Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na Rolexa to duzo. Moje wszystkie egzemplarze pracowaly tak samo od pierwszego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam, że to spora odchyłka. Mój gmt master na samym początku robił -2s, ale po jakichś 2 miesiącach (mniej więcej) zaczął chodzić jak kwarc

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz,

Twój post mnie skłania

do spokojnego odczekania.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak sądzę, nie ma co się doszukiwać problemu.

Dodam jeszcze, że ja odkładajac zegarek na noc koronką do góry uzyskiwałem jakie wyniki, natomiast gdy odkładałem koronką do dołu to zegarek po nocy potrafił przyśpieszyć o 2s.

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tej nocy już nie wywinął numeru z przyspieszeniem o 4 s w 4h. 

I odnalazłem jeden, dla mnie osobiście ogromny pozytyw - przy ogólnej tendencji do delikatnego śpieszenia znalazłem pozycję w której delikatnie późni ( 1-2 s / 24h ).

Opublikował kiedyś ktoś wytyczne Rolexa odnośnie korygowania odchyłki za pomocą celowego odkładania na ustalone pozycje. Wydawało mi się, że Irekm ale nie mogę się doszukać w jego postach. Pamiętacie może albo posiada ktoś link do tej broszury? Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opublikował kiedyś ktoś wytyczne Rolexa odnośnie korygowania odchyłki za pomocą celowego odkładania na ustalone pozycje. Wydawało mi się, że Irekm ale nie mogę się doszukać w jego postach. Pamiętacie może albo posiada ktoś link do tej broszury? Z góry dziękuję.

Każdy egzemplarz jest inny i nawet jak ktoś opublikował to nic Ci to nie da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież Ty Krystian prowadzisz takie testy :-)))) na Rolku też ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tej nocy już nie wywinął numeru z przyspieszeniem o 4 s w 4h. 

I odnalazłem jeden, dla mnie osobiście ogromny pozytyw - przy ogólnej tendencji do delikatnego śpieszenia znalazłem pozycję w której delikatnie późni ( 1-2 s / 24h ).

Ja cos takiego kiedys wklejalem. Generalnie dziala.

http://www.fourtane.com/images/Blog%20Images/2014_06_09/notice.jpg

Zegarek mechaniczny NIGDY nie bedzie dokładny.

Układanie w róznych pozycjach pomaga tylko w korekcie ( po wnikliwych obserwacjach DANEGO EGZEMPLARZA) występujących odchyłek w chodzie.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/112260-zegarkiipasjapl-izochronizm/?do=findComment&comment=1315828

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Truizm, Marku natomiast Rolex zdaje się wnosić coś szczególnego w tej materii.

Ja cos takiego kiedys wklejalem. Generalnie dziala.

http://www.fourtane.com/images/Blog%20Images/2014_06_09/notice.jpg

Dzięki Bartek, więc to Ty byłeś.

Jest to wszystko o tyle godne zainteresowania i podziwu, że generalnie jest wśród różnych marek mechanizmów normą (tak jak sygnalizuje Krystian), iż cechą osobniczą jest rozkład szybszych i wolniejszych chodów pomiędzy różnymi pozycjami.

Mniemam też, że skoro Rolex publikuje taki dokument- powinien on znajdować odzwierciedlenie w rzeczywistości. Chyba, że dotyczy on starych mechanizmów a nowych nie. Wie ktoś?

Krystian, na ilu sztukach Rolexa robiłeś próby i jak ich wyniki miały się do przedstawionej instrukcji?

Edytowane przez gustaw6666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyczy się starszych werków Gustaw, taka informacja była kiedyś dołączana gdy zegar wracał z serwisu. Nie zmienia to faktu iż można zauważyć różnicę (u mnie) ok 1sek na + lub -  po nocy w zależności od odłożenia zegara. Ja odkładam na noc zawsze koronką do góry i zegar po 30 dniach zrobił +12sek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z synonimów słowa "truizm" to "oczywistość ". I to miałem na myśli.

Bartek, symptomatyczne że zarówno np . test Explorera 1 na watchtime.com jak i przykład mojej sztuki potwierdza zależności wskazane w przytaczanej instrukcji. Chciałem jeszcze przeanalizować pozostałe testy Rolexów ale byli płatne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz (mikołaj78), również wspomniał, że przy koronce ku dołowi ma któraś z "szybszych" pozycji. Ale to wszystko jest do szybkiego stwierdzenia, która pozycja jest jaka szybka. Teoretycznie moja Omega na kalibrze 2500 miażdży Rolexa bo ma największą różnicę między pozycjami 3-4 s , po 24h od pełnego naciągu do ok. 1 s różnicy i w ciągu pełnego roku nie zmieniało się absolutnie nic. Skała . Podczas gdy 3135 i cała familia mają 7 s różnicy między pozycjami ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam [bez obrazy] że gdy zegarek nie wykazuje odchyleń od normy jaką dla danego mechanizmu przewiduje producent , bez względu czy to dotyczy egzemplarzy w obrębie danej marki, czy porównań marek zbliżonych zaawansowaniem technologicznym , to rozmowa o "normatywnych odchyleniach" to rozmowa dla....samej rozmowy-nic nie wnosi w temacie ^_^

Bo "urokiem" zegarka mechanicznego jest to, że pomimo tego że taki sam mechanizm , w takim samym zegarku, to każdy....minimalnie ;) , ale inny.....jak i jego właściciel.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek, wnosi o tyle że bez takich rozmów straciłyby wszelkie prace nad mechanizmami, materiałami czy nowe certyfikaty.... A sam fakt możliwość nieodkręcania koronki przez długi czas i komfort psychiczny świadomości, że mimo braku kontroli od długiego czasu zegarek i tak nie jest rozjechany zbyt mocno - jest dla mnie wartością dodaną.

Carrera rozjeżdża się średnio o 8s od nowości i po miesiącu bez ingerencji nie jest to już fajne - choć przecież to "normatywne odchylenie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carrera rozjeżdża się średnio o 8s od nowości i po miesiącu bez ingerencji nie jest to już fajne - choć przecież to "normatywne odchylenie".

Osiem sekund na dobę?

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, kondon jeden za 19900 a w środku 7750 elabore jak w Tissot'cie. Jak ta prześliczna kochanka o nikłych umiejętnościach :) Gdyby nie ten piękny wygląd to w życiu nie zagrzałaby miejsca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, kondon jeden za 19900 a w środku 7750 elabore jak w Tissot'cie. Jak ta prześliczna kochanka o nikłych umiejętnościach :) Gdyby nie ten piękny wygląd to w życiu nie zagrzałaby miejsca :)

Póżno już ;) , to Ci powiem, że idąc tym tropem-kobiety i zegarki :wub: , to chyba trzeba [zegarki] nabywać te brzydsze, one się odwdzięczą za sam fakt że je wybraliśmy.... :P

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez wzgląd na aktualne uczestnictwo w tym a nie innym wątku, nie wymienię z nazwy marki zegarków które uważam za niezbyt piękne ale za to robiące fachową robotę ;)

Kontynuując wątek, że teoretycznie Omega kal. 2500 miażdży 3186 ze swoją minimalną, stabilną odchyłką - chciałbym jednocześnie wysnuć przypuszczenie, że utylitarnie od -2 do +5 s Rolexa może być lepsze niż od 0 do +3 s Omegi. Wprawdzie Omega w praktyce będzie robić ( przykładowo ) dzień po dniu jakieś 1,3-1,7 s a Rolex np. od 0,5 do 2,5 s ( zależy jak leży ;) ) ale uśredniony efekt po wielu dniach będzie podobny. Natomiast zawsze mamy możliwość korekty czasu po prostu odkładając go na z góry ustaloną pozycję ( szybką bądź wolną ).

W obliczu instrukcji którą pokazał Bartek nasuwa się myśl, że Rolex był w stanie do tego stopnia kontrolować proces powstawania i kalibracji mechanizmów, że wykazywały się one powtarzalnością w stopniu zupełnie niezwykłym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rolex , sądzę  wychodzi na przeciw oczekiwaniom jakie mają wobec niego nabywcy.

Tylko te ceny :P

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie , jest jeden sposób żeby się nie dręczyć. Zainwestujcie w 3 - 4 zegarki( byle nie za długa rezerwa chodu ) i noście każdego dnia inny. Tak żeby przed założeniem trzeba było go pobudzić do życia i ustawić od nowa czas. Ważne by nie posiadać także rotomatu ( czysta oszczędność kasy i zegarka ) . Pierwsza korzyść - zegarki się nie nudzą , druga - odchyłki dobowe tracą na znaczeniu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jak wypadnie w praktyce nowy kaliber Rolexa 3255 w kontekście precyzji i stabilności chodu. Na razie jest montowany chyba tylko w DATE-DATE 40, więc na dobre nie zdążył się jeszcze rozpowszechnić. Znacie już może jakieś recenzje użytkowników ?

No i ciekawe kiedy będziemy mieli nowego Suba na tym werku ? 2016, 2017 czy później, jak myślicie ?

post-26579-0-02852300-1450731107_thumb.jpg

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że nowy werk do Suba wsadzą jak wyjdzie nowsza wersja Suba a na to parę lat możemy jeszcze poczekać. Też jestem ciekaw tego mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi