Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz, to nie chodzi o to "że nie można", tylko jak powinno być :)

Chemia szkodzi zegarkowi, i to trzeba było napisać :), wiadomym jest też że drgania szkodzą (rower) i to też trzeba napisać :)

Ale jeden będzie jeździł lata całe i nic, a drugi raz wsiadzie na rower i kotwice skrzywi oraz włos sklei, życie :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no - ale np. submariner zostal zaprojektowany do tego, aby byl uzywany w sposob profesjonalny (czyli np. codziennie) w oceanie/morzu czyli slonej wodzie. Nie mam pojecia czy takie uzywanie jest gorsze od mycia np. mydlem raz na kilka dni czy nie, ale na zdrowy chlopski rozum wydaje mi sie, ze nie B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no - ale np. submariner zostal zaprojektowany do tego, aby byl uzywany w sposob profesjonalny (czyli np. codziennie) w oceanie/morzu czyli slonej wodzie. Nie mam pojecia czy takie uzywanie jest gorsze od mycia np. mydlem raz na kilka dni czy nie, ale na zdrowy chlopski rozum wydaje mi sie, ze nie B)

Oczywiście że tak został zaprojektowany, i spełnia swoją rolę doskonale, podobnie jak i sprzęt do nurkowania, ale podobnie jak sprzęt nurkowy po użyciu w slonej wodzie musi być dokładnie wyplukany w słodkiej, wie to każdy kto choć raz nurkował :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Ale co miałem napisać? :)

Wystarczy sprawdzić skład chemiczny płynów do naczyń, szamponów, żeli do mycia itd i sprawdzić jak zawarte w nich składniki działają na gumę, silikon i pochodne...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro AP potrafi wykonać komplikację o dość ekstremalnych parametrach na zewnętrzne zamówienie, to dla siebie tym bardziej są w stanie wykonać wytrzymały mechanizm, bo znają się na rzeczy.

Hmmm... cos mi jakos nasze i innych doswiadczenia np. z 15300 (podstawowym mechanizmem AP) temu przecza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekarze mówią, by nie pić alkoholu, nie palić, zdrowo się odżywiać itd. A ludzie i tak robią to, na co mają ochotę. Podobnie jest z zegarkami ;)0141bbcd01400bf93c5deffacd913dbb.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chyba nieszczelny i jakiś pająk się pod szkło dostał i uwił sieci.. dobrze widzę?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moderatorzy zaś piszą, żeby się nie prztykać, ostrzegają. A użytkownicy i tak robią to, do czego mają nieodparty przymus :(

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj chyba nieszczelny i jakiś pająk się pod szkło dostał i uwił sieci.. dobrze widzę?

To jest zaschnięta meduza ;)

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Hmmm... cos mi jakos nasze i innych doswiadczenia np. z 15300 (podstawowym mechanizmem AP) temu przecza...

Myślę, że taką dyskusję powinniśmy prowadzić w temacie dotyczącym AP. Poza tym, pisałem w kontekście wytrzymałości mechanizmów, bo akurat tego zagadnienia dotyczyła dyskusja, ale to żałosna forma obrony jednej z moich ulubionych firm zegarkowych. Napiszę więc wprost - tak, kaliber 3120 miał problemy z dokładnością działania, mechanizmem kalendarza oraz sporadycznie z urządzeniem nastawczym. A kiedy firma z Le Brassus rozwiązała problem z datownikiem, to ze względu na koszty nie chciało im się zachować jednolitej czcionki pierścienia cyfrowego w urządzeniu kalendarzowym referencji 15300, bo musieliby utrzymywać niemalże identyczny zapas serwisowy do referencji 15300 oraz 15400. W rezultacie właściciel Royal Oak Ref. 15300 dostawał z serwisu zegarek w nie do końca oryginalnym stanie, bo krój czcionki był taki, jak w referencji 15400. Są to ewidentne błędy Audemars Piguet za które firma zebrała słuszne cięgi w Internecie. Nobody's perfect.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marku - skad Ty takie cudzenka wyszukujesz od razu :blink:  :lol:  ;)  i na temat???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boze - no Wy tak powaznie z tym myciem??? Myslalem, ze to zarty, ale jak widze sie ciagna... :blink::wacko:

Od zawsze szanowalem wszystkie rzeczy, ale no bez przesady. Zegarki myje szczoteczka zony do rak/paznokci, ktora jest chyba nawet twardsza od tej do zebow. Szoruje porzadnie mydlem i... jakos mnie nic nie przeraza :rolleyes:

Natomiast jesli chodzi o wstrzasy takie jak np. przy jezdzie na rowerze, to podziwiam Cie Filip... I tu nie chodzi o to, ze Rolex tego nie wytrzyma, tylko o nasza swiadomosc jak i z czego zbudowane sa mechanizmy zegarkow mechanicznych. Przeciez to sa czasem mikrony i srubki wielkosci glowki od szpilki oraz elementy ciensze od wlosa... I pomimo roznych zabezpieczen, ktore notabene sa wymyslone na "wyjatkowe" zdarzenia a nie codzienne uzytkowanie, to zwyczajnie zal mi by bylo swiadomie "niszczyc" to, co tak mi sie podoba... <_< Czym innym jest podnoszenie ciezarow czy bieganie na biezni a czym innym ciagle drgania/uderzenia... Ale nie mnie oceniac - wazne, aby jak cos "walnie", to nie przezywac B):)

Kostka brukowa + hulajnoga to dopiero test:p

e8ce902c2864a0ae723560b89ca5a48b.jpg

Wysłane z Blackberry przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba nie jest tak, że ktoś się naciera mydłem po czym idzie i detergent ma kontakt z uszczelką przez kilka dni.

Nie wiem :), źle wypłukane może pozostać w zakamarkach :)

Pewnie jak nie nurkujemy, a zegarek między serwisami wyszorujemy kilka razy w Ludwiku to nic się nie stanie :)

Nie jestem takim purysta że nie i amen :)

Wspomniałem że chemia szkodzi dla samego stwierdzenia faktu.

Marku - skad Ty takie cudzenka wyszukujesz od razu :blink:  :lol:  ;)  i na temat???

Dużo czytam, a to co uznaje za ciekawe zapisuje jako zakładkę, później jest jak znalazł :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szacun B)

Mi to zawsze umyka a pozniej nie pamietam gdzie, co i jak i nie moge sie odniesc... -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

@nicon,
Mariusz (artme) zapytał, więc odpowiedziałem. Rozumiem, że to przeszkadza, więc nie będę więcej w temacie Roleksa wypowiadał się na temat innych firm niż Rolex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostka brukowa + hulajnoga to dopiero test

Dla mnie zegarek to czesc naszej "garderoby/ozdoby" i jak wszystko warto ja dopasowac do zaistnialej sytuacji. Oczywiscie, ze mozna grac w kosza w garniturze (kiedys sam gralem :lol: ), tylko pytanie czy warto?  :rolleyes:

Czy warto niszczyc garnitur i czy mozna bylo zdobyc wiecej koszy grajac w sportowym wdzianku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak codziennie do pracy jeżdżę;) bywa i marynarka + DJ, ale od kiedy cymbał na rolkach we mnie wjechał zegarki podróżują w etui w plecaku 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Passero

Niech pokaże tego złoma z 79' ;)

Nie robi mu zdjęć, żeby nie prześwietlić tarczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robi mu zdjęć, żeby nie prześwietlić tarczy ;)

Roztropnie popieram.

Miałem sie nie dzielić, bo po co ktos ma miec tez dobrze, ale niech strace.

Dla posiadaczy diverow przed myciem wazny jest tez test na twardosc wody

https://youtu.be/7bMq_ioitaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi