Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mi przeszło przez myśl, że to może być brat DJ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, Tudor ma "własny" design, coś jakby spłaszczone jubilee 6248-20H. Z daleka wygląda jak zwykłe jubilee od Datejusta.

7y2dV6z.jpg

Oprócz tego występowały na zwykłym oysterze.

Z tego co się orientowałem, pasuje do tej koperty oryginalna jubilee 62510H dedykowana do Datejusta. Jest to lepszy wybór, bo Tudorowa to gięta blacha bez śrub (trudna w regulacji), a ten Date+Day i tak jest jeszcze z okresu gdzie np. koronka była z logo Rolexa, więc noszenie go na bransolecie od Datejusta nie będzie się gryzło.

Jedyne co to cena. Używka jubilee coś koło 2 000zł lekko. Będę zbierał :P

Przy okazji próbowałem dopasować chińską jubilee (nieoznakowaną) od Alphy niestety nawierty pod teleskopy są za głęboko przy kopercie. Tak samo chiński president który mam - identyczny problem, end linki nie pasują (to znaczy jako takie przylegają pięknie, ale teleskop się nie łapie).

Gdyby udało mi się gdzieś dorwać oryginalne stalowe end linki 555 Rolexa, albo Tudora 596 to już byłby już sukces.

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon, sprzęt dotarł! Dzięki za kontakt7be44c8128fbfef965633fdc8aedbc1c.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki oyster Tudorowy też by nie był zły, albo właśnie end-linki od jubilee/presidenta i podpięcie ich pod chińczyka. BTW, planujesz pozbyć się tego graweru laserowo albo przez kupno innego dekla?

Z początku o tym myślałem, że jak gdzieś mi wpadnie przypadkiem w oko taki dekiel to kupię. 

Poprzedni właściciel, przemiły emeryt z USA pisał do mnie, że gdyby dodać na koniec "e", to wyszło by Southern Belle, czyli "Południowa Piękność" :D

Zawsze mogło być gorzej, np. Happy Birthday George - love - Linda. 1987  :D

Po drugie sam grawer jest nawet schludny, podobny głębokością i czcionką do obramówki z fabrycznych napisów Rolexa. W sumie na żywo mi to nie przeszkadza - jakby nie było to też część historii tego zegarka. 

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dalej jak wczoraj się na takie gapiłem w Internecie :) 

Myślę, że 36mm u divera, to już optycznie mało. Pewnie na mojej witce wyglądałby jeszcze ok, taki "mały ale wariat". Pamiętam, że Seiko SKX013 które ma 38mm i 20mm w uszach nosiło mi się na granicy komfortu. No i jeszcze 75090 cenowo to praktycznie Black Bay 58 i gdybym miał wybierać... to wolałbym dozbierać do Tudora Submarinera 40mm, a ten już jest tak blisko zwykłego Submarinera, że znów wolałbym dozbierać, a ten jest tak blisko starego Rolexa Day Date'a bez bransolety, że... :D

Bez przymiarki na żywo (co pewnie trudne w Polsce) nie zdecydowałbym się na zakup 75090 . Date+Day kupowałem w ciemno, bo macałem już tyle Datejustów w tej samej kopercie, że nie musiałem się zastanawiać.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i to jest cały problem że zawsze można do czegoś dozbierać, ale taki prezydent... :)

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mario 1791

Szymon, sprzęt dotarł! Dzięki za kontakt

Polecone przez JFS więc musi być dobrze !:)

Edytowane przez nomysz4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze myśle, to przed świetami też taki sprzęt kupiłem. I chyba nie umiem go dobrze obsłużyć, bo testy na zdejmowanie bransy nie były pozytywne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze myśle, to przed świetami też taki sprzęt kupiłem. I chyba nie umiem go dobrze obsłużyć, bo testy na zdejmowanie bransy nie były pozytywne.

Ja na razie zacznę próby od przepiecia teleskopu przy zapieciu. Poważniejsze testy jak dokupię gumę Z wypowiedzi innych użytkowników wiem, że sprzęt się sprawdza.

Mario 1791

Szymon, sprzęt dotarł! Dzięki za kontakt

Polecone przez JFS więc musi być dobrze !:)

Ale starca ze mnie zrobiłeś!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

No i to jest cały problem że zawsze można do czegoś dozbierać, ale taki prezydent... :)

Uważam, że warto dozbierać lub poczekać aż Rolex, który przypadł do gustu, dostanie mechanizm 3235 lub jakąś pochodną konstrukcję, bo rzeczony werk jest nietuzinkowy w kontekście precyzji pomiaru czasu. Pod tym względem Datejust zadziwił mnie bardziej niż Calatrava na najnowszej wersji kalibru 324. Właściwie to mechanizm 3235 zachwycił mnie bardziej niż cokolwiek, co do tej pory miałem. Porządnie nakręcony i odłożony tarczą do góry nie wykazuje odchyleń od wzorca czasu. Początki były co prawda fatalne, ale miesiąc rozruchu pokazał, że zegarmistrzowie Roleksa wiedzą, co robią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza do gory lepiej ?

Wlasnie testuj w jakiej pozycji odkladac.

Aktualnie -5sek / tydzien przy odkladaniu tarcza do dolu. Ale nie zawsze jest noszony.

Wlasnie minal 3tydz od zakupu i poczatki tez byly slabe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry Sub nie jest zły - gratulacje!

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również gratuluje zegarka i wytrzymałości - długo byłeś poza Klubem... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry powrót Który to Sub?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na metce widać referencje 116610LN-0001

Gratulacje !!!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez rafiros

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam Hulka...

Na ręce widać dreszcz podniecenia Edytowane przez mario1971

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno marzenie zrealizowanie to teraz odkładam na kolejne... tjaaaa...

WB7yCXX.jpg

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Ja bym się nie zniechęcał. Taki zegarek to pasuje po 50 roku życia, masz czas. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i to jest moje marzenie najlepiej z mojego roku urodzenia, tak jak masz tudora. 

Tyle, że dokładnie plan mam na 40stke DJ z karbowana luneta na 50tke prezydent. No chyba ze trafie wczesniej, bo zanim doczekam 50tki to z mojej daty urodzenia bedzie cena kosmos ;) 

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest to. W przypadku niejednego modelu Rolexa roczny wzrost ceny może się niemalże wyrównywać z tym co przez rok jesteś w stanie odłożyć :D 

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi