Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję bardzo za gratulacje. Tak zegarek prezentuje się w świetle dziennym.  :)

Świetny wybór, zegarek na pokolenia. Może jego konsekwencją będzie Rolexclub.pl? Byłoby wiele ciekawego do opowiedzenia, w połączeniu z Twoją wiedzą popularność mogłaby być bardzo duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a docelowym Patkiem Calatrava Ref. 5227. Takie dwa zegarki w zupełności by mi wystarczyły. :)

Dlaczego wybrałeś zatem 5296, a nie od razu 5227?

AP się pozbyles?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetarłem Skinseptem Pur i po problemie. :) Co do oczekiwania, to dłuższa historia. Zadzwoniłem do Kruka i tam otrzymałem informację, że na zegarek będę musiał poczekać co najmniej do stycznia. Dowiedziałem się, że mają co prawda jedną sztukę, ale ktoś już zarezerwował. Do stycznia nie chciało mi się czekać, więc zacząłem szukać innych możliwości zakupu. Na Chrono24 znalazłem ofertę firmy z Warszawy, więc umówiłem się na spotkanie, żeby obejrzeć zegarek. W drodze na spotkanie dostałem telefon z Kruka, że klient, który wcześniej zrobił rezerwację, odpuścił temat. Decyzja była szybka - zrezygnowałem ze spotkania, pojechałem do butiku Roleksa i tam kupiłem zegarek.

No to trzeba przyznać, że miałeś farta .

Jeszcze raz gratuluję

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Taaa...” odbija słońce - słoneczny, wygląda jak promienie - promienisty” - tyle że ten też odbija ;-)

Opiszę to w stylu Kurta Vonneguta z książki zatytułowanej "Śniadanie Mistrzów".  ;)  Szlifem słonecznym przeważnie dekoruje się koło naciągowe oraz koło zapadkowe bębna sprężyny napędowej. Szlif słoneczny wygląda tak:

szlif1.jpg

Firma Rolex, w kontekście wykonania tarczy, zastosowała szlif promienisty. Szlif promienisty wygląda tak:

szlif2.jpg

:) 

Świetny wybór, zegarek na pokolenia. Może jego konsekwencją będzie Rolexclub.pl? Byłoby wiele ciekawego do opowiedzenia, w połączeniu z Twoją wiedzą popularność mogłaby być bardzo duża.

Dzięki serdeczne. Nie przewiduję tworzenia Rolex Clubu, kolekcję Datejust opiszę w ramach Horologium.

Dlaczego wybrałeś zatem 5296, a nie od razu 5227?

AP się pozbyles?

Wybrałem Ref. 5296, bo potrzebowałem zegarka w miarę uniwersalnego choć chciałem też, aby wzornictwo było po klasycznej stronie mocy. Po zakupie Roleksa nie mam już ciśnienia na tzw. zegarek "do wszystkiego".

No to trzeba przyznać, że miałeś farta .

Jeszcze raz gratuluję

Dzięki serdeczne.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączam się do gratulacji.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sport w klasyku

Lotus, masz ładny i drogi zegarek - super! Czas na zakup dobrego smartfona, bo tymi fotkami robisz krzywdę swoim zegarkom :unsure:

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że to nie problem ze smartfonem tylko z umiejętnością robienia zdjęć . Rozumiem aluzje i sie dostosuje

Edytowane przez Lotus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każde zestawienie tarczy/bezela/bransolety ma swój urok. Trudno zdecydować się na ten jedyny.

Świetny sportowiec.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość TurboRotomat

Czy był ktoś z was na dzisiejszym otwarciu Rolexa w Starym Browarze?

Ja byłem... Wiedza ludzi tam pracujących na temat zegarków, jest gdzieś na poziomie chodnika. Mam wrażenie, że ludzie sprzedający Fossil'e wiedzą więcej na temat zegarków.

Zegarków żadnych fajnych, porozmawiać też się nie dało... Mam nadzieje, że sytuacja tam szybko się poprawi, w przeciwnym wypadku nie polecam... :blink::huh:-_-:angry:<_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Tak zegarek prezentuje się w świetle dziennym.  :)

...

Świetnie.

...

Ja rzekłbym, że ta wersja to 100% ikony w ikonie.

Mądrego to warto poczytać.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opiszę to w stylu Kurta Vonneguta z książki zatytułowanej "Śniadanie Mistrzów".  ;)  

Ależ ja cytowałem Piotra Ratyńskiego ...pierwsze zdjęcie poglądowe wygląda znajomo ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spóźniłem się, bo na allegro był w dobrej cenie SeaDweller bez lupki kilka dni temu, i byłem ciekaw, czy odnotowaliście tę ofertę ?

Tak jak czytam o czasie oczekiwania na Rolexa, to nic tylko brać second handy...25,29,36kpln Suby... A Daytona La Montoya to chyba w Polsce zupełnie poza zasięgiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ależ ja cytowałem Piotra Ratyńskiego ...pierwsze zdjęcie poglądowe wygląda znajomo ;-)

Piotrek wypowiadał się w tym temacie? Pytam, bo nie zauważyłem. A fotkę wziąłem z netu, bo pasowała mi do naszej dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek wypowiadał się w tym temacie? Pytam, bo nie zauważyłem. A fotkę wziąłem z netu, bo pasowała mi do naszej dyskusji.

Była kiedyś taka dyskusja ale uwaga jak najbardziej słuszna. Promienisty.Choć w słonecznym wg niektórych źródeł wzór rozchodzi się promieniście. Do dziś nie wiem na ile nazwę determinuje wzór jako wynik obróbki a na ile miejsce ( w zegarku ) wykonania. Tak czy siak pięknie wygląda w pełnym , naturalnym oświetleniu.

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Była kiedyś taka dyskusja ale uwaga jak najbardziej słuszna. Promienisty.Choć w słonecznym wg niektórych źródeł wzór rozchodzi się promieniście. Do dziś nie wiem na ile nazwę determinuje wzór jako wynik obróbki a na ile miejsce ( w zegarku ) wykonania. Tak czy siak pięknie wygląda w pełnym , naturalnym oświetleniu.

Myślę, że przede wszystkim wzór. Na przykład szlif promienisty często spotyka się w kontekście dekoracji bębna, a firma Patek Philippe w mechanizmie 324 część masy zamachowej wahnika także wykończyła szlifem promienistym. W mechanizmach Roleksa również stosowany jest rzeczony sposób wykończenia powierzchni, ale nie brakuje też kilku rodzajów szlifów perłowych! Bardzo mało się na ten temat tutaj na forum pisze, jednakże mechanizmy Roleksa to ciekawy temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy, choć niekoniecznie w tematach wykończeń? :)

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ciekawy, choć niekoniecznie w tematach wykończeń? :)

W sensie konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle to z Twoim stwierdzeniem, że najpierw kupujesz mechanizm a dopiero potem resztę utożsamiam się bez reszty.

Nowe jubilee również ma trzy punkty kotwiczenia w zapięciu?

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recepta na blaszkowatość bransolet starszych referencji

f88c52e244d4351ce6a1f08c08ce2c34.jpg

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

W ogóle to z Twoim stwierdzeniem, że najpierw kupujesz mechanizm a dopiero potem resztę utożsamiam się bez reszty.

Zawsze w pasji zegarkowej przywiązywałem szczególną wagę do konstrukcji mechanizmów z zastrzeżeniem, że na nic się zda nawet najlepszy mechanizm jeżeli wzornictwo nie przypadnie do gustu.

Recepta na blaszkowatość bransolet starszych referencji

Patrząc na fotkę Twojego zegarka od razu zwróciłem uwagę na fakt, że nie masz idealnie ustawionego "zestawu": wskazówka sekundowa, wskazówka minutowa, indeksy. Ech te zegarkowe odchyły.  :) 

Może kiedyś uda się dostać daytone;)

Ja w przyszłości zdecyduję się chyba na wersję w białym złocie (Ref. 116519LN), bo na 116500LN nie ma co liczyć w najbliższej dekadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w przyszłości zdecyduję się chyba na wersję w białym złocie (Ref. 116519LN), bo na 116500LN nie ma co liczyć w najbliższej dekadzie.

Mierzyłem tą w białym złocie i jest dla mnie zdecydowanie za ciężka, ale ładna jest :) ...czekam więc na 116500LN z białą tarczą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi