kiniol 2281 #951 Napisano 20 Grudnia 2015 Brakuje do tego 1200 , Kiniol i pewnie znajdzie sie w Twoich zasobach na strychu , garazu czy w piwnicy. Poszukaj ino dobrze ... Całkom gemyle wyćpłem lołs... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #952 Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Łukasz - jeżeli masz nadzieję, że to początek produkcji to... niestety nie.Potrzeba więcej zdjęć by coś z tego wywnioskować - skrzynka wygląda na wyprodukowana już w Ebensee.Ponieważ widnieje numer 10146 to wychodzi, że to ponad 100 tys numeracja.To tak wstępnie... Edytowane 20 Grudnia 2015 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Erlich 0 #953 Napisano 21 Grudnia 2015 Dzięki Mariusz jak go ogarnę wstawię foty, masz racje napaliłem się ....... Eh szkoda 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #954 Napisano 21 Grudnia 2015 Ale co szkoda? Bardzo ładny zegar. No i nietypowy, bo ma "wypadnięte" 100 albo 200 tysięcy 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #955 Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Pewnie 100 000. Jak zwykle ze sterczynami trzeba troszkę pokombinować, mechanizm mam wrażenie nieco wypracowany (może to zniekształcenia zdjęcia), niektóre osie jednak chyba "wybiegają" ze środka gniazd olejaków, trzeba zrobić normalny przegląd + naprawę i śliczny kwadrans zdobyty! Gratulacje. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #956 Napisano 22 Grudnia 2015 Mnie również wydaje się, że to bardzo ładna i cenna sztuka.Klasyczna skrzynka Rescha, której forma wskazała kierunek rozwoju znanym firmom niemieckim.Niestety u Niemców w większości wypadków były to tylko próby naśladowania - pracochłonność pewnie była zbyt duża. Warto zwrócić uwagę na dolne rzeźbienia kolumn drzwi.Tam gdzie Resch ma wyraźne głębokie rzeźbienia pozostali robili tylko toczenia i dodawali czasami na nich płytkie " rysowania dłutem " Oczywiście do tego dochodzi konstrukcja drzwi.Resch miał jedną płaszczyznę - przeważnie fornirowaną ( w klasycznym wykonaniu z Ebensee )Inni często mieli składane drzwi z listewek - poziome elementy drzwi były " cofnięte" względem pionowych elementów.Estetycznie specjalnie to nie przeszkadzało, a znacznie ułatwiało prace . To istotny szczegół na który chyba warto zwracać uwagę. Co do samego mechanizmu - jak napisałem - potrzebne zdjęcia stopki dźwigni kotwicy - czyli szersze ujęcie mechanizmu od tyłu.Warto zwracać uwagę na sposób łączenia płyt i słupków mechanizmu - jeżeli mamy śruby - wiadomo, że mechanizm jest z zakresu numeracji powyżej c.a. 40 tys.Podobnie jak gięty a niefrezowany mostek o tym może świadczyć.Jest sporo innych elementów na które warto zwracać uwagę - szykuje się ( może jeszcze w tym roku ) upublicznienie wielu danych o Reschu zbieranych przez kilka osób.Mam nadzieję, że się to przyda.Jedyny problem jest ze zdjęciami czy rycinami - nie chciałbym naruszać praw autorskich.Bez tego ciężko będzie wytłumaczyć niektóre niuanse . 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #957 Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Czołem chłopaki dzięki za datowania co sądzicie o moim najnowszym kwadransowym nabytku ? Wesołych Świąt pozdrawiam Łukasz Bardzo dobry wybór Gratuluję.Łukasz,na podstawie zdjęć, które zamieściłeś w temacie,Twój zegar można datować najwcześniej na samą końcówkę XIX wieku. Edit.Bardzo ciekawie zapowiada się zdjęcie gongu, którego nie zamieściłeś. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #958 Napisano 22 Grudnia 2015 Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem końcówka, ale w katalogu Kroebera z 1885 Jest mechanizm z numerem 14xxxx.Jeżeli ten ma początek 11xxxxx jest wcześniejszy. Jakiś 1882/3 (?) 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #959 Napisano 22 Grudnia 2015 Mariusz, kiedy zaczęto stosować gongi strunowe w zegarach? To może być bardzo ciekawy zegar. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #960 Napisano 22 Grudnia 2015 Przełom wieków, ale jest sporo przeróbek na gongi strunowe po jakimś czasie- nie wiem z jakiego powodu - moda ?Równie dobrze można założyć, że to nie 100 a 200 brakuje.Wtedy by to pasowało czasowo do gongu bez przeróbek, ale skrzynka raczej powinna już być trochę inna. Dlatego napisałem : "Jeżeli ten ma początek 11xxxxx " ... i czekamy na zdjęcia 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #961 Napisano 22 Grudnia 2015 Gongi strunowe weszły +/- 1896. Reszch nie miał nigdy gongów strunowych. Dopiero Junghans po przejęciu Rescha wprowadził gongi strunowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #962 Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Gong strunowy zastrzegł w Niemczech Johann Obergfell (ten od późniejszego KundO) w grudniu 1898 (lub 1899??) roku (DRGM 108469). W CK pojawiły się z pewnym opóźnieniem,To chyba jeden z najstarszych, produkt Matthiasa Bauerle, z którym Obergfell współpracował. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #963 Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Przełom wieków, ale jest sporo przeróbek na gongi strunowe po jakimś czasie- nie wiem z jakiego powodu - moda ?Równie dobrze można założyć, że to nie 100 a 200 brakuje.Wtedy by to pasowało czasowo do gongu bez przeróbek, ale skrzynka raczej powinna już być trochę inna. Dlatego napisałem : "Jeżeli ten ma początek 11xxxxx " ... i czekamy na zdjęcia Dlatego napisałem: "Bardzo ciekawie zapowiada się zdjęcie gongu, którego nie zamieściłeś" Skrzynka ma na plecach wstawkę z mazerunku spotykaną też na przełomie wieków w zegarach z CK. Ciekawie jak będzie wyglądał gong w tym zegarze. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #964 Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) przeniesiony http://zegarkiclub.pl/forum/topic/129434-gebr%C3%BCder-resch-remember/ Edytowane 1 Marca 2016 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz Erlich 0 #965 Napisano 24 Grudnia 2015 Benedyktyńska praca dzięki chłopaki i Zdrowych Wesołych Świąt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #966 Napisano 25 Grudnia 2015 Dziekuje za odtajnienie danych 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #967 Napisano 26 Grudnia 2015 Mariusz - chylę czoła. Masz przebogate archiwum. Brawo !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #968 Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) przeniesionyhttp://zegarkiclub.pl/forum/topic/129434-gebr%C3%BCder-resch-remember/ Edytowane 1 Marca 2016 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #969 Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Co do sprężynowców warto dodać:- rozmiar płyt i umiejscowienie otworów do wieszaka w werkach z biciem są identyczne jak w werkach linkowych z biciem z tarczą 15 - 18 cm. (ustawiałem kiedyś bicie werku linkowego w mojej skrzyni od sprężynowca)- widełki drążka kotwicy mają regulację taką, jak linkowce (w sprężynach rzecz rzadko spotykana) Edytowane 7 Stycznia 2016 przez tarant poprawiłem wpis o wymiarach/typie werku 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #970 Napisano 14 Stycznia 2016 Czy tak montowany gong w rescha jest mozliwy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #971 Napisano 14 Stycznia 2016 Teoretycznie wszystko jest możliwe. Biorąc pod uwagę całokształt wiedzy o Reschu i o innych podobnych mechanizmach - nie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #972 Napisano 14 Stycznia 2016 Dziekuje. Wieszak ma numer reschowy , ale nie do odcyfrowania ze zdjec , niestety. A widziales takie cus wczesniej u innych producentow? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #973 Napisano 14 Stycznia 2016 To raczej samoróba z powodu pęknięcia odlewanej podstawy.Nie ma wielkiego problemu - nie wiadomo tylko czy warto 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #974 Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) To raczej samoróba z powodu pęknięcia odlewanej podstawy.Nie ma wielkiego problemu - nie wiadomo tylko czy warto Dzieki Jak go odbiore to sie obaczy Czesci pod lozkiem sie walaja w kurzu cale , moze cos sie da dopasowac Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Dascola 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #975 Napisano 28 Lutego 2016 witam, widzialem toto forum chce panstwa zapytacz o to ten zegar na zdienczach.Zegar jest muj.Jest možliwe ustalenie data produkciji tego zegara,weglug numeru 173 389 wybiteho na plyte zegara?Bylo dužo vyprodukowano tego typu zegara,czy jest to zwykly zegar,albo jakiš rarytas?Preprzsam za jezyk polski jestem ze slowaciji.Dzienkuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach