Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Archi79

Ceny zegarków a kurs Franka

Rekomendowane odpowiedzi

A słyszeliście tego pajaca w radio Zet dziś rano ?

Z takim szyderstwem i radością w głosie informował,że trzeba było ryzyko przewidzieć kursowe.

Aż musiał do radia zadzwonić i mądrość swą wygłosić.

Komentarz redaktora właściwy:

"to takie polskie" :unsure:

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co spekulować, na wszystkim zawsze cierpią konsumenci :) Tym bardziej w naszym kochanym kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A słyszeliście tego pajaca w radio Zet dziś rano ?

Z takim szyderstwem i radością w głosie informował,że trzeba było ryzyko przewidzieć kursowe.

Aż musiał do radia zadzwonić i mądrość swą wygłosić.

Komentarz redaktora właściwy:

"to takie polskie" :unsure:

Na naszym forum ludzie i tak zachowują się bardzo dojrzale, aż przyjemnie sobie poczytać, ale gdzie indziej spotykam się z dwiema myślami przewodnimi z tego tygodnia:

"Górnicy? Sorry Batory, wolny rynek nie bierze jeńców. Wy****ć (vulg.) na zbity ryj i do piachu. Z jakiej racji mają dobrze żyć, skoro ja, fryzjer zapie*****m (vulg) w salonie strzyżenia psów, mam alergię na sierść yorków, które przynoszą mi taśmowo zaplute neseserki z Mokotowa z blutaczem w uchu i wdycham toksyczne chemikalia za jakieś marne grosze!"

oraz

"Kredyty we Frankach? Sory, taki mamy klimat. Trzeba było znać się na ekonomii i wziąć kredyt w złotówkach, starając się jednocześnie o większe zabezpieczenie dla banku, do ***ja wafla (vulg.). Z jakiej racji jeszcze miałbym do Was dopłacać, nieudacznicy od siemiu boleści. Pokażcie teraz klasę, spłacajcie i ponieście odpowiedzialność!"

- a jak nie będą spłacać?

"yyyyyy... eee..... yyy... uruchomić rządowe rezerwy na ratowanie banków! JUŻ!!!"

---------------------------

Centurio - ja właśnie najbardziej obawiam się o ten średni sektor. Niby on dobrze prosperuje w Chinach, ale dobrze będzie, jeśli po prostu uszczerbek na funkcjonowaniu tych firm nie będzie za duży, bo uniknąć to chyba się go nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nasze zegarkowe hobby przesłoniło nam jeszcze jeden fakt , Szwajcaria to także potentat farmaceutyczny . Ciekawe jak obecne zawirowanie na rynku odbije sie na cenach leków produkowanych przez koncerny Roche i Novartis .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eterna po przejęciu przez chińczyków obniżyła ceny o 20-30%, co wielu fanów marki miało jej za złe.

Zresztą trudno się dziwić, kupiłeś zegarek za 5000 po targach, a nagle leży w sklepie ten sam za 4200...

Ale to chyba jedyny wyjątek, o innych nie słyszałem.

Dokładnie tak samo zrobił nowy CEO Jeanrichard, usiadł na stanowisku i opracował nowy plan dla firmy i pierwsze co zrób to obnizyl ceny o około 40% z tego co pamiętam, dodatkowo skomentował stare ceny jako zupełnie nie realistyczne.

Przypomniało mi się ze również Roger Dubuis obnizyl tez ceny

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Na terenie III RP obowiazuje wg Konstytucji cały czas narodowy środek płatniczy ktorym jest złoty Polski.

W tym pieniądzu obowiązują rozliczenia wszelkiego rodzaju.

Płace , emerytury , renty, zapomogi i wszelkie rozliczenia wobec władz fiskalnych.

Inne srodki platnicze są bezprawne.

Nikt nie miał na terenie Polski prawa rozliczać kredytów w dolarach , frankach czy markach.

To wladza dopusciła do tego że Frank Szwajcarski stał się drugim środkiem platniczym.

I tak bym traktował sprawę.

Wziałem kredyt 1000 fr szw. to winien jestem 2500 zł liczac kurs w dniu zakupu.

Wprowadzenie obcych walut jako środka płatniczego na terytorium Polski może być złamaniem Konstytucji.

2. Sam byłem o krok od wzięcia kredytu na mieszkanie. Problem polegał na tym, że w złotówkach nie chciano mi dać a we frankach owszem. Dzisiaj po latach doszłem do wniosku, iż celowo wprowadzono taki system zmuszający do brania kredytu rozliczanego w chf.

3. Zagrożonych kredytów w chf jest ponad 700 tyś. (tak podają media). Jeśli 700 tyś gospodarstw domowych będzie niewypłacalnych to uruchomi to lawinę bankructw, wszystko zacznie padać jak klocki domino. I ci co mają dzisiaj dobrą pracę również na lodzie.

4. Jeden z kolegów powiedział, że kredytobiorcy zostali zrobieni w ch..a i tu się zgodzę w 100%.

5. Po za tym nic nie jest czarne i białe i 2 x 2 to cztery. Są to problemy ludzkie, konkretnych ludzi i bardzo złożone. Oczywiście nie mam nic do osób które mają inne zdanie. Irytują mnie komentarze w tonie " a dobrze im tak, mogli pomyśleć zanim wzięli franki. Amen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do oficjalnego środka płatniczego w PL to myślałem że jest to euro i $. Dopiero co rezerwowalem hotel i samochód i wszystkie ceny były podane w euro lub $ nic w pln

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam kredytu we frankach, ale moja żona ma. Nawet dwa. Jeden na dom, w któym mieszkamy. Wzięty gdzieś w 2005/2006 roku, nie pamiętam ile kosztował frank. Nieruchomość była wtedy warta jakieś 400 tyś. Dziś nieruchomość na runku jest warta najmniej 650 tyś., ale nie mamy zamiaru sprzedawać ;-) Do spłaty zostało jeszcze trochę, niemniej rata i tak jest mniejsza, niż gdyby kredyt wówczas był brany w złotówkach. Można przewalutowić, ale po co?

Z drugim kredytem jest trochę inaczej, gdyż był brany na mieszkanie w czasie, kiedy ich ceny były wysokie. Zakup mieszkania był inwestycją, a lokal przeznaczony od razu na wynajem. i na dzień dzisiejszy kwota za wynajem ciągle jest większa niż koszty ekspoloatacji, rata kredytu i koszt amortyzacji. Więc inwestycja się finansowo z naddatkiem zwraca, nawet mimo ostatniego zawirowania kursowego. Fakt, że kredyt na mieszkanie był stosunkowo niewielki (coś koło 30%), niemniej - na kredytach we frankach niekoniecznie się źle wychodzi. Byleby brać je z głową i z sensem ;-)

Ale "szwajcara" nowego przed kursowym tąpnięciem nie zdążyłem kupić :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kredyty bierze się w takiej walucie w jakiej się zarabia i niema problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masa zegarków (może większość) jest na terenie Unii, a nie w Szwajcarii więc nie zdrożeją. Sprzedawcy mogą podwyższać ceny, ale tylko ofertowe, transakcyjne będą normalne, bo zegarków jest zatrzęsienie pomimo tego co znawcy/sprzedawcy chcą nam wmówić. Piszę tu o zegarkach niższej średniej półki czyli Rolex, Omega,tzn. cena ok. 30k (błędnie u nas uznawane za premium).

W Polsce ceny się nie zmienią, jesteśmy zegarkowo zacofanym krajem, a ceny u nas na bazarku lub ostateczne poza allegro są u nas sporo niższe niż na świecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pablo, niestety juź się zmieniają.

Ceny Rolexa w salonach Kruka poszły w górę.

Nie mam pewności, czy wzrost odpowiada zmianom kursowym niemniej nie jest to "zwykła" podwyżka. Daytona bicolor 71 k, Milgaus 34 k,

Może to chwilowe a za jakiś czas ceny wrócą do poziomu z poprzedniego roku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masa zegarków (może większość) jest na terenie Unii, a nie w Szwajcarii więc nie zdrożeją. Sprzedawcy mogą podwyższać ceny, ale tylko ofertowe, transakcyjne będą normalne, bo zegarków jest zatrzęsienie pomimo tego co znawcy/sprzedawcy chcą nam wmówić. Piszę tu o zegarkach niższej średniej półki czyli Rolex, Omega,tzn. cena ok. 30k (błędnie u nas uznawane za premium).

W Polsce ceny się nie zmienią, jesteśmy zegarkowo zacofanym krajem, a ceny u nas na bazarku lub ostateczne poza allegro są u nas sporo niższe niż na świecie

Pablo, z jednej strony piszesz ze inwestujesz na walutach a z drugiej wykazujesz sie całkowitym brakiem zrozumienia podstaw ekonomi i funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Cześć wzmocnienia franka zostanie przeniesiona na produkt (część - ponieważ wszelkie overheady są we franku lecz w pewnej części zostanie to skompensowane przez niższe koszty zakupu materiałów i produktów poza Szwajcarią).

Ceny wszystkich zegarków szwajcarskich (nawet jak mają tylko napisane "swiss") są w CHF i przeliczane przez oficjalnych dystrybutorów wg ustalonego i zabezpieczonego na 12 mcy kursu.

Rolex i inni high end podniosą ceny - nie robili tego od dwóch lat i jest teraz okazja. Popyt w tej grupie nie jest uzależniony od wahań ceny w widelkach +/- 20% i jest to tylko kwestią żeby zrobiono to wspólnie co nie jest trudne jeżeli mamy ich w 4 grupach (Richmont, HMLV, Swatch, Rolex) i wszyscy jedzą lunch w okolicach tego samego mostu.

Podsumowując - jedni podniosą żeby utrzymać obiecany zwrot inwestycji dla udziałowców inni podwyższą bo jest ku temu okazja. Kwestia jest tylko o ile. Ja obstawiam 10 do 20%. Ostatecznie 20% może być rozbite na dwa lata. Pamietam taką akcje jak był problem na parze CHF/GBP.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękne - u nas płaczą górnicy a tam producent dóbr luksusowych...a koncepcja przeniesienia zakładu 2 km dalej, do Niemiec tak obniży koszty funkcjonowania fabryki że będą mogli obniżyć ceny zegarków? No to super - zegarki są tak drogie bo Szwajcar zamiast przejść na unijne normy i np żywić się w niemieckim lidlu za rogiem woli wymieniać się z rodakiem wielokrotnie zawyżonymi cenami usług

Czy my naprawdę tak uzależniliśmy się od swiss made że musimy znosić ich fochy?

Szwedzi też mają kosmicznie drogie życie ale potrafią eksportować produkty na masową skalę które w swojej kategorii wyznaczają standard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

---------------------------

Centurio - ja właśnie najbardziej obawiam się o ten średni sektor. Niby on dobrze prosperuje w Chinach, ale dobrze będzie, jeśli po prostu uszczerbek na funkcjonowaniu tych firm nie będzie za duży, bo uniknąć to chyba się go nie da.

Przy takich wahaniach kursowych nikt nie korzysta, importer/dystrybutor ceny nie podniesie tych zegarków które ma na magazynie bo jest presja cenowa konkurencji a na nowy zakup będzie musiał dołożyć do interesu który w naturalny sposób zanotuje spowolnienie zgodnie z mechanizmem cena-popyt. Ciekawy jestem jak zostanie podsumowana strategia cenowa Omegi bo już w tej chwili choć jestem fanem tej marki to nie mogę się przyzwyczaić do 2 z przodu a tu taka niespodzianka walutowa  :blink:  Jeżeli SG weźmie na siebie różnice kursowe to ok ale jeżeli pójdzie po kursie to Omega może niebezpiecznie zbliżyć się do granicy wrażliwości cenowej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam tak obcykanej teorii książkowej, więc dopytam:

Ceny wszystkich zegarków szwajcarskich (nawet jak mają tylko napisane "swiss") są w CHF i przeliczane przez oficjalnych dystrybutorów wg ustalonego i zabezpieczonego na 12 mcy kursu.

Jak zmiana kursu może wpłynąć na cenę skoro był "ustalony i zabezpieczony na 12 mcy)?

... obstawiam 10 do 20%. Ostatecznie 20% może być rozbite na dwa lata. 

O 20% skoczył CHF, jeżeli rozłożą to na dwa lata to fajnie, ale jak podwyżka będzie tylko 10% to dołożą do interesu?

Podwyżki tego rzędu to nic dziwnego i de facto wszyscy w okresie dwóch lat o tyle podnieśli. 

Faktycznie tylko Rolex w przeciągu ostatnich dwóch lat nie podniósł cen, ala ceny Rolexów i tak powinny już dawno iść w górę ze względu na zdrowie psychiczne ich właścicieli  ;)

Napiszę jeszcze raz. Ceny ofertowe mogą sobie iść w górę, życie, życiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tekst Adiego i tych wszystkich mądrali wyśmiewających się z tych co pobrali kredyty w CHF się to jak dla mnie to jest typowy troling. Nie mają nic ciekawszego i mądrego do powiedzenia to pie... przą głupoty, a niektórych nie stać było normalnie na kredyt w PLN. Historie ludzkie są różne i nie należy każdego mierzyć swoją miarą. Znam losy ludzi którzy woleli placic rate we franku aby tylko nie nabijac kabzy komus w trakcie najmu mieszkania.

Czasem pomyśl dwa razy zanim durnoty zaczniesz wypisywać

To właśnie wasze teksty są bez sensu. Bank Ewidentnie powiedział że nie stać Was na kredyt ale wy wiedzieliście swoje i czytaliście na siłę żeby wziąć. Trzeba było odczekać aż się zdolność pojawi i wtedy brać. Chcieliście własne mieszkanie za wszelką cenę bo to je przecież macie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Foti, to temat o zegarkach, nie o kredytach. Po co trolujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Ja też się rozpędziłem. Przeprosiłiem. Kredyty zostawiamy w spokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze dźwigną ceny które już i tak są wygórowane to ja im tak pokażę. :P :P :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze dźwigną ceny które już i tak są wygórowane to ja im tak pokażę. :P :P :P

Mozesz strajkować i nie kupować szwajcarskich zegarków :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie wierzę w żadne zabezpieczenie kursów CHF przez dystrybutorów i nie podnoszenie cen.

Za co kupią droższe zegarki za 12 miesięcy od producenta jeżeli teraz nie podniosą cen.

W jaki sposób zniwelują róznice kursowe i zarobią na nastepne zegarki.

Żeby zabezpieczyc kurs trzeba  było mieć  ekspozycje w CHF czyli np kupione kontakty lub opcje  walutowe na CHF

w przeciwną stronę czyli własnie na podwyzkę kursu ale to kosztuje nie manic za darmo.

Ja niestety nie zdązyłem z zakupem w Szwajcarii

podrożało mi o ok 6 tys pln :((

Muszę rozejrzeć się po EU

pozdr

JanuszS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.