Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

no to nowy nabytek w kalibrze jedynie słusznym 308

IMG_20240705_154422.thumb.jpg.5a55367ce87cf70a20f7e327fd401851.jpg

szybko poszło.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FAB Gradus założony. Bardziej anatomiczne ustawienie ręki i nadgarstka.

20240706_213937 (1).JPG

Może ktoś chce podobny w konstrukcji ( bardziej pionowy), ale fajniejszy w wyglądzie chwyt Hipergrip. Dla chłopów z dużymi łapami. Kupiony na Brownellsie.

20240706_214019 (1).JPG

20240706_214047 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.07.2024 o 17:23, jakubos napisał(-a):

no to nowy nabytek w kalibrze jedynie słusznym 308

IMG_20240705_154422.thumb.jpg.5a55367ce87cf70a20f7e327fd401851.jpg

szybko poszło.

Jakie oczko temu misiu będziesz zakładał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie natury formalnej. 
Jak się realizuje zakup broni pomiedzy osobami fizycznymi ? 
Przykladowo mam już pozwolenie na broń. Zakup ze sklepu to procedura dla mnie jasna.

Ale pomiedzy dwoma posiadaczami. Promesa konieczna? Jeżeli tak, to pozostaje u sprzedającego i co on z nią robi ?

Edytowane przez Jędrula.wawa

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spisuje się umowę. Polecam wzór ze strony policji. 

Sprzedający bierze pronese od osoby kupujacej. Następnie umowę sprzedaży i promesę oraz partyjną czerwoną książeczkę zanosi do wpa celem wykreślenia wpisu. Kupujący robi to samo ale daje tylko umowę. No i książeczkę jeśli ma. 

11 godzin temu, loco50 napisał(-a):

Tikka t3x tac a1 dostanie Schmidt & Bender lub jakiś vortex razor w wersji ekonomicznej.

Jeśli zdecyduje się na wersję ekonimiczną. 

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.06.2024 o 13:44, loco50 napisał(-a):

Było huczane 

Trzeba siać - jak mawia Ojciec Dyrektor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, jakubos napisał(-a):

Spisuje się umowę. Polecam wzór ze strony policji. 

Sprzedający bierze pronese od osoby kupujacej. Następnie umowę sprzedaży i promesę oraz partyjną czerwoną książeczkę zanosi do wpa celem wykreślenia wpisu. Kupujący robi to samo ale daje tylko umowę. No i książeczkę jeśli ma. 

Tikka t3x tac a1 dostanie Schmidt & Bender lub jakiś vortex razor w wersji ekonomicznej.

Jeśli zdecyduje się na wersję ekonimiczną. 

Pytałem,bo mam fajną Deltę do sprzedania. Założona na karabin,przystrzelana i zdjęta bo karabin poszedł w ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.07.2024 o 23:00, loco50 napisał(-a):

Oczko temu misiu dojechało

IMG_20240711_155443.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to moja tyczka, którą przez przypadek😁 odkryłem w jednej z szaf

20240714_221451.JPG

20240714_221542.JPG

20240714_221552.JPG

20240714_221616.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, jakubos napisał(-a):

Poskłsdane. 

Ten bipod trzyma się na jedną śrubę na górnej szynie? 

Wygląda bardzo solidnie i aż się boję zapytać co to jest? 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, jakubos napisał(-a):

Poskłsdane. 

IMG_20240721_174717.jpg

Wygląda zaje... kozacko.

Dwa pytania:

1. Bipod nie wchodzi w optykę?

2. Ci to za montaż do optyki?

11 godzin temu, rk7000 napisał(-a):

Wygląda bardzo solidnie i aż się boję zapytać co to jest? 🙂

Fortmeier?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karabin to Tikka t3x tac a1 w malowaniu coyote brown, bo taki chciałem pomimo że droższy. Kal tak jak pisałem 308 win.

Optyka Vortex Razor gen III 6-36 siatka mrad ffp.

Montaż Spuhr sp 4602c - najwyższy model, z pochyleniem 20 moa. W teorii jestem w stanie zrobić korektę na siatce nawet do 2 kilometrów. W praktyce - nie z moimi umiejętnościami 🤪

Bipod to Fortmeier H210 z adapterem na górną szynę, więc karabin jest faktycznie podwieszany.

Elementów bipodu nie widać w lunecie przy minimalnym powiększeniu. Czego się mocno obawaiłem.

Koszt całości - aułć 💰 

Gratulacje dla @loco50 za odgadnięcie jaki to bipod.👍

Kolega dostaje nagrodę, za odgadnięcie - gdybyś kiedyś był w Krk i miał wolny dzień możemy się wybrać do Bochnii - tam jest oś 300 m gdybys chciał - dam Ci postrzelać z tego cudaka.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lufa 24" i skok gwintu 1:11 powinien Ci pozwolic na osiągnięcie celu na dystansie 800-900m w zaleznosci jakiego pocisku uzyjesz i jak go rozpedzisz. Ja z 308 uzywałem pocisków Lapua Scenar 175gr i rozpędzałem do granicy "czerwonych "wskazań.. :)  wtedy to nawet latało..

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montaż mi się podoba. Nie wiedziałem, że szpur. W mojej tyczce też jest szpur ale nie taki kosmiczny.

I też robi 20 MOA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idealny sobotni poranek na strzelnicy, w poniedzialek jade odebrac mniejszego brata S&W Victory💪

IMG_5307.jpeg

PAM 005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.07.2024 o 21:32, jakubos napisał(-a):

Poskłsdane. 

IMG_20240721_174717.jpg

Mam wrażenie, że stopy nie są gumowane. Nie ślizgają się?

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką amunicję 9/19 polecacie do celów rekreacyjnych? Dla frajdy postrzelania, by w miarę tanio było.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Jaką amunicję 9/19 polecacie do celów rekreacyjnych? Dla frajdy postrzelania, by w miarę tanio było.

Mi ciężko coś polecić bo przywarłem jak rzep do S&B.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Każdą 😁. Bellotka, PMC. Ja w tej chwili pukam na jakiejś elaborce. Jak wrócę z siłki zajrzę do szafy i zobaczę co to. Jeśli została metka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuję to co w sklepie najtańsze, z wyjątkiem rosyjskiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jadę właśnie po kolejnego AR-a. Zawsze chciałem mieć giwerę z tej stajni ale była za droga. Potem wrzucę fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem po szkoleniu smajperskim u Stanisza z Omnis Arma.

Z grubsza co było.

Dzień 1
Szkolenie teoretyczne
Przystrzeliwanie 22lr na dystansie 100m
Ćwiczenia w pomiarze rozmiary kątowego obiektu przy pomocy siatki lunety, następnie na tej podstawie wyliczenie dystansu, następnie skorzystanie z tabel balistycznych żeby odnaleźć poprawkę w mm na określonym dystansie, na podstawie tego wyliczenie poprawek do naniesienia albo na bębnach albo na siatce. Celny strzał nad dystansach od 100 do 220 metrów do metalowego celu o średnicy 30 cm weryfikował czy zostało ćwiczenie wykonane poprawnie.
Powyższe dla siatki w pierwszym planie w miliradianach, w wersji trudniejszej użycie siatki mildot do pomiaru rozmiaru kątowego w drugim planie  w minutach kątowych. Wyliczenia jak wyżej, poprawki do wyliczenia w moa. Poprawki do naniesienia na bębnach.
Powyższe na dystansach 200 metrów i więcej było już wyzwaniem.
Strzelanie w słabych warunkach oświetleniowych, skręcania powiększenia na minimum żeby złapać odrobinę światła.
Strzelanie do popera na dystansie 100 metrów w całkowitej ciemności przy wystrzelonej racy oświetleniowej. Mi udało się za 2 razem. Było 2 może 3 sekundy na oddanie celnego strzału.
Strzelanie w całkowitej ciemności przy użyciu noktowizji.
To by było na tyle na dzień pierwszy.

Dzień 2 powtórka ze strzelania ponownie jak w dniu 1 tylko na innym sprzęcie z inną siatką.
Ocena skupienia różnych rodzajów ammo 22 lr na dystansie 100 m.  (ammo 22lr remington ssie)
Użycie dalmierza laserowego, użycie anemometru.
Strzelanie w sytuacji gdy brakło miejsca na siatce do celu dosyć odległego dla kalibru 22 lr. Czyli strzelanie do popera na 300 metrach. Część maksymalna na siatce plus reszta poprawek na bębnach żeby się sumowało.
Udało mi się trafić za 3 razem. Na 300 metrach 22lr spada aż o 4 metry.
Test kończący - przemieszczenie się w kierunku poperów o nieznaną ilość metrów. Test polegał na pomiarze rozmiaru kątowego przy pomocy siarki lunety, wyliczenie szacowanej odległości, odnalezieniu korekty w tabeli balistycznej w mm na wyliczonym dystansie, wyliczeniu poprawki na siatce i oddaniu celnego strzału za 1 razem. Mi się udało dopiero za 2 razem. 😢

Mój komentarz: nie spodziewałem się że jest możliwe oddanie celnego strzału z kalibru 22lr do celu na odległości 300 metrów.
Te wszystkie ćwiczenia na 22lr to katorga, ale celowo. Co nauczyłem się to moje.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, loco50 napisał(-a):

Jadę właśnie po kolejnego AR-a. Zawsze chciałem mieć giwerę z tej stajni ale była za droga. Potem wrzucę fotki.

No to czekamy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi