Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

One służyły do haftowania inicjałów- te z blaszki miedzianej.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

* fibo - ratuj !

Jestem gotów do zbawiania Świata! Miecz ostry, zbroja naoliwiona i nie skrzypi, koń nażarty! Tylko kierunek nieznany- statystyk ze mnie żaden, w Gotyku nie czytam, Rescha nie mam... Ale w gotowości pozostaję :) .

Swoją drogą: litery na tarczy wydają mi się malowane z ręki, więc o wzorniku- żarcik taki. A co kaligraf miał w głowisi... Spróbuję dopytać u pewnej bardzo przystojnej Germanistki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upss... germanistki, które czytają tego rodzaju czcionkę, to za przeproszeniem, przestały być przystojne w trzydziestymszóstym :blink:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tytułem wyjaśnienia. Moje "fukanie" było spowodowane zbyt arbitralnie brzmiącym tytułem wykresu Tomka i jednak - pewnym mariażem popełnionym zestawieniem jego elementów. O potencjalnych następstwach już pisałem. Nową tabelkę datowania Rescha przyjąłem z wielką radością. Była ona też rzetelnie (szczerze ;) ) opisana. Czy należy takie tworzyć, z wyraźnym zaznaczeniem że jest to wykres "under construction" ? Pewnie że tak.

Nie podoba mi się co napisałeś!!

„Na Boga jakie dane” a dzisiaj najlepsze z istniejących. Zasłaniasz się moim wykresem a wcześniej podważałeś dane na których pracowałem. Opis wykresu w pełni wyjaśniał na podstawie jakich danych wykonałem wykres. A sposób ich pozyskania, estymacji, modelowania nie był elementem moich dywagacji. Obracanie kota ogonem jest …….

Nie ma obowiązku zaznaczania, że wykres będzie modyfikowany, jak nazywasz „under construction” (raczej strona www.) jeśli jest już utworzony na podstawie przyjętych danych. Wystarczy podać dane źródłowe, co uczyniłem. A nauka idzie dalej i jeszcze wiele wykresów, zestawień jest i będzie modyfikowanych. Wystarczy trochę poczytać opracowań naukowych i sposób prezentacji danych wówczas taka dyskusja nie będzie miała miejsca.

Edytowane przez Młot Thora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiniol ma rację!

Germanistka JEST przystojna, bo kiepsko czyta tę cholerną czcionkę! A w trzydziestym szóstym to przestała być powabna Babka tejże (Germanistki, nie czcionki). No!

Ad rem: ona twierdzi, że kaligraf mocno "pojechał" i "przeozdobił" napis. W źródłach nie znalazła nic stuprocentowego niestety, za dużo w napisie nonszalancji. Ale skłania się najbardziej ku H lub K (imię), oraz F lub B (nazwisko), biorąc pod uwagę szkielet liter i to, czego się nie powinno modyfikować, wyginać etc.

Wydaje się jednak, że rysownik chciał bardzo ładnie logo zaprezentować i włożył w to zbyt dużo fantazji. Przez co wzorniki oficjalne mało się przydadzą.

Chyba trzeba szukać kombinacji z zastosowaniem różnych liter...

Czemu my tacy drażliwi w Nowym Roczku jesteśmy? Każda praca posuwa wiedzę do przodu, coś z niej wynika, jest z czym polemizować, dokąd się księgi handlowe nie odnajdą w jakimś loszku- wszystko będzie hipotezą. Hipotezy są na stałe "w konstrukcji". Dobrze, że się Waszmościom chce je tworzyć!

Pax, pax między rodakami lubymi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wacko:

Ja bardzo szanuje moich kolegów, ale proszę niech oni mi powiedzą po ki ch..., że powtórzę, tworzone są te wykresy?

Czy ktoś zadał sobie odrobinę trudu i udał się do archiwów sądów prowadzących księgi handlowe spółek, o których mówimy i usłyszał od pracownika X czy Y, że faktycznie nie zachowały się żadne archiwalia dotyczące owych firm?

Proszę bardzo, fibo daje Przystojną Germanistkę, ja daje paliwo, bierzemy na pokład Taranta i Młota Thora i grzejemy na wyprawę badawczą suto zakrapianą, po archiwach Reichu oraz Osterreichu. ???

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siergiej dziękujemy, że dzielisz się z nami Swoimi informacjami.

Możesz podać numer seryjny mechanizmu z Twojego zdjęcia.

Czy zdjęcia mechanizmu, to ten z allegro?

post-35992-0-66519700-1357163630_thumb.jpg

Witam wszystkich.

Jak rozumiem te godziny aż rejestrowane tylko 3 kopie. Wszystkie posiadają numery seryjne powyżej 100.000. Wszystkie wykonane są w fabryce GR w 1800 do. W mojej opinii, jest to pierwotne ustalenia, prawdopodobnie GR próbowali uruchomić szereg mechanizmów napędzanych wiosna, ale potem, z jakiegoś powodu, odrzucił ten pomysł.

Mój bieg ma numer seryjny 181331. Nie jest jeszcze ze mną, czekając na paczki. Jak tylko paczka będzie w stanie stwierdzić czymś więcej.Mechanizm brakuje niektórych elementów, chcę sprawdzić, czy garnitur do niego szczegóły szeregowego GR mechanizmu.

Sergei

В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było potrzebne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurs nie był ...

Ставок не было...

В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeozdobienie napisu moze wskazywac na probe jego odtworzenia bez dokladnej znajomosci kaligrafii w czasach nam blizszych,dobry pomysl z tym wyjazdem do archiwum tylko czy zechca nam je udostepnic tak za friko i na zawolanie?

Probowalem w kiedys w archiwum w Schrambergu i nie za bardzo to wyszlo bo jednak pierwszenstwo mial H S autor leksykonu (a szkoda bo mialem nadzieje na cos ciekawego trafic) , ewentualnie nie wszystkim sie chcialo pokazac zakurzone kartony z nieposegregowana zawartoscia,teraz sie przenioslem dalej od granicy i moj pomysl spalil na panewce.

W bibliotekach cyfrowych nie ma zbyt wiele o Reschach poza tym co tutaj prezentowalismy,trzeba by to pozbierac do kupy ale widze ze bez dokladnej ingerencji w archiwa nic z tego nie wyjdzie.

Jak znalezc dokument sprzedazy z naniesionym numerem seryjnym werku?Trafic cos z dedykacja jak w roczniaku?

Wykresy zaprezentowane przez kolegow mozna traktowac jako baze do dalszych rozwazan i byc moze nie raz beda one jeszcze modyfikowane ale jest to jakis punkt wyjscia (o ile nie posuniemy sie do rozwazan tak daleko ze tarant przyklei nam znow swoj zaje.....ty humorek o polaczeniu oka z czyms tam)

Oto kilka skanow ktore jeszcze znalazlem ,jesli sie powtorzyly to przepraszam:

sychy4grudnia1866.jpg

suchy18662grudnia.jpg

suchyiresch18666grudnia.jpg

resch1863juwelier.jpg

resch1853.jpg

reschgebrhandel.jpg

reschdecorationen18664g.jpg

josefreschskladki186310.jpg

gebruderreschogloszenie.jpg

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bruttman1863.jpg

bruttman1863.jpg

275863obajresche.jpg

37845resch1857.jpg

37193829.jpg

37845resch1857.jpg

275863obajresche.jpg

275863obajresche.jpg

Ta strone to chyba juz znacie ?

http://www.clockahol...Resch_Story.htm

Czy tutaj cos bedzie?

Archiv des Zeitgeschichte Museums Ebensee

Kirchengasse 5

4802 Ebensee

Tel.: +43-6133/5601

E-Mail: [email protected]

Website:

www.memorial-ebensee.at

Kontakt:

Dr. Wolfgang Quatember oder Dr. Andreas Schmoller

Bestände:

Das Archiv der Gedenkstätte und des Museums enthält Dokumente, Zeitungen, Photos, Dias und Videoaufnahmen zu folgenden Themen:

1. Erste Republik, Bürgerkrieg, Ständestaat:

Exekutiv-Dokumente (Ebensee, Bad Ischl)

Gemeinderatsprotokolle Ebensee

Umfangreiche Sammlung zum Jahr 1934

...

2. Nationalsozialismus:

Juden im Salzkammergut, Arisierungsakten

Regionale Dokumente (SA, Gemeinde-korrespondenz Ebensee, Bad Ischl)

Zeitdokumente (Bücher, Hefte, Zeitungen, Abzeichen…)

...

3. KZ-Ebensee:

Listen von Überlebenden und Toten

Transportlisten

Dokumente aus dem KZ-Ebensee

Häftlingsnachlässe

Zwangsarbeiter in Ebensee

...

4. Widerstand:

Flugblätter

Anzeigen

Dossiers

...

5. Nachkriegszeit:

Entnazifizierung

Zeitzeugenberichte

Kriegsopfer in Ebensee

...

6. Gedenkkultur:

Inländische und ausländische Gedenkstätten

Gedenkstätte und Zeitgeschichte Museum Ebensee

Projekte

...

7. Zeitschriften:

Historische Tageszeitungen

Politische Zeitschriften

Antifaschistische Zeitschriften

Zeitschriften von Überlebendenorganisationen

...

8. Fotos, Medien:

Regionalgeschichte 1918-1938: Ebensee

Regionalgeschichte 1918-1945: Bad Ischl

Arbeiterbewegung

Februar 1934

NS-Zeit in Ebensee

Widerstand im Salzkammergut

KZ-Ebensee

Diverses zur Geschichte aus dem Salzkammergut

Diverses zur Geschichte Österreichs

KZ-Gedenkstätte Ebensee

CDs, DVDs, Videos und Kassetten

Zeitungsarchiv

Weiters führt das Museum seit 1989 ein Zeitungsarchiv, in dem Artikel aus österreichischen und teils deutschen Tages- und Wochenzeitungen und Zeitschriften zu folgenden Themenbereichen gesammelt werden:

• Antisemitismus/ Judentum
  • Ausländer/ Minderheiten/ Rassismus
  • Nationalsozialismus
  • Rechtsextremismus
  • Vergangenheitsbewältigung
  • Zeitgeschichte Museum + KZ-Gedenkstätte
  • Salzkammergut

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój bieg ma numer seryjny 181331. Nie jest jeszcze ze mną, czekając na paczki. Jak tylko paczka będzie w stanie stwierdzić czymś więcej.Mechanizm brakuje niektórych elementów, chcę sprawdzić, czy garnitur do niego szczegóły szeregowego GR mechanizmu.

Witaj Siergiej trochę tu ostatnio było nerwowo przez "znawców statystyki" ale wszystko zostało już chyba wyjaśnione.

Dziękuję za podanie numeru seryjnego mechanizmu.

Myślę, że warto powalczyć o ten mechanizm, posiada przecież tarczę. Wskazówki to dość popularny wzór u Rescha i powinno się udać dokupić.

Jeśli będziesz potrzebował zdjęć mechanizmu przy pracy nad Twoim, służę pomocą.

Dwa dotychczas znane i udokumentowane sprężynowe Resche są w Polsce i jest im tu dobrze :) niech i jeden będzie na Białorusi.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dawała mi ta czcionka spokoju. Przeszukałem jeszcze raz swoją bazę danych.

To zwyczajnie inny krój czcionki. Zobaczcie na przykład literę W.

Napis na tarczy odczytuję teraz H. Fenhard (podobnie jak WueM).

post-35992-0-37699800-1357503917.jpg

post-35992-0-04455900-1357503932_thumb.png

post-35992-0-88332800-1357503945_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam, że to "H". Tylko pozostaje problem pierwszej litery,może faktycznie "F"?

A ta druga "Weissenstein"?

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten drugi napis odczytuję

Weifsenstein?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam jest scharfes s ,tzn. wzmocnione "s", tylko nie wiem jak się to na klawiaturze wystukiwa.

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a zobacz teraz.

post-6402-0-24459500-1357508485.png post-6402-0-43603000-1357509235.jpg

Dolny szeryf jest szerszy w L, taki jak na tarczy. Wystarczyło tylko dodać dwie poprzeczki i masz L z tarczy.

Poza dywagacjami na temat kroju gotyckich liter.

Mamy dane o śmierci w roku 1914 zegarmistrza Hugo Lenharda z Leoben i jego przodku aktywnym tam od 1850 roku. Jaka jest szansa, że w tym samym czasie działał tam jakiś inny zegarmistrz nazwisku różniącym się jedną literą i o imieniu zaczynającym się też na H. Np...Heinrich Fenhard. Znikoma.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga tarcza to też Resch z jeszcze z nizszym mumerem,znacznie nizszym. Taki krój liter może być stosowany w tym czasie w fabryce(nie muszą to być dywagacje).Mam nadzieję, że jeszcze mechanizmy z tego okresu będą z podpisem na tarczy. Z tak niskimi numerami fabrycznymi jest niewiele mechanizmów podpisanych dla innych odbiorców.

Leoben to nie jest wielka miejscowość i rzeczywiście możesz mieć rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie, tu się rodzi pytanie następujące. Czy napisy na tarczach wykonywane były w wytwórniach zegarów dla "dilerów", czy też firmy handlujące, same je opisywały zatrudniając literników?

Edytowane przez kiniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gotyk pewnie do wzorników będzie miał się nijak. W chwili podpisywania tych tarcz ręcznie być może przez pracowników Rescha albo „dilerów” był to „język żywy ‘’stosowany na co dzień w życiu codziennym. Nawet w czasach nam obecnych mamy wzorniki liter. Każdy z nas może pisać inaczej poszczególne litery a potrafimy je odczytać bez problemu. Tak jest zapewnie z tym Gotykiem. Myślę, że w przypadku Rescha jakby znalazło się jeszcze parę podpisów na tarczy z okresu z którego pochodzą te dwa podpisy, można by się pokusić o analizę grafologiczną tego Gotyku( u Pani w mieście :) Uć) W takiej fabryce jak Rescha jak i zapewne w innych producentów zegarów, byle kto nie podpisywał tarcz.

Ps.

Piękny kluczyk, a do kluczyka coś jest więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie, tu się rodzi pytanie następujące. Czy napisy na tarczach wykonywane były w wytwórniach zegarów dla "dilerów", czy też firmy handlujące, same je opisywały zatrudniając literników?

Wszystko zależało od woli kupującego :)

Za naniesienie napisów reklamowych w fabryce Gustav Becker pobierano dodatkową opłatę umieszczoną w cenniku. Cena zależała od ilości użytych kolorów i ilości zamówionych zegarów z napisem reklamowym. Myślę, że Resch nie postępował inaczej.

Kupujący mógł zaoszczędzić na "fabrycznym" napisie domalowując potem swoje własne "bazgroły".

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inne wydanie korbki.

post-23969-0-67046100-1357560627_thumb.jpg

Witam.

Resch z numerem 9495 byłby napewno ozdobą tematu. Takie zegary są nam bardzo potrzebne w datowaniu GR.

Czy zegar posiada jakieś oznakowania w postaci podpisów na obudowie czy innych miejscach zegara?

Możesz pokazać nam ten zegar?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Resch z numerem 9495 byłby napewno ozdobą tematu. Takie zegary są nam bardzo potrzebne w datowaniu GR.

Czy zegar posiada jakieś oznakowania w postaci podpisów na obudowie czy innych miejscach zegara?

Możesz pokazać nam ten zegar?

…..niestety mechanizm kupiłem solo, długo czekał na skrzynię. Zdecydowałem włożyć go w kopię, zdjęcie poniżej.

post-23969-0-85189000-1357690876.jpg

….kopia zrobiona na podstawie tej oryginalnej skrzyni, ręczę za to, zdjęcie poniżej.

post-23969-0-23549500-1357690902.jpg

……wydaje mi się, że zegary w takich skrzyniach nie mogły być z numeracją 200+, świadczą o tym numery, lub jakąś boczna produkcją, numeracja biegła dalej, zdjęcie poniżej.

post-23969-0-70306500-1357690914_thumb.jpg

post-23969-0-44150400-1357690929_thumb.jpg

…..mając w ręku mechanizm 9495 i mechanizm ze zdjęcia powyżej, różnica jest znaczna: stop mosiądzu, grubość blachy, różnica w grawerce kolosalna, w jakość wykonania. Skrzynia z zegara 200+ a z numerem 8889 jest znaczna. Posiadam zdjęcia jeszcze jednego mechanizmu kwadransowego starszego od pozostałych, lecz z tarczą porcelanową. Zastanawia mnie zbieżność, czy bliska zbieżność numerologiczna owych czterech mechanizmów, tu podkreślam kwadransowych, czyżby to było Rescha głośne dzień dobry przy wejściu na rynek, nie jest to moja teoria, nazwę to głośne myślenie. Dodam, myślę, że mechanizmy z numeracją do 100 tyś miały czcionkę z drobnymi liczebnikami, bez różnicy, sygnowane, czy też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi