tarant 2971 #876 Napisano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Zegar to już tu jest od dawna, poszukaj To ten pierwszy niesygnowany Resch, o którym lata temu napisałem że to Resch Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #877 Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Bardzo Cie proszę- podaj więcej szczegółów:- numer na werku- waga obciążnika- średnica i wysokość- zdjęcie zegara gdyby był...pozdrowionkaZdjecia zegara znajdziesz pod datą 11 września. Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez thomass 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #878 Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie jest jedynym z numerowana wagą - kolega lusyk też ma / miał.Tak bywa tylko we wczesnych - należy domniemywać z " precyzyjnej " półki. Chyba kojarzę sztukę, ale podanie daty 11 września nie wiele daje - wątek jest od 2007 Najlepiej podawać numer postu w wątku...wtedy tylko niektórzy "uprzywilejowani" będą mieli problemy EDIT Wymieniłeś kotwicę z dźwignią ?Strasznie "razi". A jest jeden fachowiec od tego - z tego co wiem robi perfekcyjnie.I tylko jeden problem - powiedział kiedyś, że nigdy więcej Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #879 Napisano 23 Sierpnia 2014 Nie jest jedynym z numerowana wagą - kolega lusyk też ma / miał.Tak bywa tylko we wczesnych - należy domniemywać z " precyzyjnej " półki. Chyba kojarzę sztukę, ale podanie daty 11 września nie wiele daje - wątek jest od 2007 Najlepiej podawać numer postu w wątku...wtedy tylko niektórzy "uprzywilejowani" będą mieli problemy EDIT Wymieniłeś kotwicę z dźwignią ?Strasznie "razi". A jest jeden fachowiec od tego - z tego co wiem robi perfekcyjnie.I tylko jeden problem - powiedział kiedyś, że nigdy więcej Pokazałem go 11 września 2013 r.W Polsce był tylko wymyty, serwisowali go Niemcy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #880 Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Ale ja widziałem zdjęcia chyba w 2011.A na forum pokazałem w 2012:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/77976-zegar-linkowy-identyfikacja/?p=847711 Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #881 Napisano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Ale ja widziałem zdjęcia chyba w 2011.Ty go widziałeś zaraz jak go kupiłem i w sumie dzięki Tobie go nie sprzedałęm.Ale myślę, że było to wcześniej niż w 2011r. Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez thomass 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #882 Napisano 23 Sierpnia 2014 Pokazałem go 11 września 2013 r.W Polsce był tylko wymyty, serwisowali go Niemcy. Żeby zegar chodził można wstawić " byle co".Ale żeby takiego Rescha zostawić w stanie jak na fotkach ? - no nie godzi się. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #883 Napisano 24 Sierpnia 2014 Trochę mi "pojechałeś" po abicji, więc spróbuję znaleść werk/dawcę, ale myślę, że nie będzie to łatwe, bo skoro mój był ogólnie w niezłym stanie i ma wymienioną kotwicę - zapewne nie były zbyt trwałe - to o oryginał nadający sie do użycia bedzie niezmiernie trudno. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #884 Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie żartuj z dawcą... chociaż na kotwicę może i miałbyś szansę...Ramienia dźwigni kotwicy raczej nie znajdziesz.Takich mechanizmów się nie rozkłada , późniejsze nie pasują. Trwałość - w większości sztuk mają się znakomicie - to raczej człowiek je psuł - jak pękła z powodu nieudolności zegarmistrza trzeba było zastępować "czymś" i tak zapewne było w przypadku Twojego. Pewnie tylko kiniol może pomóc - choć się zarzekał po takim jednym, że nigdy więcej, to myślę, że można Krzysztofa przekonać. Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #885 Napisano 24 Sierpnia 2014 A może ktoś jest w posiadaniu rysunków technicznych oryginalnej kotwicy, mamy w Łodzi też niezłych fachowców i kol. kiniol, nie musiałby się męczyć - chyba, że zechciałby się poswięcić dla mojego wiedeńczyka . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #886 Napisano 24 Sierpnia 2014 Wydaje mi się, że o rysunkach możesz zapomnieć.W tym okresie zegary były robione "ręcznie" - to trzeba pasować do mechanizmu.Niestety trzeba mieć też wiedzę jak to wyglądało w oryginale do najdrobniejszych detali - chodzi o zrekonstruowanie tych dwóch detali. Tak by tylko chodziło już raz ktoś zrobił, ale nie o to chyba chodzi. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #887 Napisano 28 Sierpnia 2014 Ostatnie "zegary" z fabryki w Ebensee... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #888 Napisano 7 Września 2014 3 weight movement only for parts @ 1895. This movement was partially cut away to house a battery movement at some point in the past, unfortunately. From what is left of the numbers on the backplate, I think this is a Remember movement by Gebruder Resch. The two outside winding arbors are still present, and the original dial. 3 1/2" between the centers of the outside winding holes, 1" between the center of the center hole and the center of the lower winding hole. Diameter of the outside brass dial is 7 1/4". Outer brass ring has some denting, inner ring is good. Outer ring has hairlines as shown in the photos. The inner dial is good, maybe one very faint hairline. Original winding hole grommets still present. Please see the photos for the complete story and ask any questions you may have. Lots of good useful parts here. Please see my other auctions this week for other Vienna parts. No reserve FedEx ground shipping in the continental USA will be $14.00. Buyer to pay exact shipping and insurance fees only. Kwadransowy Resch przerobiony na... bateryjny. Ameryka, Ameryka. Kraj ludzi myślących 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #889 Napisano 7 Września 2014 Kraj ludzi prostych i nieprzewidywalnych... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #890 Napisano 7 Września 2014 (edytowane) Okropność. Pewnie nie umieli wyregulować wychwytu - kotwica ich wykończyła to oni mechanizm wywalili . Wymienili go na prosty i niezawodny na baterię . Edytowane 7 Września 2014 przez Arek_Win 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #891 Napisano 13 Października 2014 Która korona lepiej pasuje ? O tej zamocowanej nie trzeba wydawać opinii - już znam te opinie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #892 Napisano 13 Października 2014 Według mnie ta pierwsza ale są różne gusta. Najlepiej zrobić dwie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #893 Napisano 13 Października 2014 Jak zamówię hurtowo to będzie taniej. Zbieram zapisy - potrzeba min. 70 szt. Niepowtarzalna okazja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #894 Napisano 13 Października 2014 Ale muszą być wszystkie takie same ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #895 Napisano 19 Października 2014 Wymieniłem koronę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #896 Napisano 19 Października 2014 Popatrz jeszcze raz na ten zegar: Wielkość poszczególnych elementów w koronie jest spasowana wielkością i stylem do reszty ozdób na drzwiczkach.Może być wzór dowolny , byle tematycznie, charakterem i wielkością pasował do reszty.Nie pokazałeś całego zegara, więc trochę trudno oceniać, ale czy korona nie jest zbyt "delikatnie" wykonana.? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #897 Napisano 19 Października 2014 Nie chciałem tego jako pierwszy pisać... Te smoczyska są masywne i moska pianka średnio do nich pasuje. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #898 Napisano 19 Października 2014 Uważam podobnie i jak dla mnie korona jest trochę za krótka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #899 Napisano 19 Października 2014 Nie wiem czy ta akurat ma dobre wymiary, ale coś w tym stylu może: ebay: 161441249323 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #900 Napisano 20 Października 2014 (edytowane) Nie chciałem tego jako pierwszy pisać... Te smoczyska są masywne i moska pianka średnio do nich pasuje.post-57457-0-75821700-1413216427.jpgByłem przekonany, że górą morska piana, dołem morskie rybki i wszystko ok. Tymczasem dwa dni rzeźbienia, jeden dzień politurowania i trzeba zaczynć od nowa (otrzymaną koronę poddałem własnoręcznej obróbce rzeźbiarskiej). Znalazłem też podobny, z rybkami. Edytowane 20 Października 2014 przez kobas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach