Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Dodałbym też, że na ogół miłośnicy GS noszą normalnie swoje zegarki i nie gadają w kółko o trzymaniu wartości i inwestycjach. Nie oglądają się też za siebie w kolejce w biedrze. 

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ci dwaj znowu próbują nas zabawić swoimi starymi odgrzewanymi kotletami. 🤣

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, MasterMind napisał(-a):

:D

Jak wklejasz zdjęcia swojego Pepsi to nie powiem, "trawa jest zawsze bardziej zielona po drugiej stronie płotu" :D Najbardziej obawiam się scenariusza, gdzie sprzedam 16710, kupię ceramikę i okaże się, że to nadal nie jest to... wtedy chyba albo ten ref. 1675 pozostaje albo wreszcie Day-Date, bo innych opcji "zegarkowego spełnienia" dla siebie póki co nie widzę.

Jeżeli kilka DJow które miałeś się nie przyjęło to DD chyba tez nie da rady, poza tym złoto średnio na codzień.

1675 tez chyba trochę za delikatny na EDC.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, mario1971 napisał(-a):

A ci dwaj znowu próbują nas zabawić swoimi starymi odgrzewanymi kotletami. 🤣

Masz na myśli Pepsi i Daytonę? 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Poza brandem w Rolexie nie ma nic unikalnego czy wyjątkowego, czego nie dałoby się znaleźć gdzie indziej. 

- tolerancja chodu -2 +2 w każdym (!) egzemplarzu

- wskazówki i indeksy z białego złota

- stal 904L

- werk i jego niezawodność -  chwalony przez zegarmistrzów za to jak jest zaprojektowany z serwisowego punktu widzenia

Jeżeli te 4 na szybko wypisane, pierwsze z brzegu rzeczy nie są wyjątkowe i unikalne to chyba inaczej rozumiemy te dwa terminy ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Bugs napisał(-a):

Masz na myśli Pepsi i Daytonę? 😂

Mam nadzieję, że złapiesz sedno tego cytatu. 😜 "Bo tylko garstka twardzieli jest pewna swoich przekonań i wyborów, reszta to plastelina gnąca się pod siłą retoryki, demagogii, szyderczej błyskotliwości i rozmaitych dialektycznych lub dialogowych sztuczek." 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bronzo
Godzinę temu, nicon napisał(-a):

Jeżeli kilka DJow które miałeś się nie przyjęło to DD chyba tez nie da rady, poza tym złoto średnio na codzień.

1675 tez chyba trochę za delikatny na EDC.

z tym złotem co kto lubi ;) może trochę pretensjonalne, ale to w końcu DD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minutes ago, pisar said:

- stal 904L

- werk i jego niezawodność -  chwalony przez zegarmistrzów za to jak jest zaprojektowany z serwisowego punktu widzenia

Jeżeli te 4 na szybko wypisane, pierwsze z brzegu rzeczy nie są wyjątkowe i unikalne to chyba inaczej rozumiemy te dwa terminy ;) 

Do mnie z wymienionych punktów przemawia tylko i wyłącznie niezawodność mechanizmu, który ponoć jest nie do zdarcia. Wszystko inne to meh - dokładność, wskazówki i stal mam w innych markach :P ale jeśli ten jeden plus który dla mnie jest ewidentny mam położyć na szali z tym co napisał @nicon (tj cała ta otoczka inwestycji, trzymania wartości, a do tego jeszcze rozpoznawalność z daleka, a co za tym idzie chowanie zegarka pod mankiet) to chyba nawet i ten plus traci na znaczeniu…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bronzo

9 minut temu, logann napisał(-a):

rozpoznawalność z daleka, a co za tym idzie chowanie zegarka pod mankiet) to chyba nawet i ten plus traci na znaczeniu…

Mam wrażenie, że obecnie w 70% przypadków druga strona nie przywiązuje uwagi co masz na nadgarstku czy to Rolex czy opaska licząca kroki, 20% widzi drogi zegarek z koroną a jakieś max 10-5% potrafi docenić wybór R :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, pisar napisał(-a):

(...)

- stal 904L

(...)

yyy stal jak stal 

co w niej niespotykanego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, nicon napisał(-a):

Wskazówki z białego złota, niespotykane

Czytaj ze zrozumieniem. Nie chodzi o to, że to jest niespotykane!

Mowa była o wyjątkowości a to jest wyjątkowa cecha na tle reszty producentów.

21 minut temu, logann napisał(-a):

dokładność, wskazówki i stal mam w innych markach :P

Wymień proszę te marki, które gwarantują dokładność w KAŻDYM wyprodukowanym egzemplarzu na poziomie tolerancji -2+2 sek a jeżeli jej nie ma to możesz to reklamować

Aby Ci było łatwiej to odpuśćmy te, które w bonusie dają jeszcze wskazówki z białego złota w każdym modelu

5 minut temu, moss napisał(-a):

co w niej niespotykanego?

j.w. u nicon'a...nikt nie pisał o niespotykanych cechach!

Wyjątkowość słowo klucz do zrozumienia a używanie tej stali jest wyjątkowe na tle innych producentów

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, pisar said:

Wymień proszę te marki, które gwarantują dokładność w KAŻDYM wyprodukowanym egzemplarzu na poziomie tolerancji -2+2 sek a jeżeli jej nie ma to możesz to reklamować

Omega obecnie wszystkie linie ma już zaktualizowane do werków z certyfikacją METAS czyli 0 +5s, możesz reklamować jeśli nie spełnia normy. Tudor z tego co widziałem też stopniowo zaczyna wprowadzać METAS. Omega dodatkowo 2 miesiące temu pokazała ulepszony mechanizm z deklarowana odchyłką od 0 do +2s, owszem póki co w jednym modelu, ale pewnie będą robili upgrade poszczególnych linii w ciągu najbliższych miesięcy i lat.

35 minutes ago, Bronzo said:

20% widzi drogi zegarek z koroną

W kraju, w którym Passat dalej jest symbolem prestiżu, a bluza z napisem Boss uchodzi za markę premium właśnie tego 20% bym się obawiał :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- stal 904L

Jeżeli te 4 na szybko wypisane, pierwsze z brzegu rzeczy nie są wyjątkowe i unikalne to chyba inaczej rozumiemy te dwa terminy  

Ja sobie cenię dodatkowo rezerwę chodu na poziomie 70-72h, wodoszczelność i zakrecaną koronkę Po drugie właśnie połączenie w DJ tego toolwatcha z biżuteryjnością. Wystarczy, że dostanie mocniejsze światło, obojętnie czy słoneczne czy sztuczne i już pięknie świeci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, logann napisał(-a):

Omega obecnie

8 minut temu, logann napisał(-a):

stopniowo zaczyna

2 miesiące temu pokazała ulepszony mechanizm

ale pewnie będą robili upgrade poszczególnych linii w ciągu najbliższych miesięcy i lat

Nie no przyznaje pełny nokaut Rolexa :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bronzo

Omega to spoko marka, ale najgorsze jest w niej to, że nie umie w wygodne zegarki od jakichś 20 lat :) i to ją w moim odczuciu niestety dyskwalifikuje. Żeby nie być takim hipokrytą, na święta chodziłem w moim starym złotku rocznik 68 i wspominałem z nostalgią jak dobrze nosi się tak wygodne modele (duuuużo wygodniej niż niektóre Rolexy, zwłaszcza nowsze) i tego życzę Omedze - mniej absurdalnych cen, więcej przemyślanych i WYGODNYCH projektów ;) 

IMG_0920.jpg

no i sorry za offtop 

Edytowane przez Bronzo
wyjaśnienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakowało mi tej intensywności dyskusji. Najlepszym wyznacznikiem marki jest fakt, iż stanowi powszechny synonim luksusu i dyktuje trendy dla większości firm zegarmistrzowskich. Głównym tematem jest co wypuścił Rolex a nie Lange czy Piaget. Wystarczy spojrzeć na nasze forum w ilości postów co świadczy bezpardonowo o sukcesie i zainteresowaniu tematem wokół tej firmy. Price range dla Rolexa jest na tyle szeroki, iż kupi go pasjonat na stanowisku kierownika do cen dla właścicieli dużych firm czy prezesów znaczących organizacji. Niezależnie czy air king czy daytona rainbow marka budzi uznanie. Na forum Patka nie ma dyskusji, a dlaczego ?. Bo prawie nikt go nie ma a dyskusja teoretyczna bez emocji posiadania jest miałka.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bronzo
1 minutę temu, Matt2405 napisał(-a):

Brakowało mi tej intensywności dyskusji. Najlepszym wyznacznikiem marki jest fakt, iż stanowi powszechny synonim luksusu i dyktuje trendy dla większości firm zegarmistrzowskich. Głównym tematem jest co wypuścił Rolex a nie Lange czy Piaget. Wystarczy spojrzeć na nasze forum w ilości postów co świadczy bezpardonowo o sukcesie i zainteresowaniu tematem wokół tej firmy. Price range dla Rolexa jest na tyle szeroki, iż kupi go pasjonat na stanowisku kierownika do cen dla właścicieli dużych firm czy prezesów znaczących organizacji. Niezależnie czy air king czy daytona rainbow marka budzi uznanie. Na forum Patka nie ma dyskusji, a dlaczego ?. Bo prawie nikt go nie ma a dyskusja teoretyczna bez emocji posiadania jest miałka.  

i tu masz 100% racji, zobacz co się dzieje w wątku IWC... nikt się nie interesuje nowym "inżynierem" mimo, że jest na zapis i nawiązuje to projektu prawdziwego architekta sztuki użytkowej... ale nie jest kupowany przez pasjonatów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wyjątkowość Rolexa nie wynika min. z dopracowanych projektów? Co z tego, że taki Blancpain Fifty Phantoms jest technicznie świetnym zegarkiem z doskonałą historią, skoro nie można go dostać w normalnym rozmiarze? Seamaster Professional technicznie nie ustępuje Subowi, ale też ma rozmiar pasujący mniejszej grupie - do tego sterczący HEV, którego trzymają się z uporem maniaka, chociaż większości on po prostu przeszkadza. Pytanie tylko, czy taki Sub po prostu trafił w uniwersalne gusta, czy może sam wyznaczył zasady i wszelkie odstępstwa są niechętnie widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos dokładności - w sobotę przed zmianą czasu ustawiłem co do sekundy - po 2,5 tygodniach spóźnia się jakąś sekundę - półtorej. Zdjęcie jest "pod kątem" - stąd przesunięcie, sorry za niską jakość: 

IMG-20230411-WA0000.jpg

IMG-20230411-WA0001.jpg

Edytowane przez mroova
Dodałem "celniejsze".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, logann napisał(-a):

Leci plusik za fajny cherry picking, dobrej nocy 😉

exactly ! 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bronzo
30 minut temu, wjtk123 napisał(-a):

A czy wyjątkowość Rolexa nie wynika min. z dopracowanych projektów?

Tego nie wiem, ale wiem, że dzisiaj Rolex jest na topie - oczywiście nie bez powodu; abstrahując od marketingu, ale ten materiał też wiele wyjasnia:

polecam od 3:00 jeśli ktoś jeszcze nie zna kanału ;)

Edytowane przez Bronzo
rekomendacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Faktycznie, nie ma tu nic unikalnego za wyjątkiem logo Rolex, a GS posiada w swojej ofercie modele piękne, z duszą, i w dodatku niesamowicie wygodne. Z Grand Seiko nie można się pomylić. default_wink.png

e6b2b855ccc083b5d951bdd1023f3f75.jpg

Usłyszałem kiedyś, że GS rysują się od samego patrzenia… 🙂 Ile w tym prawdy, nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi