Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość arek-legnica

Klub Miłośników Zegarków IWC Schaffhausen

Rekomendowane odpowiedzi

Zawitałem i do tego wątku. Lata lecą i człowiekowi gust dojrzewa. Zacząłem więc zastanawiać się na zegarkiem od IWC, najchętniej pilotem.
Wpadł mi w oko ten model o referencji IW377701:

https://www.olx.pl/d/oferta/iwc-pilot-chronograf-CID87-ID10J1yD.html

Co myślicie? Warty grzechu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba mieć do niego trochę ręki. Koperta 43 mm i grubość ponad 15 mm. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że kilku kolegów poruszyło temat zakupu Pilota od IWC, to daję znać, że mocno myślę nad sprzedażą swojego Mark XVIII. Idą zmiany polegające na zostawieniu sobie dosłownie kilku sztuk od różnych marek 😉 Gdyby ktoś był chętny na full set na rozszerzonej gwarancji do 2031r zanim wrzucę na bazarek to zapraszam do kontaktu. 

DSC02946.thumb.jpg.c9a59b5917d1cebde74dd2dd35cb1dba.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jako, że kilku kolegów poruszyło temat zakupu Pilota od IWC, to daję znać, że mocno myślę nad sprzedażą swojego Mark XVIII. Idą zmiany polegające na zostawieniu sobie dosłownie kilku sztuk od różnych marek  Gdyby ktoś był chętny na full set na rozszerzonej gwarancji do 2031r zanim wrzucę na bazarek to zapraszam do kontaktu. 

Fajny pasek dobrany do niego
Zawitałem i do tego wątku. Lata lecą i człowiekowi gust dojrzewa. Zacząłem więc zastanawiać się na zegarkiem od IWC, najchętniej pilotem.
Wpadł mi w oko ten model o referencji IW377701:

https://www.olx.pl/d/oferta/iwc-pilot-chronograf-CID87-ID10J1yD.html

Co myślicie? Warty grzechu?

Jak dobrze leży i się podoba, to warto. Ma cieszyć właściciela

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Fajny pasek dobrany do niego emoji846.png

Dziękuję! Bardzo lubię ten model Morellato. Mam go wrzuconego obecnie w różnych wariantach kolorystycznych na 3 różne zegarki + jeden czarny leży w zapasie gdyby model miał się wyprzedać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, wojtek91 napisał(-a):

Dziękuję! Bardzo lubię ten model Morellato. Mam go wrzuconego obecnie w różnych wariantach kolorystycznych na 3 różne zegarki + jeden czarny leży w zapasie gdyby model miał się wyprzedać. 

A wrzuć który to model?? 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kornel91 napisał(-a):

A wrzuć który to model?? 

Morellato Parkour 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.07.2024 o 21:57, szynok napisał(-a):

To już jest kwestia indywidualna, czy komuś leży jakiś rozmiar. Jeżeli Ci się podoba, to nie ma co się kogo pytać. Co do Mark XVI czy nawet XVII trzeba pamiętać, że XX jest na "in housowym" werku i głównie stąd jest różnica w cenie. 

Co do psucia; każdy mechaniczny zegarek kiedyś trzeba będzie dać do serwisu. I właśnie tak jak napisałeś, nietrzymanie rezerwy, dziwne odchyłki dobowe są oznakami, że już czas. Mówi się, że mniej więcej co 5 lat powinno się zrobić serwis chociaż tutaj bardzo dużo zależy od mechanizmu. Osobiście uważam, że jak nic się nie dzieje, to nie ma co na siłę szukać. Z ceną jest różnie, bo możesz robić u producenta albo AD (co ma swoje plusy), a możesz u jakiegoś dobrego zegarmistrza na osiedlu. Ceny będą różne, ale jak kupujesz zegarek z 2009 roku to raczej już jakiś przegląd miał.

IWC ma cennik na swojej stronie i kompletny serwis pilotów z datą to 690CHF jeśli dobrze pamiętam plus ewentualne części no i trzeba jeszcze ogarnąć przesyłkę czyli całkiem sporo. 

MARK XVI jest oparty na ETA 2892A2 czyli na bardzo, ale to bardzo popularnym i sprawdzonym przez lata mechanizmie, który naprawić/serwisować będzie potrafił praktycznie każdy prawdziwy zegarmistrz i cena też będzie na pewno niższa niż przy mark XX, którego mechanizm jest w miarę świeży i tak naprawdę nie wiadomo jeszcze jak z trwałością, chociaż obiły mi się o uszy problemy z regulacją czy skakaniem wskazówek itp.  Z tym, że mark XX jest właśnie świeży, a IWC daje po zarejestrowaniu dodatkowe 6 lat gwarancji. Ponadto gwarancja przechodzi na kolejnych właścicieli przy odsprzedaży. Kupiłem ok 2 letniego, gwarancja kończy się pod koniec 2030 roku.

Wydaje mi się jednak, że zegarki kupuje się bardziej sercem niż rozumem. Sam tak robię i jeszcze nie żałowałem, chociaż mój portfel nie raz już płakał :P

Dzięki za odpowiedź, dużo mi to rozjaśniło!

12 godzin temu, wojtek91 napisał(-a):

Jako, że kilku kolegów poruszyło temat zakupu Pilota od IWC, to daję znać, że mocno myślę nad sprzedażą swojego Mark XVIII. Idą zmiany polegające na zostawieniu sobie dosłownie kilku sztuk od różnych marek 😉 Gdyby ktoś był chętny na full set na rozszerzonej gwarancji do 2031r zanim wrzucę na bazarek to zapraszam do kontaktu. 

Ta błękitna tarcza robi robotę 😍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IMG_1817.thumb.jpeg.d807c61f4ac711685aabf4b370d0189a.jpeg

Okropny zegarek. Okropnie piekny. Doskonaly. Tylko czymu nie tłuka go w rozmiarze 38mm??? 🥲

bibbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minutes ago, bibbi said:

Okropny zegarek. Okropnie piekny. Doskonaly. Tylko czymu nie tłuka go w rozmiarze 38mm??? emoji2957.png🥲

bibbi

Oryginalny 3705 miał 39mm! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, facecik napisał(-a):

Cześć! Wracam do klubu.

IMG_1360.thumb.jpg.9e1d75674bb4c72e674094efd87c6354.jpg

I to z przytupem🤩

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ktoś był zainteresowany to mój Mark XVIII właśnie pojawił się na bazarku 😉

DSC00769.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Portugalczyk to bardzo dobrze zrobiony zegarek

Każdy, czy głównie ten 7-dniowy masz na myśli? Bo chodzi mi po głowie od pewnego czasu automat 40mm, i po tym co napisałeś, zaczął chodzić szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Automat 40mm bardzo mi się podoba, choć nie miałem możliwości przyjrzeć mu się na spokojnie pod kątem wykonania to na pierwszy rzut oka odbiór był pozytywny.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 7/25/2024 at 2:35 AM, facecik said:

Cześć! Wracam do klubu.

IMG_1360.thumb.jpg.9e1d75674bb4c72e674094efd87c6354.jpg

Bardzo fajny! Ale żeś lug to lug wymaksował doszczętnie, jaki to rozmiar? Dobrze to wyglada. Gratuluje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, KrysH napisał(-a):

Bardzo fajny! Ale żeś lug to lug wymaksował doszczętnie, jaki to rozmiar? Dobrze to wyglada. Gratuluje!

Dzięki👊 Tu i tak wygląda na większy niż jest - zdjęcie jest przekłamane. 39mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, facecik said:

Dzięki👊 Tu i tak wygląda na większy niż jest - zdjęcie jest przekłamane. 39mm.

Super nie wiedziałem że robią 39mm z tą “onion crown” - zawsze myślałem że tylko te większe piloty 44mm ją mają. Ta koronka jest świetna tak poza tym! Jak już raz się nią pobawiłem to bardzo polubiłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, KrysH napisał(-a):

Super nie wiedziałem że robią 39mm z tą “onion crown” - zawsze myślałem że tylko te większe piloty 44mm ją mają. Ta koronka jest świetna tak poza tym! Jak już raz się nią pobawiłem to bardzo polubiłem. 

Bo nie robią. To zegarek z 2016. Ref. 325519, raczej mało popularny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, facecik napisał(-a):

Bo nie robią. To zegarek z 2016. Ref. 325519, raczej mało popularny.

...czyli tzw Son 😅 Bardzo fajny, nietuzinkowy pilot. Gratki!

U mnie dzisiaj trochę większe WR 😆

20240729_182606.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, TomASH napisał(-a):

20240729_182606.jpg

Świetny Aquatimer👍 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, TomASH napisał(-a):

...czyli tzw Son 😅 Bardzo fajny, nietuzinkowy pilot. Gratki!

20240729_182606.jpg

Piękna Aqua😋

IWC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi