tarant 2972 #1551 Napisano 21 Stycznia 2018 Może były tylko sterczynki, może na środku mała "koronka - falbanka". 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wosiu24 1 #1552 Napisano 22 Stycznia 2018 prawdopodobnie sterczynkiponiżej foto słaby w tych zegarach jestem ale po literaturze powyższego tematu wydaje się być w miarę ok. (chyba?)cdcd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1553 Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Na tych listwach pod półką raczej nic, bo doskrobałemsię do forniru i jest czysty bez śladów klejenia czegokolwiek. Możliwe są różne rozwiązania - dlatego napisałem "chyba".Ze zdjęć ciężko czasami wyczuć proporcje/wymiary.Jeżeli w rzucie od przodu wymiar listew jest zbliżony do kwadratu, wtedy powinno coś tam być, jeżeli ten profil ma przekrój "niskiego" prostokąta, wtedy bez ozdóbek ( wnioski w oparciu o znane przykłady). A co do elementów korony hmmmSterczyny raczej były montowane w jednej linii. Cofnięcie otworu środkowego może sugerować, że był kołek trzymający od tyłu " coś". ------------------------------ Dzięki za zdjęcia Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wosiu24 1 #1554 Napisano 23 Stycznia 2018 hejelementy poniżej półki są w przekroju nikim prostokątemi tam bym nic nie dodawał.problemem dla mnie jest określenie czy na górce powinna być sterczyna tak jakw na zdjęciu od taranta czy może jakaś ażurowa rzeźbka.jeżeli rzeżba to jaka? bo 90% z rzebą ma znacznie łagodniej poprowadzony łuk na górce.tymi otworami może bym się aż tak nie sugerował bo może środkowa sterczyna była większa?O jakości wykonania tych otworów to nawet szkoda pisać bo jak widzisz srodkowy otwór nawet nie jest w osi. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1555 Napisano 23 Stycznia 2018 Wykończenie górnego małego łuku: 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Famnas 1 #1556 Napisano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Witam,Po raz pierwszy składam kwadransa po czyszczeniu. Chciałbym się zapytać czy ktoś może mi wyjasnic funkcję tej spreżynki i jej prawidłowe usytuowanie?Oto ta sprężynka Edytowane 1 Lutego 2018 przez Famnas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1557 Napisano 6 Lutego 2018 (edytowane) Wpadl mi w rece taki skan odnosnie Rescha ANTON RESCH -niestety to chyba blad drukarski ?http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k939577n/f70.image.r=katalog Edytowane 6 Lutego 2018 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1558 Napisano 10 Lutego 2018 Jak panstwo myszli jest to zegar miesienčny od Rescha?Niski numer 5xxx,obudowa serpentina.Na mechanizme jest sekudnik,jest to rzadkošč?Widzialem nie wielu zegarow od Rescha posiadajuci sekudnik.Jest to orginalny zegar?Posiadam natychmiast tylko oto te zdjencia.Pozdrawiam Marian. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1559 Napisano 10 Lutego 2018 Miesięczny, i pewnie oryginał, ale wokoło łożyska koła pośredniego, między bębnem napędowym i kołem minutowym, coś sporo się dzieje... Błyszczy sie tak jakoś i zaciek dziwny się pojawił... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1560 Napisano 10 Lutego 2018 Miesięczny, i pewnie oryginał, ale wokoło łożyska koła pośredniego, między bębnem napędowym i kołem minutowym, coś sporo się dzieje... Błyszczy sie tak jakoś i zaciek dziwny się pojawił...dzienki,nawet tego sprobuje go kupič! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1561 Napisano 17 Lutego 2018 Wedlug tabeli najstarszy zegar miesienczny Resch s numerem 5xxx,juž mam w domu.Jest i ložisko nastawne.Dlugošč wahadla 80cm.Wszystky numery zgodne.Jakie panstwa opinie,warto bylo kupič? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1562 Napisano 17 Lutego 2018 Ładny, gratuluje, warto było kupić. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1563 Napisano 17 Lutego 2018 Ładny, gratuluje, warto było kupić.Dzienkuje bardzo,kupilem od tego samego goščia jak ten s numerem 2xx. Znalazlem na podladke tarczy o to ten napis,možna jest to data produkcii zegara K1757,(1.7.1857)? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1564 Napisano 17 Lutego 2018 A dlaczego nie 1757 ? Lub wpis po naprawie z...1957 roku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1565 Napisano 17 Lutego 2018 A dlaczego nie 1757 ? Lub wpis po naprawie z...1957 roku.Napewno 1757,ostatne daty napewno wykluczone 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1566 Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) Gratuluję zakupu - bardzo ciekawa sztuka.Wskazówki chyba są późniejsze, ale wzór Rescha. EDIT A może to sam początek używania tego wzoru wskazówek - te starsze jakoś nie pasowałyby do sekundnika chyba Edytowane 18 Lutego 2018 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1567 Napisano 18 Lutego 2018 Świetny! Gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1568 Napisano 18 Lutego 2018 (edytowane) Jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju - na przykładzie tego zegara chciałbym zwrócić uwagę na pewien detal.Coś w koronie tego zegara nie pasuje. Widziałem ten "zgrzyt" również w innych zegarach. Przykłady : To korona w zegarze Mariana Tu inny przykład - zegar przed renowacją - korona bez "poprawek" : i jeszcze inny przykład też Rescha : Wykończenie łuku frezowaną listwą odbywało się na dwa sposoby.Pierwszy widzimy w zegarze Mariana - wydaje się to być półokrąg przecięty na pół, rozsunięty, a pomiędzy połówki wsadzony pionowy element.Inny - bardziej "subtelny" sposób i chyba dający większą harmonię całości , to wycięty kawałek z półokręgu na szerokość pionowego elementu.To drugie rozwiązanie wydaje się być trochę trudniejsze do wykonania, bardziej pracochłonne, bo trzeba się idealnie wpasować, by coś się nie skosiło, a nie tylko korzystać z opcji " na pół ", ale nie przesadzajmy ze skalą trudności.Niemniej daje to wg mnie zdecydowanie inny efekt.Trzeba wziąć pod uwagę trochę inne wyglądy/konstrukcje skrzynek, więc różnice w koronach i ich "wyważeniu" nie powinny świadczyć o " nieoryginalności" Edytowane 18 Lutego 2018 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1569 Napisano 18 Lutego 2018 Tu masz wariant pośredni. Nie jest to zwykły rozcięty półokrąg, ale i tak opiera się na gzymsie. J. Weber, od 1862 roku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1570 Napisano 18 Lutego 2018 Może i pośredni wariant, spory skos zdjęcia - trudno ocenić.Wg mnie góra przy pionowym elemencie się "wali" - to nie ma harmonii 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1571 Napisano 18 Lutego 2018 No nie ma. Ale też nawet w Wiedniu stolarze nie mogli mieć 100% wyczucia harmonii Zwłaszcza w drugiej połowie XIX wieku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1572 Napisano 18 Lutego 2018 Gratuluję zakupu - bardzo ciekawa sztuka.Wskazówki chyba są późniejsze, ale wzór Rescha. EDIT A może to sam początek używania tego wzoru wskazówek - te starsze jakoś nie pasowałyby do sekundnika chyba Tež tak myszle že to byl nowy wzor wskazowek .A stwierdzilem,prawdepodobne rezerwa chodu zegara jest dlugsza jak 30dni.Waga spadla za jeden dzieň tylko 8mm,a jest k dispozicii dlugošč 500mm.500/8=62,5dni.Wedlug tego to wychodzi rezerva chodu jest 2 miesiace,jest to možliwe?Produkoval Resch aj take zegary? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1573 Napisano 18 Lutego 2018 Podobno produkował zegary z 3 miesięczną rezerwą chodu - nie mamy zidentyfikowanego ani jednego takiego egzemplarza, ale w reklamach cena takiego zegara jest podana.Zapas chodu to zdolność nawinięcia na bęben odpowiedniej ilości linki - skrzynkę można zbudować większą 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1574 Napisano 18 Lutego 2018 Tak ja wiem przy mechanizme 8-dniowom,zegar miesiencny by mial skrzynke o dlugošci cca 2m.Ale ten moj ma wewnetrznu dlugošc skrzynki tylko 84cm.Tu chodzi o wewnetrzny uklad w mechanizme.Mam pytanie ile mm spadne waga w dol za 1-dzieň wo waszych zegarach miesiencznych a jaka jest wewnetrzna dlugošc skrzynki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1575 Napisano 18 Lutego 2018 Nie wiem, czy ktoś z aktywnych użytkowników forum ma miesięcznego Rescha. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach