Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Recommended Posts

Teraz, kokeszka napisał(-a):

A jak się pleban pomyli z wiadra będzie święcił? 🤔

OPi by wytrzymał :)

Posted (edited)
38 minut temu, rafi napisał(-a):

Grubo. Oczywiście te pierdoły o wiecznym wzroście rolexa pamiętam. Sam sobie z nich śmieszkowałem, za co chyba niektórzy się na mnie poobrażali. Tylko nie zdawałem sobie sprawy ze skali tej korekty.

Patrzysz jednak na polowe tej skali… 2019-2021 mielismy do czynienia z super banka i ogromnymi wzrostami. Patrzac globalnie, rynek (wlaczajac Rolexa) nadal jest powyzej tego co bylo przed banka. W tym momencie sytuacja sie ustabilizowala i Rolex zaliczyl pierwsze wzrosty. Duzo wskazuje na to, ze znajdujemy sie na dnie, a przed nami piekne wzgorze 😅 Nalezy pamietac jednak, ze najwiekszy wplyw na rynek zegarkow maja czynniki zewnetrzne.

32 minuty temu, dsz napisał(-a):

troszkę mnie pamięć zawiodła ;) ale czy to duży wzrost?

tak średnio bym powiedział, tak śrdnio :) 

Realna wartosc zegarkow w danym momencie okresla rynek wtorny, nie pierwotny. 

Edited by Paweł Bohacz

Albo jak trzeba bedzie wsadzić łapę do wody święconej? 😅

4 godziny temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Zawsze smieszyly mnie slowa pewnych „ekspertow”: Rolex nigdy nie tracil

Jak się za retail kupuje określone modele to spadki (o ile w ogóle)  sa minimalne a jak ktoś kupuje balonik np pepsi w szczycie za 120k pln 😂....

1 godzinę temu, pisar napisał(-a):

Jose Perez zawsze rozwala system i jego teoria w tym przypadku moze byc sluszna. Mozliwe, ze po infoemacji o tym co robi Doxa, podcieli ja zglaszajac swoj patent. Doxa zeby cokolwiek miec z wynalazku musiala sie dogadac z Rolexem, a cena bylo udostepnienie projektu i zgloszenie wspolnego patentu.

Jednak to tylko przypuszczenia, rownie dobrze Rolex mogl juz prototypowac 🤔

Widziałem grafikę tego luxury watch z nautilusem tiffany, że rzekomo '22 vs '25 z 3.5m$ na 1.5m$.

Jeżeli to prawda to 2 bańki papiera w tył chyba każdy poczuje. Szczególnie goguś co wziął sos od starego bo się chciał wykazać, że też ogarnia w piniądze 😁

Posted (edited)
27 minut temu, Jan napisał(-a):

Jak się za retail kupuje określone modele to spadki (o ile w ogóle)  sa minimalne a jak ktoś kupuje balonik np pepsi w szczycie za 120k pln 😂....

Wartosc, spadki, wzrosty okresla rynek wtorny. Nie ma znaczenia gdzie swojego Rolexa kupiles

7 minut temu, pablo122 napisał(-a):

Widziałem grafikę tego luxury watch z nautilusem tiffany, że rzekomo '22 vs '25 z 3.5m$ na 1.5m$.

Jeżeli to prawda to 2 bańki papiera w tył chyba każdy poczuje. Szczególnie goguś co wziął sos od starego bo się chciał wykazać, że też ogarnia w piniądze 😁

bylo nawet grubiej, pierwszy Nautilus Tiffany Blue (bo Nautilusow Tiffany bylo wiecej) sprzedany na aukcji, poszedl za 6,5mln $ 🙃

Edited by Paweł Bohacz

7 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

Wartosc, spadki, wzrosty okresla rynek wtorny.

Oczywiście, nie mniej można przyjąć że co do zasady w ostatniej dekadzie przy zakupie za retail  R trzymały tą cenę w rozsądnych granicach. Nie było spadków typu -30%. Nawet OP ktore leżały w salonach byly na rynku wtórnym niewiele taniej.

19 minut temu, Jan napisał(-a):

Oczywiście, nie mniej można przyjąć że co do zasady w ostatniej dekadzie przy zakupie za retail  R trzymały tą cenę w rozsądnych granicach. Nie było spadków typu -30%. Nawet OP ktore leżały w salonach byly na rynku wtórnym niewiele taniej.

Nie zgodze sie 🙂 
To, ze dostalem w prezencie stalowa Daytone, nie oznacza wzrost dla Daytony o 30k CHF. To, ze kupilem dzis zloto od sasiada za 50% ceny skupu, nie oznacza spadkow na zlocie. Itd…

jesli ktos uzywa ogolnego stwierdzenia: „nigdy nie bylo spadkow na Rolexie” odnosi sie ono do wartosci Rolexa na rynku wtornym. Czym innym byloby stwierdzenie: „kupujac Rolexa X, Y, Z za cene retail, na przestrzeni X czasu nie mozna bylo stracic” - wtedy moznaby bylo odnosic to do rynku pierwotnego.

Posted (edited)
12 minut temu, Paweł Bohacz napisał(-a):

jesli ktos uzywa ogolnego stwierdzenia: „nigdy nie bylo spadkow na Rolexie” odnosi sie ono do wartosci Rolexa na rynku wtornym

To jeżeli ktoś tak robi to jest ekhm 🙂 To jest poziom jak przy krypto ;) Mysle że się zgadzamy tylko ja sie nie odnosiłem do tekstów "speców" a do własnego podejścia. 

Edited by Jan

Zazdraszczacie mi ??? 😳🤔

20250419_122210.jpg

47 minut temu, piteks napisał(-a):

My już po święceniu😃

20250419_112848.jpg

nienawidzę nurków ale biała tarcza zawsze TOP 🥰

O nieeeeee jeszcze jeden nurek i rzucę laptopem o ścianę - luuuuudziee czymajcie mne to nie łany poniedziałek 🥺

jeszcze zobacze tu dzisiaj jednego divera to rozbiję laptopa o ścianę !!! 😬

2.5 roku
już nie wierzyłem że się doczekam:)

Ważne, że przyszło. Niech się dobrze nosi
Prawda to?

fae50835ff5caf1a5b75b6cdfad84bc6.jpg&key=fc63f9a5dc19cd515da1428c310d5b2d24db5f29846091a210e55982e15b9ff6

d1cf38cf81bbac8a339f887656b01467.jpg&key=12190f17e670564712215aa7536980c813bac18caeec0408e0e325f6a656115c

Może być. Spadki były a ostatnio Hulka widziałem chyba za 69K do kupienia

niektore PP potracily wiecej, nie wspominajac o Journe

Co jest napompowane musi kiedys peknac. Zawsze smieszyly mnie slowa pewnych „ekspertow”: Rolex nigdy nie tracil. Rolex jest jak zloto, zawsze zyskuje. To tylko korekta

Jeśli kupujesz po cenie retail, to prawda. Niestety jak kupujesz na wtórnym, to się możesz przejechać. Z rozmów z handlarzem jeden model PP klient kupił za 500K a potem zdziwiony, że jak chciał sprzedać, to chodzi po 350K

Jeśli kupujesz po cenie retail, to prawda…

No właśnie nie, Piotrek. Ile lat obserwujesz ten rynek? Pięć? Ja pamiętam nie tylko czasy, kiedy Sub na wtórnym był istotnie poniżej MSRP, ale nawet kiedy - o zgrozo - AD dawali na niego względnie normalne rabaty.

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Gdybym miał zostać z jednym zegarkiem...

0108f0b46ef4355eae6bfaacc0cd826d.jpg

Nie daytona ?.

I am jednozegarkowiec, jedyny słuszny wybór na EDC

fixed-IMG_7489.jpg

18 minut temu, Matt2405 napisał(-a):

Nie daytona ?.

To zależy od nastroju. Dzisiaj Pepsi, jutro Daytona, a w lany poniedziałek jeszcze co innego. 😄

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.