Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Gość McIntosh

Sytuacja z wodoszczelnymi kopertami Rolexa wydaje się być analogiczna z tą jakoby Patek (Adrien Philippe) był wynalazcą naciągu główkowego.

Mam Marek wątpliwości w kontekście tego, co napisałeś na temat Roleksa i analogii wobec firmy Patek Philippe. Faktem jest, że Adrien Philippe opracował naciąg główkowy, a genewska firma w opisie rzeczonego wydarzenia nie posługuje się nadinterpretacją wskazując jedynie na patent z 1845 roku, co jest zresztą zgodne z prawdą. Wówczas wielu zegarmistrzów pracowało nad wyeliminowaniem naciągu kluczowego, a próby zmian w tym zakresie były odnotowywane w Anglii już w 1686 roku. Poza tym, Patek w latach 1838-1845 zamawiał w Louis Audemars & Cie. mechanizmy z wielkimi komplikacjami, które wówczas posiadały naciąg główkowy, więc dziwne by było gdyby twierdził, że przed Philippe była tylko pustka. Natomiast to, w jaki sposób ten fakt jest interpretowany przez media oraz miłośników zegarków stanowi odrębny temat do dyskusji. Na przykład często można przeczytać, że firma Patek Philippe była pierwszą, która wykonała zegarek naręczny. Sam producent twierdzi, że:

"Patek Philippe creates the first Swiss wristwatch, made for Countess Koscowicz of Hungary".

W powyższym cytacie kluczowe jest słowo "Swiss", które zmienia sens stwierdzenia co do pierwszeństwa i nie stoi w sprzeczności z osiągnięciami np. Bregueta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, o nadinterpretacje lub niedomówienia mi chodzi.

Choć Philippe pierwszy uzyskał patent na to rozwiązanie, to prawda wygląda jak z patentami na radio czy żarówke .

Wynalazca to ten który pierwszy uzyskał glejt.

Istnieje, nalezy do...'Swatch Group'.

Do historii Berguet przeszedł jako wynalazca tourbillonu w 1801 roku.

Jego syn, Louis, opracował system nakręcania zegarka bez pomocy kluczyka (1830), nie opatentował go, zrobił to 'za Niego" niejaki Adrien Philippe póżniejszy pracownik ”Patek Philippe" :)

Samodzielne" patenty Philippe to mechanizm nastawiania funkcji kalendarzowych – patenty szwajcarskie nr 1317, 46 951 i 46 827.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Dokładnie tak, o nadinterpretacje lub niedomówienia mi chodzi.

Choć Philippe pierwszy uzyskał patent na to rozwiązanie, to prawda wygląda jak z patentami na radio czy żarówke .

Wynalazca to ten który pierwszy uzyskał glejt.

Adrien Philippe otrzymał patent na swoje opracowanie mechanizmu naciągu główkowego, natomiast swój pomysł miał Breguet (1830 r.) oraz LeCoultre (1847 r.), ale to były odmienne konstrukcje. Do tej listy warto byłoby dopisać też Louisa Audemarsa, który także opracował naciąg główkowy kilka lat po Breguet, a oficjalna prezentacja dzieła za pośrednictwem Hectora Audemarsa miała miejsce 25 marca 1838 roku. I jak wyżej napisałem, to właśnie Patek zamawiał mechanizmy z rzeczonym rozwiązaniem konstrukcyjnym w firmie Louis Audemars & Cie. aż do 1845 roku. Chronologia pięknie się zazębia z patentem jaki Philippe otrzymał na naciąg główkowy właśnie w 1845 roku. Niestety Breguet, Audemars oraz LeCoultre pozostali cichymi bohaterami w przeciwieństwie do Adrien Philippe o którym mówi i pisze cały zegarmistrzowski świat. Życie.

Edytowane przez McIntosh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Jednak o cichych bohaterach czasem ktoś napisze, ale wystarczy spojrzeć poza Francję i Szwajcarię, a doprowadzi nas to do niemalże bezimiennych w naszym kraju takich jak Edward Massey (patent nr 3854, 17 listopada 1814 r.), Thomas Prest (patent nr 4501, 20 października 1820 r.). Dalej niech już każdy samodzielnie zgłębia temat.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edward Massey

"Edward Massey, an avid and energetic inventor, patented his form of lever escapement in April 1812. Borrowing perhaps some proportions from Litherland’s rack lever, Massey’s work is nonetheless detached. This is very different from, and a great improvement over, any frictional rest dead-beat escapement. Exactly where Massey got his idea is unknown. Suffice to say that detached lever watches had been made by numerous London based watchmakers after Mudge and, despite what you may have read, continued to be finished and sold after the death of Josiah Emery in 1797. "

195576001-763x1024.jpg

Zegarek morski służący do pomiaru przebytej  odległości jaką pokonał  statek podczas jednej wachty, wskazówki na tarczach stopera poruszały się z 2, 5 sekundowym opóżnieniem.

(czterogodzinny, czyli tyle ile zwyczajowo trwa wachta)

Thomas Prest (patent nr 4501, 20 października 1820 r.

Wynalazek (patent)  dotyczył bezkluczykowego nakręcania zegarków.*

*Loomes, B. (2006). "Watchmakers and Clockmakers of the World", N.A.G. Press, London

Britten, F.J. (1986). "Old Clocks and Watches and Their Makers - A History of Styles in Clocks and Watches and their Mechanisms", Bloomsbury Books, Londo

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Batmana i jak mówi kolega MY, mogę spokojnie latać po Galeriach ;)83a69dce24c231d8a51ecd632537beae.jpg

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hubex

Kupujesz? Jeśli się zastanawiasz, to potwierdzam że dobrze wygląda. Nie wiem jak w rzeczywistości, ale to złoto nie wygląda nachalnie. I rozmiar też OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady ani na zdjęciu ani w realu pół złoty sea dweller nie wygląda dobrze...kowadło z dodatkiem złota nadal jest tylko kowadłem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupujesz? Jeśli się zastanawiasz, to potwierdzam że dobrze wygląda. Nie wiem jak w rzeczywistości, ale to złoto nie wygląda nachalnie. I rozmiar też OK.

Zamawiałem coś innego a dla zabicia czasu przymierzyłem tego SD. Jest na granicy mojego nadgarstka, czyli jak na moje preferencje za duży. Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hubex

Są na tym świecie nadgarstki, na których SD wyglada jak sub

Wysłane z mojego BBF100-6 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie powrócić jeszcze do kwestii patentów i wynalazków poruszonych w wątku przed dwoma dniami.

Pierwszy opatentowany zegarek automatyczny, August von Loehr, Wiedeń, 1880. Podkreślam opatentowany. Modele z rotorem, "bumper" i z ruchomym całym środkiem werku pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Warto zauważyć także wskaźnik naciągu. Patent wygasł, ale kto wie, spadkobiercy mogliby pogonić i Harwooda i Rolexa ;)

attachicon.gifLoher.jpgattachicon.gif839238448.jpg

Pierwszy był zdaje się Abraham-Louis Perrelet w 1777 roku (automatyczny naciąg)

Zegarek Loehera bardzo ciekawy.

A pierwszy który zrobił rysunek i opis zegarka automatycznego rok później był Hubert Stratonhttp://www.ancienne-horlogerie.com/

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najlepsze ze nikt nie podniósł kwestii że kupuję zegarek dla siebie i wie że ma oryginał po prostu dla siebie dobrze się z tym czując. To chyba najważniejsza sprawa?

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego powodu napisałem że ciekawe komentarze... Z których jasno wynika że społeczeństwo, a z pewnością spora jego część lubuje się w pozerstwie..

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komentarze są takie ciekawe, że jak przeczytam jeszcze kilka to będę musiał się udać do onkologa.

By mieć rzetelnie wyrobiona opinię na jakiś temat trzeba znać wszystkie strony, nie tylko tą (naszą), przeciwną wszelkiej maści podróbkom.

Tak to widzi (komentarze w artykule) spora część społeczeństwa, a więc ludzi w których otoczeniu żyjemy.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego powodu napisałem że ciekawe komentarze... Z których jasno wynika że społeczeństwo, a z pewnością spora jego część lubuje się w pozerstwie..

Z tych komentarzy wynika przede wszystkim że spora część tego społeczeństwa to hipokryci nadal mentalnie tkwiący w komunie uważając że okradając producenta walczą z systemem...producent to złodziej a oni tylko zaradni tacy ....i to jest dopiero smutne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek to jest wykop, wiec dosc specyficzna czesc tego społeczeństwa ;)

Tego nie wiem, nie czytam, dostałem jako news..

Z tych komentarzy wynika przede wszystkim że spora część tego społeczeństwa to hipokryci nadal mentalnie tkwiący w komunie uważając że okradając producenta walczą z systemem...producent to złodziej a oni tylko zaradni tacy ....i to jest dopiero smutne...

To prawda, smutna. Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi