Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

yanek

Zestaw stereo dla amatora

Rekomendowane odpowiedzi

A co byście polecili (wzmacniacz)do cd harmana 980 i Oli Roth40. Na chwilę obecną leci przez Yamahę 771 na Atlasach do cd. Planuję połączyć go przez pre out.

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Planuje zakup wzmacniacza nad c 326 bee, może ktoś doradzi dobre kolumny podłogowe , ktore by fajnie z nim zagrały w cenie 2500-2800 do pokoju 17 m2, słucham głownie rocka i metalu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj DALI 505. Sporo zostanie w kieszeni...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TYLKO ZESTAW KLASYCZNY STEREO, żadne tam przestrzenne wynalazki.

To chyba oczywista oczywistość?

1. badrzo dobrze nagrana płyta CD , najlepiej SA-CD,

tak było 10 lat temu. Obecnie wiadomo że laptop+dac grają lepiej od najdroższego dzielonego cd

2. porządny wzmacniacz stereo, najbardziej uniwersalnie (w tym budżetowo) zagra Rotel RA-10 2x40W (wada nie ma pilota, jest produkowany od więcej niż 20 lat i nie ma sobie równych w cenie ok 1500zł, lub z pilotem typ. RA 05SE za ok 1900)

Rotel? Uniwersalny nigdy nie był. Co do wartość/cena można znaleźć 100 lepszych propozycji - chociażby zwykły pioneer

3. Kolumny dwudrożne podstawkowe  Bowers&Wilkins seria 600/model 685 (25-100W 8Ohm). Niedościgły wzór budżetowych kolumn cena ok 1300zł, wentylowane z przodu, mogą stać nawet 30-50cm od ściany! (oszczędzamy miejsce w pokoju)

Czy to jest tak że akurat przypadkiem masz taki sprzęt i to jest ten ideał? B&W słuchałem w różnych konfiguracjach i dużo droższe modele mnie nie przekonują. Słuchając wybrałem wharfedale, ale dali i kef też grały lepiej od bowersów

4. Kolumny należy postawic na ciężkich standach min 15kg każdy i je do nich przykleić dobre standy hand made robione są w Krakowie użytkownik allegro Tomafos,cena ok 150 za parę,    można je dodatkowo wypełnić piaskiem, dla stabilności i lepszego odsłuchu.

Rozumiem że to Twój narzeczony i zbieracie na łóżko wodne?

Budziki zamordowały miliardy snów. Dlaczego więc chodzą bezkarnie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kingcrimson, dnia 11 Sty 2015 - 16:05, napisał:

Witam

Planuje zakup wzmacniacza nad c 326 bee, może ktoś doradzi dobre kolumny podłogowe , ktore by fajnie z nim zagrały w cenie 2500-2800 do pokoju 17 m2, słucham głownie rocka i metalu

Witam,

z reguły każdy poleca to co najlepiej zna i ma :)

Ja od lat obcuję z firmą ELAC (m.in. Córka używa zestawu NAD C 316 BEE + ELAC EL71S), ja ELAC EL91S. Kupione dawno, ale grają doskonale (dłuuugo wybierane). Zobacz np. tę ofertę http://allegro.pl/audiofilskie-kolumny-elac-el-121-super-okazja-i4959856041.html , IMO bardzo dobra propozycja, choć zdarzają się lepsze.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak było 10 lat temu. Obecnie wiadomo że laptop+dac grają lepiej od najdroższego dzielonego cd

Czy to jest tak że akurat przypadkiem masz taki sprzęt i to jest ten ideał? B&W słuchałem w różnych konfiguracjach i dużo droższe modele mnie nie przekonują. Słuchając wybrałem wharfedale, ale dali i kef też grały lepiej od bowersów

Widać, że jeszcze długa droga przed Tobą. 

Nigdy, żaden sprzęt nie będzie najlepszy. 

Tak jak Lange Datograph Platinum nie może być po prostu lepszy od Patka 5070P. 

Ja wolę płytę winylową, japońskie tłoczenie z lat 80/90 + gramofon z dobrym napędem + ramię SME 3009 + wkładkę Ortofon SPU + sprzęt lampowy Leben/Shindo(choćby podstawowe Monbrison + Montrachet) + kolumny na Altec'u 604E SuperDuplex i uznaję to za najbardziej muzykalne brzmienie, ale to nie znaczy, że jest ono LEPSZE niż sprzęt typu VTL 7.5 Reference + Tenor 175 lub Dartzeel NHB-108 + Wilson Audio Sophia + Esoteric'a SACD(czy EMM Labs dzielone) + płyta SACD, ani to LEPSZE czy GORSZE od dCS Elgar Plus(czy aktualniejsze Calyx Femto czy dCS Scarlatti) + Purcell(upsampler) + master clock + Apple MacBook z Amarrą + Accuphase A50-V + B&W Nautilus. 

Jeden lubi brzmienie neutralne w stylu Audio Note Japan - KONDO, z 150kg czystego srebra w środku, drugi woli brzmienie ciepłe, muzykalne, nieanalityczne, ale z charakterem, to co ja, a trzeci lubi bardzo analityczne i z silnym, doskonale kontrolowanym basem. 

Ale ŻADNE brzmienie nie jest najlepsze chłopie. 

A odnośnie audiofilskości, to sam przeszedłem niekrótką drogę przez ostatnich 8 lat(mimo młodego wieku, staram się w miarę szybko rozwijać) i nieraz naciąłem się na sprzęt, który miał OGROMNĄ reputację, wysoką cenę i jakość, jednak brzmieniowo mi nie odpowiadał i żadna autosugestia nie działała, chyba, że przez pierwszy miesiąc od zakupu. 

Tak miałem np. z custom IEM(personalne słuchawki douszne za 1.2kUSD) - JH13Pro. 

http://forum.mp3store.pl/topic/68388-jh13pro-auralny-sex-czy-tylko-dzwiek/

Tutuaj moja recenzja(mocno autosugestywna, nieobiektywna, przynajmniej w jej pierwotnym brzmieniu), dyskusja, a na końcu możecie przeczytać co stwierdziłem po roku - jest DUŻY kontrast ;)

To tak odnośnie "ślepych" testów trwających 15 minut. 

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

z reguły każdy poleca to co najlepiej zna i ma :)

Ja od lat obcuję z firmą ELAC (m.in. Córka używa zestawu NAD C 316 BEE + ELAC EL71S), ja ELAC EL91S. Kupione dawno, ale grają doskonale (dłuuugo wybierane). Zobacz np. tę ofertę http://allegro.pl/audiofilskie-kolumny-elac-el-121-super-okazja-i4959856041.html , IMO bardzo dobra propozycja, choć zdarzają się lepsze.

Pzdr.

Dzięki za  propozycję na pewno wezmę pod uwagę chociaż skłaniałbym sie do monitor audio mr6, mają dobrą opinię w tym przedziale cenowym i podobno dobrze współpracują z nad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że jeszcze długa droga przed Tobą. 

No przyjacielu - porzuć ten ton pretensjonalnej wyższości bo usłyszysz odpowiedź w stylu Kapitana Bomby coś tam o tępym - wiadomo co

Tak na marginesie w d mam audiofilskość - i nie dam się wkręcić w gejowskie gierki o pozłacanych bezpiecznikach

Ja wolę płytę winylową, japońskie tłoczenie z lat 80/90 + gramofon z dobrym napędem + ramię SME 3009 + wkładkę Ortofon SPU + sprzęt lampowy Leben/Shindo(choćby podstawowe Monbrison + Montrachet) + kolumny na Altec'u 604E SuperDuplex i uznaję to za najbardziej muzykalne brzmienie, ale to nie znaczy, że jest ono LEPSZE niż sprzęt typu VTL 7.5 Reference + Tenor 175 lub Dartzeel NHB-108 + Wilson Audio Sophia + Esoteric'a SACD(czy EMM Labs dzielone) + płyta SACD, ani to LEPSZE czy GORSZE od dCS Elgar Plus(czy aktualniejsze Calyx Femto czy dCS Scarlatti) + Purcell(upsampler) + master clock + Apple MacBook z Amarrą + Accuphase A50-V + B&W Nautilus. 

Głupstwa piszesz - słucha się muzyki a nie starych wydań. Nie rozumiesz? To załatw mi żeby płytę z zeszłego roku która jest dostępna w flacu bądź mp3 wytłoczyli w Japonii 20 lat temu :)

Pomijam już ceny np albumu beatlesów on the roof w oryginale - mam nie słuchać bo to tylko flac?

Jeden lubi brzmienie neutralne w stylu Audio Note Japan - KONDO, z 150kg czystego srebra w środku, drugi woli brzmienie ciepłe, muzykalne, nieanalityczne, ale z charakterem, to co ja, a trzeci lubi bardzo analityczne i z silnym, doskonale kontrolowanym basem. 

Ale ŻADNE brzmienie nie jest najlepsze chłopie. 

Wiadomo jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki - i co z tego?

A odnośnie audiofilskości, to sam przeszedłem niekrótką drogę przez ostatnich 8 lat(mimo młodego wieku, staram się w miarę szybko rozwijać) i nieraz naciąłem się na sprzęt, który miał OGROMNĄ reputację, wysoką cenę i jakość, jednak brzmieniowo mi nie odpowiadał i żadna autosugestia nie działała, chyba, że przez pierwszy miesiąc od zakupu. 

Tak miałem np. z custom IEM(personalne słuchawki douszne za 1.2kUSD) - JH13Pro. 

http://forum.mp3store.pl/topic/68388-jh13pro-auralny-sex-czy-tylko-dzwiek/

Tutuaj moja recenzja(mocno autosugestywna, nieobiektywna, przynajmniej w jej pierwotnym brzmieniu), dyskusja, a na końcu możecie przeczytać co stwierdziłem po roku - jest DUŻY kontrast ;)

To tak odnośnie "ślepych" testów trwających 15 minut. 

Szczerzę Ci współczuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Jestem audiofilką i wtrącę swoje trzy grosze.

Słuchałam wielu, wielu zestawów od 2-200kPLN, powiem tak:

Jeśli budżetowy zestaw i ma uniwersalnie zagrać w małym do 20m2 pomieszczeniu, gdzie oszczędzamy miejsce to najlepsza alternatywa, na której dobrze zabrzmi zarówno jazz, muzyka klasyczna, jak i rock, heavy metal, czy żartobliwie dodam, że disco polo i organy kościelne również, to;

TYLKO ZESTAW KLASYCZNY STEREO, żadne tam przestrzenne wynalazki.

1. badrzo dobrze nagrana płyta CD , najlepiej SA-CD, jesli to drugie to musi być specjalny CD-Player z obsługą tych formatów, minimum to Onkyo z obsługą SA-CD, średnia półka to Yamaha, Sony, bdb to Rotel, Marantz. Wybór półki cenowej i marki ma tu namniejszy wpływ na wszystko. Odtwarzacze CD z komputera należy odpuścić sobie, no może z wyj. Plextora, jeśli nie kupujemy drogich płyt SA-CD, MP3 jest dla ludzi nie mających uszu. (mój typ Onkyo ok 1000zł)

2. porządny wzmacniacz stereo, najbardziej uniwersalnie (w tym budżetowo) zagra Rotel RA-10 2x40W (wada nie ma pilota, jest produkowany od więcej niż 20 lat i nie ma sobie równych w cenie ok 1500zł, lub z pilotem typ. RA 05SE za ok 1900)

3. Kolumny dwudrożne podstawkowe  Bowers&Wilkins seria 600/model 685 (25-100W 8Ohm). Niedościgły wzór budżetowych kolumn cena ok 1300zł, wentylowane z przodu, mogą stać nawet 30-50cm od ściany! (oszczędzamy miejsce w pokoju)

4. Kolumny należy postawic na ciężkich standach min 15kg każdy i je do nich przykleić dobre standy hand made robione są w Krakowie użytkownik allegro Tomafos,cena ok 150 za parę,    można je dodatkowo wypełnić piaskiem, dla stabilności i lepszego odsłuchu.

5. Okablowanie dobierze do tego zestawu i wykona na zamówienie Audionova.pl (koszt ok 500zł) Kable też grają!

6. Słuchawki otwarte Grado SR-80i za neutralny dżwięk - masakra za 450zł

( mój budżetowy zestaw w małym pokoju 16m2 = wieża Onkyo kompletna klockowa + w/w bowersiki 685, audionova silver i w/w standy - musiało mi zostać na ciuszki, zestaw kupowałam przed Sylwestrem trzy lata temu, stąd z przyczyn finansowych nie mam do końca tego, co polecam, a Onkyo kupiłam zamiast Rotela, bo gra metalicznie, jestem fanką Heavy Metal :) - po trzech dniach już żałowałam, że nie Rotel, pisze to studentka, a nie zarobas! )

Wypowiem się tylko w dwóch kwestiach:

1. Jak usłyszysz różnicę między CD a MP3 o wysokim bit rate, to Cie ozłocę (bo wygląda na to że tak twierdzisz). To ledwo widać na oscyloskopie :D (a oscyloskop widzi "troszkę więcej" niż słyszą ludzkie uszy - bez względu na to jakim sie jest mutantem)

5. Kable na zamówienie? ale po co? Zwykłe, dobrej jakości kable z miedzi beztlenowej (o odpowiednim przekroju dobranym do impedancji kolumn) wystarczą i naprawdę już dużo już pakowaniem kasy w inne kable nie poprawisz. A przy cyfrowych, to absolutnie już nie ma znaczenia czym to podłączysz.

To ode mnie tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś kiedyś powiedział, że "Ignorancję można skorygować przy pomocy książki, a głupotę przy pomocy strzelby."

Widać, Tobie tych pierwszych już więcej nie potrzeba. 

Stare wydania, wytłaczane w Japonii, bez remasterów, mają niepowtarzalną magię(szczególnie, że są to prostu winyle, które z natury brzmią nieco inaczej) i tutaj nie ma krzty marketingu. 

Ja mówiłem o jazzie, o Davis'ie, Monk'u, Dianie Krall, 

Dziś również tłoczy się wiele dobrych wydań muzyki nowoczesnej, choćby wydania ORG czy Stockfisch.

Głupstwa Ty propagujesz próbując wmówić innym, ze swoim marnym doświadczeniem i paroma przeczytanymi artykułami, że komputer+dac+tłuste pliki są NAJLEPSZE, bezwzględnie NAJLEPSZE.

To jest po prostu totalna ignorancja albo głupota. Nie próbowałeś, a już wiesz, że najlepsze. 

Nie słuchałeś dobrego, topowego dzielonego transportu z dac'iem na analogowo brzmiącej kości(np. TDA1543)

Nigdy, nic, nie może być najlepsze. Najlepsze w danych warunkach, tak, ale nie bezwzględnie najlepsze. 

Komputer audio jest tylko relatywnie tańsze bo dobra kość klasy ESS Sabre 9018 czy Wolfson WM8740 czy PCM1704UK, jest tania, a jej samodzielna instalacja w DIY DAC'u pozwala stworzyć za 2-3k, coś co brzmieniowo może konkurować ze sprzętem za 30, 40 czy 50k PLN, ale nadal nie może być po prostu LEPSZE, pod każdym względem. 

Nie wszystko w audio jest tak cudowne i tanie jak Oppo BDP, którego rebadgowany Ayre DX-5 sprzedaje 6 razy drożej. 

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś kiedyś powiedział, że "Ignorancję można skorygować przy pomocy książki, a głupotę przy pomocy strzelby."

Stare wydania, wytłaczane w Japonii, bez remasterów, mają niepowtarzalną magię(szczególnie, że są to prostu winyle, które z natury brzmią nieco inaczej) i tutaj nie ma krzty marketingu. 

Czyli nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem? Chcę słuchać muzyki którą lubię. Mam jej nie słuchać bo jej nie wytłoczyli 20 lat temu w Japonii?

Głupstwa Ty propagujesz próbując wmówić innym, ze swoim marnym doświadczeniem i paroma przeczytanymi artykułami, że komputer+dac+tłuste pliki są NAJLEPSZE, bezwzględnie NAJLEPSZE.

To jest po prostu totalna ignorancja albo głupota. Nie próbowałeś, a już wiesz, że najlepsze. 

Nie słuchałeś dobrego, topowego dzielonego transportu z dac'iem na analogowo brzmiącej kości(np. TDA1543)

Nigdy, nic, nie może być najlepsze. Najlepsze w danych warunkach, tak, ale nie bezwzględnie najlepsze.

Przyjacielu. To co piszesz wygląda tak jakbyś przepisywał treści których nie ogarniasz. I ta nieznośna dezynwoltura w co drugim zdaniu. Wiesz coś o mnie? Cokolwiek? O moich nagrodach z festiwali świadczących o dobrym słuchu? O mojej pracy w mediach?

Ponadto nie wiesz elementarnych rzeczy o wysyłaniu paczek przez dac sterowany zegarem - to jest dokładnie tak jak różnica między najlepszym zegarkiem mechanicznym a najgorszym kwarcowym - ten drugi jest 10 razy dokładniejszy - i tak jest z muzyką z daca

Nie wiem czemu się mnie uczepiłeś - skomentowałem tylko słabe posty pewnej dziuni z Krakowa. Pozostań w swoim świecie srebrnego drutu i winylu z Japonii i mi więcej d nie zawaracaj

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Czyli nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem? Chcę słuchać muzyki którą lubię. Mam jej nie słuchać bo jej nie wytłoczyli 20 lat temu w Japonii?

Przyjacielu. To co piszesz wygląda tak jakbyś przepisywał treści których nie ogarniasz. I ta nieznośna dezynwoltura w co drugim zdaniu. Wiesz coś o mnie? Cokolwiek? O moich nagrodach z festiwali świadczących o dobrym słuchu? O mojej pracy w mediach?

Ponadto nie wiesz elementarnych rzeczy o wysyłaniu paczek przez dac sterowany zegarem - to jest dokładnie tak jak różnica między najlepszym zegarkiem mechanicznym a najgorszym kwarcowym - ten drugi jest 10 razy dokładniejszy - i tak jest z muzyką z daca

Nie wiem czemu się mnie uczepiłeś - skomentowałem tylko słabe posty pewnej dziuni z Krakowa. Pozostań w swoim świecie srebrnego drutu i winylu z Japonii i mi więcej d nie zawaracaj

EOT

Weź ogarnij ten wpis, bo nie wiadomo co jest Twoje a do czego sie odnosisz - wygląda jak jeden wielki cytat.

Nie wiem... kolorem wyróżnij to co dopisaleś. Ja jakos przebrnąłem, ale ciężko się to czyta. 

Ale generalnie mocno się zgadzam z merytoryczną częscią twoich wypowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze pytanie czy ktos użytkuje kolumny pylon audio topaz 20? mają bardzo dobre recenzje i opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak usłyszysz różnicę między CD a MP3 o wysokim bit rate, to Cie ozłocę (bo wygląda na to że tak twierdzisz). To ledwo widać na oscyloskopie :D (a oscyloskop widzi "troszkę więcej" niż słyszą ludzkie uszy - bez względu na to jakim sie jest mutantem)

Zgłaszam zdecydowany sprzeciw! Kompresję mp3 słychać, czasami bardzo! Wystarczy tylko bardziej wymagający materiał i lepszej jakości odsłuch. Problemy wynikają z cech samego psychoakustycznego algorytmu kompresji. Kodek słabo radzi sobie jeżeli w tej samej ramce czasowej zawartych jest wiele częstotliwości nie pozostających ze sobą we współbrzmieniu (mówiąc prosto z mostu mp3 nie nadaje się do kompresji szumu). Dlaczego tak jest? Wyjaśnienie wymagałoby dłuższego wywodu zahaczającego nie tylko o matematykę, ale również o anatomię i fizjologię ucha oraz nerwowej drogi słuchowej (dobrze byłoby też liznąć co nieco teorii muzyki).

W tym miejscu wystarczy, kiedy zaproponuję, żebyście zamiast rocka, czy bluesa posłuchali muzyki bogatszej w alikwoty: np. orkiestry symfonicznej, czy chóru. Nawet na najwyższych bitrate słychać cyfrowe glitch-e, zwłaszcza w cichych fragmentach lub przy szybkich gwałtownych zmianach dynamiki.

Nie chcę nikogo urazić, ale do kompresji Pop/Rock/Metal wystarczy nawet głupie AAC. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze pytanie czy ktos użytkuje kolumny pylon audio topaz 20? mają bardzo dobre recenzje i opinie

Od paru miesięcy korzystam z Sapphire 25 i do dziś jestem nimi oczarowany. W tym przypadku recenzje i opinie nie kłamały. ;) Myślę, że można Pylonowi zaufać - w swojej klasie cenowej Topazy 20 mogą okazać się ciekawą propozycją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru miesięcy korzystam z Sapphire 25 i do dziś jestem nimi oczarowany. W tym przypadku recenzje i opinie nie kłamały. ;) Myślę, że można Pylonowi zaufać - w swojej klasie cenowej Topazy 20 mogą okazać się ciekawą propozycją.

Pewnie dobre, nie wiem, nie słuchałem. Ale i tak powinieneś ich posłuchać ze swoim sprzętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A (jeśli polecanie innych forów jest zabronione, to przepraszam, ale tematyka tam zupełnie inna) audiostereo.pl ?
Tam mnóstwo specjalistów i mnóstwo polecanych zestawów w różnych widełkach cenowych. I nie ma bredni że flac/cd brzmi identycznie jak dobre mp3 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, a przeprowadzili już te ślepe testy, o których bija pianę od lat?

Takiego nagromadzenia trolli nie ma chyba żadne forum w galaktyce, a szkoda bo niektórzy sa tam nieźle osłuchani i mogli by pomóc innym. Nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa, a przeprowadzili już te ślepe testy, o których bija pianę od lat?

Takiego nagromadzenia trolli nie ma chyba żadne forum w galaktyce, a szkoda bo niektórzy sa tam nieźle osłuchani i mogli by pomóc innym. Nie polecam.

Jest mnóstwo tematów gdzie można się sensownie dowiedzieć co i jak, zwłaszcza dotyczących "tanich" (nie audiofilskich) sprzętów. Oczywiscie, najczęstszą radą jest "dozbieraj x i kup...", później "to jeszcze dołóż y i kup...", ale mimo to - polecam :)

I tak jak dla większości z "nas" kupno kabla (a w zestawie audio kabli w sumie jest kilkanaście) w cenie taniego samochodu to abstrakcja, tak samo dla innych kupno zegarka za 500, 5000, 50 000, 500 000 to abstrakcja bo i tak "casio jest dokładny a perfect na dodatek ładny". Więcej luzu i tolerancji dla dziwnych zachowań i zakupów innych! ;)

Pozdrawiam znad lampowych klocków! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym kupić dobry magnetofon kasetowy, trzygłowicowy z systemem Dolby S.

Może mi ktoś coś polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nakamichi Dragon ;)

Ma same zalety i tylko jedną wadę......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, Dragon to legenda ;)

Dobre magnetofony produkował Akai, Revox i Tascam. Dużo dobrego mówi się też o magnetofonach Sony z serii 7-mek ES. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nakamichi Dragon ;)

Witam,

a który model miał Dolby S ?

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tylko B i C. Nigdy S czy HXPro.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.