Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomek z Wrocławia

Arogancja na forum

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, dajcie spokój. Kolega ma rację, choć już zbiera za to swoje żniwo. Ja jednak jestem z nim.

Spójrzcie na to z innej perspektywy - czy nie widzicie, jak często jesteśmy nieuprzejmi dla nowych klubowiczów?

Jesteśmy. Ale po prostu ręce i nogi opadają. To jest niewiarygodne. Czytać i nie widzieć, podpisywać i nie wiedzieć co, zrozumieć i lekceważyć, przeczytać i olać, nie rozejrzeć się tylko pytać. To tylko w PL jest możliwe. Nie ma obowiązku uprzejmości w takich przypadkach. Nie da się. Ja w każdym razie nie potrafię. Głupota i bezczelność uniemożliwiają lepsze traktowanie. Nie uogólniam tego na wszystkich. Spotyka się "nowych" potrafiących przeczytać, zrozumieć, dostosować się. Niewielu.

Darujcie. To zapewne zespół wypalenia się do tego, co napisałem przyczynił.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum sie zmienia, jeszcze pare lat temu sytuacji, o których pisze Tomek było niewiele. Wraz ze wzrostem popularności, rozrasta sie grono uzytkowników i niestety spada poziom kultury. Z tego też powodu wiele osób aktywnych na forum przed laty, ograniczyło swoja obecnośc tutaj do minimum.

Taa,kiedys to bylo lepiej....:-)

Zakladając ze jestem starszy ( a wiem ze jestem:-) ) to znaczy ze jestem bardziej kulturalny od Ciebie?:-)

Bzdura.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Nie chodzi mi bynajmniej o cenzurę, ale zaznaczam że wolność wypowiedzi ma swoje granice, m.in. taką granicą jest dobro osobiste danej osoby, w tym prawo do czci oraz prawo do uczuć (katalog praw osobistych jest otwarty). Mogę to oczywiście załatwić na drodze sądowej (forum to przejaw działalności społecznej i jak wiele innych podlega przepisom prawa), uprzednio zgłaszajac stosowne roszczenia do właścicieli forum - preferuję jednak koncyliacyjne załatiwanie takich spraw, poza tym nie chce strzelać z armaty do komara. Niemniej jednak nie dam sobie zatkać ust postami typu: "Wyluzuj", tu sie rozmawia o zegarkach" etc. ponieważ żaden z nas nie został tu zwolniony z kultury osobistej i zachowania norm spolecznych obowiązujących w naszeym kręgu cywilizacyjnym. Niektórym jednak zapewne wydaje się, że internet to rynsztok... ale tak nie jest.

Nawiązujesz do dyskusji o rotomatach ? :). Jeżeli ruszają Cię takie sytuacje, to co byś zrobił gdyby potraktowano Ciebie tak jak mnie ?. Mnie tu już nazwano idiotą, debilem, szkodnikiem (takim "komplementem" poczęstował mnie Meller), sugerowano chorobę psychiczną itd.. Nikogo po Sądach nie ciągam, nie zakładam tematów w celu przedyskutowania problemu. Tu po prostu tak jest. Żaden z moderatorów nie zareagował, bo widocznie uznał, że zabawa jest przednia. Jakie forum, taki styl dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze ale Ci się dostało :)

Kiedyś na forum było inaczej, faktycznie wszyscy byli jedną wielką no może nie rodziną ale "brygadą" wszyscy wspólnie przeżywali każdy nowy zegarek na forum, dyskutowali i wymieniali się informacjami, wiadomościami etc.

Praktycznie wszyscy się znali. To było "nasze" podwórko. Dzisiaj wszyscy (prawie wszyscy) juz wyrośli ze złudzeń.

Coraz więcej informacji z forum jest wykorzystywanych w celach zarobkowych, komercyjnych, dlatego też coraz mniej odpowiedzi w pytaniach itd, etc.

Z Piotrem zgadzam się zdecydowanie, wystarczy poczytać stare tematy i formy wypowiedzi. Nikt nie połykał kija, nie nabierał wody w usta, każdy chciał pomóc bo traktował to miejsce jako własne podwórko i to były piękne czasy.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Praktycznie wszyscy się znali. To było "nasze" podwórko. Dzisiaj wszyscy (prawie wszyscy) juz wyrośli ze złudzeń.

Coraz więcej informacji z forum jest wykorzystywanych w celach zarobkowych, komercyjnych, dlatego też coraz mniej odpowiedzi w pytaniach itd, etc.

To dość niestosowna uwaga zważywszy, że samo forum jest komercyjne. W sumie wyświetla się 17 reklam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie Mariusz, jeśli uważasz inaczej to poczytaj sobie swoje posty z przed 7 lat przykładowo, może pamięć wróci?

Mariusz byłeś nawet Adminem tego wszystkiego...

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie Mariusz, jeśli uważasz inaczej to poczytaj sobie swoje posty z przed 7 lat przykładowo, może pamięć wróci?

Chodzi Ci o komerchę czy "życzliwość" z jaką się tutaj spotykam ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz na życzliwość zapracowałes sobie sam, każdy całe życie pracuje na własny rachunek, kiedyś wszyscy się w tym wspierali a dzisiaj... nie mnie oceniać, jak jest każdy widzi.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdradzę wam, ze może być tak, jak kiedyś. Znaleźliśmy w "zegarowie" sposób :) Zejście pod stół..

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem o tym i to jest pozytywna idea :). Zazdraszczam, Piotrze Wy jesteście inni, zresztą sam wiesz najlepiej :)

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, dajcie spokój. Kolega ma rację, choć już zbiera za to swoje żniwo. Ja jednak jestem z nim.

Spójrzcie na to z innej perspektywy - czy nie widzicie, jak często jesteśmy nieuprzejmi dla nowych klubowiczów?

Taki post znalazłem,chyba dosyć uprzejmy?

"Ciekawy? Dość stary? Chyba zwariowałeś!!!

Masz chińską podróbę szajsowatego zegarka."

Sorry za posty po sobie pisze z tel i ciężko mi to wszystko łączyć

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Mariusz na życzliwość zapracowałes sobie sam, każdy całe życie pracuje na własny rachunek, kiedyś wszyscy się w tym wspierali a dzisiaj... nie mnie oceniać, jak jest każdy widzi.

Ta moja praca to także podforum "Pojedynki", kilka edycji Piramidy Prestiżu, kilka edycji rankingu ulubionych firm Klubowiczów, sporo opracowań w tematach zegarkowych. Trochę poświęconego czasu na porządkowanie forum (w roli Admina) itd.. Każdy pamięta to, co chce pamiętać. Nie zawsze ta pamięć przekłada się na sprawiedliwą ocenę. W przypadku tego forum właściwie się nie przekłada - tak jest dzisiaj. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum kiedyś faktycznie było inne, w 2006 jak się rejestrowałem pierwszy raz, było innym forum niż przy mojej drugiej rejestracji. Teraz jest inne, niż rok, dwa, trzy, czy cztery lata temu ale to że było inne nie znaczy, że dawniej pyskówek nie było. Otóż bywały bardzo gorące dyskusje i kończyły się ostrymi wypowiedziami ale mimo wszystko zasady obowiązywały. Forum jakie jest dzisiaj każdy widzi i czyta i naturalną koleją rzeczy jest to, że z "elitarnego" chociaż otwartego dla wszystkich chętnych zmieniło się w "egalitarne", wszak o to szło, by jak najwięcej osób korzystało z owego miejsca. Z tym, że dzisiaj zdobywanie wiedzy zmieniło się trochę w śmietnik i dla mnie osobiście 90 % postów jest o niczym lub o tym, o czym każdy rozgarnięty człowiek może dowiedzieć się z szukajek. Wiele razy formy wypowiedzi użytkowników wprawiały mnie w stan wk....nia, chyba dlatego od dłuższego czasu czytam forum "po łebkach".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz ale do mnie masz o to pretensje?

Najwyraźniej gdzieś popełniłeś błąd, ja wszystko pamiętam znakomicie ale pozostanie to tylko w mojej pamięci.

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Mariusz ale do mnie masz o to pretensje?

Najwyraźniej gdzieś popełniłeś błąd, ja wszystko pamiętam znakomicie ale pozostanie to tylko w mojej pamięci.

Nie, piszę ogólnie na podstawie własnych obserwacji. Choć nie przeczę, kilka osób pamięta. A moim błędem był brak konsekwencji. Nie powinienem tu wracać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz ja nawet mogę wymienić z pamięci zegarki jakie miałeś po kolei i do kogo później trafiły...

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Mariusz ja nawet mogę wymienić z pamięci zegarki jakie miałeś po kolei i do kogo później trafiły...

No to szacun :), tego to nawet ja nie pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa,kiedys to bylo lepiej....:-)

Zakladając ze jestem starszy ( a wiem ze jestem:-) ) to znaczy ze jestem bardziej kulturalny od Ciebie?:-)

Bzdura.

Kompletnie nie zrozumiałeś mojego wpisu ;)

nie chodzi o wiek użytkowników, a dokładnie o to, o czym napisał Staruszek :D

Piotrze ale Ci się dostało :)

Kiedyś na forum było inaczej, faktycznie wszyscy byli jedną wielką no może nie rodziną ale "brygadą" wszyscy wspólnie przeżywali każdy nowy zegarek na forum, dyskutowali i wymieniali się informacjami, wiadomościami etc.

Z Piotrem zgadzam się zdecydowanie, wystarczy poczytać stare tematy i formy wypowiedzi. Nikt nie połykał kija, nie nabierał wody w usta, każdy chciał pomóc bo traktował to miejsce jako własne podwórko i to były piękne czasy.

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie nie zrozumiałeś mojego wpisu ;)

nie chodzi o wiek użytkowników, a dokładnie o to, o czym napisał Staruszek :D

Zrozumialem..:-) :-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nawiązujesz do dyskusji o rotomatach ? :). Jeżeli ruszają Cię takie sytuacje, to co byś zrobił gdyby potraktowano Ciebie tak jak mnie ?. Mnie tu już nazwano idiotą, debilem, szkodnikiem (takim "komplementem" poczęstował mnie Meller), sugerowano chorobę psychiczną itd.. Nikogo po Sądach nie ciągam, nie zakładam tematów w celu przedyskutowania problemu. Tu po prostu tak jest. Żaden z moderatorów nie zareagował, bo widocznie uznał, że zabawa jest przednia. Jakie forum, taki styl dyskusji.

Kolego Magik, miej trochę odwagi cywilnej. Przyznaj, że sam pierwszy użyłeś w stosunku do mnie słowa "idiota". I to też nie spowodowało reakcji modów. Dopiero kiedy pozwoliłeś sobie na uwagi wobec nich, zostałeś zbanowany.

Ale nie rób z siebie ofiary, kiedy jesteś napastnikiem. Przed tymi Świętami przydałoby się trochę więcej pokory. I prawdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Uprzejmie acz stanowczo proszę o przejście z personalnymi rozliczeniami na PW albo do Sądów. Regulamin przypominam wyraźnie określa takie przypadki.

2. Przypominam, ze na reakcję modów należy oczekiwać po zgłoszeniu danego wpisu. Pisanie "gdzie jest moderator?!" nie musi owocować jakimkolwiek skutkiem.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, Koledzy,

widzę, że sprowokowałem żarliwą dyskusje, która chyba wymyka się spod kontroli. Ochłonąłem i teraz już nie chcę wylewać moich żali.... Może to jest jednak najlepszy sposób (ochłonąć), bo ani sądami (zresztą ja tutaj nie widzę, przynajmniej w moich dyskusjach, matrialu na pozew), ani sankacjami nie naprawimy forum. Jeśli zaś ktoś nie trzyma poziomu dyskusji albo zaczyna wycieczki osobiste, wyzwiska (tu akurat jednak nie, w takim wypadku należy reagować, chocby w interesie spolecznym), to chyba najlepszym rozwiązaniem jest ignorowanie takich postów, a mi niestety czasem brak dystansu, mea culpa. Niektórzy rzeczywiście są niegrzeczni, ale też z drugiej strony ludzie mają różny poziom wrażliwości, różny sposób komunikacji, pochodzą z różnych środowisk (ale to chyba dobrze, bo łączą ich podobne zainteresowania).... Osobiście uważam, że w internecie ludzie pozwalają sobie na więcej niż w relacjach bezpośrednich, działają śmielej, a niekiedy wręcz bezczelniej, bo anonimowość internetu ogranicza hamulce. W mojej ocenie to złe zjawisko, ale teraz widzę, że tego nie zmienię i mam jedynie wybór: w ogóle się tu nie logować, albo zwracać uwagę tylko na to, co mnie interesuje. Dostrzegam jeszcze jeden fakt: zdarza się, że rozmówca, jak to się mówi "nadaje na zupełnie innych falach" i po prostu nie da sie dogadać, bo nie zrozumiemy wzajemnych intencji, motywów, razi nas sposób formułowania mysli, po prostu nie rozumiemy się - i tak przecież bywa.

Racją jest stwierdzenie, że w tym przecież fachowym i "wyprofilowanym" forum, jest bardzo dużo tematów pobocznych, nawet sporo bez związku, etc. i rzeczywiście osoba szukająca fachowej informacji może mieć problem z jej znalezieniem.

Nie można zwalać wszystkiego na moderatorów, bo może sie okazac, że 24h i 7 dni w tygodniu to za mało, na oczyszczenie forum.

Tutaj jednak pojawia sie nieuchronnie pytanie: co zrobić? Powrócić do elitaryzmu, stworzyć podfora dla fachowców, pasjonatów i amatorów tudzież gawędziarzy? Technicznie to wszystko przecież tutaj jest już zorganizowane, mamy fora tematyczne, mamy SB, mamy po godzinach....

To chyba jednak brak dyscypliny, przyznam że sam pisywałem posty nie na temat i postanowiam od dzisiaj być poprawnym forumowiczem :)

Przepraszam za przynudzanie, jesli ktoś uważa, że przynudziłem.  Podzieliłem sie swoimi spostrzeżeniami i myslę, że z mojej strony mogę zamknąc temat... Wnioski też wyciągnąłem z kilku dyskusji w ostanich dniach, mam nadzieję, że pomogą mi w lepszym "funkcjonowaniu" na forum

pozdrawiam i dziękuję za dyskusję, jesli kogoś uraziłem, to przepraszam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa

post-6402-0-56581300-1419328475.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, Koledzy,

widzę, że sprowokowałem żarliwą dyskusje, która chyba wymyka się spod kontroli. Ochłonąłem i teraz już nie chcę wylewać moich żali.... Może to jest jednak najlepszy sposób (ochłonąć), bo ani sądami (zresztą ja tutaj nie widzę, przynajmniej w moich dyskusjach, matrialu na pozew), ani sankacjami nie naprawimy forum. Jeśli zaś ktoś nie trzyma poziomu dyskusji albo zaczyna wycieczki osobiste, wyzwiska (tu akurat jednak nie, w takim wypadku należy reagować, chocby w interesie spolecznym), to chyba najlepszym rozwiązaniem jest ignorowanie takich postów, a mi niestety czasem brak dystansu, mea culpa. Niektórzy rzeczywiście są niegrzeczni, ale też z drugiej strony ludzie mają różny poziom wrażliwości, różny sposób komunikacji, pochodzą z różnych środowisk (ale to chyba dobrze, bo łączą ich podobne zainteresowania).... Osobiście uważam, że w internecie ludzie pozwalają sobie na więcej niż w relacjach bezpośrednich, działają śmielej, a niekiedy wręcz bezczelniej, bo anonimowość internetu ogranicza hamulce. W mojej ocenie to złe zjawisko, ale teraz widzę, że tego nie zmienię i mam jedynie wybór: w ogóle się tu nie logować, albo zwracać uwagę tylko na to, co mnie interesuje. Dostrzegam jeszcze jeden fakt: zdarza się, że rozmówca, jak to się mówi "nadaje na zupełnie innych falach" i po prostu nie da sie dogadać, bo nie zrozumiemy wzajemnych intencji, motywów, razi nas sposób formułowania mysli, po prostu nie rozumiemy się - i tak przecież bywa.

Racją jest stwierdzenie, że w tym przecież fachowym i "wyprofilowanym" forum, jest bardzo dużo tematów pobocznych, nawet sporo bez związku, etc. i rzeczywiście osoba szukająca fachowej informacji może mieć problem z jej znalezieniem.

Nie można zwalać wszystkiego na moderatorów, bo może sie okazac, że 24h i 7 dni w tygodniu to za mało, na oczyszczenie forum.

Tutaj jednak pojawia sie nieuchronnie pytanie: co zrobić? Powrócić do elitaryzmu, stworzyć podfora dla fachowców, pasjonatów i amatorów tudzież gawędziarzy? Technicznie to wszystko przecież tutaj jest już zorganizowane, mamy fora tematyczne, mamy SB, mamy po godzinach....

To chyba jednak brak dyscypliny, przyznam że sam pisywałem posty nie na temat i postanowiam od dzisiaj być poprawnym forumowiczem :)

Przepraszam za przynudzanie, jesli ktoś uważa, że przynudziłem.  Podzieliłem sie swoimi spostrzeżeniami i myslę, że z mojej strony mogę zamknąc temat... Wnioski też wyciągnąłem z kilku dyskusji w ostanich dniach, mam nadzieję, że pomogą mi w lepszym "funkcjonowaniu" na forum

pozdrawiam i dziękuję za dyskusję, jesli kogoś uraziłem, to przepraszam

Za napisanie tego posta i treść w nim zawartą, Dziadek pozwolił sobie dodać Ci  "+" do reputacji.  :)

Wszystkiego dobrego z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.

post-28411-0-64224900-1419332892.jpg

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.