Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Podziwiajmy zegary Lenzkirch

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie to jakiś kolejny eksperyment lenzkircha z zawieszką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mostku jest wieszak ze sprężynką.Gdzieś mi to zdjęcie uciekło.Nie widać tej sprężynki al tam jest

Takie ramię wychwytu u Lenza wagowego widzę pierwszy raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie widziałem drugiego takiego ramienia.Dlatego je pokazuję jako ciekawostkę.Może ktoś ma taki mechanizm z zawieszką.Coś muszę dorobić żeby ten mechanizm chodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thomass mi tylko jest żal,że to nie ja go kupiłem.Ciekawe jakie sobie zostawiłeś może pokarzesz?

Sprzedawałem szybko, a klient był zdeklarowany. Zmartwię Cię jako miłośnika Lenza, pozostawione zegarki nie pasują do tego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś ma taki mechanizm z zawieszką.Coś muszę dorobić żeby ten mechanizm chodził.

No przecież to proste - dorób nogi.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariuszu.I tak właśnie zrobię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie zrób dwóch lewych !!! będzie się wywracał .

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie zrób dwóch lewych !!! będzie się wywracał .

Przyjeżdża fachowiec z Poznania ten z długim nosem .On wie jak nogi przyprawiać ,przepraszam (dorabiać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjeżdża fachowiec z Poznania ten z długim nosem .On wie jak nogi przyprawiać ,przepraszam (dorabiać).

Kogo masz na myśli???!!! :o  :huh:  :blink:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo nie powiesz chyba że ten ''fachowiec z Poznania'' ma króciutki i malutki nosek. :D

post-28411-0-26162000-1378141322.jpg

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj to się uspokoiłem...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo nie powiesz chyba że ten ''fachowiec z Poznania'' ma króciutki i malutki nosek. :D

attachicon.gifnos.jpg

Taki średni ma ten nosek .Ale i tak mu zazdroszczę bo na dwa nosy może jechac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokazuję zawieszenie wahadła od tego mechanizmu lenza,który ma oryginalną zawieszkę .Lusyk ma ten mechanizm pokazany w książce.Mechanizmy te wykonywano z numeracją około 3xx xxx Prawdopodobnie te zawieszki i zawieszenia wahadeł nie zdały egzaminu. Z tego co wiem to Lusyk posiada jeden taki mechanizm a drugi jest u mnie.

post-41769-0-56020300-1378145182_thumb.jpg

post-41769-0-25477800-1378145197_thumb.jpg

post-41769-0-21559100-1378145227_thumb.jpg

post-41769-0-78081100-1378145248_thumb.jpg

post-41769-0-57604900-1378145259_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokazuję zawieszenie wahadła od tego mechanizmu lenza,który ma oryginalną zawieszkę .Lusyk ma ten mechanizm pokazany w książce.Mechanizmy te wykonywano z numeracją około 3xx xxx Prawdopodobnie te zawieszki i zawieszenia wahadeł nie zdały egzaminu. Z tego co wiem to Lusyk posiada jeden taki mechanizm a drugi jest u mnie.

A trzeci u mnie.

Już go pokazywałem.

post-61762-0-42774100-1378147848_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyko nie wiem czy to wahadło jest od niego oraz jak wyglądały sterczynki u góry.

Żebyś sobie nie myślał, ze masz już wszystko :P . Są jeszcze gdzieś na świecie Lenzkirchy z...czarną kulką/soczewką wahadła.. Ten z numerem seryjnym 67940 sprzedano w USA.

post-6402-0-71054600-1378148520_thumb.jpgpost-6402-0-71741500-1378148521_thumb.jpgpost-6402-0-28999100-1378148565_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żebyś sobie nie myślał, ze masz już wszystko :P . Są jeszcze gdzieś na świecie Lenzkirchy z...czarną kulką/soczewką wahadła.. Ten z numerem seryjnym 67940 sprzedano w USA.

attachicon.gifLenz1.jpgattachicon.gifLenz2.jpgattachicon.gifLenz3.jpg

Piotrze widziałem już lenza z takim wahadłem i się zastanawiałem czy jest oryginalne.Wszystkiego nigdy nie będę miał.Żdżbło tego co produkowali już mam i to wystarczy.Należy przyznać,że pięknie dobrano

do tej soczewki (kulki)czarne elementy skrzynki.

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A trzeci u mnie.

Już go pokazywałem.

Nie widziałem.Twój mechanizm jest dwuwagowy co potwierdza moje przypuszczenia,że próbowano wprowadzić te zawieszki do mechanizmów linkowych lecz z jakiegoś powodu zrezygnowano z montażu tych zawieszek.Dla tego zachowało się tak mało mechanizmów lenzkircha z zawieszkami.Czy w Twoim jest takie samo jak moje zakończenie wahadła? Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem.Twój mechanizm jest dwuwagowy co potwierdza moje przypuszczenia,że próbowano wprowadzić te zawieszki do mechanizmów linkowych lecz z jakiegoś powodu zrezygnowano z montażu tych zawieszek.Dla tego zachowało się tak mało mechanizmów lenzkircha z zawieszkami.Czy w Twoim jest takie samo jak moje zakończenie wahadła?

Identyczne, mam fotkę w dobrej rozdzielczości całego wahadła, ale po dopasowaniu do wymagań forum nic nie będzie widać.

Nie wiem dlaczego zaprzestano używania tego rozwiązania, ale moim skromnym zdaniem wahadło było bardzo pewnie połączone z transportem, bez zbędnych luzów zakłócających jego pracę. Do tego prosta w obsłudze korekta pionu i łatwy demontaż, czyli chyba same plusy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie, będzie. Wyślij na maila.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę,że przestano stosować zawieszki dla tego,że montowano na wieszakach mechanizmów zawieszenie do sprężynki.Było to mniej pracochłonne od wykonania zawieszenia sprężynki na mostku,wykonania zawieszki,wykonania końcówki zawieszenia wahadła ,wykonania otworu i gwintu w niej.otworu zmniejszającego ścianki zawieszenia i wykonania śrubki.Myślę,że jeszcze coś by się znalazło jak otwór w zawieszcze ,w który wkładano bolczyk ,na którym zawieszano wahadło ,ramię specjalnie wykonane do zawieszki itd.

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli krótko mówiąc poszło o kasę.

Oczywiście kolego ,że chodziło o kasę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiam zegar kominkowy z numerem mechanizmu 660488 z 1880 roku.Nad tym zegarem pracowałem miesiąc .Efekty mojej pracy widoczne są na zdjęciach.Zegar jest bardzo ciekawy ze względu na aplikacje ,które są srebrzone.W koronie brak jest górnego elementu środkowego.Poprzedni właściciel bardzo ciekawie dorobił sterczynkę lecz w katalogu lenza znajdował się tam mały piejący kogucik.Może ktoś posiada taki sam kompletny zegar lub takiego kogucika na wzór.Odlał bym go i posrebrzył.

post-41769-0-33718000-1379232973_thumb.jpg

post-41769-0-83765600-1379233021_thumb.jpg

post-41769-0-58441400-1379233069_thumb.jpg

post-41769-0-40693000-1379233088_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejne

post-41769-0-59424700-1379233160_thumb.jpg

post-41769-0-49520900-1379233193_thumb.jpg

post-41769-0-48231400-1379233242_thumb.jpg

Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź