Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Gość awi

Że jedni są bardziej niż drudzy, ok. Ale żeby nic nie dostali kiedy inny już wielu mieli? dobra...tego nie sądziłem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andreas nie mogli widzieć w Katowicach. Jestem tam pierwszy na liście a w krajowej 4 dziesiątka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Powiedzmy tak...wszyscy jesteśmy na miejscu na którym oni chcą abyśmy byli. Nawet jak nam powiedzą, że jest Pan na pierwszym, drugim lub    dziesiątym, nie wiesz ile przed tobą dostali ten model ;-) 

Życzę każdemu aby dostał ten model na który czeka...oby nie za długo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lort graty op.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też :)

Pierwsza klasa. Idealne połączenie.

...

żeby też zrobić tego typu zdjęcie na fejsa   :P  :wub:

Super fota.

ChrisM graty Suba.

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie ich nie rozumiałem, więc specjalnie podładowałem akumulator w moim Pasku 1.9 TDI i z mojom Grażynom wybrałem się na Śnieżkę w klapkach, żeby też zrobić tego typu zdjęcie na fejsa   :P  :wub:

Kapitalna fota Robert. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gustaw666: Piotrze, po tym co napisał Tomek o odstąpieniu rezerwacji, myślę, że należy Ci się "roleksowo-wątkowa nagroda roku" w kategorii "fair play". :)

Z ciekawości: możesz napisać tu lub w PW, kiedy robiłeś przedpłatę i który rzekomo byłeś w kolejce?

Robert, Tomek troszkę przecenia moją rolę, ja się trochę przysłużyłem tylko pośrednictwem i postaraniem się o przystępną cenę a sam Sub w Kruku przyszedł dla innego kolegi, który postanowił go odstąpić.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ kilku czubków w internetach sili się na oryginalność, że jak biały ExII to tylko ze śniegiem w tle, że tylko w górach. Kompletnie ich nie rozumiałem, więc specjalnie podładowałem akumulator w moim Pasku 1.9 TDI i z mojom Grażynom wybrałem się na Śnieżkę w klapkach, żeby też zrobić tego typu zdjęcie na fejsa :P:wub:

To zdjęcie to jest bezczelność porównywalna z niektórymi fotkami Moonwatcha na tym forum :D

Pierwsza konstatacja jak położyłem Polara obok swojej SMPC - "ależ brzydal". Ale obiektywnie stwierdzalnymi walorami ten zegarek po prostu rozkochuje w sobie. Genialnie leży pomimo 42 mm, jest płaski więc dwie warstwy nato nie robią z niego karykatury, świeci szerszymi wskazówkami tak, że nawet w aucie w ruchu, w nocy natychmiast odczytujesz czas. Plus inne cechy typowe dla zegarków tej marki. No i wygląda jak tylko sam on. Jest wybitnie męski, nie tylko wielkością ale i stylem.

Pamiętam tę dyskusję i kontekst mojej wypowiedzi był zupełnie inny. Pisałem, że jeżeli dla kogoś precyzja pomiaru czasu ma kluczowe, priorytetowe znaczenie, to lepiej kupić zegarek kwarcowy albo sterowany radiowo. Natomiast ciekawi mnie fakt niskich dobowych odchyłek w pomiarze czasu za pośrednictwem zegarków mechanicznych pod kątem konstrukcji mechanizmów. Zwłaszcza, iż na bazie własnych doświadczeń stwierdzam, że różnice w jakości działania są bardzo duże.

Mnie to wyjaśnienie przekonuje. Rozumiem, że masz na myśli różnice w jakości chodu między Patkiem i Roleksem a choćby AP?

Próbowałeś nocować swojego DJ na szkle? To bardzo często jest najszybsza pozycja.

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzmy tak...wszyscy jesteśmy na miejscu na którym oni chcą abyśmy byli. Nawet jak nam powiedzą, że jest Pan na pierwszym, drugim lub dziesiątym, nie wiesz ile przed tobą dostali ten model ;-)

Życzę każdemu aby dostał ten model na który czeka...oby nie za długo

Mysle, ze trafiles w sedno!

Do tego jesli jest tak jak pisal Tomek, czyli sklepy swoje, a liste tworzy centrala to wiadomo, ze o pierwszych odebranych Pepsi decydowalo kilku martwych króli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nic nadzwyczajnego, że lista kolejkowa to jedno, a ilość Pepsi jaka dotarła do Kruka to drugie. Wcale mnie nie dziwi, że świta Kruka i ich koledzy byli pierwsi, a szarki niech sobie czekają.

W Wawie w Galerii Mokotów też dostałem informacje, że 10 szt Pepsi z listy kolejkowej zostało sprzedane, a oni sami nie wydali jeszcze ani jednego egzemplarza.

Gratuluję kolegom nowych nabytków i fajnie, że udało Wam się sprawić fajny prezent pod choinkę

Edytowane przez mikolaj78

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie każdy ma swoje informacje ale te zegarki (jak i stalowe sportowe ) nie kupują krasnoludki tylko my rownież od kolegów z forum choć nietylko. Sporo osób przechwytuje zegarki a jakim sposobem to każdy ma swój . Jest to biznes a tam gdzie pieniądze tam i kontakty. Z drugiej strony nie ma tego wiele a i u nas popyt nie jest aż tak ogromny. Generalizuje ale sa wyjątki pewnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Submarinera czekałem od 20.10.2018. Zapowiedź 12-24 miesiące. Dotarł 19.12. czyli niecałe 2 miesiące . Na Pepsi długa kolejka i Kruk twierdzi, że tylko kilka sztuk wpadło . Ale w sobotę rozmawiałem z AD w Monachium i sprzedawca twierdził, że nowe Pepsi widział tylko raz u klienta .000e733dc72c263015ff0b82a7259dde.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Franka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Franka, gratulacje szybko zdobytego Suba Klub R dawno nie miał takiego wysypu nowości!

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Submarinera czekałem od 20.10.2018. Zapowiedź 12-24 miesiące. Dotarł 19.12. czyli niecałe 2 miesiące . Na Pepsi długa kolejka i Kruk twierdzi, że tylko kilka sztuk wpadło . Ale w sobotę rozmawiałem z AD w Monachium i sprzedawca twierdził, że nowe Pepsi widział tylko raz u klienta .

2 miesiące - z Kruka tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przytoczyłeś mój wpis sprzed ponad 2 lat. Ludzie czasem zmieniają poglądy. :) Kiedyś, podobnie jak i dziś, jako entuzjasta mikromechaniki koncentrowałem się na wielkich komplikacjach oraz wykończeniu części. Obecnie bardziej doceniam nietuzinkowość precyzji pomiaru czasu zwłaszcza, że nie jest to oczywiste. Na palcach jednej ręki można policzyć producentów, którzy potrafią wycisnąć ze swoich zegarków regularne dobowe niedokładności pomiaru czasu na poziomie 1-2 sekund. Teoria jest prosta, wystarczy ograniczyć niewyrównoważenie balansu, zadbać o porządną mikroregulację okresu oscylatora, porządnie wykonać wychwyt, ustabilizować dopływ energii, aby w zegarku osiągnąć wysoką dokładność działania. Praktyka jednak pokazuje, jak materia jest skomplikowana i trudna w realizacji na płaszczyźnie konstrukcji mechanicznych.

Absolutnie nie widzę nic złego w zmianie poglądów na temat zegarków. Sam mam tak samo. W tej chwili podobają mi się zegarki, które jeszcze rok temu nie były całkowicie w okręgu moich zainteresowań i aż sam się sobie dziwę jak to się dzieje.

Co do samego Rolexa to myślę, że powinni odświeżyć linię Submarinera, trochę już lat minęło od wprowadzenia wersji z ceramicznym bezelem do sprzedaży.

Rolex to takie trochę Apple. Usiadł na laurach, podnosi cenę, figę robi, bo w sumie nic nie musi robić. Może porównanie dość kontrowersyjne, ale pewne podobieństwa są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 miesiące - z Kruka tak ?

tak

Franka, gratulacje szybko zdobytego Suba Klub R dawno nie miał takiego wysypu nowości!

Dziekuje . Jakby ktoś chciał to jest tez na wystawie w Kruku Yachtmaster II stalowy oraz Yachtmaster z niebieskim cyferblatem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

To może porównanie chodu Patka i Roleksa?

McIntosh - skoro chód DJ41 już się ustabilizował, to może zrobisz test porównawczy z Calatravą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie nie widzę nic złego w zmianie poglądów na temat zegarków. Sam mam tak samo. W tej chwili podobają mi się zegarki, które jeszcze rok temu nie były całkowicie w okręgu moich zainteresowań i aż sam się sobie dziwę jak to się dzieje.

Co do samego Rolexa to myślę, że powinni odświeżyć linię Submarinera, trochę już lat minęło od wprowadzenia wersji z ceramicznym bezelem do sprzedaży.

.

Ja sie ciesze ze Rolex nie wypuszcza co 3 lata nowego modelu bo jak patrze na Omege to oni juz wkrotce co 6 miesiecy beda nowa odmiane PO pokazywac.

Imo to jest dobre ze kupujesz zegar i mozesz byc pewnym ze za rok pojawi sie nowa wersja. Taka polityka ma tez wplyw na ceny ów zegarow na rynku wtornym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie ciesze ze Rolex nie wypuszcza co 3 lata nowego modelu bo jak patrze na Omege to oni juz wkrotce co 6 miesiecy beda nowa odmiane PO pokazywac.

Imo to jest dobre ze kupujesz zegar i mozesz byc pewnym ze za rok pojawi sie nowa wersja. Taka polityka ma tez wplyw na ceny ów zegarow na rynku wtornym

Z jednej strony masz rację, ale tu mówimy chyba o prawie 10 latach, nie trzech. Z tego co kojarzę to chyba w 2008 albo 2009 były już ceramiczne Subymariner'y. Później dodano bransoletę z glidelock'iem, i masywniejszy case. Całość koncepcji jest praktycznie identyczna.

Ja lubię powiem świeżości, ale w sumie posiadacze dotychczasowych modeli mogą się cieszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony masz rację, ale tu mówimy chyba o prawie 10 latach, nie trzech. Z tego co kojarzę to chyba w 2008 albo 2009 były już ceramiczne Subymariner'y. Później dodano bransoletę z glidelock'iem, i masywniejszy case. Całość koncepcji jest praktycznie identyczna.

Ja lubię powiem świeżości, ale w sumie posiadacze dotychczasowych modeli mogą się cieszyć.

SubC wyszedl w 2009 i taki jak wyszedl tak wyglada do dzis. Wg mnie zmian wiekszych mozna sie spodziewac na 70- lecie modelu dopiero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tymczasem na bazarku SUB z data za 39. Ostatnio widziałem Barmana na Allegro czy fejsie chyba 48. Marzyciele :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wesołych Świąt :)2a660449ec1ab4813540e2ee6b07cf84.jpg

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tymczasem na bazarku SUB z data za 39. Ostatnio widziałem Barmana na Allegro czy fejsie chyba 48. Marzyciele :)

Szukając dla siebie też zauważyłem. Jak się sprzeda to zacznę wierzyć w cuda!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Submariner z ceramiką zawsze miał taką samą kopertę i bransoletę, nie było dodawania elementów w kolejnych modelach. W 2009 wyszedł bikolor, w 2010 klasyk stalowy z datą i zielony, a w 2012 114060 bez daty.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi