Dascola 3 #51 Napisano 24 Października 2015 Aktualnie bawię się francuzem portykowym (chyba firmy Valery lub Valrey). Był bardzo zapuszczony, ale udało się mi go uruchomić, choć jest chimeryczny- idzie nawet kilkanaście godzin i staje).Dlatego chciałbym mądrzejszych Kolegów zapytać co następuje.W soczewce wahadła są kuleczki ołowiane. Mogę je usunąć (lub zmniejszyć ilość), wtedy środek ciężkości wahadła pójdzie do góry i zegar będzie szedł szybciej. Mogę tez dołożyc ołowiu i oczywiście bedzie odwrotnie. Ale pytanie: kiedy werk ma łatwiej i będzie chodził pewniej- przy lżejszym czy też cięższym wahadle?Może pytanie głupie, ale jakoś nie potrafię sobie to wyobrazić. IMG_2057.JPGJest cudowny. Pasowal by mi jeden taki. ZAZDRASZCZAM 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #52 Napisano 24 Października 2015 Moim zdaniem przy napędzie sprężynowym za dużo eksperymentów z dociążaniem wahadła nie zrobisz, gdyby napęd był wagowy miałbyś więcej możliwości. Ale jeżeli chcesz się trochę pobawić, to spróbuj pobawić się trochę z dociążaniem wahadła mniej więcej po środku jego długości, czyli zamontuj małą półeczkę pomiędzy punktem obrotu na górze i środkiem wahania.na dole. Jeżeli oczywiście na wahadle Twojego zegara da się taką półeczkę zamontować. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #53 Napisano 24 Października 2015 Jest cudowny. Pasowal by mi jeden taki. ZAZDRASZCZAMDla Ciebie nie powinno to być problemem. Zaglądnij na ebay.fr pod "horloge marquetere" i zawsze coś znajdziesz. Ostatnio poszedł za 140 EUR i to w lepszym stanie niż mój (jeśli chodzi o skrzynię, bo z werkiem bywa różnie) a aktualnie są chyba droższe (trzeba zaglądać). Ale i tak Ci zazdraszczam tych GB w drewnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #54 Napisano 24 Października 2015 Jaki by nie wyszedł finalnie- uratowałeś mu życie. Dla mnie wspaniała rzecz. Chciałeś, masz. Chodzi, cyka, podoba Ci się, dobra robota! Szczere gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dascola 3 #55 Napisano 25 Października 2015 Dla Ciebie nie powinno to być problemem. Zaglądnij na ebay.fr pod "horloge marquetere" i zawsze coś znajdziesz. Ostatnio poszedł za 140 EUR i to w lepszym stanie niż mój (jeśli chodzi o skrzynię, bo z werkiem bywa różnie) a aktualnie są chyba droższe (trzeba zaglądać). Ale i tak Ci zazdraszczam tych GB w drewnie. Bede szukac hihihi , na razie widzialam tanie , ale podstawowe wersje. Cosmita tez jest piekny. Zauracza mnie zawsze to ogromne wahadlo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klysek 32 #56 Napisano 26 Października 2015 Moja zbieranina wzbogaciła się o następne "bawole oko - oeil de boeuf". Składałem go przez rok. I tak:-przód kupiłem w D-skrzynię miałem w swoich rupieciach-werk (niekompletny) Japy kupiłem w NL-oś wychwytu kupiłem z F (dopasował mi ją kolega z Gdańska, bo czopy były za grube)-cyferblat wykonał pan z "cyferblaty na zyczenie"-wskazówki kupiłem na starociach w Bytomiu-z podkładem tarczy (tzn dopasowaniem jej do otworów w werku) i okuciem wskazówek (zmiana z niem. na francuskie) pomógł mi bardzo sympatyczny zegarmistrz z Krakowa (szczerze go polecam)A całość chodzi, bije i wygląda tak: IMG_2058.JPGTen zegarmistrz z Krakowa to? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #57 Napisano 26 Października 2015 Ten zegarmistrz z Krakowa to?Pan Stanisław Skowronek (sądzę, że nie będzie miał do mnie pretensji za reklamę) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #58 Napisano 30 Października 2015 Kombinuję z tym wahadłem jak powyżej i zauważyłem, że ma ono tendencję do ruchu nie w płaszczyźnie ale jednocześnie lekko obraca się wokół swojegozawiesia/pręta. Zawieszka jak na zdjęciu. Co mam zrobić? Wahadło jest ciężkie (brąz) i czy ono też może to powodować -jakieś niewyważenie?I drugie pytanie: po co na zawieszce jest ten "występ" u góry? On koliduje imo z kółkiem służącym do regulacji długości czynnej sprężynki/zawieszki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #59 Napisano 30 Października 2015 Ja takie "kolebania" likwidowałem wymieniając właśnie zawieszkę na nową. Jeżeli jest sprężysta, nieprzegięta, niewypracowana, to u mnie przynajmniej, wszystko się uspokajało. A to wycięcie jest właśnie do tego, by regulacja nie haczyła. Musi być nie ząbkiem, tylko wycięciem do kółka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #60 Napisano 31 Października 2015 (edytowane) Edytowane 31 Października 2015 przez janekp 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #61 Napisano 31 Października 2015 Świetne fotki, dziękuję. W moim jest przekładnia jak na drugim zdjęciu, ale występ w zawieszce wchodzi/koliduje z zębami kółka. Dlatego włożyłem sprężynkę bez przetknięciajej tym poprzecznym kołkiem (chyba otwór pod kołek jest w złym miejscu). Może pomogło, bo od wczoraj tyka.Ja mam dokładnie taki patent jak na fotce po lewej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #62 Napisano 15 Marca 2016 Mój nowy nabytek: oczywiście figuralny francuz w trzeciej wersji kolorystycznej (nie wiem, czy ostatniej) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #63 Napisano 15 Marca 2016 IMG_2260.JPG Mój nowy nabytek: oczywiście figuralny francuz w trzeciej wersji kolorystycznej (nie wiem, czy ostatniej)i drugi, z niemiecka "kugeluhr", werk jednodniowy no-name, który (o zgrozo!!!) zmieniłem na kwarcowy. Nie jest to oczywiście "kiwak", chociaż wygląda podobnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #64 Napisano 16 Marca 2016 Fajne zegary. Dobrze, że zaczynają pojawiać się kominkowce oprócz wisielców i roczniaków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #65 Napisano 16 Marca 2016 (edytowane) Co kolega ma przeciwko wisielcom i roczniakom? . Kominkowe sa ok. Bardzo je lubie i sam mam kilka. Kol erzlot zbiera to co lubi. Ma fajne i ciekawe zegary . I to jest jego niepowtarzalna kolekcja . Szacun za to ze kol. pokazuje to co lubi!. Osobiscie nie mam odwagi pokazania tej "mojej calej zbieraniny" zegarkowej. Pozdrowienia R. Edytowane 16 Marca 2016 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #66 Napisano 16 Marca 2016 Co kolega ma przeciwko wisielcom i roczniakom? . Kominkowe sa ok. Bardzo je lubie i sam mam kilka. Kol erzlot zbiera to co lubi. Ma fajne i ciekawe zegary . I to jest jego niepowtarzalna kolekcja . Szacun za to ze kol. pokazuje to co lubi!. Osobiscie nie mam odwagi pokazania tej "mojej calej zbieraniny" zegarkowej. Pozdrowienia R.Oj Oj tam nie bądz taki i pokaż :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #67 Napisano 16 Marca 2016 Oj Oj tam nie bądz taki i pokaż :DDobra dobra. Jak ty mnie pytasz na priw. zawsze masz odpowiedz. Sam pokaz swoje . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #68 Napisano 16 Marca 2016 Ile ludzi, tyle pragnień,jeden lubi bardzo grać,drugi świetnie komponuje, jeszcze inny kocha spać. Ktoś pisze, ktoś maluje, inny tańczy, albo śpiewa, swoje wnętrze emanuje, i potrzeby różne miewa. Zaś wrażliwy czuje wszystko, chce zapisać to co widzi, choć nie wszystkim się podoba, a niejeden z niego szydzi. Czy różnice muszą dzielić,niepokoje wywoływać?Może ceńmy różnorodność,miast wyboru dokonywać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #69 Napisano 16 Marca 2016 Ile ludzi, tyle pragnień,jeden lubi bardzo grać,drugi świetnie komponuje,jeszcze inny kocha spać. Ktoś pisze, ktoś maluje,inny tańczy, albo śpiewa,swoje wnętrze emanuje,i potrzeby różne miewa. Zaś wrażliwy czuje wszystko,chce zapisać to co widzi,choć nie wszystkim się podoba,a niejeden z niego szydzi. Czy różnice muszą dzielić,niepokoje wywoływać?Może ceńmy różnorodność,miast wyboru dokonywać.Coz z kolegi jest "poeta" calkiem niezly "wierszokleta" Ja z rymami mam problemy, nie rozumiem jak je zgrac.Tak czasami dla odmiany i rymami umiem grac.Zyc poezja dusza prosta wolna byc.....Ach marzenie!.Kimze byc?. "Panie prezesie" co zbierac? :D . Pozdrawiam tak mnie sie jakos wyrwalo.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #70 Napisano 17 Marca 2016 Rafał jesteś już duży, więc powinieneś wiedzieć co zbierać i w życiu robić. Ja zacząłem ostatnio projektować i wykonywać wnętrza kaplic i kościołów... Właśnie odkryłem nową pasję, okładanie blachą mosiężną, mam giętarkę, nożyce do blachy i wszystko okładam blachą...i przybijam wiele małych gwoździków... No dobra ale to nie miejsce na moje gwoździki...i blaszki. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #71 Napisano 2 Maja 2016 Zawisł na ścianie taki ramiak wiedeński. Niestety bez werku (włożyłem przejściowo elektryka Junghans z wahadłem), aleskrzynia imo jest unikatowa (ma 3 "warstwy" : 1.drzwiczki z szybą 2. kolumnadę która jest przodem skrzyni 3.płytę z bezelem i podglądem na wahadło 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #72 Napisano 2 Maja 2016 Zegar ładny ale wskazówki !!!! nie pasują 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #73 Napisano 2 Maja 2016 Zegar ładny ale wskazówki !!!! nie pasująWiem, inne są już w drodze. A kiedyś może trafię na takie z epoki- a może nawet na cały werk kwadransowy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #74 Napisano 3 Maja 2016 Wiem, inne są już w drodze. A kiedyś może trafię na takie z epoki- a może nawet na cały werk kwadransowy.Hej! Na allegro bywają, nie problem, w razie czego fachowcy Ci naprawią.Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #75 Napisano 3 Maja 2016 Wskazówki bywają. Z werkiem już gorzej (kwadransiak z 2 spiralami)- ostatnio był na ebay.de i doszedł do 630 EUR. To już taniej bywają kompletne- chociaż tak bogatej skrzyni jak w moim to nie widziałem. No, raz widziałem podobną na stronie http://www.antiqueclockspriceguide.com/identifytrademarks.phpAle przecież chodzi o to "by gonić króliczka a nie złapać go". 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach