Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Bugs napisał(-a):

ale jak nie planujesz sprzedaży to szkoda przepłacać.

Jest to absolutny pewniak jeśli chodzi o stan posiadania. Gdybym miał zostawić sobie ostatni zegarek, byłby to właśnie ten. Dzięki, za potwierdzenie👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe czy taki spawany/reanimowany jest traktowany jak legitna sztuka przez Rolexa. Przy ich poziomie absurdu - np. dołożona oryginalna część od innego modelu (chociażby półogniwo) jest traktowana, jako nieoryginalna - to wcale by mnie to nie zdziwiło, gdyby odmówili w takim wypadku serwisu. Oczywiście, o ile byliby w stanie to rozpoznać.
Myślę że po wizycie u Damiana nie ma szans że ktokolwiek rozpozna 'spa', gosciu robi cuda

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pomieszanie z poplątaniem. Damian prowadzi firmę Watches Spa w miejscowości Kaniów, miejscowość jest oddalona od Krakowa o blisko 90 km. 

Masz rację Mariusz. Byłem przekonany, że Kraków Nawet lepiej, bo do Kaniowa mam bliżej jak coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Bugs napisał(-a):

Damian z WatchesSpa będzie w stanie zrobić Ci z niego nówkę - jak czasem widzę relacje jakie zwłoki przywraca do stanu fabrycznego to aż nie do uwierzenia, serwis mechaniczny też zrobi. 

RSC zawsze wygląda lepiej na papierze ale jak nie planujesz sprzedaży to szkoda przepłacać.

To prawda, Damian robi cuda...ja np. bym go nie tykał i pozwalał mu się godnie starzeć. Taki odpicowany traci trochę historię

3 godziny temu, bober5264 napisał(-a):

Myślę że po wizycie u Damiana nie ma szans że ktokolwiek rozpozna 'spa', gosciu robi cuda

Były nawet kiedyś jakieś wpisy i porównania, że polerkę i szlif ma opanowany lepiej niż fabryczny u Rollo

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, pisar napisał(-a):

To prawda, Damian robi cuda...ja np. bym go nie tykał i pozwalał mu się godnie starzeć. Taki odpicowany traci trochę historię

Były nawet kiedyś jakieś wpisy i porównania, że polerkę i szlif ma opanowany lepiej niż fabryczny u Rollo

A czemu godnie starzeć?? Auta też polerujemy. Jak kolega teraz bardziej dba o zegarki ja bym zrobił serwis, napawanie i szlify. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na życzenie raz można default_wink.png

Poszukiwania GMT zakończone.
Teraz do parki Pam111 + GMT przydałby się Lange 1 czarny , ale to za jakiś czas. Po drodze pewnie będzie jeszcze Sub, bo nigdy nie miałem, a chce go popróbować.e43ca7f6091d5c89dc32a9b51eaf36e0.jpg&key=e5204477d3636c0fb94572d3cc49a35ed999eae92a09e253af6e9a29343185be

Piękny jest, chodzi mi ciągle po głowie, ale zobaczymy czy jakieś zamówienia zejdą do końca roku i może wtedy się zapiszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

A czemu godnie starzeć?? Auta też polerujemy. Jak kolega teraz bardziej dba o zegarki ja bym zrobił serwis, napawanie i szlify. 

Bo starzejący się ma historię i swoje przezycia...ale to moje zdanie

Jeden woli tak a drugi inaczej....porównanie do aut raczej nietrafione

Podsumowując, każdy robi jak lubi, nie ma prawdy uniwersalnej i jedynego słusznego schematu postepowania

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, pisar napisał(-a):

Podsumowując, każdy robi jak lubi, nie ma prawdy uniwersalnej i jedynego słusznego schematu postepowania

Dodatkowo jeszcze dyskusyjne jest czy stan po odnowieniu to zegarek jest w stanie jak nowy, czy zegarek po renowacji ?

Kiedyś Damian rzucił pytanie czy eksperci z chrono24 prześwietlają zegarki i było to pytanie w tym kontekście.

Edytowane przez mrstatler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w temacie Damiana i jego niesamowitej pracy ciekawi mnie jedno: moralność niektórych klientów. Podejrzewam że część zegarków zaraz idzie na sprzedaż jako stan igła itp. Oczywiście mam tu na myśli te modele których stan powoduje znaczący wzrost wartości. Z drugiej strony jak ktoś wydaje setki tysięcy to podejrzewam że sprawdza na lewą stronę potencjalny nabytek ale pytanie to w ogóle jest do wykrycia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, mrstatler napisał(-a):

Dodatkowo jeszcze dyskusyjne jest czy stan po odnowieniu to zegarek jest w stanie jak nowy, czy zegarek po renowacji ?

Kiedyś Damian rzucił pytanie czy eksperci z chrono24 prześwietlają zegarki i było to pytanie w tym kontekście.

Zalezy jak zrobiony. Sa magicy, ktorzy potrafia doprowadzic stare zegarki do stanu NOS. Sa i tacy, ktorzy potrafia odkryc, ze zegarek byl odnowiony.

W przypadku nowych Rolkow jest dosc latwo okreslic czy byly przepolerowane czy tez odnowione. Polerwane sa maszynowo i kazdy nowy egzemplarz jest bardzo podobny. Zrobienie zegarka tak samo, recznie, graniczy z cudem. 

2 minuty temu, Jan napisał(-a):

w temacie Damiana i jego niesamowitej pracy ciekawi mnie jedno: moralność niektórych klientów. Podejrzewam że część zegarków zaraz idzie na sprzedaż jako stan igła itp. Oczywiście mam tu na myśli te modele których stan powoduje znaczący wzrost wartości. Z drugiej strony jak ktoś wydaje setki tysięcy to podejrzewam że sprawdza na lewą stronę potencjalny nabytek ale pytanie to w ogóle jest do wykrycia

Jak wyzej wspominalem, zalezy przez kogo jest to zrobione, jak jest to zrobione, na czym jest zrobione.

A kupujacy sa rozni. Jedni zatrudniaja CSI do zegarka za 3000 chf, a inni wydaja setki tysiecy wierzac na slowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minutes ago, Jan said:

Z drugiej strony jak ktoś wydaje setki tysięcy to podejrzewam że sprawdza na lewą stronę potencjalny nabytek ale pytanie to w ogóle jest do wykrycia

Noekoniecznie sprawdza, vide przypadki opisane na https://perezcope.com/ . Myślę, że ludzie bywają nieświadomi tego co kupują i lubią w tej błogiej nieświadomości żyć. Zresztą, jak już kupili to jakie ma to znaczenie post factum? Psuć sobie nastrój? ;)

Edytowane przez tts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, SzefSzefow napisał(-a):

Zalezy jak zrobiony. Sa magicy, ktorzy potrafia doprowadzic stare zegarki do stanu NOS. Sa i tacy, ktorzy potrafia odkryc, ze zegarek byl odnowiony.

W przypadku nowych Rolkow jest dosc latwo okreslic czy byly przepolerowane czy tez odnowione. Polerwane sa maszynowo i kazdy nowy egzemplarz jest bardzo podobny. Zrobienie zegarka tak samo, recznie, graniczy z cudem. 

Jak wyzej wspominalem, zalezy przez kogo jest to zrobione, jak jest to zrobione, na czym jest zrobione.

A kupujacy sa rozni. Jedni zatrudniaja CSI do zegarka za 3000 chf, a inni wydaja setki tysiecy wierzac na slowo.

Watches Spa też ich nie smyra brzozowym drewienkiem tylko pracuje na maszynach. Nierzadko poprawiając niedbałe fabryczne szlify. Myślę, że bez sprzętu do precyzyjnego pomiaru wymiarów nie da się odróżnić na oko czy zegarek miał profesjonalną polerkę. Ewentualnie przy napawaniu laserowym badania NDT mogłyby udowodnić odnowienie. To jest też kwestia jak bardzo jest uszkodzony dany egzemplarz i ile materiału zostało zebrane. Wgniotki można napawać, ale chyba nie napawa się całego dekla, całego boku koperty itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, tts napisał(-a):

Noekoniecznie sprawdza, vide przypadki opisane na https://perezcope.com/ .

myślałem o tym żeby napisać o perezcope ale się powstrzymałem. Jednak jego wpisy dotyczą w większości sytuacji kiedy kupujący (teoretycznie) powinien mieć luz bo stan zegarka firmuje globalny dom aukcyjny, prominentny diler itp. Niestety tak nie jest a jego wpisy tylko pokazują zepsucie środowiska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, memento mori napisał(-a):

Watches Spa też ich nie smyra brzozowym drewienkiem tylko pracuje na maszynach. Nierzadko poprawiając niedbałe fabryczne szlify. Myślę, że bez sprzętu do precyzyjnego pomiaru wymiarów nie da się odróżnić na oko czy zegarek miał profesjonalną polerkę. Ewentualnie przy napawaniu laserowym badania NDT mogłyby udowodnić odnowienie. To jest też kwestia jak bardzo jest uszkodzony dany egzemplarz i ile materiału zostało zebrane. Wgniotki można napawać, ale chyba nie napawa się całego dekla, całego boku koperty itd.

Nie rozumiesz.

Polerowanie w Rolexie wchodzi na inny poziom uzycia maszyn - czy moglbym powiedziec robotyzacji. Tam kazdy etap polerowania robiony jest przez roboty. Nie znam innej marki na swiecie, ktoryby to robila w takim zakresie.

Takie Watches SPA czy jakakolwiek inna manufaktura czy producent kopert, ma etapy polerki, ktore nie sa zautomatyzowane. Np partie polerowane sa robione za pomoca maszyny polerskiej i ludzkich raczek.

I dodam jeszcze jedno. Bez wiekszego problemu weryfikowalem wielokrotnie zegarki po polerce, ktore udawaly nowe za pomoca oka i lupy. Jesli znasz produkt, wiesz czego szukasz, to moim zdaniem kazdy jestt w stanie to zrobic.

Edytowane przez SzefSzefow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, SzefSzefow napisał(-a):

Nie rozumiesz.

Polerowanie w Rolexie wchodzi na inny poziom uzycia maszyn - czy moglbym powiedziec robotyzacji. Tam kazdy etap polerowania robiony jest przez roboty. Nie znam innej marki na swiecie, ktoryby to robila w takim zakresie.

Takie Watches SPA czy jakakolwiek inna manufaktura czy producent kopert, ma etapy polerki, ktore nie sa zautomatyzowane. Np partie polerowane sa robione za pomoca maszyny polerskiej i ludzkich raczek.

I dodam jeszcze jedno. Bez wiekszego problemu weryfikowalem wielokrotnie zegarki po polerce, ktore udawaly nowe za pomoca oka i lupy. Jesli znasz produkt, wiesz czego szukasz, to moim zdaniem kazdy jestt w stanie to zrobic.

Te odświeżane Janem Niezbędnym i Cape Codem też mają udawać nowe. Weryfikowałeś kiedyś zegarek, który robił Damian z Watches Spa i który pierwotnie był w świetnym stanie? Ja tak i na podstawie tego pisałem. W popularnych zegarkach, które były zajechane to się da zrobić, ale skąd wziąć materiał porównawczy jeśli mowa o zegarku, który nie był i nie jest popularny i widzi się go pierwszy raz na oczy?

Dodam jeszcze, że po tych zrobotyzowanych, hiper maszynach z "innego poziomu" też poprawia jeśli trzeba (wrzuca czasami zdjęcia fabryki i jego wykończenia). 

Rolex to też nie najlepszy przykład, ponieważ wykończenie to taka szkolna 4, może 4+. Te hiper maszyny to mają produkować 1.2 mln sztuk rocznie a nie wykańczać powierzchnie na najlepszym możliwym poziomie w branży. 🙂

Edytowane przez memento mori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na życzenie raz można default_wink.png

Poszukiwania GMT zakończone.
Teraz do parki Pam111 + GMT przydałby się Lange 1 czarny , ale to za jakiś czas. Po drodze pewnie będzie jeszcze Sub, bo nigdy nie miałem, a chce go popróbować.e43ca7f6091d5c89dc32a9b51eaf36e0.jpg&key=e5204477d3636c0fb94572d3cc49a35ed999eae92a09e253af6e9a29343185be

Gratulacje.
U mnie dzisiaj Pepsi i brak czasu na wrzucenie zdjęcia niestety :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu już nie gratuluję tylko "polubiam". Zrobię zatem wyjątek  - gratulacje, nieco spóźnione (choć to już drugi polub). Fajny jest i jestem zapisany. Wiem jednak, że nie odbiorę jak już będzie(😆). To złoto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, facecik napisał(-a):

Od jakiegoś czasu już nie gratuluję tylko "polubiam". Zrobię zatem wyjątek  - gratulacje, nieco spóźnione (choć to już drugi polub). Fajny jest i jestem zapisany. Wiem jednak, że nie odbiorę jak już będzie(😆). To złoto...

Dziękuje

Ja już od jakiegoś czasu czaiłem się na złoto. Od paru miesięcy oglądałem recenzje i filmiki GMT i często kończyło się na oglądaniu tego zombie. Trzeba sobie robić dobrze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mrstatler napisał(-a):

Dziękuje

Ja już od jakiegoś czasu czaiłem się na złoto. Od paru miesięcy oglądałem recenzje i filmiki GMT i często kończyło się na oglądaniu tego zombie. Trzeba sobie robić dobrze:)

No jasne! Cieszę szczęściem innych! Sam też będę miał w tymi miesiącu dwie (już zapowiedziane) niespodzianki. Spóźnione prezenty urodzinowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pisar napisał(-a):

Jaką historie może zegarek 30letni ale nie 4-5 którym się uderzyło w futrynę czy porysował zapięcie? 

No ale napisałeś że nie ma schematu i o to chodzi bo moim zdaniem taki kilkuletni zegarek po przeglądzie ja również bym odnowił tym bardziej, że jestem mańkut i noszę zegarek na lewym ręku i nawet po kilku założeniach mam porysowane bransolety. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, mrstatler napisał(-a):

Dziękuje

Gratuluję. 

Właśnie to złoto... Byłem zapisany i czekałem, potem o nim trochę zapomniałem, Do czasu jak zadzwonili tydzień temu, że jest do odbioru emocje opadły i w efekcie nie odebrałem. Przede wszystkim ze względu na to, że okazał się zbyt ostentacyjny w moim odczuciu.

Niemniej jednak gratuluję.

Patryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Jaką historie może zegarek 30letni ale nie 4-5 którym się uderzyło w futrynę czy porysował zapięcie? 

No ale napisałeś że nie ma schematu i o to chodzi bo moim zdaniem taki kilkuletni zegarek po przeglądzie ja również bym odnowił tym bardziej, że jestem mańkut i noszę zegarek na lewym ręku i nawet po kilku założeniach mam porysowane bransolety. 

30 letni zegarek tez był kiedyś 4-5 letni.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi