Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Passero

Bartek, 5513 mam, to jest jedyny Rolex którego nigdy nie sprzedam ( tak mi się przynajmniej na razie wydaje) :)

Irek, jakbyś jednak zmienił zdanie, to ja po raz kolejny zgłaszam swoją gotowość do zakupu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andreas, myślę dokładnie tak jak Ty jak kupuje :D.

Nie kupiłbym vintage Rolexa od osoby do której nie mam 100% zaufania, czyli źródeł do tych zegarków mam stosunkowo nie wiele :).

@passero

Przepraszam umknal mi jakos Twój post, to jest bardzo Malo prawdopodobne, nie bede ukrywal też ze jest osoba której duzo wcześniej obiecalem ze gdybym sie zdecydowal go sprzedac to dam jej znac w pierwszej kolejnosci :)

Edytowane przez irekm

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 1 - tak, powinna oscylować w tej kwocie

Ad 2 - zrobią to samo co w CHF

Ad 3 - wszystko podlega ich ocenie jednakże standardowo wymieniana jest większość części werku. Tarcza jeśli nie jej uszkodzona to nie powinna być wymieniona, jeśli jest pęknięta to wymienią ale odpłatnie i z nowszych także na tryt nie ma co liczyć. Generalnie tarczę i wskazówki lepiej omówić przed oddaniem do serwisu lub poprosić o info po oględzinach zegara przez serwis celem omówienia dalszych kroków.

Jak chcesz ja mogę pomóc z serwisem w IT ale minusem tego rozwiązania są koszty wysyłki.

No i witamy w klubie. Będzie Pan zadowolony ;)

Edytowane przez Bartek79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natknąłem się ostatnio na ciekawe zdjęcie GMT Master II z usuniętą lupką, widać bardzo dobrze powłokę AR jaką stosuje Rolex w jej miejscu:

b5f8a5434179.jpg

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładną barwę ma rolexowa ceramika...

Czy ktoś może mi uświadomić jakiekolwiek wady wewnętrznego antyrefleksu, co uzasadniałoby jego brak w Rolexach?

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mamy namacalny dowód na istnienie AR pod lupką w GMT M II :)

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

@xpovoc - gratuluje! To ten EX od Krystiana? 

@irek - tzn że mi, tak?  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakies glupawe historyczne wzgledy(choc widac ze nie sa konsekwentni-lupka). Daliby wewnetrzny i po problemie. Nie byloby gadania ze sie AR rysuje a i klienci byliby zadowoleni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie powód jest jeden - milion zegarków rocznie bez AR to spore oszczędności. 

Ortodoksi twierdzą, że pod niektórymi kątami tarcza jest bardziej czarna bez AR. Do mnie to nie przemawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną z teorii jest, że Rolex nie stosuje AR na całej powierzchni szkła celowo, ponieważ bez AR szkło lśni współgrając lepiej z kopertą i ceramicznym bezelem tworząc zgodną całość.
Tam gdzie jest pełny AR (jak nowa Omega 300 Seamaster) mamy wrażenie odcięcia szkła od koperty lub nawet jego braku.

Kilka fotek ukazujących efekt AR pod lupką:

6de16faa7624.jpg

40f106af8418.jpg

7daa7ba3a9f3.jpg

ff06e30e7cb0.jpg

Rolex zaczął stosować wewnętrzny AR już w modelach sprzed epoki ceramicznej:

d2908ceaaa10.jpg

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt jest odwrotny do zamierzonego bo rewelacyjnemu blaskowi pięknej ceramiki towarzyszą.... "zaparowane okulary".

Pewnie powód jest jeden - milion zegarków rocznie bez AR to spore oszczędności. 

Jeśli tak kalkulują to byłoby to dla mnie dziwactwo. Koszt antyrefleksu jest tak mały, że dałby się ukryć przy dowolnej, najmniejszej nawet zmianie cen katalogowych.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną z teorii jest, że Rolex nie stosuje AR na całej powierzchni szkła celowo, ponieważ bez AR szkło lśni współgrając lepiej z kopertą i ceramicznym bezelem tworząc zgodną całość.

Coś w tym jest, bo mam takie samo odczucie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie sa oszczednosci bo idac tym tropem nie zmienialiby bransolet na takie jak sa obecnie czy robili wkladek ceramicznych. Jakis tam powod maja, dla nas nieznany i jakiby nie byl to jest on ze szkoda dla klientow.

Radek, AR byl wstawiany dopiero do Rolkow z ceramika. Ten ktory wstawiles ma przeciez "maxi dial".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W nowym Subie bez daty brak AR moim zdaniem zupełnie nie przeszkadza. Natomiast w wersji z datą, a co za tym idzie i z lupką, jest kiszka. Widać to na zdjęciach pokazanych przez Radka. Szkiełko bez AR i lupka z AR powodują, że zegarek przynajmniej pod pewnym kątem wygląda jak składak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Radek, AR byl wstawiany dopiero do Rolkow z ceramika. Ten ktory wstawiles ma przeciez "maxi dial".

Maxi Dial występował też w modelu bez ceramiki, z zielonym bezelem. Na tym zdjęciu chyba został zmieniony bezel na czarny, ale na pewno nie jest to model z ceramiką (inny kształt koperty, osłony koronki i wąskie uszy).

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że o ile cena za serwis w autoryzowanym punkcie jakoś mnie nie szokuje o tyle cena wskazówek i tarczy może przyprawić o zawrót głowy. Koszt zwykłej stalowej lunety również wysoki.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolę nie wiedzieć :D

.... ile B) ?

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3550 wkładka a 5700 cały bezel (wg kursu $ 3,7). To u Ciebie, u mnie w SD może być tylko drożej :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiałem ok. 3k za samą wkładkę... :wacko: 

Ciekaw jestem ile by kosztował taki np. Sub czy GMT MII gdyby go składać z części zamiennych :ph34r:

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie podobnie jak w samochodach - 3-4 razy więcej, czyli +/- 100k

Edytowane przez Tommaso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie lepiej, skoro sama wkładka bezela to ponad 10% ceny z metki

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Pokazany wyżej Sub 50th Anniversary ma rownież lupke z AR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi