Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, rafalmosty napisał(-a):

IMG_3403.jpeg

Zdecydowanie lewy. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Zdecydowanie lewy. 

A ja nie wiem prawy na jubille chętnie bym przymierzył. Mierzyłem ostatnio kilkukrotnie suba i jakoś mam z nim problem bardzo fajny ale ta bransoleta dla mnie za bardzo się zwęża. 

YtZ6xyu.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Dorian06 napisał(-a):

Zdecydowanie lewy. 

Michał, po pierwsze, cieszę się, że nie muszę wybierać, a po drugie, Ty jesteś nieobiektywny😉 niezależnie od preferencji, co do konfiguracji DJ-a, to Ty, nie lubisz zegarków z zieloną tarczą😎 więc Twój głos się nie liczy😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, kornel91 napisał(-a):

A ja nie wiem prawy na jubille chętnie bym przymierzył. Mierzyłem ostatnio kilkukrotnie suba i jakoś mam z nim problem bardzo fajny ale ta bransoleta dla mnie za bardzo się zwęża. 

YtZ6xyu.jpeg

Tak ma i nic z tym nie zrobisz. 

W DJ również bransoleta się zwęża, jednak tam to bardziej pasuje. 

4 minuty temu, rafalmosty napisał(-a):

Michał, po pierwsze, cieszę się, że nie muszę wybierać,

Dokładnie.  

4 minuty temu, rafalmosty napisał(-a):

a po drugie, Ty jesteś nieobiektywny😉 niezależnie od preferencji, co do konfiguracji DJ-a, to Ty, nie lubisz zegarków z zieloną tarczą😎 więc Twój głos się nie liczy😉

Zawsze jestem obiektywny. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, kornel91 napisał(-a):

YtZ6xyu.jpeg

Jesteś przyzwyczajony do dużych zegarków z byczymi bransoletami. Stąd taka twoja reakcja. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Jesteś przyzwyczajony do dużych zegarków z byczymi bransoletami. Stąd taka twoja reakcja. 

Mariusz nie do końca. Mam Orisa Aquisa, Christopher Ward i tam też jest delikatnie e tutaj tych 2mm przy zapięciu brakuje bo jest pewnie 16mm?? Bardzo wygodny i ciekawy zegarek. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwężenie w nowym subie jest ok, problem to groteskowa klamra i cały zegarek jest klockowaty. Dla kontrastu za to z Exa 36 zrobili bransoletkę damską. 😆 Rolex jakoś nie umie w dobre proporcje jak te kilkanaście lat temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam wasze opinie i uśmiecham się, jak bardzo ludzkie odczucia mogą się różnić. Przez ostatnie parę dni nosiłem inne zegarki, za każdym razem coś nie pasowało, wróciłem do Explorera i znowu jest super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kornel91 napisał(-a):

Mariusz nie do końca. Mam Orisa Aquisa, Christopher Ward i tam też jest delikatnie e tutaj tych 2mm przy zapięciu brakuje bo jest pewnie 16mm?? Bardzo wygodny i ciekawy zegarek. 

W 126610 między uchami jest jak pamiętam 20,5 lub 21mm, a przy zapięciu jakieś 16,5cm. Samo zapięcie ma szerokość ok. 18,5mm. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/26/2024 at 12:58 PM, rafalmosty said:

IMG_3403.jpeg

Oba bardzo piękne i fajnie się uzupełniają 👌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, nav napisał(-a):

Czytam wasze opinie i uśmiecham się, jak bardzo ludzkie odczucia mogą się różnić. Przez ostatnie parę dni nosiłem inne zegarki, za każdym razem coś nie pasowało, wróciłem do Explorera i znowu jest super.

124270 jest obiektywnie mały, ale są osoby, które lubią niewielkie zegarki. Albo zwyczajnie są małej postury i lepiej pasuje. Ja miałem 39mm i tego kolei uważałem go za 1-2mm za duży, ale nie przez kopertę ale rozmiar tarczy. Rzeczywiste 37-38mm z bransoletą 20/16 byłoby dla mnie w sam raz pewnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.12.2024 o 14:52, bibbi napisał(-a):

8B2CE541-3CBE-43BC-A469-2FB3704AC58F.jpeg

EX zawsze TOP wybór 🤩

W dniu 1.12.2024 o 15:11, tbn napisał(-a):

Dla mnie świetny na zdjęciach, ale kolejny raz na żywo rozczarował. Abstrahując od rozmiaru, bo jednak niecałe 36mm to za mało dla mnie to te wprowadzone zmiany mi się nie podobają. Mam na myśli bransoletę 19/14mm przy stosunkowo dużej klamrze i grubą czcionkę , brakuje przestrzeni na tarczy. Całość sprawia bardziej wrażenie bransoletki w porównaniu do MK2. Ale fajnie leży ten maluch. Jednak 39mm miał idealna kopertę dla mnie , tylko tarczy tam za dużo. Matowa tracza też była lepsza niż błyszcząca. Muszę chyba poczekać aż Rolex zrobi 37-38mm Exa. ;) 

Dobrze i niedobrze prawisz ;) 

Też uważam, że 39mm mk2 to szczytowe osiągnięcie w tym modelu ale jakoś nie widzę tego "za dużo tarczy". No ale Ty z tego co kojarze nosisz zegarki poniżej 38mm a ja np. PAMy więc może mamy zaburzoną w obie strony optykę :) 

W dniu 7.12.2024 o 16:17, facecik napisał(-a):

Jest nas więcej. Jazda samochodem to już chyba ostania odskocznia od szarości życia jaka mi pozostała. Lubię też krótkie dystanse🙂 I koniecznie muszę być sam.

Kolejny raz się z Tobą zgadzam w 100%

Chyba jesteś na forum osobą z którą mam najbardziej spójne poglądy zarówno zegarkowe jak i życiowe 👊

W dniu 10.12.2024 o 09:37, Miłośnik_Piękna napisał(-a):

Po kilku miesięcznej dominacji Omegi na nadgarstku, król wrócił na należne mu miejsce 😉

20241210_093451.jpg

Gratuluję wyboru...EX 👑

W dniu 14.12.2024 o 11:01, nav napisał(-a):

Klamra zawsze złapie rysy, to normalne, a warunki użytkowania będą różne, tak, jak różni są użytkownicy 🙂

W trochę innym temacie. Explorer przez ostatnie 21 dni zrobił różnicę... 3 sekund. Jestem niezmiennie pod wrażeniem. W ostatnich miesiącach jest to właściwie jedyny zegarek, jaki noszę, zauważyłem, że rotomat mu nie służy, wtedy robi trochę ponad minus 1 sekundę na dzień, a noszony na ręce i odkładany na noc zyskuje na dokładności do wartości wcześniej wspomnianej. Dla mnie to niesamowity wynik.

_storage_emulated_0_DCIM_.convert_security_files_1734169875932.jpg

Sporo EXa w watku w grudniu. ładnie ustrzelone 3d na tarczy!

W dniu 14.12.2024 o 21:53, szuwi napisał(-a):

Do mnie, na szczęście, też nie "gada"

W dniu 15.12.2024 o 08:14, Dorian06 napisał(-a):

Czterech 

W dniu 15.12.2024 o 13:02, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Pytanie do tych pięciu osób, które nie lubią Daytony. Czy mieliście zegarek na ręce dłużej i jakie są Wasze spostrzeżenia ? Może poza tym, że zegarek nie ma daty i ma chrono, bo takich zegarków jest wiele emoji6.png Napiszcie co sądzicie o zegarku emoji6.png

W dniu 15.12.2024 o 13:12, facecik napisał(-a):

Sześciu. Mój szef nosi i ja też miałem go parę razy na ręku. Mamy podobne nadgarstki i dobrze u mnie leży. On jest zakochany (choć narzeka na brak daty), a ja niczego szczególnego w tym zegarku nie widzę. No może poza tym, że wydaje się być wygodny. Wady wymieniono wcześniej i nie mam nic co dodania. Zdecydowanie wolę suba i GMT. I na pewno nie oddałbym swojego Zenitha chrono ze Daytonę, bo jest po prostu lepszym zegarkiem.

Siódmy! 🙋‍♂️

Nosiłem nawet kilka razy (cudze) i leży świetnie, choć dla mnie trochę grubawa ta daytona, jak na ten rozmiar koperty. Ergonomią Explorer i DJ ją zjadają. 

Za retail dla sportu bym kupił i ponosił na testy długodystansowe, bo tylko takie pozwalają wyrobić sobie obiektywne zdanie

Dla mnie ten zegarek ma niestety jeden gigantyczny minus: krzyczy z daleka i nawet amatorzy zauważają, że mam coś "grubego" na ręku co u mnie przekreśla zegarek na starcie...niestety jak już je widzę "na ulicy" to najczęściej Daytony ma jeden dosyć specyficzny typ ludzi, co jest dla mnie kolejnym poważnym minusem tego zegarka

W dniu 18.12.2024 o 16:34, kokeszka napisał(-a):

Świątecznie, światełkowo ;)

HK701640-4.jpeg

Piękne zdjęcie

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, pisar napisał(-a):

Dobrze i niedobrze prawisz ;) 

Też uważam, że 39mm mk2 to szczytowe osiągnięcie w tym modelu ale jakoś nie widzę tego "za dużo tarczy". No ale Ty z tego co kojarze nosisz zegarki poniżej 38mm a ja np. PAMy więc może mamy zaburzoną w obie strony optykę :) 

Skąd, preferuje 39-42mm. Miałem MK2 przez 4 lata, ma sporą tarczę jak na trzywskazówkowca z niewielkim bezelem. Pewnie to też kwestia oczekiwanych proporcji, bo za wzór brałem zawsze 1016 czy nawet późniejsze 14270/114270. 36mm przy bransolecie 20/16.  Z tych samych powodów uważam, że zmasakrowali Exa przy 124270, nie ma nic w nim z klasyki. Nie wiem jak nowy 40mm bo nie miałem w ręku. 

Jakieś moje stare zdjęcie. Koperta leżała ok, ale przy trzech wskazówkach mógłby być właśnie ten 1-2mm węższy.

488B4B4F-2375-4D4E-A38A-9F95077D3A2E.thumb.jpeg.57e88cd481b3911dcde60bd4bef29003.jpeg

Edytowane przez tbn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, pisar napisał(-a):

Kolejny raz się z Tobą zgadzam w 100%

Fajnie! Piona👊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka sytuacja... 123e5fb00598d2a1dca0d407e24dde41.jpg

Wysłane z mojego SM-S926B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezent od teściów, no nie spodziewałem się

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

9883a6f75ce81eeb840f1dde6a4f8f43.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie dostać Suba od teściów. 🤣

Długo czekali czy z rynku wtórnego 🤔😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, bober5264 napisał(-a):

Prezent od teściów, no nie spodziewałem się emoji16.png

9883a6f75ce81eeb840f1dde6a4f8f43.jpg

Ja dostałem pod choinkę dwie 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fajnie dostać Suba od teściów.

Długo czekali czy z rynku wtórnego
Raz dwa, dla zięcia jest priorytet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Submariner to zegarek numer jeden wszechczasów. Niezależnie od rozmiaru i modelu, zawsze będzie pasował na większość nadgarstków, dodając elegancji i klasy. Modele, jak Explorer II i Yacht-Master II, również zasługują na uwagę, nigdy jednak  nie zdobyły takiej popularności jak Submariner. To zegarek, który łączy w sobie niezawodność, styl i wszechstronność, czyniąc go niekwestionowanym liderem.

Edytowane przez Lotus2024

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, bober5264 napisał(-a):

Raz dwa, dla zięcia jest priorytet

Żebyś się nie rozmyślił? :rolleyes: :D

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Lotus2024 napisał(-a):

Submariner to zegarek numer jeden wszechczasów. Niezależnie od rozmiaru i modelu, zawsze będzie pasował na większość nadgarstków, dodając elegancji i klasy. Modele, jak Explorer II i Yacht-Master II, również zasługują na uwagę, nigdy jednak  nie zdobyły takiej popularności jak Submariner. To zegarek, który łączy w sobie niezawodność, styl i wszechstronność, czyniąc go niekwestionowanym liderem.

**Rolex Explorer: Podróżnik Czasu Wśród Gór i Przygód**

Rolex Explorer to zegarek, który zasługuje na większe uznanie niż popularne modele Submariner i Daytona. Jest nie tylko doskonałym czasomierzem, ale także symbolem ducha odkrywców, którzy dążą do przekraczania granic i odkrywania nieznanych terytoriów. W przeciwieństwie do Submarinera, który kojarzy się z głębinami oceanu, oraz Daytony, związanej z szybkością na torze wyścigowym, Explorer to zegarek stworzony do podboju najwyższych szczytów i najtrudniejszych szlaków.

Explorer ma swoje korzenie w ekstremalnych warunkach, gdzie wytrzymałość i niezawodność są kluczowe. Jest to zegarek, który towarzyszył Sir Edmundowi Hillary'emu i Tenzingowi Norgayowi w ich historycznym wejściu na Mount Everest w 1953 roku. To nie tylko świadectwo precyzji i niezawodności, ale także dowód na to, że Explorer jest partnerem w najtrudniejszych warunkach, w których inne zegarki mogą zawieść.

Submariner i Daytona są bez wątpienia ikonami w świecie zegarków, ale ich popularność i komercyjny sukces często przesłaniają istotę prawdziwego zegarka narzędziowego. Explorer pozostaje wierny swoim korzeniom, będąc niezawodnym towarzyszem dla tych, którzy nie boją się wyzwań. Jego prosty, ale elegancki design, jest hołdem dla minimalistycznej estetyki, która kładzie nacisk na funkcjonalność bez zbędnych ozdobników.

Podczas gdy Submariner przyciąga miłośników nurkowania, a Daytona entuzjastów wyścigów, Explorer jest zegarkiem uniwersalnym, który doskonale sprawdza się zarówno w miejskiej dżungli, jak i na dzikich bezdrożach. To zegarek dla prawdziwych odkrywców, którzy cenią sobie autentyczność i niezawodność ponad modą i prestiżem.

W świecie, w którym luksus często oznacza ostentację, Rolex Explorer pozostaje dyskretnym przypomnieniem, że prawdziwa wartość tkwi w prostocie i niezawodności. To zegarek, który nie tylko mierzy czas, ale również przypomina nam, że każda chwila to szansa na odkrycie czegoś nowego i wyjątkowego.

Czy teraz Explorer zdobywa więcej uznania? 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, I_love_britney napisał(-a):

Explorer ma swoje korzenie w ekstremalnych warunkach, gdzie wytrzymałość i niezawodność są kluczowe. Jest to zegarek, który towarzyszył Sir Edmundowi Hillary'emu i Tenzingowi Norgayowi w ich historycznym wejściu na Mount Everest w 1953 roku. To nie tylko świadectwo precyzji i niezawodności, ale także dowód na to, że Explorer jest partnerem w najtrudniejszych warunkach, w których inne zegarki mogą zawieść.

Nie ładne to co ładne tylko to co się komu podoba ;) 

Może faktycznie Explorer został stworzony do jakichś górnolotnych celów, ale czy ludzie którzy dokonali wyczynów z protoplastą tego zegarka współczesnego na nadgarstku założyliby w jego miejsce coś innego nie dokonali by tego czego dokonali? Czy faktycznie Edmund Hillary z Poliotem na nadgarstku nie zdobył był Mont Everest? Poza tym z Hillary'm był szerpa - zakładam że bez Rolex'a i też dał radę... ;) 

Zegarek to tylko zegarek - niezależnie czy "zasłużony" czy nie i tak - jeśli jest właściwie wyregulowany, pokazuję tą samą godzinę. Submariner jest "popularny" nie dla tego że jest "zasłużony" czy jest taki "super" ale dlatego że został właściwie rozreklamowany - "wystąpił" w filmach itd itp. - Explorer nie jest tak rozreklamowany i w zasadzie jakby nie pięć liter na tarczy to nie było by w nim nic nadzwyczajnego - zresztą podobnie jak w sub'ie - tyle że... jest jak jest ;) 

33 minuty temu, I_love_britney napisał(-a):

Czy teraz Explorer zdobywa więcej uznania? 😊

Absolutnie ani trochę... więcej. ;) 

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi