okrągły, nieźle będzie wyglądał w małych zegarkach.

A tak dla przypomnienia, Atlantic w latach 50- i 60-tych produkował zegarki ośrednicy 39 i 38,5 mm serii PRIMA. Tylko trudno znaleźć egzemplarz w przyzwoitym stanie. A i ceny są dość wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7a90d3e55ba6ad9bmed.jpg

To jest 36 mm na łapce 19,5 cm. Było bardzo komfortowo. A też zwykle noszę 42- 46 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko to moda. Kto wie, może kiedyś znowu 32 mm to będzie "duży męski rozmiar". I pojawią się tematy z zapytaniem, czy to nie obciach nosić zegarek vintage o średnicy 42 mm ;)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za fote mcfly, nie wyglada to zle powiem szczerze. Co do wzrostu to ja mam 196cm i 115kg, stad zegarki 42mm i wiecej. Najlepiej szukac takiego z dlugimi uszami, moze jakis krab ? Wieksze niz 36 mm vintage da sie uplolowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18mm w nadgarstku a Stowa ma 33mm bez koronki i jest b.wygodna i lekka jednak wolę większe zegarki

post-41915-0-71299800-1374171159_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za fote mcfly, nie wyglada to zle powiem szczerze. Co do wzrostu to ja mam 196cm i 115kg, stad zegarki 42mm i wiecej. Najlepiej szukac takiego z dlugimi uszami, moze jakis krab ? Wieksze niz 36 mm vintage da sie uplolowac ?

No to postawny z Ciebie chłop, co nie znaczy, że nie da się znaleźć czegoś stosownego dla Ciebie.

W jakie marki celujesz i w jakim budżecie?

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko to moda. Kto wie, może kiedyś znowu 32 mm to będzie "duży męski rozmiar". I pojawią się tematy z zapytaniem, czy to nie obciach nosić zegarek vintage o średnicy 42 mm ;)

Święte słowa Tarant. To tylko moda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to postawny z Ciebie chłop, co nie znaczy, że nie da się znaleźć czegoś stosownego dla Ciebie.

W jakie marki celujesz i w jakim budżecie?

Nie ma to dla mnie większego znaczenia, patrzyłem wstępnie Omega/Longines, raczej w stali bo esentualny budżet to max 1,5k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałeś zdjęcia to masz :).

post-57210-0-15996900-1374659845_thumb.jpg

post-57210-0-85706400-1374660309_thumb.jpg

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda mam 18 cm w nadgarstku, ale sądzę, że i TY bez obaw dobierzesz sobie coś z vintage.

Masz zdjęcia delban w trzech rozmiarach. Około 34 to najmniejsza, kolejna 36, a recordmaster to 37mm, więc możesz porównać. Mój ulubiony garniturowiec lonżin to typowy vintage z 74r. Chyba nie wyglądają tak źle. ;)  

post-57210-0-37091300-1374661144_thumb.jpg

post-57210-0-06907400-1374661157_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadgarstek 20 cm , zegarek 35 mm, jak dla mnie do garnituru w sam raz.

dsc00518cq.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35mm na nadgarstku 19,5 cm

slts.jpg

Moim zdaniem to nie kwestia rozmiaru zegarka jest tutaj ważna a bardziej przyzwyczajenia - jeśli na co dzień nosisz 44mm albo więcej to gdy zamienisz zegarki na 35mm od razu Ci się wyda że zegarka nie widać... ;)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Panowie, wszyscy piszą o obwodzie nadgarstka, a nikt nie zwraca uwagi na ogólną pulchność dłoni oraz długość i grubość palców. Przecież mały zegarek w połączeniu z pulchną dłonią i parówkowatymi palcami wygląda śmiesznie.

Natomiast na ręce zakończonej dużą, ale smukłą dłonią i szczupłymi palcami nawet vintage wygląda dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję serdecznie Panowie, pozostaje mi szukać zegarka tylko, bo na każdym z tych nadgarstków wygląda OK. Jeszcze ras dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby utwierdzić w przekonaniu, że vintage może również współgrać z innymi zainteresowaniami, speedway z rówieśnikiem :)

post-57210-0-38381400-1374703372_thumb.jpg

post-57210-0-28313500-1374703522_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne AWO !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AWO numerowane i datowane na 1957 r. a speedway prawdopodobnie trochę starszy :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.