Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jednego nie rozumiem, dużo tańsze marki są w stanie ogarnać symetrię, a tu marka z takim dorobkiem nie? Ja rozumiem popyt i produkcję masową, ale jakieś podstawy muszą być must have 🫢

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, dsz napisał(-a):

Tylko jednego nie rozumiem, dużo tańsze marki są w stanie ogarnać symetrię, a tu marka z takim dorobkiem nie? Ja rozumiem popyt i produkcję masową, ale jakieś podstawy muszą być must have 🫢

Czy to był jedyny powód tego, że nie odebrałeś zegarka? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Czy to był jedyny powód tego, że nie odebrałeś zegarka? 

Dokładnie tak, ja wiem, że tego nie widać na codzień, ale sama świadomość tego mentalnie blokuje mnie. Ten zegarek jest mega komfortowy i uwielbiam ten model...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokładnie tak, ja wiem, że tego nie widać na codzień, ale sama świadomość tego mentalnie blokuje mnie. Ten zegarek jest mega komfortowy i uwielbiam ten model...
I co dalej w tym temacie? Wpisali Cię już na czarną listę, zrezygnowałeś w ogóle, czy jednak będziesz mógł czekać dalej, przesunięty na koniec kolejki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mario1971 napisał(-a):
12 minut temu, dsz napisał(-a):

I co dalej w tym temacie? Wpisali Cię już na czarną listę, zrezygnowałeś w ogóle, czy jednak będziesz mógł czekać dalej, przesunięty na koniec kolejki?

Obsługa bardzo miła i wyrozumiała, zobaczymy co Centrala odpisze, ja przekazałem, że nie rezygnuję z zakupu.

rolex.thumb.jpg.35929bb7569e6b7fa525bd8b339bbc8a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, dsz napisał(-a):

Obsługa bardzo miła i wyrozumiała, zobaczymy co Centrala odpisze, ja przekazałem, że nie rezygnuję z zakupu.

Czyli jak nic nie powiedzieli, to Cię skreślili. W przeciwnym wypadku dostałbyś formułkę typu; przepisujemy pana da późniejszy odbiór, ale nie możemy panu zagwarantować ani konkretnego miejsca na liście, ani orientacyjne terminu odbioru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam bym brał i się nie szczypał

IMG_20250817_121820.jpg.7fec9deddde77c9bf8da164e425d7373.2.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio ogladam nowy kanal podcastowy o zegarkach i w kwestii Rolex'a pojawil sie ciekawy watek ( 

)

Zrobili wywiad z zegarmistrzem, wedlug ktorego Rolex w nowych mechanizmach zaplanowal szybsze zuzycie (czestszy serwis wymagany). Wedlug niego, uzywaja specjalne zlego lubrykantu (za duzy opor), ktory powoduje wymog czestszego serwisowania w praktyce.

Po co? Zeby zarobic na serwisie, Rolex zarabia na 1 zegarku na sprzedazy, serwisie, ponownej sprzedazy (certified preowned) a w przypadku Bucherera 100% zysku trafia do niego bo nie dzieli sie z AD.

Najbardziej jednak szokujaca jest informacja o celowym zaprojektowaniu szybszego wymogu serwisu, stare rolexy to po 30 lat chodzily wiec i na serwisie nie zarobili nic. Teraz serwis wymagany co 5, ale powiedzmy podziala do 10 lat, to w porownaniu moga zarobic 3 razy na serwisie zamiast nic. Ja mu wierze. Obiecal rowniez zrobic serwis zegarka uzywajac oliwy z oliwek jako lubrykant ;) jako ciekawostka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

ja tam bym brał i się nie szczypał

IMG_20250817_121820.jpg.7fec9deddde77c9bf8da164e425d7373.2.jpg

Dokładnie ta sama sytuacja co w Twoim Explorerze 1:1 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ostatnio ogladam nowy kanal podcastowy o zegarkach i w kwestii Rolex'a pojawil sie ciekawy watek ( 
 )
Zrobili wywiad z zegarmistrzem, wedlug ktorego Rolex w nowych mechanizmach zaplanowal szybsze zuzycie (czestszy serwis wymagany). Wedlug niego, uzywaja specjalne zlego lubrykantu (za duzy opor), ktory powoduje wymog czestszego serwisowania w praktyce.
Po co? Zeby zarobic na serwisie, Rolex zarabia na 1 zegarku na sprzedazy, serwisie, ponownej sprzedazy (certified preowned) a w przypadku Bucherera 100% zysku trafia do niego bo nie dzieli sie z AD.

Najbardziej jednak szokujaca jest informacja o celowym zaprojektowaniu szybszego wymogu serwisu, stare rolexy to po 30 lat chodzily wiec i na serwisie nie zarobili nic. Teraz serwis wymagany co 5, ale powiedzmy podziala do 10 lat, to w porownaniu moga zarobic 3 razy na serwisie zamiast nic. Ja mu wierze. Obiecal rowniez zrobic serwis zegarka uzywajac oliwy z oliwek jako lubrykant  jako ciekawostka.
Skoro w samochodach tak to dziala to czemu nie w zegarkach. A tak serio jesli to prawda to zenada totalna.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skoro w samochodach tak to dziala to czemu nie w zegarkach. A tak serio jesli to prawda to zenada totalna.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Prawda prawda. Nawet kiedyś na jednym kanale YT oglądałem jak gość kupił Lambo i carbonowy element wart chyba kilkadziesiąt tys zł odpadł podczas zwykłej jazdy i wszystko tam trzeszczało. Samochód wart chyba ponad mln zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, ale nie chodzi o to, że korona na tym wewnętrznym ringu nie centruje z indeksem na „12”? Nie o tym piszecie, prawda? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przynajmniej w 4 sztukach korona na wewnętrznym ringu nie centrowała z 12-tka lub trójkątem. Wszystkie były odebrane. Tego nikt oprócz właściciela nie widzi. Oczywiście, do dzisiaj zostały ze mną tylko te idealnie osadzone. 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Do zwrotu 🙃 i jeszcze bezel przestawiony o 1 klik 🫣

IMG_20260327_225023.jpg

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jan prawie ideolo - brałbym ;) 

co za przypadek że @mario1971 i @Piotr Piątkowski mają idealne sztuki 😅

na Chrono24 niektóre sztuki z 2026 są idealnie wycentrowane

powinniśmy zastanowić się mimo tego wszystkiego, czy jedyna biżuteria faceta, jaką jest zegarek, nie powinna być idealna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

03267319544b59684962c53bda33905f.jpg

ten LD jest przepiękny

to tak jak z każdą generacją VW Golfa u mnie, żadna mi się nie podoba, ale jak się opatrzę i przyzwyczaję to uwielbiam :) 

ten zegarek kojarzy mi się z bajką Flinstonowie - idealny zegarek dla Pana Slatea, szefa Freda Flinstona 😁😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, dsz napisał(-a):

ten LD jest przepiękny

to tak jak z każdą generacją VW Golfa u mnie, żadna mi się nie podoba, ale jak się opatrzę i przyzwyczaję to uwielbiam :) 

ten zegarek kojarzy mi się z bajką Flinstonowie - idealny zegarek dla Pana Slatea, szefa Freda Flinstona 😁😅

Do tej przesuniętej o pół mm korony też byś się przyazwyczaił. Teraz zamiast chodzić po domu dumny jak paw, jesz ogórki kiszone, które wyostrzają Twój zgorzkniały dowcip. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Do tej przesuniętej o pół mm korony też byś się przyazwyczaił. Teraz zamiast chodzić po domu dumny jak paw, jesz ogórki kiszone, które wyostrzają Twój zgorzkniały dowcip. 😄

Mario masz rację, tam brakuje dokładnie z pół mm (masz oko) ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=25526]Jan[/mention] prawie ideolo - brałbym  
co za przypadek że [mention=105984]mario1971[/mention] i [mention=5942]Piotr Piątkowski[/mention] mają idealne sztuki 
na Chrono24 niektóre sztuki z 2026 są idealnie wycentrowane
powinniśmy zastanowić się mimo tego wszystkiego, czy jedyna biżuteria faceta, jaką jest zegarek, nie powinna być idealna?

Nie robiłem tego przez lupę, ale gołym okiem. Może dzisiaj jeszcze sprawdzę. Jak na gołe oko jest ok, to może nie warto szukać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Odkrywanie LD ciąg dalszy.

db6eb1fee436e88a9174d943fd7430e4.jpg

Wygląda wspaniale . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi