Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele. Np 112, 560, pewnie też te nowe których wielocyfrowych ref nie znam. 

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Wiele. Np 112, 560, pewnie też te nowe których wielocyfrowych ref nie znam. 

Dziękuję, 112 wygląda idealnie. Nowe referencje (PAM01086, PAM00773, PAM00774) które znalazłem na ich stronie wyglądają jakby miały indeksy malowane, ale przegapiłem PAM00560/PAM00562, ten też pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, alleck napisał(-a):

Dziękuję, 112 wygląda idealnie. Nowe referencje (PAM01086, PAM00773, PAM00774) które znalazłem na ich stronie wyglądają jakby miały indeksy malowane, ale przegapiłem PAM00560/PAM00562, ten też pasuje.

Jest jeszcze 914.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, alleck napisał(-a):

Dziękuję, za odpowiedz. A która referencja z tych 44mm spełnia wszystkie pozostałe wymagania ?

Ja mam 915 z sekundnikiem, jak chcesz bez to bierz 914. Dla mnie idealny zegarek i 8 dniowy mechanizm. 

7372FD4A-FA9D-4E20-8E5E-44B81F64F3E2.jpeg

A tutaj 914

596A712E-455D-4782-A06E-0EEC5B084B5E.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, alleck napisał(-a):

... A która referencja z tych 44mm spełnia wszystkie pozostałe wymagania ?

176 plus jeszcze tytan

20220510-090125.jpg 

Edytowane przez Dorian06

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zerknąłem na chrono i 112, 560 oraz 914 są w podobnej cenie, więc trzeba zastosować inny klucz wyboru ;)  8 dni rezerwy nie potrzebuję, bo noszę różne zegarki na zmianę, zdania o werku P.5000 są dość zróżnicowane - problemy z dokładnością, awarie no i serwis chyba tylko autoryzowany zostaje. Za to OP X pewnie opędzi każdy zegarmistrz. Także skupię się na 112.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, alleck napisał(-a):

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zerknąłem na chrono i 112, 560 oraz 914 są w podobnej cenie, więc trzeba zastosować inny klucz wyboru ;)  8 dni rezerwy nie potrzebuję, bo noszę różne zegarki na zmianę, zdania o werku P.5000 są dość zróżnicowane - problemy z dokładnością, awarie no i serwis chyba tylko autoryzowany zostaje. Za to OP X pewnie opędzi każdy zegarmistrz. Także skupię się na 112.

Też bym wybrał 112. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, alleck napisał(-a):

Bardzo dobry wybór. Ewentualnie 176 w tytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, sanik napisał(-a):

Bardzo dobry wybór. Ewentualnie 176 w tytanie.

Tytan jakoś nie bardzo mi pasuje do Pama (no i do mnie ;)), wersja stalowa będzie dobra.

Koledzy znalazłem 112 w Polsce, co do ceny to niestety nie mam żadnego odnośnika, więc nie wiem czy dobra czy nie. Ale mam inne pytanie, czy koperta nie jest za mocno spolerowana ? 

https://www.lesabre.pl/sklep/panerai-luminor-base/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie wygląda na zbytnio spolerowany, ale niech się jeszcze inni wypowiedzą. To jest też trochę kwestia indywidualnego podejścia do polerki, dla niektórych osób nawet niewielka polerka to już jest zbytnio.

Natomiast z tego co widzę jest to seria P, czyli 2013 rok, a w opisie mówi się o 2010 roku, więc jest tu jakaś nieścisłość. W ogóle cały opis brzmi jakby ktoś nie miał pojęcia co sprzedaje. Pytanie, czy są do niego papiery i czy numer seryjny na papierach jest zgodny z numerem na zegarku.

Co do ceny, to chyba trzeba się z taką liczyć.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zwróciłem uwagę na bezel. Światło się jakoś tak dziwnie na nim układa, że wygląda jakby był lekko wklęsły. Dodatkowo ten wąski pasek powierzchni bezela równoległej do szkła wygląda jakby był raz węższy, a raz szerszy.
Co do papierów to oczywiste, że trzeba dopytać czy są od tego konkretnego zegarka. Natomiast ostatnie zdjęcie pokazuje dwie książeczki i kartę. 99cc725a6667323c42f7e2ad22cb163c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek na pewno miał odświeżaną kopertę, ale na żywo trzeba by zobaczyć czy nie przesadzono.

Na korzyść koperty Luminora jest to, że nie posiada ona ostrych krawędzi, więc umiarkowana polerka nie zniszczy jej.

Co do ceny to raczej z tych wyższych, ale ostatnio wszystko powariowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek jest na pewno polerce. Widać ze brakuje śrubokrętu do zmiany paska wiec nie oceniłbym tego na full set. Ten zielony pasek  to tez najtańszy bros. Mam obawy co do tego egzemplarza i bez oględzin nie podchodziłbym w ogóle do tematu (zwłaszcza, że cena nie powala). Pytanie jak z pudełkami, czy są stickery…. 

Edytowane przez Scaut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, sanik napisał(-a):

Zegarek na pewno miał odświeżaną kopertę, ale na żywo trzeba by zobaczyć czy nie przesadzono.

Tak, polerkę koperty widać na zdjęciach i na filmie. Fajne jest to, że zdjęcia są dużej rozdzielczości, więc pozostałości dużych rys i wgniotek są dobrze widoczne, co do "na żywo" to nieco problematyczne. Nie wybieram się w najbliższym czasie do Warszawy. Jeśli się zdecyduję to porozmawiam ze sprzedającym o możliwości odesłania na mój koszt jeśli stan mnie nie zadowoli.

4 minuty temu, Scaut napisał(-a):

Zegarek jest na pewno polerce. Widać ze brakuje śrubokrętu do zmiany paska wiec nie oceniłbym tego na full set. Ten zielony pasek  to tez najtańszy bros. Mam obawy co do tego egzemplarza i bez oględzin nie podchodziłbym w ogóle do tematu (zwłaszcza, że cena nie powala). Pytanie jak z pudełkami, czy są stickery…. 

Śrubokręt jest. Widać na filmie.

image.thumb.png.ec322a1e1c08e7000d68af7c94fceb0f.png

Pasek to najmniejszy problem, zawsze można wymienić. Co do stickerów to nie bardzo mam pojęci o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, alleck napisał(-a):

Tak, polerkę koperty widać na zdjęciach i na filmie. Fajne jest to, że zdjęcia są dużej rozdzielczości, więc pozostałości dużych rys i wgniotek są dobrze widoczne, co do "na żywo" to nieco problematyczne. Nie wybieram się w najbliższym czasie do Warszawy. Jeśli się zdecyduję to porozmawiam ze sprzedającym o możliwości odesłania na mój koszt jeśli stan mnie nie zadowoli.

Śrubokręt jest. Widać na filmie.

image.thumb.png.ec322a1e1c08e7000d68af7c94fceb0f.png

Pasek to najmniejszy problem, zawsze można wymienić. Co do stickerów to nie bardzo mam pojęci o co chodzi.

To coś takiego jak poniżej zaznaczyłem na przypadkowym zdjęciu z ogłoszenia innego pama. To Naklejki. Niby pierdoła, ale jak są to zawsze lepiej, że zegarek legitny i zawsze to uzupełnia zestaw producenta. Pewnie, że pasek można zmienić na inny, ale w tej kasie oczekiwałbym już paska skórzanego op lub co najmniej jakieś fajnego paska szanowanego strapmakera. Niemniej życzę udanych poszukiwań i zakupów 😉

7E2BB8AC-20BF-4B09-8D51-0149CF76AC54.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A imię jego 40 i 4...🙂 I to już jest przyzwoity rozmiar.

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne te Wasze Pamy. Sam się mocno zastanawiam nad kupnem, ale nigdy nie miałem szansy przymierzyć.

Jak te 44mm wyglądają na małych nadgarstkach, czy może lepiej szukać 42 mm? Macie może jakieś swoje zdjęcia? U mnie odwód 17 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Armand napisał(-a):

Piękne te Wasze Pamy. Sam się mocno zastanawiam nad kupnem, ale nigdy nie miałem szansy przymierzyć.

Jak te 44mm wyglądają na małych nadgarstkach, czy może lepiej szukać 42 mm? Macie może jakieś swoje zdjęcia? U mnie odwód 17 cm.

Trzeba mierzyć. Obwód to za mało informacji, ważniejsza jest szerokość  płaskiej powierzchni nadgarstka i L2L zegarka tu mniej więcej wiadomo czy nie wystaje poza nadgarstek. Ale już odniesienie wielkości do sylwetki trzeba zobaczyć. Tym bardziej elementy komfortu, grubość, ciężar i koronki. Paradoksalnie wielka osłonięta koronka Luminorów ( i SUBów) jest mniej inwazyjna niż diament Radiomirów. Ja mam SUBy 42 i 44 i obydwa są OK. Jedź na wakacje do jakiegoś normalnego kraju zegarkowego -  nie dość że pomierzysz wszystko co chcesz to jeszcze kupisz z fajnym rabatem za Euro z kursem kantorowym a nie hiperbankowym.

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, desmo napisał(-a):

Trzeba mierzyć. Obwód to za mało informacji, ważniejsza jest szerokość  płaskiej powierzchni nadgarstka i L2L zegarka tu mniej więcej wiadomo czy nie wystaje poza nadgarstek. Ale już odniesienie wielkości do sylwetki trzeba zobaczyć. Tym bardziej elementy komfortu, grubość, ciężar i koronki. Paradoksalnie wielka osłonięta koronka Luminorów ( i SUBów) jest mniej inwazyjna niż diament Radiomirów. Ja mam SUBy 42 i 44 i obydwa są OK. Jedź na wakacje do jakiegoś normalnego kraju zegarkowego -  nie dość że pomierzysz wszystko co chcesz to jeszcze kupisz z fajnym rabatem za Euro z kursem kantorowym a nie hiperbankowym.

Dzięki za odpowiedź. Na pewno przed zakupem zrobię przymiarkę. Na ten moment tylko się zastanawiałem czy Pamy aby nie są bardziej "tolerancyjne" jeżeli chodzi o ich wielkość 😅 

Normalnie raczej nie wybrałbym nic powyżej 42mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Armand napisał(-a):

Ja też mam 17cm i 44mm leży dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże Pamy wyglądają dobrze nawet na mniejszych nadgarstkach. W moim przypadku zegarki powyżej 42mm wydają się zbyt duże, a jednak Pamy jakoś dają radę. Ale, jak piszą koledzy, najlepiej przymierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi