Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, armageddon10 napisał(-a):

Wkręty zamówione u Pieskiewicza. Problem z dopasowaniem pozostaje ten sam. Zakończenie wkrętów ma za małą średnicę ? Ktoś ma pomysł co jest nie tak ? 

IMG_8142.jpeg

Zastępcze śruby często są celowo krótsze, by uniknąć problemów z dopasowaniem do bransolety (z różnych powodów - przykładowo gdyby boki ogniw bransolety były już po fabryce polerowane, mogłoby się okazać, że nowe śruby wystają, zamiast być spasowane idealnie :P)

Dlatego raczej już nic więcej tu nie osiągniesz.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, beniowski napisał(-a):

Znienawidzony? Co to za instagramowy język?

Język ulicy. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastępcze śruby często są celowo krótsze, by uniknąć problemów z dopasowaniem do bransolety (z różnych powodów - przykładowo gdyby boki ogniw bransolety były już po fabryce polerowane, mogłoby się okazać, że nowe śruby wystają, zamiast być spasowane idealnie :P)

Dlatego raczej już nic więcej tu nie osiągniesz.
Nie podważam czy to prawda czy nie, ale nowe srubki powinny byc za***iste i nowe jak ori co kogo obchodzi czy ktos mial polerowana branse czy nie, a jak nie mial (jak kolega wyzej) to co
Ps. Myślę ze na alichinczyku znajdziesz takie jak powiny byc

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem leży gdzie indziej, pomijam specjalnie krótsze zamienniki (tak jak napisałem, krótsze z różnych powodów, nie tylko podanego przeze mnie) - z tego co się orientuję boki bransolety są fabrycznie polerowane po skręceniu na śruby, stąd masz te śrubki tak idealnie gładkie i równiotko spasowane z ogniwami od nowości 😅

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Dzień dobry!

df36dbd919eb6e1718753850f5859cb2.jpg

Mario robi robotę na Twojej hebanowej łapce 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, MasterMind napisał(-a):

Problem leży gdzie indziej, pomijam specjalnie krótsze zamienniki (tak jak napisałem, krótsze z różnych powodów, nie tylko podanego przeze mnie) - z tego co się orientuję boki bransolety są fabrycznie polerowane po skręceniu na śruby, stąd masz te śrubki tak idealnie gładkie i równiotko spasowane z ogniwami od nowości 😅

Ale tu podstawowym problemem jest ich średnica na końcu, a nie długość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat ponownie wrócił do Kruka. Mają zadać pytanie serwisowi z czego wynika taki stan rzeczy . Wkręty, które otrzymałem od p. Pieśkiewicza mają nr ref 32-20687. Teoretycznie są to prawidłowe wkręty jednak jak widzimy spasowanie nie jest poprawne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że ładnie spasowane wkręty będziesz miał tylko przy zamówieniu ich w komplecie z dodatkowym ogniwem...

Btw. Ile sobie życzą za taki wkręt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, PKS napisał(-a):

Ale tu podstawowym problemem jest ich średnica na końcu, a nie długość.

2 godziny temu, PKS napisał(-a):

Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że ładnie spasowane wkręty będziesz miał tylko przy zamówieniu ich w komplecie z dodatkowym ogniwem...

Btw. Ile sobie życzą za taki wkręt?

Czyli muszę zacząć grzebać w necie, żeby kolegów przekonać? :P

To może zagraniczny przykład poniżej - pan zamówił zarówno osobno śruby jak i dodatkowe ogniwo - w obu przypadkach śruby inne niż w fabrycznej bransolecie.

Tłumaczenie głównego posta:

Cześć, miałem zepsutą śrubę ogniwa i poprosiłem AD o zamówienie zamiennika, co też zrobili. Zamówiłem też zupełnie nowe ogniwo z innych powodów.

Po zamontowaniu zorientowałem się, że konstrukcja śrub i ogniw musiała ulec zmianie. Nowe ogniwo ma krótszą śrubę i również ściętą krawędź. Stare było równe (co mi się bardziej podobało)

Następnie spojrzałem na ogniwo, w którym wymieniono tylko śrubę. Więc ogniwo jest bez tego „ściętego”, ale śruba jest krótsza od oryginalnego:

Czy to nie dziwny ruch ze strony Rolexa? Nie jest przesadnie złe, ale nie pasuje już w 100%.

Następny przykład, ktoś przy okazji omawiania tematu zamiennych śrub pisze to samo, o fabrycznym wykończeniu, o czym wcześniej pisałem:

Główny komentarz pod postem:

Boki ogniw są polerowane na miejscu po instalacji, więc technicznie każda śruba będzie całkowicie równa z ogniwem, którym została polerowana, ze względu na mikroodchylenia w procesie polerowania. Zamienne śruby, które można zamówić, są nieznacznie - i to naprawdę nieznacznie - celowo krótsze, aby uniknąć zbyt długiej śruby zamiennej i zaczepiania o cokolwiek.

Żeby już całkiem nie było wątpliwości, kolejny temat:

Jeden z komentarzy pod postem:

Prawdopodobnie jest to śruba zamienna. Luźne śruby zamienne mają różne wykończenia na końcach. Gdy zegarek jest zupełnie nowy, spasowanie jest idealnie, ponieważ zegarek jest wykończony i finalizowany już ze śrubami.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc jednak doskonale spasowanie tylko razem z bransoletą lub ogniwem. Odpowiadając za jedną sztukę zapłaciłem 50 zł brutto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Problem leży gdzie indziej, pomijam specjalnie krótsze zamienniki (tak jak napisałem, krótsze z różnych powodów, nie tylko podanego przeze mnie) - z tego co się orientuję boki bransolety są fabrycznie polerowane po skręceniu na śruby, stąd masz te śrubki tak idealnie gładkie i równiotko spasowane z ogniwami od nowości

Rzeczywiście tak to wygląda. Możliwe, że polerują po skręceniu, bo są równiutko z bransoletą Sposobem na równe śruby, to uwaga:
- kupić nową bransoletę
- kupić niwy zegarek

Nie ma za co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, armageddon10 napisał(-a):

A więc jednak doskonale spasowanie tylko razem z bransoletą lub ogniwem. Odpowiadając za jedną sztukę zapłaciłem 50 zł brutto. 

Nie wiem, można jeszcze odezwać się np. do Damiana Pietrzyka (Watches Spa) - on poleruje Rolexy na co dzień, może ma jakieś dodatkowe info odnośnie tematu (albo jakieś dłuższe śruby :D) Osobiście bym sobie odpuścił na Twoim miejscu (sam podchodzę do takich detali trochę kompulsywnie, ale by mi nie przeszkadzało, gdybym wiedział, że tak "musi być" w przypadku oryginalnych zamienników).

@Piotr Piątkowski jest jeszcze opcja wymienić wszystkie śruby w bransolecie na zamienniki, żeby chociaż wyglądało równo (choć nierówno) :P 

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, to się wypowiem. 

Podczas skracania bransolety, pracownik ptaszyska zniszczył śrubę w moim GMT. Po jakimś czasie zadzwonili, że mają śrubę i zapraszają po odbiór. Śruba pasowała idealnie. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Daytona - znienawidzony zegarek marki Rolex za swoją niedostępność i trzymanie wysokiej ceny na wtórnym. Za dawanie tak niewiele przy relatywnie wysokiej cenie. Za nimb złotego graala. Gdyby nie powyższe aspekty, pewnie nigdy bym jej nie kupił. 
Teraz, gdy siedzi na moim nadgarstku, czuje się wyjątkowo dobrze. To chyba jakaś magia! emoji2957.pngemoji1787.png   

Fenomen wg. mnie jest taki że tak dlugo siedzi pomimo znienawidzenia . Takie posty jak ten tylko podbijaja chec posiadania🙂. I się kreci🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, bober5264 napisał(-a):

Daytona to jest mistrz emoji108.png

Dokładnie - nieczytelności 🤪

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokładnie - nieczytelności

Eeee ostatnio widziałem zdjęcie AP RO skeletona i przebija kilka razy Daytone jeśli chodzi o czytelność a raczej nieczytelność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Dorian06 napisał(-a):

Podczas skracania bransolety, pracownik ptaszyska zniszczył śrubę w moim GMT. Po jakimś czasie zadzwonili, że mają śrubę i zapraszają po odbiór. Śruba pasowała idealnie. 

Pewnie była zajumana z jakiejś innej stockowej bransolety 🤣

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Dorian06 napisał(-a):

Złożyłem reklamację w kruku. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź serwisu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Uszanowanie kolegom, u mnie prostota nie do końca (świeci się jak psu...), ale w końcu wczoraj odebrany. Referencja chyba niezbyt tu popularna.
IMG_3946.thumb.jpg.dcd9bdfd528f9a1d19aaec520e01c127.jpg
Witam się oficjalnie w klubie, jak i na samym forum - choć czytuję już od przeszło dwóch lat Mam na imię Robert.

Gratulacje i witamy w Klubie Rolexowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, RobiGosc napisał(-a):

Uszanowanie kolegom, u mnie prostota nie do końca (świeci się jak psu...), ale w końcu wczoraj odebrany. Referencja chyba niezbyt tu popularna.

IMG_3946.thumb.jpg.dcd9bdfd528f9a1d19aaec520e01c127.jpg

Witam się oficjalnie w klubie, jak i na samym forum - choć czytuję już od przeszło dwóch lat 😉 Mam na imię Robert.

Gratulacje. Niech się nosi i cieszy🙂

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 hours ago, bober5264 said:

emoji108.png9205f3370b363ec1b44208e32591581d.jpg

Co to za guma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fkm z kraju produkcji, anulowałem horusa bo za bardzo sie ociągali z wysyłką ale horusa w dotyku fajniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi