Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomek123er

Klub Miłośników Zegarków Nomos

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej - mam nato 20 mm, stąd niedopasowanie. Bardziej chodzi mi o samą ideę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie idź tą drogą, moim zdaniem nie pasują do siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako alternatywa na lato, do sporta da radę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mój model to Sport,i chyba trochę luźniej można podejść do tematu paska?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej - mam nato 20 mm, stąd niedopasowanie. Bardziej chodzi mi o samą ideę.

Idea bardzo fajna, nato pasuje jak najbardziej:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na lato może być nato :)

Tak jak pisałem w innym wątku - moim zdaniem dobrze to wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest to akceptowalne. Choć nie w stylu Nomosa to na lato alternatywa musi być :)

Edytowane przez sanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Chyba jednak od nato lepsze są welurowe i tekstylne firmowe paski. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie spokój z tym "stylem Nomosa" :)

To jest wersja Sport, wodoszczelna do 100m, można w nim pływać i swietnie wygląda na sportowych paskach, ja Sporta nosiłem na kauczuku i pasował idealnie. 

Tak, Nomos kojarzy sie z 35mm garniturowcami, pierwszymi modelami, klasyką, do nich najlepiej pasują cienkie skórzane paski.

Ale poszli do przodu, jest Sport, wersje 38 mm już można na grubsze paski wrzucić, Club na wszystko, jest gruby, wodoszczelny i na nato świetnie wygląda.

A Ahoi? 200m wodoszczelności, gruba koperta... Aż się prosi na sportowe paski. 

Nie ma już czegoś takiego: Nomos - garnitur.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Nato wg mnie ma za dużo metalowych szlufek i to się gryzie z generalnie cienkimi lunetami i uszami w Nomosach. Faktycznie najmniej w Clubie, ale dla mnie to chyba jednak nie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak od nato lepsze są welurowe i tekstylne firmowe paski. 

Tekstylne są od Ahoi i występują wyłącznie w rozmiarze 20mm, wiec opcja odpada.

Co do metalowych szlufek w nato masz trochę racji, jeśli chodzi o mniejsze, subtelniejsze modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oto i hołd złożony przez Państwo Środka Nomosowi, analogicznie jak Nomos  od lat składa hołd  stylistom Bauhausu i Walterowi Gropiusowi, jego twórcy.   

Cena,  trzeba przyznać,  po ludzku umiarkowana, mechanizm  Sea-Gull Automatic ST17, jak by nie było  in-house'owy wytwórni Tianjin GT&FQ Watch Company, skądinąd chwalony przez koneserów zegarków znad Pacyfiku za solidność.   Na dodatek  ta egzotyczna w Europie wytwórnia  starsza jest od  prestiżowej Glashütte Original, która  "was founded in January 1990".  A jeszcze taka osobliwość: "This watch ship from our USA Germany warehouse".  Nie wiem tylko, czy ów magazyn jest w  przepięknej Saksonii, a może  gdzie indziej?

Ale co tam Chińczycy, ostatnio niemieckie Tchibo sprzedaje zegarki wyrażające  głęboki szacunek dla manufaktury z Glashütte i  które z tego powodu na  pierwszy (oraz drugi) rzut oka podobne są do saskiego cudeńka. Ale są też różnice, bauhausowy zegarek od Tchibo ma 39 mm średnicy   i  jest  .... kontrolowany radiowo, z Niemiec oczywiście.

Jakie to wszystko skomplikowane i zarazem smutne. Trochę jak w tradycyjnej japońskiej powieści, na koniec wszystkie wątki zbiegają się w jednym miejscu, w tym przypadku w Niemczech. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wątek o Nomosie, a nie o jego chińskich kopiach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie, ale jak widać kolega chciał się pochwalić swoją "wiedzą". Każdy tu zna chińskie Rodiny, a Glashutte Original (zresztą powoływanie się na rok założenia bez znajomości historii GUB jest ignorancją) czy każda inna firma może być młodsza od sea gulla i nie ma to nic do tego tematu.

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wątek o Nomosie, a nie o jego chińskich kopiach.

Exactly yes,  więc jak się przyjrzysz to zauważysz w moim wpisie takie słowa jak Glashütte, Nomos, Bauhaus, a nawet Walter Gropius.  Ponieważ wątek zanadto przypomina nieco nudnawe  spijanie sobie z ust to  tchnąłem weń trochę życia. I to cała moja zbrodnia. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"  ...  ale jak widać kolega chciał się pochwalić swoją "wiedzą".

Ja się niczym nie chwalę, zwłaszcza anonimowo i jeśli za to nie płacą. 

" ...  powoływanie się na rok założenia bez znajomości historii GUB jest ignorancją ....".

Nie  próbowałbym  bronić historii Glashütter Uhrenbetriebe w czasach NRD.  Nie dlatego komunizm upadł, bo  produkował  lepiej i więcej, tylko mniej i gorzej.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ciekawego o Nomosie napisz :) bo fajnie piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie
A oto i hołd złożony przez Państwo Środka Nomosowi, analogicznie jak Nomos  od lat składa hołd  stylistom Bauhausu i Walterowi Gropiusowi, jego twórcy.   

(...)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/90758-rodina-r005/page-2?hl=rodina - przypomniał mi się mój post #32 :):D:lol:

Ale poważnie - wystarczy o podróbkach/klonach/inspiracjach, skoncentrujmy się w postach na Nomosie.

Na wusie chwalą sprzedawcę myChrono - profesjonalna obsługa i dobre ceny transakcyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd wzięli anteę ze starym logo, w sklepie widzę wyłącznie z nowym, a to już nie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tekst jest z 2013/10/29. Wtedy jeszcze były ze starym logiem.

Ok :) Czyram na telefonie i na samej górze artykułu mam datę dzisiejszą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi