Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Władek Meller

Moje telewizyjne zegarkowe występy

Rekomendowane odpowiedzi

Nagrania w TVN CNBC są prowadzone na żywo.

Chyba mnie polubili, bo zapraszają częściej.

Pewnie także redakcja uznała, że daję sobie radę, więc nawet tematyki nie znam, przed rozpoczęciem programu.

O pytaniach prowadzącego już nie wspomnę.

To owocuje "pustą głową" i trochę bez sensu odpowiedziami.

Tak jak na początku ostatniego programu - o najdroższym zegarku na ręku.

Myślałem o zegarkach ze sklepu i nie udało mi się z tego wyrwać.

Całość na szczęście jest OK.

ostatnie nagranie - z piątku 17.02.2012 jest TUTAJ

Więcej moich występów w TVNCNBC jest tutaj.

Za tematykę ja nie odpowiadam - ja odpowiadam na pytania.

Jaki temat w zakresie "biznes - zegarki" można zasugerować redakcji na przyszłość?

Wladek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Bardzo ciekawy wykład i miło się słuchało!! Myślę, że takie podstwowe sprawy trzeba tłumaczyć laikom!! Zegarek tak, ale tylko taki na który nas stać i który nam się podoba. Myślę, że istotnym elementem jest również to, aby tarcza zegarka była dla nas przejrzysta w sensie widoczności godziny i innych, nazwijmy to parametrów. Jeśli trudno nam się rozeznać w datowniku, gdzie dni tygodnia są wskazywane w języku angielskim to wybierajmy taki zegarek gdzie są oznaczenia polskie, albo taki, gdzie są tylko dni miesiąca lub datownika nie ma wcale!! Pozdrawiam serdecznie Przemek

.

Ps. Przekroczenie budżetu tak, ale tylko nieznaczne ;) Musimy panować nad wydatkami i nie zadłużać się!! Panowanie nad wydatkami to także ważna, choć trudna czasem, sprawa!! :(

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie to wyszło Władku.Wielkie brawa.

"Założony budżet, zawsze warto przekroczyć ,jeśli kupuje się dobry zegarek"

Święte słowa.

Dziękuję.

Za wszystkie niezrozumiałe wpisy.Wszystkich przepraszam.

Uśmiechnijmy się :-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że każde zainteresowanie/kolekcjonerstwo jest nie do wytłumaczenia drugiej osobie, która w tym 'nie siedzi'. Nie da się opisać swoich odczuć, emocji itd. Chyba to może tylko zrozumieć inny kolekcjoner, który sam poświęca wiele żeby zaspokoić swoje pragnienia.

Co do samego wystąpienia to pogratulować Panu powstrzymywania stresu przed kamerą. Wszystko wyszło tak, że nie wygląda na 'live' ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko, pytania totalnie z d...

Gratuluję zimnej krwi, bo ja bym już dawno wybuchł śmiechem na wizji. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że polubili Cię, bo opowiadasz ciekawie i przyjemnie się słucha.

Ostatnie zdanie nieco mnie zaskoczyło. Wydawało mi sie, że w sytuacji zmiany statusu majątkowego na niższy, drogi zegarek będzie fajną "pamiątką" dobrych czasów, a pada stwierdzenie, że w takim przypadku warto zmienić zegarek na gorszy. Jest w tym wiele racji, nawet z czysto praktycznych względów, jednak ciekaw jestem opinii innych Klubowiczów.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie zdanie nieco mnie zaskoczyło. Wydawało mi sie, że w sytuacji zmiany statusu majątkowego na niższy, drogi zegarek będzie fajną "pamiątką" dobrych czasów, a pada stwierdzenie, że w takim przypadku warto zmienić zegarek na gorszy. Jest w tym wiele racji, nawet z czysto praktycznych względów, jednak ciekaw jestem opinii innych Klubowiczów.

Jeśli chodzi o mnie zmiana statusu majątkowego na niższy nie pociągnęła by za mną zmiany na zegarek z niższego pułapu, gdyż tak jak napisałeś, zegarek byłby pamiątką dobrych czasów, jedyną zmianę jaką bym przyjął, byłaby konieczność sprzedania droższego zegarka w celach zaspokojenia bardziej podstawowych dóbr.

Ciekawi mnie jaki zegarek byłby odpowiedni dla statusu osoby zarabiającej średnią krajową? Zegarek z pułapu od 2 do 5 tys. zł? Jaki natomiast dla osoby zarabiającej ponad 10tys. zł. miesięcznie? Zegarek z pułapu od 5 do 30 tys. zł?

PS. Bardzo ciekawy występ panie Władku. Miło się oglądało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ostatnie zdanie nieco mnie zaskoczyło. Wydawało mi sie, że w sytuacji zmiany statusu majątkowego na niższy, drogi zegarek będzie fajną "pamiątką" dobrych czasów, a pada stwierdzenie, że w takim przypadku warto zmienić zegarek na gorszy. Jest w tym wiele racji, nawet z czysto praktycznych względów, jednak ciekaw jestem opinii innych Klubowiczów.

To było bez przemyślenia, zapędziłem się i musiałem jakoś zakończyć.

Sam nie wiem.

Jestem ciekaw opinii.

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po obejrzeniu tych wszystkich filmików znalazłem odpowiedź na jaki zegarek mogę sobie pozwolić ja.

Ale podoba mi się stwierdzenie, że w przypadku kiedy spodoba mi się jakiś lepszy i droższy zegarek należy dołożyć i kupić ten droższy ;)

Jak najbardziej się pod tym podpisuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dla mnie dziwne.W moim przypadku w ciągu roku dwa razy traciłem większość dochodów w związku z "kryzysem"więc miałbym np.sprzedawać Rolexa a następnie kupować ponownie?Zastanawiam się nad kupnem właśnie Rolexa ale mam dylemat.Wykonuje typowo fizyczną prace tzn.nie pracuje za biurkiem ale stać mnie na niego.Jak to może być odebrane?Czy ktoś z Rolexem na ręku może jeździć autobusem?smile.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Władku,

w tematyce biznes-zegarki sugeruję podyskutować nad zegarkowymi inwestycjami. Czy istnieją zegarki, na których możemy zarobić? Jeśli tak, to jaki powinien być budżet takiej inwestycji, jaki minimalny okres oraz szacowana stopa zwrotu.

Inna propozycja we wskazanej tematyce...

zegarek dla Managera średniego szczebla, tj. sugestie zegarków właśnie do 30k zł. Czym się sugerować, na co warto zwrócić uwagę (poza wyglądem samego zegarka).

Kupię garniturowca z jasną tarczą, 38mm-41mm, do 5k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonuje typowo fizyczną prace tzn.nie pracuje za biurkiem ale stać mnie na niego.Jak to może być odebrane?Czy ktoś z Rolexem na ręku może jeździć autobusem?smile.gif

Ja na twoim miejscu śmiało bym kupował rolka i nie zastanawiał się nad tym czy mi pasuje, czy nie, bo nie jestem prezesem jakiejś tam wielkiej firmy. Jestem tego zdania, że skoro na coś mnie stać to sobie kupuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie podzielam entuzjazmu kolegów. Zdaję sobie sprawę, że występ na żywo przed kamerą wiąże się z dużym stresem, niemniej jednak nie powinien on wpływać na gramatyczny poziom wypowiedzi.

Pytanie: "A ten najdroższy zegarek, który jest w ogóle do kupienia na świecie, to jest naprawdę fortuna sięgajaca milionów zł/dolarów/euro?"

"To są miliony , dlatego, że na produkcję takich zegarków poświęca się całe życie, a wtedy trzeba zapłacić jak za życie.... no sporo, to jest dużo, albo jeszcze więcej, bo jeszcze jak do tego dołożymy złoto, kamienie szlachetne, no to są już rzeczywiście fortuny...."

Pytanie: (...)"Jak zatem wybrać spośród tej mnogosci zegarków ten, który będzie najbardziej prestiżowy, ten który nam tego prestiżu wręcz doda?'

"Nauczyć się zegarków, nauczyć się wiedzy o zegarkach, słuchać, czytać, patrzeć...."

"...i tych firm zegarkowych jest naprawdę sporo, nie jest takie całe mnóstwo, bo jeśli mówimy na przykład o Polsce są takie trzy firmy dzisiaj, które produkują zegarki w Polsce...."

"...cała ta szkoła, którą przeszły zegarki i którą ludzie tworząc zegarki przeszli owocuje dzisiaj w całej technice..."

"....tylko samochody muszą wystawiać swoje loga z dużej odległości żeby było poznać jaki to jest samochód...."

"...Każdy ma jakiś system oceny wartości , ja polecam posłuchanie sprzedawców....coraz więcej jest wyedukowanych sprzedawców salonów.....a wtedy na pewno wybierzemy dobry zegarek pracujący dla każdej osoby....."

"....O ile wiem to zapraszając mnie do programu powiedział Pan pułap pięciu tysięcy początkowy, ja nawet wziąłem zegark za trzy tysiące, żeby nie zaczynać od pięciu tysięcy, natomiast ograniczył Pan go do trzydziestu tysięcy to rzeczywiście był trochę zagwostką dla mnie to było bo wolałbym dojść do stu tysiecy....."

Zastosowane przez Pana "figury retoryczne" są moim zdaniem dość karkołomne. Takie wypowiedzi nie podnoszą naszego (miłośników zegarków) prestiżu. Moją wypowiedź proszę traktować w kategorii konstruktywnej krytyki, której celem jest podniesienie wartości edukacujnej i jakości przekazu.

Pozdrawiam

Kuba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mógł byś Władku wyjaśnić, na jaki zegarek jego twórcy poświęcili całe życie ? - czy to taka "figura retoryczna", której nie łapie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mógł byś Władku wyjaśnić, na jaki zegarek jego twórcy poświęcili całe życie ? - czy to taka "figura retoryczna", której nie łapie ?

Tutaj może trochę Władek się przejęzyczył. Wiadomo nerwy!!

....Są manufaktury, które produkują swoje własne zegarki tworząc je od podstaw i bardzo niewiele części kupują. Aby wyprodukować wszystkie części potrzeba fabryki w której skład wchodzą różne działy. Zegarek składa się z koperty, dekielka, szkiełka i werku. Ten ostatni składa się z mnóstwa różnych części, a te części są z różnych metali. Wiadomo, że każdy metal wymaga innej technologii wytopu i obróbki. Nie jest więc możliwym, aby niewielka manufaktura wytworzyła zegarek w 100% we własnym zakresie. Opracowanie werku i doprowadzenie do produkcji własnego zegarka z tym mechanizmem zajmuje konstruktorom wiele, wiele lat! Dziś są komputery w codziennym użytku, ale 50 czy 100 lat temu trzeba było wszystko opracować na papierze po czym skrupulatnie i pieczołowicie wykonać w warsztacie. Każda część musiała być dopracowana w najdrobniejszych szczegółach i właśnie to jest całe życie, bo wątpliwym jest, aby jednemu człowiekowi udało się opracować więcej niż jeden czy dwa nowatorskie mechanizmy w całym życiu. To trudne rzemiosło i dlatego tak wielu fascynuje sztuka zegarmistrzowska!!!!

....Występowanie w telewizji to nie jest taka prosta sprawa. Kiedyś, przed kilkunastu laty wypowiadałem się przed kamerą i coś tam gadałem, ale zupełnie nie wiem co. To są właśnie nerwy!! Spiker ma o tyle łatwiej, że wie z góry jakie pytania zadać, bo ktoś te pytania wcześniej ułożył i spiker się z nimi zaznajomił lub sam wymyślił i je zadał. Pytany musi odpowiadać, a tutaj czasem słowa nie układają się tak jak trzeba i wtedy te odpowiedzi są źle sformułowane po prostu!! Chcemy na skróty, a wychodzi, że wypowiedź ma zupełnie inny kontekst!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się śmiać chciało jak dziennikarz zapytał pana Władka czy wachnik w zegarku to jakiś gadżet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Kolegą Ladek22, że występ na żywo to na prawdę nie jest łatwa sprawa.

Odnosząc się tak trochę z żartem do ostatniego wywiadu i filmiku w nim zamieszczonego najbardziej podoba mi się wstawka na 1:56. Czerwony dresik adidasa i Rolexy ;):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się śmiać chciało jak dziennikarz zapytał pana Władka czy wachnik w zegarku to jakiś gadżet.

Byłoby ciekawiej, jakby dziennikarz zapytał- jaki zegarek ma wachnik ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak staję przed zegarem astronomicznym w Gdańsku, to mimo, że wiem, że Has Dueringer miał zbudować więcej zegarów, to wiem także, że ten był dziełem jego życia.

Wszystkie inne były tylko swego rodzaju drogą dla stworzenia tego dzieła.

Jeszcze lepiej widać to choćby po historii chronometru okrętowego i Harrisiona.

Oczywiście moje określenie jest przenośnią,ale teraz już chyba ją rozumiesz?

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie dziwne.W moim przypadku w ciągu roku dwa razy traciłem większość dochodów w związku z "kryzysem"więc miałbym np.sprzedawać Rolexa a następnie kupować ponownie?Zastanawiam się nad kupnem właśnie Rolexa ale mam dylemat.Wykonuje typowo fizyczną prace tzn.nie pracuje za biurkiem ale stać mnie na niego.Jak to może być odebrane?Czy ktoś z Rolexem na ręku może jeździć autobusem?smile.gif

Moim zdaniem moze, jak najbardziej - ale czy powinien :) ? To juz inna sprawa - no chyba ze masz giwere, albo znasz Kravmaga (tudziez inne wygibasy) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie rzeczywiście załamujące, a odpowiedź bardzo dobra, bo w sumie nie na temat, ale podnosząca poziom tej akurat wymiany pyt-odp....

Co do paraleli o "całym życiu"....

Czasem jakiś dyletant sie dziwi, co ? za występ muzyka tyle pieniedzy ?!?!

A baranek boży nie pomyśli, że ktoś musiał sie nauczyć grać latami, instrumenty kupić, sprzęt, kompozycje stworzyć, występ jest tylko ostatnim elementem całego procesu.

Ale zdaje sie zostało to wyjaśnione już wyżej.

Władku, proponowałbym jeszcze przy okazji wspomnieć o czymś takim mianowicie:

Ludzie nie znający zupełnie materii zegarkowej traktują ją jako fanaberie, dziwactwo etc.

Fajnym otrzeźwieniem jest, kiedy taka osoba dowiaduje sie ze wiele szacownych osób, polityków, gwiazd, właśnie powiada bardzo dobrej klasy zegarki.

I tu nagle okazuje się, ze to niejako wyśmiewane wariactwo jest czymś, czym zajmują się na bardzo poważnie znane postaci, kolekcjonują, gromadzą, stosują się do zasad doboru zegarków.

Okazuje się, że istnieje jakby taka sfera z której laik nie zdawał sobie sprawy, a która jest zdecydowanie mocna widoczna wśród tych ludzi, i to jest dla niego szokujące. Mocnym zdziwieniem jest to dowiedzenie się, iż ta i ta i jeszcze tamta znana osoba posiada bardzo cenny zegarek na ręku - znam to z życia i pamietam niedowierzanie połączone z szokiem nieomal :)

Niestety nie podzielam entuzjazmu kolegów.

quub................. na Boga, czy Ty wiesz jakimi prawami się rządzi słowo mówione na żywo ???

Myśle że przydałaby sie solidna reedukacja z podstaw psychologi czy jakiejś sprzedaży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że ludzie składający i nadzorujący materiał nie pokusili się o nagranie nowego materiału zegarkowego i zamieścili stare przebitki (salona Kruka, Rolex) które już kiedyś były użyte. Spójrzcie na ceny Rolka :)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie Władku,

Padło pytanie, o ewentualne sugestie dla redackji TVN CNBC dotyczące tematów. Ja proponuję przeforsować temat o zegarku, jako inwestycji. Tzn. kupno zegarka ktorego wartosc bedzie rosla - I tu konkretne propozycje dla osob o roznym statusie majatkowym. W temacie: Czasomierze Vintage, Edycje Limitowane, Zegarki Zlote, Zegarki Koncepcyjne :) Co Pan na to?

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że ludzie składający i nadzorujący materiał nie pokusili się o nagranie nowego materiału zegarkowego i zamieścili stare przebitki (salona Kruka, Rolex) które już kiedyś były użyte. Spójrzcie na ceny Rolka :)

Cóz,jaka telewizja taki wywiad.

Manipulacja itd. itd. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.