Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomek z Wrocławia

Arogancja na forum

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Magik.

Może to jest jednak najlepszy sposób (ochłonąć), bo ani sądami (zresztą ja tutaj nie widzę, przynajmniej w moich dyskusjach, matrialu na pozew), ani sankacjami nie naprawimy forum.

Z pewnością. Zresztą uważam, że straszenie Sądem i pisanie o materiałach na pozew jest jeszcze bardziej żenujące niż arogancja na forum. Co nie zmienia postaci rzeczy, że poziom dyskusji jest faktycznie marny. I nie chodzi o to, że komuś puszczą nerwy i nazwie kogoś idiotą (to da się wytrzymać) tylko o słabnącą jakość dyskusji na temat zegarków.

Kolego Magik, miej trochę odwagi cywilnej. Przyznaj, że sam pierwszy użyłeś w stosunku do mnie słowa "idiota". I to też nie spowodowało reakcji modów. Dopiero kiedy pozwoliłeś sobie na uwagi wobec nich, zostałeś zbanowany.

Ale nie rób z siebie ofiary, kiedy jesteś napastnikiem. Przed tymi Świętami przydałoby się trochę więcej pokory. I prawdy.

Pokory i prawdy ?. Porównałeś moją pasję zegarkową do tzw. marszczenia freda i dopiero wtedy nazwałem Cię idiotą. Napisz tak jeszcze raz to znowu użyję tego samego określenia. Ja nie ubliżam ludziom bez powodu, ale jak ktoś mnie porządnie wkurzy, to się nie certolę tylko konkretnie mówię co myślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuję Koledzy za uprzejme posty i za plusa :) od kolegi dziadek :)

swoją drogą nie wiedzialem co to jest ta "reputacja" ;) jestem jak wzorcowy przeciętny użytkownik - nie czytam, im mniej wiem, tym więcej mam do powiedzenia ;P  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro Wigilia i wszyscy przemówią ludzkim głosem - tego Wam i sobie życzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą uważam, że straszenie Sądem i pisanie o materiałach na pozew jest jeszcze bardziej żenujące niż arogancja na forum.

a to prawda, zagalopowałem się w tej kwestii,  dodam, że pod wpływem emocji, ale to nie usprawiedliwienie. Chyba wlaśnie emocje najczęściej prowadzą do nieprzemyslanych postów, a potem cięzko jest odkręcić sprawę, a już najgorzej, gdy się dalej pisze i znowu podkręca emocje.... po czym często okazuje się po czasie, że doszło do nieporozumienia, zlego odczytania intencji....

NIe chcę się wymądrzać ani świętoszkować - powyższe odnoszę do wczorajszej mojej  "działalności"

Jutro Wigilia i wszyscy przemówią ludzkim głosem - tego Wam i sobie życzę :)

Amen :) przyłączam się do Życzeń :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością. Zresztą uważam, że straszenie Sądem i pisanie o materiałach na pozew jest jeszcze bardziej żenujące niż arogancja na forum. Co nie zmienia postaci rzeczy, że poziom dyskusji jest faktycznie marny. I nie chodzi o to, że komuś puszczą nerwy i nazwie kogoś idiotą (to da się wytrzymać) tylko o słabnącą jakość dyskusji na temat zegarków.

Przekwalifikuj się na zegary :P

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat iscie Swiątecznyy.....

Jeszcze niech ktoś kolendę zaintonuje...

Sądy ,pozwy,Fredy...itp-made in poland:-) :-) :-)

A wszyscy napaleni na zegarki jak Arab na kurs pilotażu...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, dowcipne.

A to niby dlaczego?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie, tak sobie czytam ten temat, fakt - dość pobieżnie, bo rozwlókł się dramatycznie, i - jakkolwiek muszę przyznać, ze w działach,  które z reguły przeglądam, od dłuższego już czasu jest kulturalnie i miło, zdarzają się, niestety o wiele za często, bardzo nieeleganckie, personalne wycieczki i inne awantury, zupełnie bez sensu i zupełnie nie na miejscu. Owszem, czasami zdarza się, ze nawet wiedząc, ze się nie powinno, reaguje się w sposób nieelegancki na taki czy inny wpis na swój temat, bo po prostu wytrzymać nie idzie. 

Niemniej, zdarza mi się pisać np na amerykańskim forum NAWCC, gdzie tego typu awantury należą do rzadkości. I to wcale nie dlatego, ze moderatorzy działąją agresywniej. To po prostu kwestia mentalności. Owszem, czasem ktoś powie "nowemu", ze istnieje wyszukiwarka, ale grzecznie. Pytania o "oczywistą oczywistość" nie kończą się kpinami i wyśmiewaniem kogoś, że taki debil, tylko po raz n-ty ktoś rzeczowo odpowie na zadane pytanie, nawet jeśli wydaje się totalnie banalne i daleko "poniżej poziomu" zacnego Forum. Zresztą tak samo jest w internecie, jak i na drogach. Jeździłem w wielu bardziej cywilizowanych miejscach Europy, gdize jak ktoś czegoś nie zauważy, zajedzie komuś - przypadkiem - drogę, widać raczej wyrozumiałość, niż chamskie "darcie ryja". Po prostu - musimy chyba jeszcze trochę dojrzeć. I tak jest lepiej niż bywało, tak generalnie.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie - jest lepiej niż bywało , ale prawdą jest ,że dużo jest do zrobienia ...a więc - róbmy :)

Czego wszystkim życzę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Generalnie - jest lepiej niż bywało , ale prawdą jest ,że dużo jest do zrobienia ...a więc - róbmy :)

Czego wszystkim życzę

Darek, nie pisz proszę jak polityk. Dużo czyli ?… wymień w punktach co Twoim zdaniem wymaga tu naprawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-6402-0-34420800-1419588756.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

tarant,

słabe to jak na moderatora. Jeżeli ktoś twierdzi, że wiele rzeczy na forum wymaga naprawy, to przydałyby się jakieś konkrety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim użytkownicy wymagają naprawy. A ponieważ (w większości) są dorośli, sami muszą się starać. Tego nie da się skodyfikować i egzekwować. Zresztą sam byłeś za zniesieniem czy też znacznym ograniczeniem moderacji. A konstytucje...

Forum o takich rozmiarach żyje własnym życiem. Czy w taki "ekosystem" można jakoś ingerować? Coraz bardziej wątpię. Jedyne co mi przychodzi na myśl, to wywalić działy po godzinach i bazarek. Odejdzie istotny procent użytkowników. Czy wzrośnie przez to merytoryczność?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Przede wszystkim użytkownicy wymagają naprawy. A ponieważ (w większości) są dorośli, sami muszą się starać.

To trochę tak, jakby polityk niezadowolony z wyniku wyborów stwierdził, że trzeba zmienić naród.

Zresztą sam byłeś za zniesieniem czy też znacznym ograniczeniem moderacji.

I nadal do podtrzymuję. Moderator powinien moderować dyskusję i sprowadzać na właściwe tory poprzez aktywne uczestnictwo i wiedzę merytoryczną. Na tym forum większość moderatorów to ludzie od przenoszenia tematów / postów do kosza. W takiej postaci ich działalność jest zbędna (moim zdaniem).

Jedyne co mi przychodzi na myśl, to wywalić działy po godzinach i bazarek. Odejdzie istotny procent użytkowników. Czy wzrośnie przez to merytoryczność?

Nie wiem. Można jednak odwrócić pytanie i zapytać co merytorycznego do naszej pasji wnosi dział "Po godzinach" ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzątanie też jest niezbędne. Nie da się tego zautomatyzować.Poza sarkazmem staram się być merytoryczny i inspirujący ( ;) ) w tych działach, które mnie interesują. We wszystkich się nie da.

Dział po godzinach wnosi pewne zacieśnienie więzi np poprzez ujawnianie innych, wspólnych pasji. Do perfum, gaci, rowerów. Kobiety usunięto, działu o przystojnych facetach nigdy nie było :D

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może należałoby wyeksponować działy merytoryczne, a zmarginalizować mniej wartościowe? Skoro jako pierwszy rzuca się w oczy dział "Po godzinach", zaś "Leksykon zegarmistrzowski" jest skrzętnie ukrywany, to nie dziwmy się, że nowy użytkownik za najważniejsze uważa pisanie o d*pie maryni.

Pewnie odbije się to na ilości użytkowników, a więc wpływów z reklam, ale może poprawi jakość tychże userów, a reklama będzie bardziej profilowana? Co z tego, że mamy 40 tys użytkowników, skoro udziela się 1%? Skoro cyt. "Ideą powstania Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków jest ożywienie szeroko pojętej „edukacji zegarkowej”, może spróbujmy wrócić do korzeni, zamiast rozmieniać się na drobne? Czytając Forum nie widzę efektów tejże "edukacji" po nowych użytkownikach. Większość nie przejawia zainteresowania tematem i poprzestaje na bzdetach. Poziom kultury wypowiedzi jest na poziomie bliskim dna. Może zwiększony nacisk na merytorykę zmusiłby ich do przemyślenia nad sensem rejestracji na klubowym Forum? Przez zalew tego typu użytkowników duża część osób mających wiedzę i ogromny wkład w jego tworzenie udała się na "emigrację wewnętrzną".

Może warto byłoby na powrót przywrócić właściwe proporcje?

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem powiedzieć że od kiedy się tu zapisałem:
- kupiłem swoje pierwsze (i póki co jedyne) LeCoultre,
- nabyłem via forum: Frogmana, Rakietę, Amfibię,
- wyremontowałem/odnowiłem swoje stare kwarce,
- poprawiłem remontuar w Rakiecie,
- uruchomiłem (po zegarmistrzu) bo naprawa to za duże słowo, Poljota z alarmem.

Teraz szukam starego zegarka do ćwiczeń i przymierzam się do poprawy kurantów w Beckerze.

Gdyby nie to forum wszystkie prace powyżej robiłby zegarmistrz a ja nie odkryłbym mechaniki w której jedna dziesiąta milimetra to mnóstwo przestrzeni.

KJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Magik.

Może należałoby wyeksponować działy merytoryczne, a zmarginalizować mniej wartościowe? Skoro jako pierwszy rzuca się w oczy dział "Po godzinach", zaś "Leksykon zegarmistrzowski" jest skrzętnie ukrywany, to nie dziwmy się, że nowy użytkownik za najważniejsze uważa pisanie o d*pie maryni.

Pewnie odbije się to na ilości użytkowników, a więc wpływów z reklam, ale może poprawi jakość tychże userów, a reklama będzie bardziej profilowana? Co z tego, że mamy 40 tys użytkowników, skoro udziela się 1%? Skoro cyt. "Ideą powstania Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków jest ożywienie szeroko pojętej „edukacji zegarkowej”, może spróbujmy wrócić do korzeni, zamiast rozmieniać się na drobne? Czytając Forum nie widzę efektów tejże "edukacji" po nowych użytkownikach. Większość nie przejawia zainteresowania tematem i poprzestaje na bzdetach. Poziom kultury wypowiedzi jest na poziomie bliskim dna. Może zwiększony nacisk na merytorykę zmusiłby ich do przemyślenia nad sensem rejestracji na klubowym Forum? Przez zalew tego typu użytkowników duża część osób mających wiedzę i ogromny wkład w jego tworzenie udała się na "emigrację wewnętrzną".

Może warto byłoby na powrót przywrócić właściwe proporcje?

Pełna zgoda. Piszę o tym zresztą od dawna. 

@ Klik Klak,

dotarłeś do właściwych treści na forum. Niestety jest ich jak na lekarstwo w porównaniu do masy bezwartościowych wynurzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kolega meXy wytyka,  nam piszącym, kulturę bliską dna, to może sprawdziłby w jaki sposób pisze się pierwszą literę imion własnych, tu "Marynię", czyli imię żeńskie. :)

Owszem wielu moich kolegów, także ja, jesteśmy na "emigracji wewnętrznej", a to dlatego, że z naszej wiedzy korzystano w sposób dla nas nieakceptowalny...

Z praktyki forumowej wiem, że gdy ktoś zadaje pytania sensownie i wyczuwa się faktyczne zaangażowanie w problematykę, a nie próbę wyciągnięcia jak najwięcej informacji by fachowo  zbudować opis na jednym czy drugim portalu aukcyjny, to wkrótce jest zapraszany tu czy tam... :rolleyes:

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie arogancji trochę jest ale młodzi użytkownicy powinni mieć zakaz zakładania nowych tematów. Bo ile jest pytań czy ten zegarek to podróba albo jaka jest jego wartość. Może wtedy byłoby mniej nerwów :) A do tego kto ma jaki charakter trzeba się przyzwyczaić i pisać w spokoju. Po to jest  forum :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to jakaś nowa moda na opluwanie forum i kolegów ?

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cook ja nie piszę żeby kogoś opluwać ale pokazać dany temat w którym się uzyska pomoc.

Ty mówisz o opluwaniu gdzie w większości tematów wypowiadasz się bardzo ostro. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Hanhart, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Moze sie myle, ale problem jest w tym watku nieco rozdmuchany, a dyskusja przypomina samonakrecajacy sie mechanizm. Jeszcze troche i ktos zaproponuje zlikwidowanie forum. Warto o problemie podyskutowac, bo kultura i dobre obyczeje nie sa cecha wrodzona, ale nie dramatyzujmy. Jestem przekonany, ze wiekszosc czlonkow forum nie czuje sie szczegolnie zle traktowana przez pozostalych. Ci, ktorzy sa aktywnymi czlonkami forum, znajda na nim swoje miejsce. Nawet jesli nie bedzie to miejsce wymiany wiedzy stricte zegarmistrzowskiej, to ostatecznie nie ma w tym nic zlego. Pasjonaci zegarkow maja wspaniala rozlegla zbiorowa wiedze na kazdy temat, ktora chetnie (zazwyczaj) sie dziela, i osobiscie uwazam, ze jest to bardzo pozytywny aspekt dzialalnosci forum.

Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Pewnie arogancji trochę jest ale młodzi użytkownicy powinni mieć zakaz zakładania nowych tematów. Bo ile jest pytań czy ten zegarek to podróba albo jaka jest jego wartość. Może wtedy byłoby mniej nerwów :) A do tego kto ma jaki charakter trzeba się przyzwyczaić i pisać w spokoju. Po to jest forum :)

Byly juz pomysly forumowego przedszkola, ja rowniez proponowalem to w tym dziale w innym watku. Pozwole sobie przypomniec moj pomysl. Gdyby zalozyc dzial, w ktorym moznaby zadac pytanie bez koniecznosci rejestracji, to w efekcie zredukowaloby to calkowicie ilosc nowych rejestracji zwiazanych z checia zadania pytania o jeden zegarek, ktory po tygodniu trafia na aukcje. Byloby to jedno miejsce, do ktorego mogliby zagladac ci koledzy/kolezanki, ktorzy mieliby na to ochote, by pomoc lub udzielic odpowiedzi laikowi. Nie byloby irytacji i kopania w zadek za banalne lub naiwne pytania w nieodpowiednim miejscu itp.

Edit: chyba niechcacy zrobilem laika do postu kolegi kornel91, a chcialem zacytowac. Przepraszam, ale pisze z urzadzenia mobilnego. Sprostowalem, bo ktos moglby zle zinterpretowac taki plusik. ;):)

Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.