bajmar 129 #1326 Napisano 8 Kwietnia 2017 Znalazłem takiego "biedaka", wydaje mi się że jest to Lenzkirch z 1869 roku . Jeśli się mylę to proszę o naganę i pouczenie. 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1327 Napisano 8 Kwietnia 2017 Zgadza się, aczkolwiek co do datowania - tabela Everetta jest już dość leciwa 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1328 Napisano 8 Kwietnia 2017 No i dobrze Ci się wydaje 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1329 Napisano 8 Kwietnia 2017 Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Mam rozumieć że nikt nie uaktualniał datowania Everetta? 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1330 Napisano 8 Kwietnia 2017 W każdym razie się tym nie chwalił 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zibii 0 #1331 Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Zegar lenzkirch 50xxx Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1332 Napisano 9 Kwietnia 2017 DSC_9578.jpgZegar LENZKIRCH ... wygląda na 325 z lekko zmienionym kształtem brody (kat z 1883r) ... piękny zegar 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zibii 0 #1333 Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) ... wygląda na 325 z lekko zmienionym kształtem brody (kat z 1883r) ... piękny zegar DZIĘKUJĘDZISIAJ PIERWSZY RAZ COŚ PISZĘ I POKAZUJĘ Z KOLEKCJI - SKROMNEJ Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez zibii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1334 Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja też mam skromną , lubię chodziki lenzkircha Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zibii 0 #1335 Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez zibii 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1336 Napisano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Z takim wahadłem fajnym (już poprawiłem położenie wihajsterka), podobny do pokazanego przez kol. Zibii, SN 48xxxZdjęcie liche, jeszcze poprzedniego właściciela, na razie nie robiłem mu własnych, bo leży i czeka w kolejce na przetarcie szmatą .Ciekawe, jak wyglądały brakujące sterczynki... Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1337 Napisano 30 Kwietnia 2017 Czytając ostatnie nowości zakupowe kolegów, albo przymiarki , zastanawiałem się czy w ogóle pokazywać zakończoną pracę... . Zwykły Lenz (noże ktoś wie jaki to numer i z jakiego Katalogu?)Ale ponieważ lubię dąb i wykończenie w wosku, przedstawiam coś "takiego" . Nie za bardzo umiem znaleźć tego lenza w katalogu, choć parę w tej skrzyni znalazłem w sieci (http://lenzkirch-uhren.de/K01-Gewicht-Regulateure.htm ). Troszkę go trzeba było posklejać na nowo bo był mocno popękany i pobity, a ktoś skleił na szybko .... Tarcza też mnie trochę czasu kosztowała maiła ubytki w porcelanie (udało się wszystkie uzupełnić prawie niewidocznie), ale mechanizm sprawny ładnie chodzi... Jeszcze znalazłem miejsce w malutkiej mojej zegarowni.Efekt poniżej ...Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1338 Napisano 30 Kwietnia 2017 Pokazywac, pokazywac . Zegar ladny. Te debowe sa rzadsze. Gratuluje ladnie wyszedl. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #1339 Napisano 3 Maja 2017 To bardzo typowy wzór skrzyni. Stosowany przez wielu producentów zegarów w latach 80-90 XIX ale też i w późniejszym okresie. Często stosowany w zegerach z Freiburga (GB.Endler, Germania itp) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1340 Napisano 5 Maja 2017 Trafiłem dziś na giełdzie w Bytomiu nie za nie wysokie pieniądze, 325-tkę, ale w wydaniu dwuwagowym (?). Skrzynia orginalna, sygnowana, leciutka z palisandru, troszkę podniszczona, ale do zrobienia. Zgodność numeru werku, tarczy, numer ok wskazuje na rok produkcji 1877r. Nie ma śladu po innym mechanizmie. Zastanawiają mnie dwie rzeczy - o dwa otwory ma wprost palet w wychwycie, chyba nie "firmowe" ... zegarmistrz zrobił żeby sobie pomóc w ustawianiu palet? ...Druga rzecz to to że kolega Zibi prezentował kilka postów wcześniej chodzik w pięknym stanie , tu jest mechanizm dwuwagowy z sekundnikiem... W katalogu trafiłem na model z chodzikiem. Mam nadzieję że nie wtopiłem ... . Jakieś fachowe podpowiedzi w tych kwestiach?Ogólnie model podoba mi się, choć bardzo prościutki. Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1341 Napisano 5 Maja 2017 Uważam, że zegar z obrazka w katalogu nie był absolutnie ofertą wiążącą. Widać to zresztą w katalogach z lat 90, gdzie dołączono szczegółowe tabele z opisami werków do wyboru. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1342 Napisano 5 Maja 2017 (edytowane) uf, trochę się lepiej czuję Dzięki PS.dodam, że z niecierpliwości - rozebrałem już zegar i skrzynkę . Najważniejsze, że zdrowa bez śladów drewnojadów . Widać ślady po dwóch naprawach. Jedna , ze względu na materiały określam na dość dawną (~70 lat, okres wojny...?) widać wzmocnienia drobnymi gwoździami (teksy) używanymi w tym czasie do naprawy obcasów. Druga już współczesna, podejrzewam, że przed puszczeniem w obieg sprzedażowy. Użyto kleju akrylowego i dwóch śrub współczesnych. Po odkręceniu sanek odetchnąłem z ulgą - jak podejrzewałem, brak śladów mocowania innego mechanizmu. Plecy pierwotne (nie podmieniane) na 100% ze skrzynką. Na plecach miła niespodzianka , oprócz pieczątki ktoś (sprzedawca?) zapisał na plecach nr katalogowy.Niestety w sumie , chcąc go zrobić na TIP TOP - wykonanie zajmie sporo czasu. pozdrawiam Leszekk Edytowane 5 Maja 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1343 Napisano 5 Maja 2017 Nie ma co szaleć z tip top. Trochę był za drogi dla mnie ale gratuluję zakupu jest ok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1344 Napisano 6 Maja 2017 Jak z "fabryki" to on nie będzie. Dodam nu ze 20 lat ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1345 Napisano 30 Maja 2017 No i trochę czasu minęło i jest ... dziś uruchomiłem i powiesiłem moją 325. Zabawy ze skrzynką było trochę , ale wyszło chyba ok (nie najgorzej) . Wskazówka sekundowa chyba ma tylko jedną połowę drugiej nie ma... trzeba będzie gdzieś się zakręcić... mechanizm pięknie chodzi i bije jak na lenza przystało. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #1346 Napisano 30 Maja 2017 Piękny, masz jeszcze wolne ściany? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1347 Napisano 30 Maja 2017 w malutkiej zegarowni już nie, ale w domu trochę miejsca zostało. Teraz już tylko ambitne plany do realizacji... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1348 Napisano 13 Czerwca 2017 podpowiedzcie czy te sanki mają coś lenzkirchem wspólnego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #1349 Napisano 13 Czerwca 2017 Na pierwszy rzut oka nie kojarzę, ale trzeba poszukać. Paskudne te wkręty. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #1350 Napisano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Na pierwszy rzut oka nie kojarzę, ale trzeba poszukać. Paskudne te wkręty.Dzięki.Wkręty kłują w oczy. Edytowane 13 Czerwca 2017 przez arek1a2b 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach