Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy posiadany przeze mnie zegarek posiadam od nowości. Podobnie mam z ciuchami, samochodami i butami. 🙃

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Jan said:

A nie miałeś kiedys nowego ale z 2 ręki?

Nowy to nowy, moim zdaniem nie ważne z której ręki. AD to tez przecież "ręka" :) 

3 hours ago, a_team said:

Myślę, że podobnie jest z innymi zegarkami emoji6.png

Zgadza się, podobnie ale jednak nie do końca to samo. Są wyjątki moim zdaniem wśród Rolexow. Na przykład 114300 na białej tarczy - rzadki ptak. Bądź 116600 SD4K - tak samo rzadki i jeszcze bardziej rzadki aby mieć od nowości. Hulk w mojej opinii się zalicza do takich "rodzynek".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, KrysH napisał(-a):

Nowy to nowy, moim zdaniem nie ważne z której ręki. AD to tez przecież "ręka"

Jasne, ja w ogóle nie jestem aż takim purystą. Jak nowy z 2 ręki też super. Po prostu post Mario zabrzmiał jakby wszystko odbierał u AD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minutes ago, Jan said:

Jasne, ja w ogóle nie jestem aż takim purystą. Jak nowy z 2 ręki też super. Po prostu post Mario zabrzmiał jakby wszystko odbierał u AD. 

Tak, tutaj użyłeś dobre słowo "purysta" - jak się dłużej zastanowiłem to chyba jednak jest różnica czy AD czy druga ręka. W samym zegarku nie ma praktycznie żadnej ale jednak nowy od AD jest bardziej "pure" i dla kogoś (chyba dla mnie tez) może mieć większe znaczenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Jan napisał(-a):

Te R co zostały są w większości z drugiej ręki. Wszystkie były nienoszone, częściowo jeszcze w foliach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o zegarki nienoszone. Mogą być nawet z piątej ręki. I tyle. Chyba że ktoś nosił z foliami, co też się zdarza😉

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Każdy posiadany przeze mnie zegarek posiadam od nowości. Podobnie mam z ..., samochodami i .... 🙃

Nigdy nie miałeś samochodu używanego 🤔

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nigdy nie miałem samochodu używanego. No może pierwsze. To był fiat 125p mojego taty😁

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nigdy nie miałeś samochodu używanego
Miałem latach 90-tych. Ostatnim był roczny Mondeo kupiony w 1997. Od tego czasu kupuję tylko nowe auta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie każdy. Jest u ciebie od nowości. Są wyjątki.

Poza tym co znaczy, że zegarek jest nowy ale nienoszony? Jeśli ktoś go założy, żeby przymierzyć, zrobi zdjęcia na IG, na forum, do sprzedaży, to dalej ten zegarek jest nienoszony? Czy na przykład noszony tylko w domu to nienoszony? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nienoszony to nienoszony, podobnie jak nowe auto, które zjeżdża do dealera z fabryki. Pracownik serwisu musi nim zjechać z lawety, wjechać do serwisu, ustawić na placu. Takie auto także uważam za nowe nieużywane. 

Każdy z zegarków który jest w moim posiadaniu był kupiony jako nowy nienoszony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zegarkach to kwestia często czy to na prawdę nos, czy ktoś ponosił, wypolerował ryski i sprzedaje jako takowy. Jedyna gwarancja nienoszonego to w sumie AD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując z drugiej ręki nigdy nie ma pewności, że był nienoszony. Można jedynie wierzyć lub ufać, że tak faktycznie było. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wróciłem z urlopu, zaglądam i widzę, ze temat nie zawodzi, aż chce się nosić i wrzucać fotki 😝

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, tbn napisał(-a):

W zegarkach to kwestia często czy to na prawdę nos, czy ktoś ponosił, wypolerował ryski i sprzedaje jako takowy. Jedyna gwarancja nienoszonego to w sumie AD.

Godzinę temu, XoneX napisał(-a):

Kupując z drugiej ręki nigdy nie ma pewności, że był nienoszony. Można jedynie wierzyć lub ufać, że tak faktycznie było. 

Dla mnie nienoszony to taki, kiedy patrząc przez lupę nie widać jakichkolwiek oznak użytkowania. Kupowany Hulk  miał jeszcze większość folii, pozostałe daty rejestracji parę dni przed zakupem. Kupuję tylko od kolegów lub zaufanych sprzedawców. Wszystkie w/w aspekty zwiększają prawdopodobieństwo nabycia 100% nosa. 

Oczywiście najpewniejszy jest zakup bezpośrednio od AD, i taki też preferuję w pierwszej kolejności. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wróciłem z urlopu, zaglądam i widzę, ze temat nie zawodzi, aż chce się nosić i wrzucać fotki
Wrzucaj, jako i ja wrzucam.
947c05d5e03f169191cf5db20bdca869.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd te stereotypy o posiadaczach rolexów? Zupełnie wyssane z palca! Jak tak można po zegarku oceniać posiadacza. ¯\_(ツ)_/¯

🤣

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Wrzucaj, jako i ja wrzucam.
947c05d5e03f169191cf5db20bdca869.jpg

Może w tygodniu, z nad morza nie wrzucę, bo będzie że ze mnie bogol i buc (chwali się urlopem nad Bałtykiem) :D 

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejszą formą ludzkiej inteligencji jest umiejętność obserwowania bez oceniania.

*Nie dotyczy komisji do spraw buców, szpanerów i wszelkiej maści fliperów. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wymaga nadludzkich umiejętności, żeby nic sobie nie pomyśleć, gdy się widzi kuriozum (zwłaszcza zachowanie, a nie wygląd) na poziomie, jak na poniższym obrazku.

sacha-baron-cohen-in-borat_xuya.jpg

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oceniasz także po kolorze majtasów?  Dobre!

Wrzucam foto samego zegarka, bo koszulka choć w ciekawym kolorze, może niektórych razić, a przez to rzucić na mnie paskudną obmowę.

d38c6e40c8e633f0ede7a534f2c901c2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Oceniasz także po kolorze majtasów? emoji1787.png Dobre!

Wrzucam foto samego zegarka, bo koszulka choć w ciekawym kolorze, może niektórych razić, a przez to rzucić na mnie paskudną obmowę.

d38c6e40c8e633f0ede7a534f2c901c2.jpg

Mariusz przestań. Nie mam rolexa ale Twoje zdjęcia zawsze pokazują to co trzeba i raczej mało kiedy coś więcej chyba, że koszule albo jakieś spotkanie. Nie widziałem, żebyś wrzucał zdjęcie przy czymś i się chwalił chyba, że przy ogrodzie w którym sam wszystko robisz bo nie masz ogrodnika albo i dwóch 😀 ja jako forumowicz bez Rolexa to piszę 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo szlag mnie trafia, jak słyszę co jakiś czas ten fermentujący bełkot inkwizycyjny. Po każdej takiej akcji przez dłuższy czas unosi się w tym wątku odór zgrillowanego boczku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi