Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomek123er

Klub Miłośników Zegarków Nomos

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki Filip. Przypuszczalem, ze oprocz samego mechanizmu konstrukcja koperty i grubosc scianek tez moga miec wplyw.

A skoro o balansach mowa - z ciekawosci pytalem, czemu Alpha nie ma wlasnego balansu Nomosa (Nomos swing system) skoro wg informacji jest do niego przystosowana. Okazuje sie, ze Nomos ma jakis tam plan "przesiadki" na wlasne balansy ale Alpha jako mechanizm ma dostac je jako ostatnia. Nie wiem czy spowodowane jest to ograniczeniami mocy produkcyjnych, ktore sa stopniowo rozbudowywane czy po prostu wlasny, bardziej prestizowy element, trafia do drozszych mechanizmow (choc w razie klopotow z zaopatrzeniem moze zostac wlozony i do Alphy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Mirosuaw napisał(-a):

54002528104_1c0cb292c1_o.jpg

Jakiś strasznie duży się wydaje 😅 Gratki, fajny klasyk!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzcie co rzucili do pewnej sieciówki z ubraniami.

IMG_2499.jpeg

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dramat 😳

A z innej beczki: 1.10. ma jakiś nowy model się pojawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dramat

A z innej beczki: 1.10. ma jakiś nowy model się pojawić.

Tak, jakiś dresswatch, biała tarcza, nowy werk. Czekamy…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szalu nie ma, d*py nie urywa:

2date-detail-1.jpg

Podwojne wskazanie tej samej daty jak dla mnie bez sensu, jakby byl day-date albo roczny kalendarz to ok.

Z plusow mechanizm ladny i ladnie zdobiony, cena - znosna, zwlaszcza biorac pod uwage jakosc Nomosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio zrobili ten fajny wskaźnik daty na około i dowalili datę w ramce? Ludzie kochani.

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Why have only a single date display when you can keep track of the days in two exclusive ways? Here, the ring date around the edge of the dial and a large window at 6 o'clock both have their role to play. Together, they present the current date at a glance and keep the entire month in view.

And because we do not do things by halves, the classic date display at 6 o'clock can continue to display the current date, while the ring date provides an overview of the month.

https://nomos-glashuette.com/en/watches/new-releases/tangente-2date

Czytam i czytam i za nic nie potrafię zrozumieć po co to podwójne wskazanie daty jest, i w jaki sposób to "provide overview" całego miesiąca. Dawno tak pustego marketingowego pie*dolenia nie czytałem, aż mi się przypomniało jak lata temu dorabiałem sobie jako copywriter, to też takie bzdury wymyślałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz miał Alzheimera i zaczniesz regularnie zapominać ile dni ma mniej więcej miesiąc, to ten owerwju ci to przypomni.

spacer.png

Edytowane przez nicon

1dFQTya.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zrobia trypel date z pointerem zamiast sekundnika - biore dwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby wywalić datownik na szóstej i sekundnik, a w to miejsce dodać normalny indeks, to byłby całkiem fajny projekt. 

A tak, to wygląda jakby projektanci z Łodzi brali udział w tym projekcie:

6230a7fc5ee1e_o_full.thumb.jpg.adf4ae07970ac3067f8931a7d2534473.jpg

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostalem maila wczoraj - niebrzydkie ale szczerze? Nomos na poczatku z kazda premiera pokazywal cos nowego, ciekawego.

Jasne, maja swoj styl (design language) i sie go trzymaja ale od jakiegos czasu trzepia odgrzewane kotlety a jak zrobia premiere to kupa jak podwojny datownik.

Uwielbiam marke i kibicuje jej goraco, mam nadzieje, ze zamiast pierdyliarda wariacji kolorystycznych pokaza wreszcie cos ciekawego, do czego serce zabije mocniej.

PS. @rafi czekam na zdjecia nadgarstkowe :P

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dostalem maila wczoraj - niebrzydkie ale szczerze? Nomos na poczatku z kazda premiera pokazywal cos nowego, ciekawego.
Jasne, maja swoj styl (design language) i sie go trzymaja ale od jakiegos czasu trzepia odgrzewane kotlety a jak zrobia premiere to kupa jak podwojny datownik.
Uwielbiam marke i kibicuje jej goraco, mam nadzieje, ze zamiast pierdyliarda wariacji kolorystycznych pokaza wreszcie cos ciekawego, do czego serce zabije mocniej.

PS. [mention=26014]rafi[/mention] czekam na zdjecia nadgarstkowe

Eee tam, Rolex, Omega, Cartier, Patek tłuką latami te same wzory, zmieniając jakieś detale, które i tak są niezauważalne dla przeciętnego Kowalskiego, często wręcz coś psują. Robią to tylko po to, żeby mieć powód do zaistnienia medialnego ten raz czy dwa w roku.
Bo przecież wiadomo, że najbardziej lubimy te kawałki, które znamy. Obiektywnie nie da się co roku wyskakiwać z jakimiś super innowacyjnymi rozwiązaniami, czy to w zakresie dizajnu, czy technologii (wszak to bardzo tradycyjna branża). Jak spojrzymy na Nomosa, to też jest te kilkanaście wzorów, wiele z nich obecnych od początku (albo prawie) istnienia marki. My sobie trochę wymyśliliśmy takie oczekiwanie, że co roku powinno być coś nowego. Tylko po co?

Jak już któryś wyskoczy z nowym dizajnem, jak ostatnio Patek, to później musi się wszystkim „opatrzeć”, żeby się ludziom podobało. (Swoją drogą to ciekawe zjawisko z tym „opatrywaniem”. Przenieśmy to na grunt ludzki - widzisz dziewczynę w knajpie, brzydka jak noc, nieproporcjonalna, nic nie pasuje. Ale myślisz sobie, hooy tam, oświadczę się, z czasem się opatrzy )

Co do zdjęcia nadgarstkowego, to chwilę pewnie będziesz musiał poczekać. Wczoraj w pierwszej chwili pomyślałem: coś sprzedam i kupię. Ale jak popatrzyłem w pudełko, to nie bardzo chce się czegoś pozbywać.
A sam zegarek podoba mi się ze względu na dizajn, rozmiar, zastosowany mechanizm. Wcześniej faworytem była limitka na 175 - lecie, ale po pierwsze jest trudno dostępna, a po drugie te kolorystykę mam w Chronoswisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rafi napisał(-a):

(Swoją drogą to ciekawe zjawisko z tym „opatrywaniem”. Przenieśmy to na grunt ludzki - widzisz dziewczynę w knajpie, brzydka jak noc, nieproporcjonalna, nic nie pasuje. Ale myślisz sobie, hooy tam, oświadczę się, z czasem się opatrzy emoji23.pngemoji23.pngemoji6.png)

To chyba nie do końca tak - najpierw strzelisz 3-4 drinki i już jest opatrzona... :)

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To chyba nie do końca tak - najpierw strzelisz 3-4 drinki i już jest opatrzona...

No trochę o to mi chodziło, że te opatrzenie nie bierze się znikąd, są czynniki, które powodują „efekt opatrzenia” (agresywny marketing, hype, etc.). Niczym alkohol w opisanej sytuacji barowej. Oczywiście mogą być też inne czynniki, niezwiązane z samym wyglądem - np. zanim się partnerce dokładnie przyjrzymy, dochodzi do sytuacji intymnej i okazuje się, że wyprawia rzeczy, o którym nie śniło się fizjoterapeutom. Albo ma kasy whooy. Albo wpływowych starych. Itd. Itp. W sytuacji zegarkowej będzie oczywiście chodziło o wygodę, funkcjonalność, prestiż, inne takie.
Ale jak zegarek jest brzydki, to nie staje się obiektywnie ładniejszy. Nigdy. Zresztą wiesz to doskonale, bo z moich obserwacji masz tu na forum jeden z najlepiej wykształconych zmysłów estetycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, rafi napisał(-a):

No trochę o to mi chodziło, że te opatrzenie nie bierze się znikąd, są czynniki, które powodują „efekt opatrzenia” (agresywny marketing, hype, etc.). Niczym alkohol w opisanej sytuacji barowej. Oczywiście mogą być też inne czynniki, niezwiązane z samym wyglądem - np. zanim się partnerce dokładnie przyjrzymy, dochodzi do sytuacji intymnej i okazuje się, że wyprawia rzeczy, o którym nie śniło się fizjoterapeutom. Albo ma kasy whooy. Albo wpływowych starych. Itd. Itp. W sytuacji zegarkowej będzie oczywiście chodziło o wygodę, funkcjonalność, prestiż, inne takie.
Ale jak zegarek jest brzydki, to nie staje się obiektywnie ładniejszy. Nigdy. Zresztą wiesz to doskonale, bo z moich obserwacji masz tu na forum jeden z najlepiej wykształconych zmysłów estetycznych.

Normalnie prawie oblałem się pąsem (nie mylić z ponczem 😉), jak ta dziewczyna w barze. 🫢

Dziękuję za komplement. Staram się. 😉

Może też po prostu nie zależy mi żeby mieć modny zegarek, tylko taki, który mi się podoba i pasuje do mnie i mojego nadgarstka. 👍 A najlepiej jeszcze jak ma jakąś fajną historię, lub specyfikę związaną z mechanizmem, czy wykonaniem. Ale to już trudna sprawa.  

Twoje wybory też widać, że są przemyślane wzdłuż i wszerz, a nie na łapu capu, lub wg aktualnego rankingu popularności. I tego się trzymajmy. 👍

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi