Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Gość D@dik

Uważajcie na tego złotego budzika http://allegro.pl/stary-zegarek-sygnal-pozlacany-au20-kolekcjonerski-i4128801691.html był opisywany w okazjach ale przez przypadek wystawiający chyba go sobie sam kupił próbując podbić cenę i wystawił ponownie... Żałosne ale prawdziwe... Od takiego kombinatora nic już bym nie kupił nawet za pół ceny...

Edytowane przez D@dik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza myśl to Ukraina, ale to chyba też dobry tok rozumowania.

Wysłane z GT-N7100 (Tapatalk)

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno mnie tu nie było, ale już nadrabiam zaległości i znowu spędzę sen z oczu m.in. Zbysiowi ;)

1. http://allegro.pl/piekny-zlocony-lucz-de-luxe-lata-60-te-ideal-i4115415962.htmlna bank nie lata '60 a jakieś 20 lat później, ale co tam dla Zbysia

2. http://allegro.pl/zegarek-pozlacany-lucz-de-luxe-23-kamienie-au-20-m-i4105082818.htmlwskazówki zupełnie nie z tej bajki

3. http://allegro.pl/lucz-au-10-23-jewels-zsrr-idealny-i4108709401.htmlwskazówki jak wyżej...na pewno nie od tego modelu

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. http://allegro.pl/lucz-au-10-23-jewels-zsrr-idealny-i4108709401.htmlwskazówki jak wyżej...na pewno nie od tego modelu

pare dni temu kolega mayor dzielił się swoją wiedzą, nt werków w łuczach de luxe (wiem, że to nie de luxe),

i wskazał na werki z mińska oraz te moskiewskie (co w poljotach były),

czy możesz mi powiedzieć co to za oznaczenie na tym werku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pare dni temu kolega mayor dzielił się swoją wiedzą, nt werków w łuczach de luxe (wiem, że to nie de luxe),

i wskazał na werki z mińska oraz te moskiewskie (co w poljotach były),

czy możesz mi powiedzieć co to za oznaczenie na tym werku ?

Łucz (z MIńska).

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki, ale ten poljot http://allegro.pl/poljot-de-luxe-23-kamienie-2209-i4105172586.html tez ma mechanizm łucz z mińska, co nie ?

nie! ten mechanizm nie ma ani logo mińska ani 1mczz - ani chłopczyk ani dziewczynka czyli ...gender :)

moim zdaniem jest jednak oryginalny tzn poljotowski, tyle że późniejszy

Edytowane przez cofer

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega mayor wcześnie twierdził że to werk z mińska (choć bez specjalnego logo), znaczną cześć łuczy de lux z alle jakie ostatnio oglądałem mają ten werk (czasem się zdaża z 1mczz, żadziej ten sygnowany mińskiem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega mayor wcześnie twierdził że to werk z mińska (choć bez specjalnego logo), znaczną cześć łuczy de lux z alle jakie ostatnio oglądałem mają ten werk (czasem się zdaża z 1mczz, żadziej ten sygnowany mińskiem)

Jestem więcej niż pewien, że patent na 23 kamieniowy "złocony" werk, to patent fabryki w Mińsku. Nie było żadnej wersji innej...czyt. moskiewskiej. Poljot chcąc zastosować udany patent stosowany w Łuczach  "odkupił" pomysł, ale nie jest jego autorem a już na pewno nie wykonawcą. Moim zdaniem oba werki - i ten z logo Łucza i ten bez niego są z Mińska. Jedną prawidłowość stwierdziłem...starsze werki miały logo, młodsze często nie miały wcale... bito symbol SU...jako wersję exportową...ale wszystko było robione w Mińsku. Podsumowując...oba werki są z Mińska i produkowane były jak popadło: dla Łucza i dla Poljota. To tak z moich obserwacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tego podsumowania mi bylo potrzeba, dzięki

a czy jesteś w stanie określić od jakiego okresu w Mińsku robiono werki z symbolem SU  ? oraz kiedy poljot "odkupil" pomysł do swojej 1mczz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu Ci nie pomogę chyba. Wersje exportowe dawnego Związku Radzieckiego powstawały często pod konkretne zamówienie. Nie ma reguły. Wiem, że wysyp wersji Made in Ussr był z początkiem lat '80. Wcześniej było to raczej loterią. 

A co do drugiej części pytania: Jakiś czas temu pożegnałem źródło cennej wiedzy z tamtych czasów :( Jeśli mnie pamięć jednak nie myli, to Poljot tłukł werk Łucza od 1969 roku...i było to związane z przyjazdem jakiegoś dygnitarza, który dostał czy miał dostać (?) złotego poljota de luxa (z werkiem 23 kamieniowym łucza). Głowy za o nie dam, bo planowałem pospisywać rozmowy z nieżyjącym już przyjacielem, ale nie zdążyłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podsumowując "złocony" werk na 23 kamieniach najlepszy jakościowo jest od poljota z 1mczz, następnie łucza z mińska, a najgorszy ten eksportowy z symbolem SU

współczuję straty przyjaciela...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie nie kumam tego wywodu. Przecież nic z mojej wypowiedzi nie wskazywało na takie stopniowanie. 2209 to patent Lucza z Mińska i tego się trzymaj. Poljot zastosował ten werk w swoich zegarkach. Wersje exportowe wcale nie były gorsze.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu Ci nie pomogę chyba. Wersje exportowe dawnego Związku Radzieckiego powstawały często pod konkretne zamówienie. Nie ma reguły. Wiem, że wysyp wersji Made in Ussr był z początkiem lat '80. Wcześniej było to raczej loterią. 

A co do drugiej części pytania: Jakiś czas temu pożegnałem źródło cennej wiedzy z tamtych czasów :( Jeśli mnie pamięć jednak nie myli, to Poljot tłukł werk Łucza od 1969 roku...i było to związane z przyjazdem jakiegoś dygnitarza, który dostał czy miał dostać (?) złotego poljota de luxa (z werkiem 23 kamieniowym łucza). Głowy za o nie dam, bo planowałem pospisywać rozmowy z nieżyjącym już przyjacielem, ale nie zdążyłem...

Kompletnie nie kumam tego wywodu. Przecież nic z mojej wypowiedzi nie wskazywało na takie stopniowanie. 2209 to patent Lucza z Mińska i tego się trzymaj. Poljot zastosował ten werk w swoich zegarkach. Wersje exportowe wcale nie były gorsze.

Kolego @Nightdream czy masz jakieś konkretne dowody na swoja tezę o pochodzeniu werku 2209 z Miska ??Czy jedynie miłość do białoruskiej marki??Nie wydaje mi się żeby pierwsza moskiewska musiała się wspomagać patentami prowincjonalnego zakładu o kilkuletniej tradycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, czy ktoś miał nieprzyjemne przygody z zakupionymi i nieotrzymanymi zegarkami od użytkowniczki joten92? Właśnie padłem ofiarą tej pani. Założyłem spór, zgłosiłem allegro i wystawiłem negatywa. Właśnie po przeczytaniu negatywa odezwał się do mnie inny "oczekujący' na zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, czy ktoś miał nieprzyjemne przygody z zakupionymi i nieotrzymanymi zegarkami od użytkowniczki joten92? Właśnie padłem ofiarą tej pani. Założyłem spór, zgłosiłem allegro i wystawiłem negatywa. Właśnie po przeczytaniu negatywa odezwał się do mnie inny "oczekujący' na zegarek.

Kupywałem u niej dwukrotnie i szczerze powiedziawszy nigdy przygód nie miałem, bardzo dobry kontakt mailowy, praktycznie odpowiedź do godziny. Raz odbierałem zegareczek osobiście, a raz pocztą.

Długo już czekasz?

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też czekam. Aukcja zakończona 30-03 i do dziś żadnego odzewu. Na maila nie odpisuje, telefonu nie odbiera. Jeszcze poczekam a potem działam z allegro i policją. Dodam że oczywiście od razu wpłaciłem za zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakoś tak samo nasunęło mi się takie podsumowanie, przewinęło się tu gdzieś stwierdzenie że wersja poljota jednak przedstawia najlepszą jakość i/lub renome

chyba ja :)

choć z konta żony, bo miał być prezent dla mnie, a tu lipa

napisałem dziś do allegro także w tej sprawie, ale co zrobią, zablokują jej konto, a kasa i tak przepada,

najgorzej że chodzi o takie kwoty, że policja raczej palcem nie kiwnie

patrzylem tez na komentarze jaki ten allegrowicz otrzymal ostatnio, przeważnie pozytywy, ale do aukcji ktore konczyly sie w lutym lub na poczatku marca, sam czekam ok 2 tyg

Edytowane przez pawlicki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupywałem u niej dwukrotnie i szczerze powiedziawszy nigdy przygód nie miałem, bardzo dobry kontakt mailowy, praktycznie odpowiedź do godziny. Raz odbierałem zegareczek osobiście, a raz pocztą.

Długo już czekasz?

Aukcja wygrana 20 marca, wpłata natychmiast przez payu i nic. Dostałem jedynie szczątkową informację, że towar wysłany był 25 marca. Niestety nic i na prośbę o skan przekazu żadnej odpowiedzi. Proponuję, byśmy wszyscy zgłosili to allegro, to może będzie szansa na odzysk pieniędzy.

Co ciekawe, 2 dni przede mną, kolega też brał od niej zegarek i dostał.

Stawiam na to, że dziewczyna gdzieś wyjechała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ktoś loguje się wogóle na konto ??? pisałem nieraz do tego sprzedawcy i odpowiedzi były bardzo szybko - obstawiam że coś się wydażyło co uniemożliwia kontakt - proponuje działać spokojnie - napisać do allegro i poczekać jeszcze troche - jak będzie cisza to wtedy na policje oni wyjaśnią co i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram Pawla, oczywiscie nie przez to zebym jej bronil ale mam ta allegrowiczke w ulubionych aby widziec jej nowe oferty, a od pewnego czasu nic nie wstawia, wiec moze to byc spowodowane czyms niezamierzonym.

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie logowanie joten92  31 marca - coś nie teges i na pewno nie jest to próba oszukania kogoś na 50-60zł tylko coś innego (szpital choroba) lub cholera wie co jeszcze - na 100% temat się wyjaśni - jak wpłacaliście przez PayU to wam zwrócą kase

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi