Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

Obracanie bezela w ceramicznym Subie to prawdziwa przyjemność, niczym jazda na profesjonalnej deskorolce. Płynnie, z delikatnym klik klik, z lekkim ugięciem. 

W GMT nie ma już tego odczucia. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Bardzo poetycko to ująłeś natomiast ja bardziej pisałem o intuicyjności. Apropos ugięcia to na godzinie 6 może zaskoczyć głębokością.

24 minuty temu, Jan napisał(-a):

Sytuacji z przeskakującym bezelem jeszcze nie mialem - moze to kwestia nowości. Natomiast nie wkurza Was 120 kliknięć? 60 może nie jest takie płynnie czy dokładne (bo wiadomo 30sek ma ogromne znaczenie 🙃) ale za to jest dużo bardziej intuicyjne i defacto nie trzeba patrzeć na bezel przy ustawianiu.

Mnie te 120 bardzo odpowiada. Używam na basenie. W paneraju było 60 i trochę mnie wkurzało, bo nie dało się tak dokładnie trafić perełką we wskazówkę.

34 minuty temu, Jan napisał(-a):

nie wkurza Was 120 kliknięć?

Nie - pewnie dlatego, że w ogóle nie korzystam z obrotowego bezela, dla mnie pełni rolę wyłącznie dekoracyjną - mógłby być zamocowany na stałe. Obracam tylko przy myciu zegarka pod kranem.

Godzinę temu, Jan napisał(-a):

Natomiast nie wkurza Was 120 kliknięć?  

Mnie nie denerwuje, bo niby dlaczego? Czy często używam obracanego bezela? Tak, jak zamawiam coś w knajpie i mówią, że będzie gotowe za 15 minut. Jak mam oddzwonić za 10 minut lub wyjechać po córkę za 20 minut. Lubię co jakiś czas nim poobracać, jak pokrętłem w analogowym sejfie. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

2 godziny temu, facecik napisał(-a):

nie dało się tak dokładnie trafić perełką we wskazówkę

No tak, to jest podejście czy trafiamy dokładnie we wskazówkę czy w indeks minutowy. Przy 120 klikach mamy te 0,5 minuty dokładności bo 10 kliknięć=5min, przy 60 klikach jednak zawsze jesteś trochę przed albo trochę po wskazówce.

Ja nie używam bezela wcale i ani razu mi się nie przestawił przy myciu czy wycieraniu szkielka, sprawdzałem dziś, dziala de011490df8dc2ca047b4ee940d303ee.jpg

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

W dniu 12.04.2025 o 17:30, Heavyweight2712 napisał(-a):

Przepiękny zegarek, ten odcień zieleni w połączeniu ze zlotem wygląda mega fajnie 😎🤩 z którego roku pochodzi twój egzemplarz?

To akurat zegarek mojego kolegi ;) Celuję w lata 80-te

Co myślicie o nowym Land Dwellerze? Miałem okazję oglądać na WaW i ten biały dial jest z lekka masakryczny. Escapment ok, bransa ok, ale kolor cyferblatu już nie. Jedynie ten platynowy wygląda ładnie. Może jak pojawia się inne kolory będzie ok. 

IMG_9331.jpeg

IMG_9333.jpeg

IMG_9329.jpeg

IMG_9328.jpeg

IMG_9330.jpeg

IMG_9332.jpeg

I nowy escapement.

IMG_9342.jpeg

Posted (edited)
2 godziny temu, chejron74 napisał(-a):

Co myślicie o nowym Land Dwellerze? Miałem okazję oglądać na WaW i ten biały dial jest z lekka masakryczny. Escapment ok, bransa ok, ale kolor cyferblatu już nie. Jedynie ten platynowy wygląda ładnie. Może jak pojawia się inne kolory będzie ok. 

IMG_9331.jpeg

IMG_9333.jpeg

I nowy escapement.

Biala tarcza nie jest dla wszystkich, ale duzo zalezy od tego jak bedzie wygladac w naturalnym swietle. Na W&W swiatlo bylo bardzo kiepskie.

IMG_2371.thumb.jpg.c7ac418ae8b52f75ded2c4f720c48e8f.jpg

Generalnie zegarek zrobil na mnie duze wrazenie. Cenowo takze. Polowa ceny 222, Ody, Cubitusa, RO i w wielu aspektach wyzsza jakosc. Bedzie hajp.

Edited by Paweł Bohacz

34 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Biala tarcza nie jest dla wszystkich, ale duzo zalezy od tego jak bedzie wygladac w naturalnym swietle. Na W&W swiatlo bylo bardzo kiepskie.

IMG_2371.thumb.jpg.c7ac418ae8b52f75ded2c4f720c48e8f.jpg

Generalnie zegarek zrobil na mnie duze wrazenie. Cenowo takze. Polowa ceny 222, Ody, Cubitusa, RO i w wielu aspektach wyzsza jakosc. Bedzie hajp.

De gustibus 🤷🏻‍♂️

3 godziny temu, facecik napisał(-a):

Zegarek znacznie lepiej a pan niech wraca do w poprzednie rejony😉

Dla ciebie Pan z dużej litery chłopczyku. 

2 godziny temu, chejron74 napisał(-a):

Dla ciebie Pan z dużej litery chłopczyku. 

Nie jestem chłopczykiem. Zwracałem się bezosobowo, nie wiedziałem że to Ty. Po prostu widzę skrzywioną gębę, która jest brzydsza niż LD na tym zdjęciu. Proszę o wybaczenie Szanownego Pana😔

4 minuty temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Dane mi bylo wymacac przez zabezpieczenie cos, co rzadko sie pojawia u AD 🤔

To Rolex teraz takie cuda też daje do ochrony? Co to się porobiło, kiedyś chyba tylmo AP i Patek tak się bawili.

Posted (edited)
57 minut temu, beniowski napisał(-a):

To Rolex teraz takie cuda też daje do ochrony? Co to się porobiło, kiedyś chyba tylmo AP i Patek tak się bawili.

Zalezy gdzie, akurat to bylo w Luzern, gdzie po AD chodza wycieczki 😂 Serio. Bucherer ma tam 4 pietrowy flagship store, i na 3 pietrze minela mnie 20 osobowa grupa z kolesiem na czele mowiacym po chinsku przez mikrofon do reszty grupy 😂

I nie byla to kwestia samego Bucherera, we wszystkich butikach czy AD, ktore odwiedzilem zegarki byly zafoliowane. Fuj.

Edited by Paweł Bohacz