Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo bym was prosił o pomoc ponieważ obwód mojego nadgarstka wynosi 17cm chciałbym się upewnić czy ten Panerai w rozmiarze 44 będzie odpowiedni dla mojego nadgarstka ? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Witam wszystkich bardzo bym was prosił o pomoc ponieważ obwód mojego nadgarstka wynosi 17cm chciałbym się upewnić czy ten Panerai w rozmiarze 44 będzie odpowiedni dla mojego nadgarstka ? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 

Fajnie tylko troche nie napisałeś o jaka pomoc :) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz chodzi mi dokładnie o to czy rozmiar 44 jest odpowiedni dla nadgarstka z obwodem 17cm? Czy może szukać rozmiaru mniejszego? Pytam ponieważ nie chce w nim wyglądać jak idiota :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz tutaj 16,5-17cm...ale mój nadgartek jest płaski:

1236.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Wybacz chodzi mi dokładnie o to czy rozmiar 44 jest odpowiedni dla nadgarstka z obwodem 17cm? Czy może szukać rozmiaru mniejszego? Pytam ponieważ nie chce w nim wyglądać jak idiota :) 

I jest i nie jest odpowiedni :)

Ile byśmy tutaj nie pisali to najlepiej przekoszasz się sam mierząc go u siebie

Są dwa rodzaje kopert Bettarini: jedna optycznie mniejsza i zgrabna (stare PAMy) druga nieco większa optycznie i w mniejszych nadgarstkach może mniej pasować(nowsze referencje) - ja tak miałem i na kilka lat się zraziłem do PAMów bo pierwszego mierzyłem w "nowym Bettarini" zamiast sprawdzić starego albo chociaż porównać

Polecam zaprosić któregoś z kolegów na kawę i pomierzyć. Koledzy od Panerai to jedna z najprzyjemniejszych subkultur zegarkowych więc nie masz się czego bać ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Są zegarki, które z założenia powinny być "większe" w odbiorze, taki na pewno jest PAM (ale również inne piloty). Ja ostatnio mierzyłem PAMy 44 mm a mam nadgarstek 18-18,5 cm a co najważniejsze szerokość ok 60 mm więc 44mm u mnie w sam raz (zobacz stronę 819 z moimi przymiarkami). Mam pewne obawy, że Twoje 17 cm może być graniczne... Tak jak koledzy piszą są modele z większą ilością "koperty" przez co cyferblat mniejsze a te nowsze są optycznie większe. Trzeba mierzyć, choć też bym zalecił przymiarki mniejszych modeli. A co do zdjęć to one zawsze powiększają zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, pisar napisał(-a):

Są dwa rodzaje kopert Bettarini

Nie masz czasem na myśli koperty 1950 (poduszka)? Bo jeśli chodzi o pamy z osłoną koronki, to są właśnie te dwa rodzaje kopert - Bettarini i 1950. Chyba że coś się zmieniło w ciągu ostatnich lat i zaczęli produkować jakieś inne Bettarni niż w starych pamach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, facecik napisał(-a):

Nie masz czasem na myśli koperty 1950 (poduszka)? Bo jeśli chodzi o pamy z osłoną koronki, to są właśnie te dwa rodzaje kopert - Bettarini i 1950. Chyba że coś się zmieniło w ciągu ostatnich lat i zaczęli produkować jakieś inne Bettarni niż w starych pamach.

Nie, ni emam na myśli tego o czym piszesz

Są Bettarini old, Bettarini new i 1950

old i new to moje nazwy aby łatwiej było się porozumieć :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OKi, nie śledzę tego tak bardzo. Jeśli zaś chodzi o rozmiary i nadgarstki - miałem kiedyś Bettarini w 112 i 1950 w 723 i 233. Wszystkie to 44mm. Nadgarstek 16,5. Wtedy dawałem radę. Teraz nie założyłbym już takiego zegarka i jeśli chodzi o pamy, to przy takiej witce, dla mnie max to 42mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wybacz chodzi mi dokładnie o to czy rozmiar 44 jest odpowiedni dla nadgarstka z obwodem 17cm? Czy może szukać rozmiaru mniejszego? Pytam ponieważ nie chce w nim wyglądać jak idiota  

Są różne budowy nadgarstków. Obwód nic tu nie da. Możesz mieć wąski a gruby lub szeroki i płaski - inaczej będzie się zegarek układał. Bez przymiarki nie kuouj zegarka, bo się przejedziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz Piotrze w 100% rację, wybiorę się na dniu wolnym do salonu Panerai i osobiście przymierze nie będę podejmował decyzji oglądając zdjęcie albo filmy na YouTube , to tak jak w rosyjskiej ruletce albo będzie pasował albo nie 🫣 nie ma co ryzykować kiedy w grę wchodzą duże pieniądze 💴 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Masz Piotrze w 100% rację, wybiorę się na dniu wolnym do salonu Panerai i osobiście przymierze nie będę podejmował decyzji oglądając zdjęcie albo filmy na YouTube , to tak jak w rosyjskiej ruletce albo będzie pasował albo nie 🫣 nie ma co ryzykować kiedy w grę wchodzą duże pieniądze 💴 

W salonie nie zobaczysz bo nie ma już "starych" bettarini, dlatego proponowałem ustawkę z kimś z forum 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawa biurowa…. ale kopa daje…

IMG_4967.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.10.2024 o 12:24, AdiU napisał(-a):

IMG_5777.jpeg

To 422

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko z zieloną tarczą i w 44mm;)

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój 722 znalazł się w końcu na bazarku - będę bardzo wdzięczny za przekazanie info potencjalnie zainteresowanym, sam nie mam FB, więc nie do każdego dotrę z naszego zacnego grona...

IMG-1018.jpg

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi