Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówiłem jednak 36 (czarny) OP jako alternatywa dla Explorera  W AD mają mnie dość 

Czarna tarcza pomniejszy go optycznie i będzie jak 34 srebrny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Czarna tarcza pomniejszy go optycznie i będzie jak 34 srebrny emoji23.png

Proszę jak pamięta, jak pisałem że czarny pomniejsza xD i Ty przeciwko mnie? 😊

Piter myślisz że jutro po raz 10ty pobiegnę na pl Konstytucji i zamówię 41? 😅

Żeby nie wiem co, nie robię już żadnych manewrów. I tak już mi było wstyd.

Edytowane przez dsz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie 

Prawda-li to że mechanizm 3235 Rolexa ma problemy z dokładnością chodu i trwałością? Ponoć ledwo wytrzymuje te 5 lat gwarancji? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

Panowie 

Prawda-li to że mechanizm 3235 Rolexa ma problemy z dokładnością chodu i trwałością? Ponoć ledwo wytrzymuje te 5 lat gwarancji? 

Chyba tak. Mechanizmy 32xx nie mają dobrej prasy. Ileś tam postów wcześniej było o serwisie pepsi i suba. Mój sprite ostatnio nie schodzi z ręki i zauważyłem że się późni. To już nie to co 31xx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Dorian06 napisał(-a):

Mój wrócił z serwisu. 

Pan nie wiedział co mu dolegało.

Zobaczymy jak będzie teraz chodził. 

20250820_101439.thumb.jpg.e3c5891e7ed672f3bfd89aaba1dc7657.jpg

Serwis na gwarancji? Gdzie oddawałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

Panowie 

O mechanizmach 32xx czytałem nieco ponad rok temu, jak zamawiałem Explorera, głównie na WUS. Ogólnie informacja była taka, że mechanizmy mają tendencję do spóźniania w porównaniu do poprzednich serii, i że Rolex sprawę zauważył i poprawił. Te mechanizmy pojawiły się, jeśli się dobrze orientuję, w 2020r. U mnie zegarek na razie rok na ręce, więc wiele napisać nie mogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba tak. Mechanizmy 32xx nie mają dobrej prasy. Ileś tam postów wcześniej było o serwisie pepsi i suba. Mój sprite ostatnio nie schodzi z ręki i zauważyłem że się późni. To już nie to co 31xx.

Nawet jeśli nie są to powszechne problemy, wygląda na to, że zalety, z których słynął Rolex (dokładność i niezawodność), poszły się bujać. Smutne to.
Nie ma to jak mój 31xx, który od 12 lat działa niezawodnie.

338638b4a85662771d40fad1861d98e8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Nawet jeśli nie są to powszechne problemy, wygląda na to, że zalety, z których słynął Rolex (dokładność i niezawodność), poszły się bujać. Smutne to.
Nie ma to jak mój 31xx, który od 12 lat działa niezawodnie.

338638b4a85662771d40fad1861d98e8.jpg

Myślę, że takie stwierdzenie odnośnie Rolexa jako firmy może być zbytnim uogólnieniem. Jeśli byłby to powszechny problem, to i owszem, wtedy bym się zgodził. Obróbka mechaniczna, jakość i precyzja wykonania zegarków na przestrzeni kilkudziesięciu lat poszła z pewnością do przodu. Przeglądający natomiast nasze Forum, poczynając od Seiko, przez Omegę, do Rolexa zauważam tendencję do stwierdzeń, że "dawniej to były czasy", a teraz ( pod względem jakości) wszystko leci na łeb, na szyję...

P.S

Z opisanej przeze mnie tendencji wyłamują się zegarki chińskie- tutaj trend jest na plus.

Edytowane przez nav

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo teraz wszystko jest robione tak, żeby wytrzymało gwarancję, a potem do naprawy albo do kosza. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby w branży zegarkowej taka koncepcja też się przyjęła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, PKS napisał(-a):

Bo teraz wszystko jest robione tak, żeby wytrzymało gwarancję, a potem do naprawy albo do kosza. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby w branży zegarkowej taka koncepcja też się przyjęła.

wtedy w ogóle zakup Rolka traci sens  , jeśli inhouse jest do bani , to za 500 dolców lepiej kupić repa 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

wtedy w ogóle zakup Rolka traci sens  , jeśli inhouse jest do bani , to za 500 dolców lepiej kupić repa 😄

A myślisz, że jaki procent posiadaczy i potencjalnych nabywców roleksów siedzi na forach dla nerdów i analizuje technikalia i podnieca się odchyłkami oraz czasem serwisowania? Z puntu widzenia rentowności dla firmy nawet lepiej jest zrobić mechanizm, który będzie dobrze chodził przez 5 lat gwarancji, a potem się posypie i klient zapłaci za serwis. Choć widzę, że na razie to nawet z tym okresem gwarancyjnym jest problem ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, PKS napisał(-a):

A myślisz, że jaki procent posiadaczy i potencjalnych nabywców roleksów siedzi na forach dla nerdów i analizuje technikalia i podnieca się odchyłkami oraz czasem serwisowania?

tego nie wiem  

11 minut temu, PKS napisał(-a):

Z puntu widzenia rentowności dla firmy nawet lepiej jest zrobić mechanizm, który będzie dobrze chodził przez 5 lat gwarancji

tu się nie zgodzę  , jeśli zaczną sprzedawać lipę to kiedyś to się zemści  

Jeśli nie dla niezawodności  , precyzji chodu i designu ludzie kupują Rolexa to jaki jest inny powód ? dla mnie np.  sam wygląd to za mało 😜 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, chejron74 napisał(-a):

Panowie 

Mechanizm traci amplitudę i zaczyna się późnić. Rolex ogarnia to na gwarancji, podobno tylko smarowaniem ale może po cichu robią też jakiś upgrade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Bugs napisał(-a):

Mechanizm traci amplitudę i zaczyna się późnić. Rolex ogarnia to na gwarancji, podobno tylko smarowaniem ale może po cichu robią też jakiś upgrade.

Czyli mechanizm jest do duszy. Rolex dał ciała. Masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, gszydlowsky napisał(-a):

Jeśli nie dla niezawodności  , precyzji chodu i designu ludzie kupują Rolexa to jaki jest inny powód ? dla mnie np.  sam wygląd to za mało 😜 

Zamieniam Certinę na Rolka jako EDC tylko i wyłącznie dla precyzji i jakości. Kupuję zaufanie. Jeżeli się zawiodę, to koniec z daną marką.

Roleks to dla mnie Mercedes. Seryjny, ale premium. I musi dać mi więcej niż to co  mam w bardziej budżetowej marce. Za to zgadzam się na kilka razy większą cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jedyny powód to średni pomysł. Dostanie trochę lepiej wykonany i trochę dokładniejszy zegarek za dużo większe pieniądze. Lepiej sięgnąć do Tudora jeśli odpowiada estetycznie, dużo lepsza cena/jakość. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, facecik napisał(-a):

Serwis na gwarancji? Gdzie oddawałeś?

Tak gwarancyjny. 

W salonie ptaszyska. A gdzie go "leczyli" tego nie wiem.

Przeszło 2 miesiące trzymali. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to prawda, że 32xx nie lubi rotora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, phx napisał(-a):

Zamieniam Certinę na Rolka jako EDC tylko i wyłącznie dla precyzji i jakości. Kupuję zaufanie. Jeżeli się zawiodę, to koniec z daną marką.

Roleks to dla mnie Mercedes. Seryjny, ale premium. I musi dać mi więcej niż to co  mam w bardziej budżetowej marce. Za to zgadzam się na kilka razy większą cenę.

No to się nabrałeś na marketing. 

Rolex nie jest ani wyjątkowo dobrze wykonany ani wyjątkowo dokładny. Za znacznie mniejsze pieniądze można mieć równie dobry albo i lepszy technicznie zegarek, tyle że nie będzie on Rolexem z całą jego historią i otoczką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się nabrałeś na marketing. 
Rolex nie jest ani wyjątkowo dobrze wykonany ani wyjątkowo dokładny. Za znacznie mniejsze pieniądze można mieć równie dobry albo i lepszy technicznie zegarek, tyle że nie będzie on Rolexem z całą jego historią i otoczką.

Z ciekawości, jakie konkretnie zegarki za znacznie mniejsze pieniądze uważasz za równie dobre lub lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a):

Z ciekawości, jakie konkretnie zegarki za znacznie mniejsze pieniądze uważasz za równie dobre lub lepsze?

Zgaduję... Grand Seiko? 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Mirosuaw napisał(-a):

Nie chcę tu robić kolejnej gównoburzy ale z tych które mam/miałem, żeby nie snuć opowieści z mchu i paproci - chociażby Omega. Nie ustępuje w niczym wykonaniem, moje dwa co-axiale ( SMPc i AT ) chodzą teraz z odchyłką poniżej sekundy, z kosztami serwisu i regulacji nie zbliżają się nawet razem do ceny Suba. Wygląd czy wygoda to kwestia gustu, gdyby nie monstrualne zapięcie to Sub byłby cześciej na nadgarstku, ceramika Suba jest też bardziej błyszcząca niż pierwszej SMPc co mi się mniej podoba. Porównywalne zegarki, jednemu coś podejdzie bardziej innemu coś mniej, wybór jak hot-dog czy hamburger.

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Zgaduję... Grand Seiko? 

Pod względem wykonania Grand Seiko jest daleko przed Rolexem, precyzja też nie jest gorsza - Whirpool mieści się w tych 2 sekundach, 50-letnie vintage które sam doregulowałem robią nawet mniej. O dziwo 8L35 w Landmasterze który niby jest praktycznie werkiem GS jest pod tym względem dużo słabszy ale że powtarzalny to podejrzewam że regulacja załatwiłaby sprawę, niestety fabryka się tu nie popisała. 

Problemem GS dla mnie jest brak fajnego divera w niedużym rozmiarze - generalnie wszystko sportowe  ( zwłaszcza mechaniczne ) jest w najlepszym razie grube, ew duże, grube i brzydkie. Drażni mnie też niezliczona ilość limitek. No i tanio w GS to już było. Jeżeli jednak znajdziesz model który Ci odpowiada wizualnie i dotykowo to nie ma się do czego przyczepić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi