Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Nightdream

Kraby z rodziny Kirowa

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.04.2023 o 22:04, Zielonkiewicz napisał(-a):

Dziękuję za odpowiedzi i zdjęcia. 

Analizując zdjęcia (w większości przypadków) 

można wywnioskować, że gdzieś między numerem 200 a 260 tyś. zmieniono miejsce bicia numeru seryjnego z mostka na płytę. 20230418_175737.thumb.jpg.9c4c18136de77b2fb25ad285967c8b55.jpg

Są jednak pokazane dwa mechanizmy z numerami poniżej 100 tyś. wybitymi na płycie głównej. 20230418_180130.thumb.jpg.2844aa90a66a4cfe5f82df183bb16497.jpg

Jak się do tego odnieść?

Błąd człowieka, pracownika?

Zamiast pierwszej, kolejnej cyfry włożył "0"?

Przy "8" też jest błąd, wyłożona do numeratora odwrotnie, "do góry nogami".

W poniedziałek miałem w ręce złotego kraba z 57 roku, z czarną tarczą bez napisu o werku przejściowym z numerem ok 2700. Numer już bity w normalnym miejscu a na mostku jak ten z lewej co dałem wcześniej zdjęcie. Data 1957 jest pewna, bo wynika z puncy złotniczej.

Edit: tak sobie myślę, pewnie po zmianie miejsca bicia numeratora zaczęli liczyć od początku, bo na mostku był numer 6 cyfrowy, na płycie jest siedmiocyfrowy

Edytowane przez Kirov57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.04.2023 o 21:37, Kirov57 napisał(-a):

W poniedziałek miałem w ręce złotego kraba z 57 roku, z czarną tarczą bez napisu o werku przejściowym z numerem ok 2700. Numer już bity w normalnym miejscu a na mostku jak ten z lewej co dałem wcześniej zdjęcie. Data 1957 jest pewna, bo wynika z puncy złotniczej.

Edit: tak sobie myślę, pewnie po zmianie miejsca bicia numeratora zaczęli liczyć od początku, bo na mostku był numer 6 cyfrowy, na płycie jest siedmiocyfrowy

Ok, dziękuję.

To chyba najbardziej prawdopodobne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.04.2023 o 13:34, rysqut napisał(-a):

Brakuje tylko złotej koperty

Ten z powyższego postu nie jest ze złotej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Kirov57 napisał(-a):

Ten z powyższego postu nie jest ze złotej 

Czyli ta tarcza jest od zwykłego kraba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.05.2023 o 11:25, art_69 napisał(-a):

Czyli ta tarcza jest od zwykłego kraba?

Od zwykłego chromowanego Kirowskiego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.10.2014 o 18:22, red_2004 napisał(-a):

Jak dla mnie to ten najbardziejszy:

post-8994-0-25479500-1413562897_thumb.jpgTakiego szukam do kolekcji :) 

W dniu 1.03.2015 o 15:07, Slavny Hans napisał(-a):

Moje są bez pasków:

post-29552-0-93372500-1425218865_thumb.jpgFajne pudełko i pomysł. Gdzie takie można kupić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry.

Przedstawiam jeden z moich krabów. Dość rzadko spotykany jest sprawny i  oryginalny. Przedstawiam kilka zdjęć, ponieważ mało ich jest dostępnych.

IMG_20240103_211242.jpg

IMG_20240103_211317.jpg

IMG_20240103_211634.jpg

IMG_20240103_211843.jpg

IMG_20240103_201007.jpg

IMG_20240103_200922.jpg

IMG_20240103_200907.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj taki... Nie wiadomo czy tarcza jest oryginalna, czy samoróbka. Niemniej tarcza jest bardzo ciekawa, wskazówki to raczej  Rodina , dość wysoki numer. I tak jest ciekawy - sprawny :)

IMG_20240104_220716.jpg

IMG_20240104_221013.jpg

IMG_20240104_220538.jpg

IMG_20240104_220455.jpg

IMG_20240104_220426.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, tomaszwr napisał(-a):

Dzisiaj taki... Nie wiadomo czy tarcza jest oryginalna, czy samoróbka. Niemniej tarcza jest bardzo ciekawa, wskazówki to raczej  Rodina , dość wysoki numer. I tak jest ciekawy - sprawny :)

Tarcza malowanka, a wskazówki są z Poljota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, tomaszwr napisał(-a):

To kolejny ,taki oryginalny:)

Poza mostkiem balansu. Ciekawy jestem jak z drugiej strony

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Pierwszy i chyba jedyny w moich zakupach. Głównie dla paska. Znaleźć stary pasek dla mnie cud. Szukałem dla Poljota z budzikiem po ojcu. Pasek tamten się rozleciał.  Trafił się Kirowski w pełni oryginał, to pokażę. to ładne zegary. Pójdzie na przegląd do zegarmistrza, ale i teraz ładnie działa. Pozdrawiam wielbicieli tych zegarków.P

Kirowski1.jpg

Kirowski2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę do miłośników, > Po przeglądaniu wątków nie doszukałem się widoku oryginalnego paska. Znalazłem informację,że nie którzy kolekcjonerzy mają, czy widzieli NOSowe egzemplarze. Czy może ktoś podrzucić widok takiego paska. Dlaczego pytam? Zastanawia mnie ta mała szerokość paseczka przeplatająca zegarek i w pięta w podstawowy pas. Zegarek w tym lata na lewo/prawo. Jednak szerszy paseczek byłby stabilniejszy. Jest coś na rzeczy,że ten pasek pochodzi od innego zegarka, czy to uniwersalność i oszczędność pod inne typy zegarków. Chętnie poczytam, bo nie wiem i nie widzę nigdzie informacji Pozdrawiam.P

ps. nawiasem dużo ciekawych informacji pozyskałem, konkurencji nie będę stanowił, ale przy okazji łażenia po giełdach dodatkowy impuls powstał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, kumite napisał(-a):

Mam prośbę do miłośników, > Po przeglądaniu wątków nie doszukałem się widoku oryginalnego paska. Znalazłem informację,że nie którzy kolekcjonerzy mają, czy widzieli NOSowe egzemplarze. Czy może ktoś podrzucić widok takiego paska. Dlaczego pytam? Zastanawia mnie ta mała szerokość paseczka przeplatająca zegarek i w pięta w podstawowy pas. Zegarek w tym lata na lewo/prawo. Jednak szerszy paseczek byłby stabilniejszy. Jest coś na rzeczy,że ten pasek pochodzi od innego zegarka, czy to uniwersalność i oszczędność pod inne typy zegarków. Chętnie poczytam, bo nie wiem i nie widzę nigdzie informacji Pozdrawiam.P

ps. nawiasem dużo ciekawych informacji pozyskałem, konkurencji nie będę stanowił, ale przy okazji łażenia po giełdach dodatkowy impuls powstał.

Ciężko sobie wyobrazić żeby zegarek wychodził z fabryki z paskiem nie dobranym na szerokość uszu.

Nie, nie jest to oryginalny pasek do kirowa. Nie jest to też oryginalny pasek do żadnego zegarka. Paski tego stylu były produkowane i sprzedawane dosyć powszechnie.

Kirowy wychodziły oryginalnie bez paska, nie ma więc czegoś takiego jak oryginalny pasek do tego zegarka. Możesz sobie znaleźć coś z epoki, bywają takie, albo dać zrobić cos na wzór

Edytowane przez mkoch

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok. Dzięki za obszerną wypowiedź. Właściwe już wszystko wyjaśnione. Zapytałem już o dorobienie paska. Szczerze za ten kompas zapłaciłem głównie, Zegarek rzecz wtórna, ale pasek jest z epoki na pewno. Żyłem w tym czasie, widziałem,. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.P

ps, nadal jednak chciałbym zobaczyć Kirowa z paskiem z tamtego okresu, albo jakikolwiek inny ze starym paskiem. W sklepach raczej były sprzedawane z paskami, ewentualnie na życzenie wymiana, ale nie podejrzewam ,aby w tamtym okresie można było pomarudzić, wybierać. Mieć zegarek, to było coś. Na komunię dostałem Poliota pozłacanego z automatycznym naciągiem, miałem lat 8, czyli 60 lat temu. Stąd sentyment. P

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wzory pasków, tutaj Zim. Mając na uwadze, jak pisał kolega mogły być i na Kirowskich

ps, na ruskie strony google mnie nie wpuszcza, ten ze strony Violity

Zim1.jpg

Zim2.jpg

Pobieda.jpg

Edytowane przez kumite
dodatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj remieszok z Kirowskim, oczywiście nowy, ale ładnie wykonany

Remieszok1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kończę temat pasków, nazwę je jednak oryginalnymi. Z aukcji archiwalnej allegro z 2018r. Wszystko się zgadza tutaj, pasuje. Brązowy pasek do wypłowiałego czerwonego ringu  wydaje się. U mnie czarny pasek i czarny ring.Pozdrawiam P

ps. w stosunku do mojego, u mnie zły uchwyt zegarka , za wąski i brak drugiej szlufki, na stronie jest więcej zdjęć tego egzemplarza, ale to wystarczy

Kirow01.jpg

Kirow02.jpg

Edytowane przez kumite
dodatek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Upolowałem pierwszego kirowa kraba. Z rzeczy, które już zauważyłem, to wskazówka sekundowa nieoryginalna i chamsko pomalowana czerwoną farbką. Chyba powinna być złota, z czerwoną strzałką? Reszta wskazówek chyba ok. Koronka nieorginalna, ale to wiadomo, standard 😜 Niestety szkło ma dziurkę, przez co tarcza uległa lekkiemu uszkodzeniu. Mechanizm wydaje mi się prawidłowy. Co Wy uważacie na jego temat? P.S. jakby ktoś miał wskazówkę sekundową do niego, oraz szkło to chętnie kupię 😁

Pozdrawiam:

Wojtek

IMG_20250327_193109.jpg

IMG_20250327_193151.jpg

IMG_20250327_193430.jpg

IMG_20250327_193452.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się najpierw zajął tym zabrudzeniem na tarczy. Zwykły patyczek do uszu lekko nawilżony wodą może załatwić sprawę a później szkiełko które wymienisz u zegarmistrza tylko zadbaj żeby wstawił w miarę podobne kształtem. Sekundnik i koronka to trudniejszy temat ale tak szczerze to skupiłbym się na tym drugim bo jednak bardziej rzuca się w oczy. Do znalezienia ale trzeba szukać, na Wschodzie łatwiej jak coś. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi