FRANK 1 #601 Napisano 1 Września 2013 Pewnie to jakiś kolejny eksperyment lenzkircha z zawieszką. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #602 Napisano 1 Września 2013 Na mostku jest wieszak ze sprężynką.Gdzieś mi to zdjęcie uciekło.Nie widać tej sprężynki al tam jest Takie ramię wychwytu u Lenza wagowego widzę pierwszy raz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #603 Napisano 1 Września 2013 Ja też nie widziałem drugiego takiego ramienia.Dlatego je pokazuję jako ciekawostkę.Może ktoś ma taki mechanizm z zawieszką.Coś muszę dorobić żeby ten mechanizm chodził. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #604 Napisano 1 Września 2013 thomass mi tylko jest żal,że to nie ja go kupiłem.Ciekawe jakie sobie zostawiłeś może pokarzesz?Sprzedawałem szybko, a klient był zdeklarowany. Zmartwię Cię jako miłośnika Lenza, pozostawione zegarki nie pasują do tego tematu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #605 Napisano 1 Września 2013 Może ktoś ma taki mechanizm z zawieszką.Coś muszę dorobić żeby ten mechanizm chodził. No przecież to proste - dorób nogi. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #606 Napisano 2 Września 2013 Mariuszu.I tak właśnie zrobię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #607 Napisano 2 Września 2013 Tylko nie zrób dwóch lewych !!! będzie się wywracał . 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #608 Napisano 2 Września 2013 Tylko nie zrób dwóch lewych !!! będzie się wywracał .Przyjeżdża fachowiec z Poznania ten z długim nosem .On wie jak nogi przyprawiać ,przepraszam (dorabiać). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #609 Napisano 2 Września 2013 Przyjeżdża fachowiec z Poznania ten z długim nosem .On wie jak nogi przyprawiać ,przepraszam (dorabiać).Kogo masz na myśli???!!! 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1296 #610 Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Noo nie powiesz chyba że ten ''fachowiec z Poznania'' ma króciutki i malutki nosek. Edytowane 2 Września 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #611 Napisano 2 Września 2013 Oj to się uspokoiłem... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #612 Napisano 2 Września 2013 Noo nie powiesz chyba że ten ''fachowiec z Poznania'' ma króciutki i malutki nosek. nos.jpg Taki średni ma ten nosek .Ale i tak mu zazdroszczę bo na dwa nosy może jechac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #613 Napisano 2 Września 2013 Pokazuję zawieszenie wahadła od tego mechanizmu lenza,który ma oryginalną zawieszkę .Lusyk ma ten mechanizm pokazany w książce.Mechanizmy te wykonywano z numeracją około 3xx xxx Prawdopodobnie te zawieszki i zawieszenia wahadeł nie zdały egzaminu. Z tego co wiem to Lusyk posiada jeden taki mechanizm a drugi jest u mnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #614 Napisano 2 Września 2013 Pokazuję zawieszenie wahadła od tego mechanizmu lenza,który ma oryginalną zawieszkę .Lusyk ma ten mechanizm pokazany w książce.Mechanizmy te wykonywano z numeracją około 3xx xxx Prawdopodobnie te zawieszki i zawieszenia wahadeł nie zdały egzaminu. Z tego co wiem to Lusyk posiada jeden taki mechanizm a drugi jest u mnie.A trzeci u mnie.Już go pokazywałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #615 Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Tyko nie wiem czy to wahadło jest od niego oraz jak wyglądały sterczynki u góry. Żebyś sobie nie myślał, ze masz już wszystko . Są jeszcze gdzieś na świecie Lenzkirchy z...czarną kulką/soczewką wahadła.. Ten z numerem seryjnym 67940 sprzedano w USA. Edytowane 2 Września 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #616 Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Żebyś sobie nie myślał, ze masz już wszystko . Są jeszcze gdzieś na świecie Lenzkirchy z...czarną kulką/soczewką wahadła.. Ten z numerem seryjnym 67940 sprzedano w USA. Lenz1.jpgLenz2.jpgLenz3.jpgPiotrze widziałem już lenza z takim wahadłem i się zastanawiałem czy jest oryginalne.Wszystkiego nigdy nie będę miał.Żdżbło tego co produkowali już mam i to wystarczy.Należy przyznać,że pięknie dobrano do tej soczewki (kulki)czarne elementy skrzynki. Edytowane 2 Września 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #617 Napisano 2 Września 2013 (edytowane) A trzeci u mnie. Już go pokazywałem.Nie widziałem.Twój mechanizm jest dwuwagowy co potwierdza moje przypuszczenia,że próbowano wprowadzić te zawieszki do mechanizmów linkowych lecz z jakiegoś powodu zrezygnowano z montażu tych zawieszek.Dla tego zachowało się tak mało mechanizmów lenzkircha z zawieszkami.Czy w Twoim jest takie samo jak moje zakończenie wahadła? Edytowane 2 Września 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #618 Napisano 2 Września 2013 Nie widziałem.Twój mechanizm jest dwuwagowy co potwierdza moje przypuszczenia,że próbowano wprowadzić te zawieszki do mechanizmów linkowych lecz z jakiegoś powodu zrezygnowano z montażu tych zawieszek.Dla tego zachowało się tak mało mechanizmów lenzkircha z zawieszkami.Czy w Twoim jest takie samo jak moje zakończenie wahadła?Identyczne, mam fotkę w dobrej rozdzielczości całego wahadła, ale po dopasowaniu do wymagań forum nic nie będzie widać.Nie wiem dlaczego zaprzestano używania tego rozwiązania, ale moim skromnym zdaniem wahadło było bardzo pewnie połączone z transportem, bez zbędnych luzów zakłócających jego pracę. Do tego prosta w obsłudze korekta pionu i łatwy demontaż, czyli chyba same plusy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #619 Napisano 2 Września 2013 Będzie, będzie. Wyślij na maila. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #620 Napisano 2 Września 2013 (edytowane) Myślę,że przestano stosować zawieszki dla tego,że montowano na wieszakach mechanizmów zawieszenie do sprężynki.Było to mniej pracochłonne od wykonania zawieszenia sprężynki na mostku,wykonania zawieszki,wykonania końcówki zawieszenia wahadła ,wykonania otworu i gwintu w niej.otworu zmniejszającego ścianki zawieszenia i wykonania śrubki.Myślę,że jeszcze coś by się znalazło jak otwór w zawieszcze ,w który wkładano bolczyk ,na którym zawieszano wahadło ,ramię specjalnie wykonane do zawieszki itd. Edytowane 2 Września 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #621 Napisano 2 Września 2013 Czyli krótko mówiąc poszło o kasę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #622 Napisano 15 Września 2013 Czyli krótko mówiąc poszło o kasę.Oczywiście kolego ,że chodziło o kasę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #623 Napisano 15 Września 2013 Przedstawiam zegar kominkowy z numerem mechanizmu 660488 z 1880 roku.Nad tym zegarem pracowałem miesiąc .Efekty mojej pracy widoczne są na zdjęciach.Zegar jest bardzo ciekawy ze względu na aplikacje ,które są srebrzone.W koronie brak jest górnego elementu środkowego.Poprzedni właściciel bardzo ciekawie dorobił sterczynkę lecz w katalogu lenza znajdował się tam mały piejący kogucik.Może ktoś posiada taki sam kompletny zegar lub takiego kogucika na wzór.Odlał bym go i posrebrzył. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #624 Napisano 15 Września 2013 (edytowane) kolejne Edytowane 15 Września 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #625 Napisano 15 Września 2013 następne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach