Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wocio19

Nowe nabytki szwajcarskie i niemieckie

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Z racji awarii nowego Chwarda, mimo że miałem nic już nie kupować w tym roku wleciał Conquest 38mm305678392_20250716_1504072.thumb.jpg.416db08c8f5f787f43a307f3cd2ddf70.jpg :) zostaje, już sprawdzony i skrócony

PS zupki chińskie kupię hurtem. Na tyle jeszcze mam kasy ;)

Widzę, że ciągle do przodu, gratuluję!

A co z tymi wszystkimi twoimi Seiko itp.? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Z racji awarii nowego Chwarda, mimo że miałem nic już nie kupować w tym roku wleciał Conquest 38mm305678392_20250716_1504072.thumb.jpg.416db08c8f5f787f43a307f3cd2ddf70.jpg :) zostaje, już sprawdzony i skrócony

Klasa zegarek. Odwrót od tanich zegarków? Pytam z czystej ciekawości, bez cienia ironii, czy złośliwości, w końcu " wszystko płynie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, nav napisał(-a):

Klasa zegarek. Odwrót od tanich zegarków? Pytam z czystej ciekawości, bez cienia ironii, czy złośliwości, w końcu " wszystko płynie".

Dziekuję :) podoba mi się! Obecnie trzymam się przediału 5-10 tyś. Ale tańsze tez mam :) w porownaniu do niektórych kolegów tutaj to 10k tez jest tanio ;)

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Widzę, że ciągle do przodu, gratuluję!

A co z tymi wszystkimi twoimi Seiko itp.? 

Dzięki! Seiko mam już tylko jedno i to tania 5tka :) reszta wyprzedana :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.07.2025 o 22:17, dawid82 napisał(-a):

Jestem spełniony zegarkowo :D 

8D80421D-292B-4CF7-B375-EF4145150BDA.jpeg

Dawidzie gratuluję. Zegarek petarda. 

Ciekaw jestem jak długo to spełnienie będzie trwać.  :D

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pożyjemy zobaczymy Michał 😅

Ale wiadomo jak jest 😉

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Tissot Heritage Petite Seconde na Unitasie został wprowadzony do oferty w 2018 roku z okazji 165 lecia marki. Mierzyłem i oglądałem parokrotnie. Zdecydowanie wolę mniejsze zegarki, miałem nawet pomysł uczynienia z niego zegarka biurkowego, ale udało mi się ten pomysł rozchodzić... Od dziś mam go i ja. Moim zdaniem jeden z bardziej udanych modeli marki jaki w ostatnich latach wypuścili na rynek. Bardzo spójny projekt i dobre wykonanie.

IMG_20250718_132043.jpg

IMG_20250718_132303.jpg

IMG_20250718_132318.jpg

Gratuluję Andrzej. Dobrze wygląda i niech się dobrze nosi 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Tissot Heritage Petite Seconde na Unitasie został wprowadzony do oferty w 2018 roku z okazji 165 lecia marki. Mierzyłem i oglądałem parokrotnie. Zdecydowanie wolę mniejsze zegarki, miałem nawet pomysł uczynienia z niego zegarka biurkowego, ale udało mi się ten pomysł rozchodzić... Od dziś mam go i ja. Moim zdaniem jeden z bardziej udanych modeli marki jaki w ostatnich latach wypuścili na rynek. Bardzo spójny projekt i dobre wykonanie.

IMG_20250718_132043.jpg

IMG_20250718_132303.jpg

IMG_20250718_132318.jpg

Gratuluję Andrzej. Świetny model. Mirek @Mirosuaw i tak za tydzień kupi nowy, dokładnie taki sam😅 Mirek, historia lubi zataczać koło, więc przyjmij rękawice😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

IMG_20250718_132043.jpg

IMG_20250718_132303.jpg

IMG_20250718_132318.jpg

Pogratuluję rownież tutaj, pieknego i klasycznego zegarka. Świetny :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Andrzej. Świetny model. Mirek [mention=29235]Mirosuaw[/mention] i tak za tydzień kupi nowy, dokładnie taki sam Mirek, historia lubi zataczać koło, więc przyjmij rękawice

Tym razem inne plany, tylko muszę się uzbroić w trochę cierpliwości. Może coś tam jeszcze w tzw. międzyczasie
Ale nie Tissot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Giloszowanie wyglada na ładnie wykonane. Na pewno nietypowy Rolex, dla największych fanów marki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

I tyle w temacie.

000ad1cd25e516747d7215fcc2efb681.jpg

Bardzo ladny. Gratulacje! Co to za model? Perpetual 1908?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

I tyle w temacie.

Podoba mi się. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

I tyle w temacie.

Gratuluję Mariusz. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.07.2025 o 14:12, AK&AK napisał(-a):

Od dziś mam go i ja. Moim zdaniem jeden z bardziej udanych modeli marki jaki w ostatnich latach wypuścili na rynek. Bardzo spójny projekt i dobre wykonanie.

Szczere gratulacje Andrzej, jedna z najfajniejszych reedycji od Tissota. Przy okazji warto zwrócić uwagę, jak doskonale potrafili odwzorować tarczę małej sekundy, jej umiejscowienie i detale wskazówki - coś, co koncertowo spartolił Longines w Heritage Military 1938 LE (też na Unitasie):

IMG_4192.JPG.9dfb53970fc0126b3d5a47268d8a7173.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.07.2025 o 15:10, Funky_Koval napisał(-a):

Gratulacje!

W dniu 18.07.2025 o 14:12, AK&AK napisał(-a):

IMG_20250718_132043.jpg

IMG_20250718_132303.jpg

IMG_20250718_132318.jpg

Gratuluję Andrzeju.

15 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

I tyle w temacie.

Gratulacje Mariusz, nareszcie widać, za co się płaci ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, rads napisał(-a):

Szczere gratulacje Andrzej, jedna z najfajniejszych reedycji od Tissota. Przy okazji warto zwrócić uwagę, jak doskonale potrafili odwzorować tarczę małej sekundy, jej umiejscowienie i detale wskazówki - coś, co koncertowo spartolił Longines w Heritage Military 1938 LE (też na Unitasie)

Dziękuję. Co do porównania Heritage Petite Seconde i Heritage Military 1938 to Tissot ma WR50m, Longines 30m. Do tego Tissot jest mniejszy i tańszy (co dla mnie daje dwa plusy). Nie mniej uważam Heritage Military 1938 za udany powrót do przeszłości i na szczęście nie powiększony w stosunku do oryginału. Gdyby nie rozmiar właśnie, chętnie widziałbym go u siebie... Longines tak rzadko sięga po manualne mechanizmy. Na szczęście jest Petite Seconde!

10 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Gratuluję Andrzeju.

Dziękuję.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, AK&AK napisał(-a):

Co do porównania Heritage Petite Seconde i Heritage Military 1938

Jak wiesz, Longinesa miałem i sprzedałem. Byłem nim zachwycony, ale na swoje nieszczęście jestem zbyt dociekliwy 😉

Po całych tygodniach internetowego śledztwa nad słynnymi Longinesami Zippera zdałem sobie sprawę, że duszą tego zegarka (tzn. oryginalnej referencji z 1938 r.) nie jest jego unikalny rozmiar, prostota, mechanizm kieszonkowy, wyjątkowość i "polskość" (były dystrybuowane wyłącznie do Zippera), ale właśnie ta olbrzymia tarcza sekundnika z przepięknie stylizowaną, smukłą wskazówką, która zdaje się nie mieć końca.

Kiedy porównałem te detale, los mojej 38-ki był niestety przesądzony. Ale Petite Seconde jest w tym względzie doskonały i nie ma słabych punktów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi