erzlot 298 #176 Napisano 16 Grudnia 2018 Męczę się nad renowacją kwadransowego wisielca Philip Haas. Który to może być rok?cd Haas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #177 Napisano 17 Grudnia 2018 Tarant - nic nie podpowiesz? Jak nie Ty to kto? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #178 Napisano 15 Lutego 2019 Do mojej zbieraniny doszedł "huśtak" Farcota. Od dawna mnie nęcił taki zegar, a dodatkowo zainspirował mnie kolega "kobas"- no i w końcu się udało kupić za przyzwoitą cenę.Zegar typu chodzik, wychwyt Brocota ze stalowymi paletami, korpus z alabastru.Jest to huśtak Farcota drugiego typu tzn z wychwytem schowanym między płytami. Typ pierwszy (chyba częściej spotykany) ma wychwyt na zewnątrz tzn, za tylną płytą. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #179 Napisano 15 Lutego 2019 (edytowane) Bardzo ładny zegar. Rzadki i nietypowy wychwyt. Numer seryjny sugeruje rok 1878. Witamy w klubie huśtakowców Edytowane 15 Lutego 2019 przez kobas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #180 Napisano 17 Lutego 2019 Gratulacje, bardzo rzadki zegar 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #181 Napisano 15 Kwietnia 2019 Wyrychtowałem (na ile umiałem) Lenzkircha. Wyglądał tak:Teraz wygląda takBrakowało zwieńczenia i brody, tarcza bardzo zniszczona.Leskosa proszę o pochwałę a Kiniola o krytykę (dla równowagi). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #182 Napisano 15 Kwietnia 2019 Wyrychtowałem (na ile umiałem) Lenzkircha. Wyglądał tak:Arnaud.jpgTeraz wygląda takIMG_4606.JPGBrakowało zwieńczenia i brody, tarcza bardzo zniszczona.Leskosa proszę o pochwałę a Kiniola o krytykę (dla równowagi).Już przestań, ładnie wyszło... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #183 Napisano 15 Kwietnia 2019 Ja mam votum separatum - wygląda obłędnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #184 Napisano 15 Kwietnia 2019 Ja mam votum separatum - wygląda obłędnie Bez przesady... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #185 Napisano 15 Kwietnia 2019 Obłędnie.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #186 Napisano 15 Kwietnia 2019 Zegar ładnie się prezentuje.... za kilka tygodni politura delikatnie zmatowieniem i nabierze delikatnej satynowej patynki i będzie ok. A w ogóle zegar jest ok 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #187 Napisano 15 Kwietnia 2019 Dziękuję za miłe słowa. Zegar dobrze chodzi, jedynie muszę popracować nad biciem. Gong ma piękny, głęboki dźwięk, ale na razie fatalnie brzmi. Za tylną płytą jest bardzo ciasno - wahadło, młoteczek i spirala są bardzo blisko siebie i trudno młoteczek dobrze ustawić, ale to kwestia prób i błędów - będzie dobrze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #188 Napisano 24 Czerwca 2019 Do mojej zbieraniny doszła Ansonia z 1882 roku. Tarcza nowa, bo stara była bardzo zniszczona. CiekawostkI: -nr 1: bije tylko pełne godziny -nr2: wahadło ze wskazówką do regulacji chodu -nr3: z tyłu podpięta była wizytówka sklepu z datącdcd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #189 Napisano 24 Czerwca 2019 Ładny i ciekawy. Amerykańscy koledzy z NAWCC mogą być żywotnie zainteresowany takim okazem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #190 Napisano 24 Czerwca 2019 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #191 Napisano 29 Września 2019 Chciałbym niniejszym bardzo podziękować kol. longcase, który naprawił mojego GB, w którym uszkodzony był wychwyt cylindrowy. GB jest z roku 1883, więc gra była warta świeczki. Teraz tyka zadziwiająco cicho. Dziękuję Bartku, JESTEŚ WIELKI.Mam pytanie: czy od tyłu brakuje jakieś klapki/dekielka? Czy ktoś ma może wzór? A zegar wygląda tak. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #192 Napisano 29 Września 2019 Dzięki za słowa uznania;-) oby dobrze chodził 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #193 Napisano 29 Września 2019 Użyłeś tego cylindra ode mnie, Bartek? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
longcase1 481 #194 Napisano 29 Września 2019 Użyłeś tego cylindra ode mnie, Bartek?Tak zgadza się ale po modyfikacji... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #195 Napisano 30 Września 2019 No to ładnie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #196 Napisano 19 Listopada 2019 Doszedł mi taki skromniutki chodzik Gustav Becker, nr 1157xxx (1901r). W posiadanych katalogach go nie mam, nie wiedziałem, że Becker też robił zegary w stylu Boulle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #197 Napisano 19 Listopada 2019 Jak taki nr. to jest o kilka lat starszy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #198 Napisano 19 Listopada 2019 Faktycznie, źle popatrzyłem, to rok 1895 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #199 Napisano 19 Listopada 2019 Faktycznie, źle popatrzyłem, to rok 1895 Piękny okaz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #200 Napisano 20 Listopada 2019 Skromniutki? On piękny, na bogato.Ładny i ciekawy okaz do kolekcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach