Tom777 11 #276 Napisano 6 Września 2020 Już ci pisałem. Swiebodzice ale czy Endler nie ma pewnośći. 0 Pozdrawiam Tomasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #277 Napisano 6 Września 2020 Jest to Endler, dla porównania mechanizm z zbliżonym numerem seryjnym i charakterystyczną cyfrą 2. Pozdrawiam, Tatyana 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #278 Napisano 8 Września 2020 A te wskazówki ? Ktoś spotkał już ? Czy to raczej podmiana... (?) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #279 Napisano 8 Września 2020 Minutowa wygląda na endlerową ale bez "ogonka". Też mam taką wskazówkę minutową w Endlerze bez przeciwwagi i nie wiem czy to tak było czy ktoś ułamał? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #280 Napisano 8 Września 2020 Eee.. bardziej o te pytałem: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #281 Napisano 18 Września 2020 Dzięki koledze Wafelkowi jest u mnie kolejny chodzik Endlera nr 6420. Wskazówki takie same jak u Leszka w wątku Galeria Gustawa Beckera godzinowa nie ma tulejki a jest wciskana bezpośrednio na koło godzinowe, które ma podtoczenie pod otwór wskazówki. Posiada sygnaturę , której nigdzie nie znalazłem. Próbowałem dojść lat produkcji tego mechanizmu. Z tyłu środkowej tarczy jest napis który można odczytać jako 11-1863 RON ( może to data a może coś innego ? Schmidt podaje że Endler wraz z innymi pracownikami Beckera (14 osób ) założył w maju 1864 firmę H.Endler&Co. Do końca roku doszło jeszcze 26 osób i wyprodukowali w pierwszym roku działalności 1065 zegarów. W 1870 mieli 80 pracowników a w 1871 już 118 pracowników. Schmidt pisze , że na podstawie katalogu z wiedeńskiej wystawy w 1871r iż Fabryka Endlera wyprodukowała "insgesamt" czyli razem/ łącznie, 6200 zegarów ale chyba od początku działalności. Gdyż dwie linijki dalej Schmidt pisze , że w roku 1872 zatrudniali już 170 pracowników i byli w stanie wyprodukować ponad 4000 zegarów. (czyli mniej niż w 1871 przy mniejszym zatrudnieniu...???) Bęben na linkę jest taki sam jak pokazał Leszek w Galerii Gustawa Beckera , Taka sama jest też śruba do regulacji wysokości wahadła Tak wygląda mechanizm razem z młodszym kolegą 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #282 Napisano 18 Września 2020 (edytowane) Chcąc pogratulować nowego nabytku doznałam olśnienia - SKRZYNIA! Mój Becker ma prawie taką samą skrzynię 😳😁 Wprawdzie "łysa" bo bez korony ale teraz jest z czego "zerżnąć" wzór.. Z nieba spadł ten Twój Endler 👍😀😀 Gratuluję! 🖐️ PS. Będę przy okazji, zamaszyscie się do Ciebie uśmiechać o obrys korony jeśli pozwolisz 😋 Edytowane 18 Września 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #283 Napisano 18 Września 2020 34 minuty temu, Taraj napisał: Posiada sygnaturę , której nigdzie nie znalazłem. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #284 Napisano 18 Września 2020 7 godzin temu, Taraj napisał: Bęben na linkę jest taki sam jak pokazał Leszek w Galerii Gustawa Beckera Mam pytanie, czy koło bębna jest cztero czy pięcioramienne? W moim Endlerze wszystkie koła są pięcioramienne, a u Leszka w GB - czteroramienne. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #285 Napisano 19 Września 2020 (edytowane) Właśnie sprawdziłem , koło jest pięcioramienne. Przy czym w młodszym chodziku 146 xxx mam czteroramienne. Edytowane 19 Września 2020 przez Taraj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #286 Napisano 22 Września 2020 Dla skomplikowania, werk pokazany przed laty na NAWCC. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerims 101 #287 Napisano 23 Września 2020 Mam w bazie Endlera SN6425: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #288 Napisano 26 Września 2020 Zegar z 1876 roku z tablicą podarunkową 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #289 Napisano 26 Września 2020 (edytowane) Piękny zegar No i jeszcze ta tabliczka I jeśli dobrze widzę , to w środku , ta deska , też ma wykonany wzorek ( takie rowki ) Edytowane 26 Września 2020 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #290 Napisano 16 Października 2020 A taki przypadek ? Endler 110101 ? Czy raczej jakieś 'fake' ? Nie widziałem jeszcze czegoś podobnego... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #291 Napisano 17 Października 2020 Moim zdaniem przeróbka, albo mechanizm po generalnym remoncie. Zdobienia płyty przypominają te modne w latach 20 XX wieku. Regulator wychwytu to jakaś totalnie wiedeńska fantazja. Ale więcej byłoby widać w naturze, pod lupką. 1 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #292 Napisano 17 Października 2020 Ja to nie wiele widziałem jeszcze, więc raczej pytam niż oceniam ... i też sporo wątpliwości mam... a stopka wychwytu... hmmm... Ale: sygnatura jest... numer nabity też 'Endlerowy' ... 'to' mogło wcześniej wyglądać jakoś inaczej ?? Jakiś punkt wyjściowy do tego, co widać ? Żeby 'centralną sekundę' uzyskać ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tatyana 617 #293 Napisano 17 Października 2020 Godzinę temu, tarant napisał: Moim zdaniem przeróbka, albo mechanizm po generalnym remoncie. Zdobienia płyty przypominają te modne w latach 20 XX wieku... Piotrze, jeśli przeróbka, to z jakiego mechanizmu? Oto mechanizmy Endler o pojedynczej waga, wyglądają bardzo standardowo. Pozdrawiam, Tatyana 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #294 Napisano 17 Października 2020 Jest druga część wypowiedzi: "...albo mechanizm po generalnym remoncie". Warto zwrócić uwagę na bardzo głęboko wybitą sygnaturę. Niczego nie przesądzam. Z reklam wiemy, że każdy większy producent z Freiburga miał w ofercie "centralne sekundy" (i linkowe zegary z miesięczną i dłuższą rezerwą chodu). Dotrwało ich niewiele i w bardzo konwencjonalnej formie, z nisko osadzonym, ale umieszczonym pomiędzy płytami kołem wychwytowym. Nie piszę o centralnych sekundach Beckera z przełomu XIX i z XX wieku, tych jest całkiem sporo. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #295 Napisano 25 Października 2020 Tak na marginesie, żeby domknąć ten temat i info nie uciekło: Mech 110 101 został sprzedany za EUR 671,66 Chyba nie został uznany przez innych za 'fake'... Inna sprawa, że do momentu pojawienia się podobnego przypadku ... np. o bardzo bliskim numerze trudno będzie orzec czy mieli rację, czy nie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #296 Napisano 26 Października 2020 Centralne w cenie. DROGO poszedł. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #297 Napisano 26 Października 2020 Taki sposób mocowania na osiach to spotykany bajer chyba w młodszych zegarach. Czy mylę się ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #298 Napisano 26 Października 2020 Dźwignia mpz ufiksowana śrubką? Nie, chyba tak maja nieJungi np. O, proszę: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #299 Napisano 26 Października 2020 A mnie się ten mechanizm nadal zupełnie nie podoba... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #300 Napisano 26 Października 2020 17 minut temu, tarant napisał: Dźwignia mpz Co za nazwa Sygnatura też jakaś po pijaku bita. Mechanizm trzeba przyznać ciekawy, ale tyle co ciekawy to i dziwny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach