Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

Brakuje do tego 1200 , Kiniol i pewnie znajdzie sie w Twoich zasobach na strychu , garazu czy w piwnicy. Poszukaj ino dobrze ... :)

Całkom gemyle wyćpłem lołs...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz - jeżeli masz nadzieję, że to początek produkcji to... niestety nie.

Potrzeba więcej zdjęć by coś z tego  wywnioskować - skrzynka wygląda na wyprodukowana już w Ebensee.

Ponieważ widnieje numer 10146 to wychodzi, że to ponad 100 tys numeracja.

To tak wstępnie...

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co szkoda? Bardzo ładny zegar. No i nietypowy, bo ma "wypadnięte" 100 albo 200 tysięcy :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie 100 000. Jak zwykle ze sterczynami trzeba troszkę pokombinować, mechanizm mam wrażenie nieco wypracowany (może to zniekształcenia zdjęcia), niektóre osie jednak chyba "wybiegają" ze środka gniazd olejaków, trzeba zrobić normalny przegląd + naprawę i śliczny kwadrans zdobyty! 

Gratulacje.

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie również wydaje się, że to bardzo ładna i cenna sztuka.

Klasyczna skrzynka Rescha, której  forma wskazała kierunek rozwoju znanym firmom niemieckim.

Niestety u Niemców  w większości wypadków  były to tylko próby naśladowania - pracochłonność pewnie  była  zbyt duża.

Warto zwrócić uwagę na dolne rzeźbienia kolumn drzwi.

Tam gdzie Resch ma wyraźne głębokie rzeźbienia pozostali robili tylko  toczenia i dodawali czasami na nich płytkie " rysowania dłutem "

Oczywiście do tego dochodzi  konstrukcja drzwi.

Resch  miał  jedną płaszczyznę - przeważnie fornirowaną ( w klasycznym wykonaniu z Ebensee )

Inni  często mieli składane drzwi  z listewek - poziome elementy drzwi były " cofnięte" względem pionowych  elementów.

Estetycznie  specjalnie to nie przeszkadzało, a znacznie ułatwiało prace . To istotny szczegół na który chyba warto zwracać uwagę.

Co do samego mechanizmu - jak napisałem - potrzebne zdjęcia stopki dźwigni kotwicy - czyli szersze ujęcie mechanizmu od tyłu.

Warto zwracać uwagę na sposób łączenia płyt i słupków  mechanizmu - jeżeli mamy śruby  - wiadomo, że mechanizm jest z zakresu numeracji powyżej c.a. 40 tys.

Podobnie jak gięty a niefrezowany mostek o tym  może świadczyć.

Jest sporo innych elementów na które warto zwracać uwagę - szykuje się ( może jeszcze w tym roku ) upublicznienie wielu danych o Reschu  zbieranych przez kilka osób.

Mam nadzieję, że się  to przyda.

Jedyny problem jest ze zdjęciami czy rycinami - nie chciałbym naruszać praw autorskich.

Bez tego ciężko będzie  wytłumaczyć niektóre niuanse .

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem chłopaki dzięki za datowania co sądzicie o moim najnowszym kwadransowym nabytku ? :)

Wesołych Świąt pozdrawiam Łukasz

Bardzo dobry wybór :) Gratuluję.

Łukasz,na podstawie zdjęć, które zamieściłeś w temacie,Twój zegar można datować najwcześniej na samą końcówkę XIX wieku.

Edit.

Bardzo ciekawie zapowiada się zdjęcie gongu, którego nie zamieściłeś.

Edytowane przez Młot Thora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem końcówka, ale w katalogu Kroebera z 1885  Jest mechanizm z numerem 14xxxx.

Jeżeli ten ma początek 11xxxxx  jest wcześniejszy. Jakiś 1882/3 (?)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, kiedy zaczęto stosować gongi strunowe w zegarach? To może być bardzo ciekawy zegar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełom wieków, ale jest sporo przeróbek na gongi strunowe po jakimś czasie- nie wiem z jakiego powodu  - moda ?

Równie dobrze można założyć, że to nie 100 a 200 brakuje.

Wtedy by  to pasowało czasowo do gongu bez przeróbek, ale skrzynka raczej powinna już być trochę inna.

Dlatego napisałem  : "Jeżeli ten ma początek 11xxxxx " ... i czekamy na zdjęcia  ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gongi strunowe weszły +/- 1896. Reszch nie miał nigdy gongów strunowych. Dopiero Junghans po przejęciu Rescha wprowadził gongi strunowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gong strunowy zastrzegł w Niemczech Johann Obergfell (ten od późniejszego KundO) w grudniu 1898 (lub 1899??) roku (DRGM 108469). W CK pojawiły się z pewnym opóźnieniem,

To chyba jeden z najstarszych, produkt Matthiasa Bauerle, z którym Obergfell współpracował.

post-6402-0-35283300-1450820915_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełom wieków, ale jest sporo przeróbek na gongi strunowe po jakimś czasie- nie wiem z jakiego powodu  - moda ?

Równie dobrze można założyć, że to nie 100 a 200 brakuje.

Wtedy by  to pasowało czasowo do gongu bez przeróbek, ale skrzynka raczej powinna już być trochę inna.

Dlatego napisałem  : "Jeżeli ten ma początek 11xxxxx " ... i czekamy na zdjęcia  ;)

Dlatego napisałem: "Bardzo ciekawie zapowiada się zdjęcie gongu, którego nie zamieściłeś"  :)

Skrzynka ma na plecach wstawkę z mazerunku  spotykaną też na przełomie wieków w zegarach z CK. Ciekawie jak będzie wyglądał gong w tym zegarze.

Edytowane przez Młot Thora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sprężynowców warto dodać:

- rozmiar płyt i umiejscowienie otworów do wieszaka w werkach z biciem są identyczne jak w werkach linkowych z biciem z tarczą 15  - 18 cm. (ustawiałem kiedyś bicie werku linkowego w mojej skrzyni od sprężynowca)

post-6402-0-04155600-1452100889_thumb.jpgpost-6402-0-51936800-1452100832_thumb.jpg

- widełki drążka kotwicy mają regulację taką, jak linkowce (w sprężynach rzecz rzadko spotykana)

Edytowane przez tarant
poprawiłem wpis o wymiarach/typie werku

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tak montowany gong w rescha jest mozliwy?

post-26878-0-40686800-1452805957.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie wszystko jest możliwe. Biorąc pod uwagę całokształt wiedzy o Reschu i o innych podobnych mechanizmach - nie.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje. Wieszak ma numer reschowy  , ale nie do odcyfrowania ze zdjec , niestety. A widziales takie cus wczesniej u  innych producentow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej samoróba z powodu  pęknięcia odlewanej podstawy.

Nie ma wielkiego problemu - nie wiadomo tylko czy warto ;)

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej samoróba z powodu  pęknięcia odlewanej podstawy.

Nie ma wielkiego problemu - nie wiadomo tylko czy warto ;)

Dzieki :) Jak go odbiore to sie obaczy :) Czesci pod lozkiem sie walaja w kurzu cale , moze cos sie da dopasowac  :D

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, widzialem toto forum chce panstwa zapytacz o to ten zegar na zdienczach.Zegar jest muj.Jest možliwe ustalenie data produkciji tego zegara,weglug numeru 173 389 wybiteho na plyte zegara?Bylo dužo vyprodukowano tego typu zegara,czy jest to zwykly zegar,albo jakiš rarytas?Preprzsam za jezyk polski jestem ze slowaciji.Dzienkuje.

post-88777-0-89827400-1456669596_thumb.jpg

post-88777-0-91244700-1456669777_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi